Oboseala mintala
Cum este posibil ca dupa o perioada de concediu inca ne simtim obositi? Oare nu am ales bine concediul? Oare o fi alta cauza? Vorbim despre oboseala mintala?
Si daca da, de ce se intampla astfel de lucru?
Cum este posibil ca dupa o perioada de concediu inca ne simtim obositi? Oare nu am ales bine concediul? Oare o fi alta cauza? Vorbim despre oboseala mintala?
Si daca da, de ce se intampla astfel de lucru?
Deja ne-am obisnuit cu acest simptom, oboseala mintala. El intotdeauna poate sa ascunda multe alte lucruri. In general vorbim de oboseala mintala dupa o perioada de stres prelungit. Acesta poate fi un stres la munca, un stres profesional continuu. Multi dintre noi am ajuns sa lucram 10, poate 12 ore de multe ori. Dar, de asemenea, oboseala mintala poate sa apara atunci cand avem multe taskuri de indeplinit in fiecare zi.
Un alt semn foarte subtil, poate fi insomnia. Desi ne simtim foarte obositi, ne trezim foarte devreme, doar dupa cateva ore de somn si nu intelegem ce-i cu noi. Pentru ca mintea noastra nu mai reuseste sa se relaxeze, nu mai reuseste sa adoarma. Apare, de asemenea, o lipsa de concentrare. Desi avem foarte multe lucruri pe cap, nu reusim sa le ducem la bun sfarsit. Ne oprim de foarte multe ori. Reusim sa procrastinam, sa tot amanam inceperea taskurilor, tocmai pentru ca ne simtim coplesiti de cele pe care le avem deja.
Din acest punct de vedere datele sunt sigure si este vorba despre cel putin 3 saptamani. Avem nevoie de 3 saptamani consecutive pentru a aparea o stare de relaxare mintala. Avem nevoie de aproximativ 3 zile la inceput ca sa intram in starea de concediu si 3 zile sa ne remontam dupa concediu. Si avem nevoie de 2 saptamani legate, ca realmente sistemul nostru nervos, vegetativ inclusiv, supus la cantitati nesfarsite de cortizon, adrenalina sa reuseasca sa se linisteasca.
Avem nevoie nu numai de un concediu in care sa avem pauzele legate, ci avem nevoie de stimulare. Adica oamenii trebuie sa stie ca fiziologia sistemului nostru spune ca pentru a reusi sa se odihneasca, avem nevoie de timp nestructurat. Timpul acela in care nu avem nimic de facut, nu e nimic de bifat, de alergat.
Oamenii considera ca este suficient sa zaca in pat sau sa se odihneasca un weekend ca sa-si odihneasca creierul. Puteti folosi imaginatia atunci cand nu puteti pleca. Daca nu putem pleca in Maldive, ne putem imagina ca suntem in Maldive. Va face o parte din magie, mai ales daca imaginatia este bogata si reusiti sa va imaginati detalii despre sunet, culoare, mirosuri.
Sunt oameni care se vor simti obositi dupa perioade de cateva zile sau o saptamana de muncit de dimineata pana seara. Sunt alti oameni mai rezistenti care reusesc sa reziste cu saptamanile, cu lunile.
Atentie! Foarte multe persoane, mai ales cei care aparent pot sa faca acest lucru de ani de zile, spun “Dar eu fac asa de cand ma stiu!”. Incercati sa vedeti numarul de boli, cum stam cu imunitatea, cum stam cu somnul. Pentru ca toate aceste functii biologice ale corpului fizic sunt tot atatea indicii despre cat de bine reuseste organismul sa compenseze aceasta oboseala mintala.
Aceasta poate fi epuizanta fara ca tu sa-ti dai seama.
Suntem permanent prinsi de stresul lucrurilor, prinsi de adrenalina terminarii diverselor sarcini fara a constientiza cat de obositi suntem. Numim asta burnout. Dar foarte multi oameni trec peste burnout si ajung direct in depresie sau boli mai grave.
Avem nevoie sa ne cunoastem, sa ne analizam, sa stabilim un ritm in care sa avem timp sa ne reincarcam.
Cu siguranta marea majoritate a managerilor din marile companii stiu ca frecventa burnout-ului creste extrem de mult dupa 40 de ani. Ajungem sa nu mai avem aceeasi elasticitate neuronala, aceeasi plasticitate, aceeasi capacitate de a ne adapta la nou, aceeasi capacitate de a face fata stresului. Neuronii nostri obosesc si ei. Nu mai sunt la fel verzi si plini de verva, dar, pe de alta parte, oamenii dupa 40 de ani reusesc sa fie mai intelepti sa stie sa-si dozeze mai bine energia.
Oboseala mintala poate avea un impact semnificativ asupra vietii unei persoane. Se pot instala boli sistemice, acele boli psihomatice de care este bine sa amintim:
Vorbim despre efectele stresului cronic, prelungit, nesanatos asupra corpului, care ajunge in aceste stari de epuizare mintala.
De aceea, este necesar sa cautam solutii. Avem nevoie de comunitate, de prieteni, de familie extinsa, de ajutoare in vietile noastre. Rareori un cuplu cu 2, 3, 4 copii poate sa aiba grija de toate ale casei, doar in 2 adulti sau chiar si intr-unul, e mult prea mult. Si avem nevoie sa fim umani si intelepti si sa recunoastem ca e nevoie de o intreaga comunitate, de un intreg grup. Putem sa impartim taskurile. Avem nevoie, de asemenea, sa stim pentru ce o facem. Cautarea sensului ne ajuta sa facem fata stresului prelungit.
Atunci cand oboseala persista, medicii psihiatri ar putea sa diagnosticheze anxietatea. Pentru ca incepem sa ne simtim in toata aceasta irabilitate. Toata aceasta nervozitate, sa fie insotita de acea neliniste pe care o simtim in abdomen, acea dificultate de a sta linistiti. Ne agitam, ne gandim doar la lucruri negative, incepem sa ne ingrijoram din toate lucrurile. Sentimentul acesta de coplesire, ne provoaca frica si anxietate.
In momentul in care nu mai reusim sa ne pornim corpul cand s-a oprit, cand oboseala este atat de mare incat nu e doar o senzatie subiectiva, ci realmente ni se opreste corpul, vorbim despre depresie destul de severa. Acolo deja este nevoie de interventia ajutorului de specialitate. Mergem la medic, primim ajutor, inclusiv cu antidepresive. Mergem la psihoterapie sau reusim sa ne schimbam stilul de viata. Trebuie sa putem sa schimbam ceva! Pentru ca ceva a fost cauzal in toata povestea asta, trebuie sa reusim cu adevarat sa ne revenim.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT