Îngrijirea modernă în sănătatea mintală
Despre Clinica Hope din Iași
Am început activitatea din iunie, mai precis. Și considerăm noi, deja putem să spunem că suntem prezenți pe piața din Iași cu serviciile de psihiatrie și psihoterapie, dar mai ales cu ceea ce reprezintă viziunea și misiunea noastră. Adică să oferim oamenilor oportunitatea de a apela la niște servicii calitative.
Unde găsesc doar specialiști și o centrare pe problemele pe care ei le au. Toate serviciile sunt personalizate și raportate la standardele naționale și internaționale.
Serviciile oferite de Clinica Hope Iași
Sunt 2 dimensiuni importante:
- partea de psihiatrie;
- partea de psihoterapii.
Iar acestea se împart:
- partea de psihiatrie, merge și pe adulți și pe copii;
- partea de psihoterapie merge pe adulți, adolescenți, copii, familii, cupluri, grupuri.
Desigur ca o extensie sau împreună combinate merg și pe partea de organizație. Înseamnă sănătatea mintală în organizații. Cam astea sunt dimensiunile, inclusiv parte de logopedie. Acoperim tot ceea ce reprezintă un tratament complet în zona de sănătate mintală.
Cât privește bolile secolului, aș putea să spun: de la depresie până la probleme mintale severe. De la cele mai ușoare până la cele mai severe.
Ingrijirea moderna in sanatatea mintala – Rolul psihiatrului și al psihologului
Prima dată când oamenii apelează la serviciile clinicii Hope, sunt programați pentru un consult psihiatric. Pentru că în urma consultului psihiatric ei pot fi direcționați spre cea mai bună formă de psihoterapie. Fie că este individuală, de grup, fie că trebuie să fie specialist în psihoterapii, să aibă o anumită abordare terapeutică, prima dată trec pe la psihiatru.
Cand vorbim despre ingrijirea moderna in sanatatea mintala, acest tandem psihiatru-psiholog este foarte important, pentru că noi nu suntem numai suflet, vorbe, gânduri. Avem și o componentă biologică, care are o contribuție foarte mare în ceea ce privește problemele psihologii sau psihice pe care le avem.
Tocmai de aceea, prima dată vrem să mergem pe componenta biologică. Așa este recomandat, așa este corect. Și apoi persoanele ajung la o evaluare psihologică și mai apoi la un psihoterapeut.
Oferim servicii accesibile tuturor
De la fondarea clinicii, dezideratul nostru a fost sa nu ne adresam doar oamenilor cu bani. Noi ne adresam oamenilor care realmente au probleme de sanatate emotionala. Accesibilitatea trebuie sa fie esentiala. In Bucuresti avem contract cu Casa de Asigurari, in Cluj avem si speram sa avem si in Iasi. In felul acesta, nu numai ca vor acces la tratamente medicamentoase si la consultatii gratuite. Dar, ceea ce putin oameni stiu, prin Casa de Asigurari se pot deconta si psihoterapia atat la adulti cat si la copii, care pot fi acoperite costuri destul de mari.
Ce alte probleme pot fi rezolvate cu ajutorul specialiștilor în sănătate mintală?
Abordarea mea este că dacă sunt niște, se spune probleme, e vorba practic, de suferința pe care o trăiește omul. Așa cum de obicei, oamenii nu au partea asta de psihoeducație foarte ridicat. Astfel vin cu niște acuze și psihiatrul își dă seama în funcție de tratatele de specialitate existente. Stabilesc diagnosticele și criterii de diagnostic. În funcție de acuzele persoanei, își dau seama pe ce diagnostic se potrivesc acuzele, dacă se potrivesc. Că se întâmplă să fie situații în care acuzele să nu se încadreze neapărat într-un diagnostic. De exemplu, să fie o simplă tristețe sau poate să fie o criză de sens. Foarte la început, astfel încât nu respectă neapărat un diagnostic depresie, dar este apoi ghidat de către psihiatrul către un psihoterapeut.
Deobicei oamenii vin cu probleme de suprafață. Noi mergem mai mai profund. Încercăm să vedem, dacă acelea sunt într-adevăr problemele sau de fapt ele sunt doar efectele problemelor adevărate cu care se confruntă omul.
Gestionarea emoțiilor este un capitol foarte important.
Femeile sunt mai afectate decât bărbații?
Eu cred că aș spune mai degrabă mai greu la bărbați! Pentru că bărbații de obicei neagă zona asta de emoție. Tind să-și inhibe emoțiile, pentru că există diferite stigmatizări de genul că emoțiile ne fac slabi.Din contră, datorită emoțiilor suntem oameni și numai prin emoții, de cele mai multe ori reușim să atingem anumite succese de care noi ne bucurăm.
De exemplu, dacă ar fi să mergem rațional, pur rațional, cum și-ar dori bărbații deobicei să fie, am citit studiul și ne-am dat seama că într-un context actual, nu are nici o relevanță să îți deschizi o firmă! Dar pentru că avem zona asta de emoționalitate, impulsul ăla pe care-l simțim, spun, deschid firma. În ciuda faptului că firmele, de obicei în 2 ani, dau faliment. Eu vreau să-mi deschid firmă, am încredere în ideea mea, în viziunea mea și tocmai partea asta de emoții îi determină motivația.
Ei bine, gestionarea emoțiilor este foarte importantă, pentru că de cele mai multe ori se manifestă în toate problemele psihologice. Anumite exagerări ale lor pot duce la o cronicizare a unor probleme psihologice. Pot duce la niște comportamente care să nu fie neapărat, să zicem ok, pentru propria persoană. Dar și pentru ceilalți. Mă refer la consum de substanțe.
La clinica din Iași vin și persoane care își dau seama că fac abuz de substanțe?
Da. Există. Vin. De obicei, abuzul de substanțe este mai degrabă încadrat în niște probleme mai mari. De exemplu în tulburarea de personalitate BORDERLINE întâlnim foarte des abuzul de substanțe. Că am dat exemplu această tulburare, unde întâlnim acest shift emoțional foarte rapid. Acolo emoțiile sunt de o intensitate foarte mare. Și revenirea la un normal este mult mai dificilă. Și noi practic încercăm să învățăm oamenii să gestioneze aceste emoții.
Cum decurge tratamentul? Câte ședințe de psihoterapie trebuie urmate?
Ingrijirea moderna in sanatatea mintala presupune o abordare completa. În momentul în care noi învățăm cum să facem anumite lucruri și depunem efort pentru a repeta ceea ce este sănătos pentru noi, anumite comportamente, lucruri pe care le-am învățat, în momentul acela achiziționăm niște abilități. Abilitățile pe care le achiziționăm ne ajută să câștigăm. Să câștigăm acea încredere că putem. La început majoritatea persoanelor: eu nu pot, nu pot să accept, nu pot să fac față, nu pot să învăț, nu pot.
Eu, de exemplu, le spun pacienților următorul lucru: atunci când ai învățat să mergi, e clar că n-ai putut din prima. Ai căzut de foarte multe ori. De fiecare dată s-a ridicat și a el nu mai ține minte. Dar practic, diferența care este? Că atunci nu conștientiza că a greșit sau că nu a putut, ci pur și simplu a perseverat în a face un comportament pe care l-a văzut la cei din jur. Este normal și sănătos.
Deci practic acolo ne dăm seama că învățăm aceste comportamente sănătoase pentru noi, repetându-le. Desigur, asta se întâmplă și la cele nesănătoase. Dar la terapii noi de obicei asta facem. Încercăm să generăm comportamente sănătoase. Adaptative, care să îi ajute pe oameni în gestionarea emoțiilor, a relațiilor pe care le au. În gestionarea relației cu propriul sine.
De obicei lucrul ăsta merge pe o perioadă mai lungă. Pentru că vă dați seama vin persoane la 20, 25, 30, 35 de ani.
Persoanele de vârsta a 4-a sau adolescenții apelează la serviciile clinicii Hope Iași?
Vin și tineri, vin și mai în vârstă. Oricum, clinica Hope merge pe toate categoriile de vârstă. Acoperă tot spectrul. Dar ce vreau să spun este că un om învață de exemplu,în 20 de ani, anumite lucruri din familie, din jur. Și practic noi în terapie încercăm să modificăm anumite comportamente, anumite interpretări pe care omul le da asupra lumii, asupra propriei persoane.
Încercăm să modificăm într-un proces terapeutic de un an, doi. Sau în unele cazuri, se întâmplă când motivația e foarte mare sau o problema nu e foarte severă, în câteva ședințe. 10, 15 sau 20 ședințe.
Ingrijirea moderna in sanatatea mintala – Progresul poate fi obervat de la o ședință la următoarea?
La prima ședință, în primele ședințe, noi stabilim niște obiective terapeutice. Și pe baza acelor obiective, noi avem niște indicatori. Da, să spunem că nu obiectivul meu este să mă înțeleg cu mama. Sau obiectivul meu este să mă înțeleg cu soacra. Dacă ăsta este obiectivul meu, înseamnă că obiectivul meu se va îndeplini când se întâmplă niște lucruri. Adică în loc să mă cert de 10 ori, mă cert doar de 2 ori pe lună. Altul: mă simt mai bine, stau mai mult timp cu ea, petrec mai mult timp cu ea. Fac activități cu ea împreună. În momentul în care noi observăm pe parcursul terapiei că îndeplinim acești indicatori, practic, putem spune că ne-am îndeplinit obiectivul.
Practic, atât eu ca terapeut, cât și persoana vede că lucrurile astea s-au întâmplat și obiectivul a fost atins. Pot să vă spun următorul lucru, de obicei, cel puțin în terapia sistemică si in Ingrijirea moderna in sanatatea mintala, de exemplu, de cuplu și familie, știm următorul lucru. Că orice cuplu, familie este un sistem. Și se bazează pe o circularitate. Cu alte cuvinte, dacă noi încercăm să modificăm anumite comportamente și interpretări la o persoană din sistem avem șansa de a schimba tot sistemul.
Vă dați seama că orice acțiune pe care un partener o face generează o reacție la celălalt. Iar acțiunea asta, dată din reacțiune, iarăși duce la o reactivitate în celălalt. Deci este un ciclu continuu. Practic, eu spun că într-un conflict nu scopul este să căutăm vinovați. Poliția se ocupă de asta. Eu nu fac poliție.
Există niște limite. Dar atunci când discutăm despre niște tensiuni, conflicte, mereu le spun că ideea nu este să căutăm vinovați. Ci să vedem cum fiecare au menținut tensiunea și ce anume se ascunde în spate.
Psihiatrul, psihoterapeutul trebuie să-l ajute pe pacient că problema nu este la ceilalți din jur?
De obicei aruncăm vina pe ceilalți, deoarece sunt erori pe care creierul le face în analiza. Sunt erori induse de a se proteja de cele mai multe ori. Dar și pentru că îi e mult mai ușor creierului să facă aceste evaluări a celorlalți dintr-un motiv foarte simplu.
În urmă cu mulți ani, la începuturi, noi trebuia, de fapt, creierul nostru trebuia să adaptezi la pericolele din jur. El trebuia să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui, ca să poată să protejeze ce are, ce găzduiește practic. Ei bine, pentru că el trebuia să se adapteze, trebuia să fie mult mai concentrat pe ce se întâmplă în afară. Și să interpreteze ce se întâmplă în afară, decât înăuntru.
Poate psihoterapeutul, psihiatru să-l ajute pe pacient să se înțeleagă mai bine pe el?
Da. Din punctul meu de vedere se poate. Și cred că psihoterapia prin faptul că a fost fundamentată științific atât de mult și există aplicabilitate în mai toate domeniile și necesar în mai toate domeniile. Cred că demonstrează faptul că atunci când un om ajunge la terapie, chiar și după prima ședință, ceva se schimbă în el.
Ceva se schimbă în felul în care ei interpretează lucrurile. Poate nu complet, nu modificăm omul la 180 °. Plus că nu modificăm noi. E vorba despre dorința lui de a modifica, de a schimba ceea ce l-a supărat până să ajung în cabinet. Despre asta e vorba.
Știți cum e? De obicei, oamenii când vin la cabinet spun: vreau să fiu cum eram înainte. Și eu le răspund: nu o să se întâmple! Indiferent cum erau înainte.
Este pacientul întrebat cum era înainte?
Vă dați seama că întreb. Doar că de obicei nu se întâmplă așa. Din simplul motiv că noi suntem într-o perpetuă schimbare. Modificăm foarte multe lucruri la noi, pe parcursul vieții. Eu, cel de acum, nu mai sunt cel de acum 5 ani.
Ideea nu este să dorim să fim cum am fost. Ideea este să ne dorim, să integrăm ceea ce avem. Și felul în care ne transformă viața. Mai degrabă decât să fim cum am fost la un moment dat.
Automedicația, o greșeală des întâlnită, cum o rezolvăm?
Din păcate, există acest cult al auto diagnosticării și al tratării individuale. Vedeți cum e: dacă ar ști oamenii chiar și în tratamentul medicamentos pe care psihiatrul îl dă, doar pentru că 2 persoane cu aceeași problemă nu înseamnă că tratamentul este același. Pentru că ele sunt diferite. Din multe motive.
De asta, chiar și pastilele naturiste, ele acționează diferit în funcție de organism. La vecina poate să funcționeze, iar la cealaltă vecina s-ar putea să nu funcționeze deloc.
Ce programe de tratament se găsesc la clinica Hope Iași?
Cand discutam despre Ingrijirea moderna in sanatatea mintala ne gandim la ceva unitar. Toate programele pe care le are clinica merg pe anumite tulburări specifice. Dar de exemplu, în ceea ce privește partea de adolescență, apropo de prevenția unor comportamente sau unor stări care pot fi exagerate sau se pot agrava, avem programul Inspira. Care este dedicat adolescenților. Unde observăm, învățăm adolescenți cum să gestioneze emoțiile, cum să găsească comportamente alternative la cele nesănătoase. Cum să se înțeleagă mai bine pe ei, cum să interpreteze altfel propria persoană și lumea în care se află. Cum să-și dezvolte anumite obiceiuri sănătoase, dar care să le creeze rutina sănătoasă de viață.
Cum să practice Mindfulness. Anumite tehnici care îi ajută să se regleze emoțional. Foarte multe lucruri pe care adolescenții dacă le învață, pentru că evident, nu a avut poate cadrul, context, oportunitatea putem preveni anumite agravări ale unor probleme. Ce pot veni din familie, poate fi o predispoziție genetică spre anumite tulburări. Putem preveni foarte multe lucruri.
Eu m-aș bucura, de exemplu, ca în școli să existe partea de psihoeducație, dar din păcate încă nu există. M-aș bucura foarte mult, deoarece chiar dacă trecutul nostru nu este cel mai drăguț și avem nu știu traume, foarte mulți trăiesc cu foarte multe probleme. Contează foarte mult cum anume răspundem la ceea ce se întâmplă în prezent, în ciuda trecutului. Sau mai mai bine spus, cum folosim ceea ce s-a întâmplat, acum? Pentru că să stăm să spunem că am avut în trecut nașpa și am foarte multe traume și de asta nu mă pot schimba, nu ajută.
Ce putem să-i spunem unui tânăr, care are diverse probleme?
Vă garantez că, indiferent de suferința pe care o trăiești omul, la un moment dat poate să aibă o contribuție foarte mare pentru dezvoltarea lui. Dacă suferința aceea este înțeleasă, este integrată cu blândețe. Nu neapărat intrăm cu bocancii în sufletul omului și începem să-i spunem aia nu-i bună, aia nu e bună. Sau uite, poți să scapi de asta. In Ingrijirea moderna in sanatatea mintala ințelegem suferința, înțelegem trecutul, înțelegem că poate nu există un context favorabil, dar în același timp e important să privim cu speranță. Cu hope spre viitor, pentru că practic, dacă lăsăm trecutul să ne acapareze prezentul și viitorul, aici putem să vorbim direct de niște dispoziții depresive. Nu ne ajută.
Important să privim cu speranță și să construim speranță pentru aceste persoane. Cred că atât specialiștii din clinică, cât și persoane din jurul acestor victime, să spunem ale unor contexte nefavorabile, pot sprijini și pot oferi speranță. Viitorul are sens. Important să construim sens.
Se înțelege că probleme de sănătate fizică pot fi cauzate de tulburări psihice?
Eu cred că majoritatea persoanelor, dacă nu chiar toate, înțeleg că partea fizică are o contribuție și că problemele psihice se manifestă prin anumiti semnalmente fizice. De multe ori, se întâmplă și invers, dar cred că au înțeles din simplul motiv că noi explicăm lucrurile astea. Încercăm să le oferim toate informațiile ce vizează problema cu care vin. Astfel încât ei să poată să înțeleagă mai ușor de ce tratamentul este într-un anumit fel. Adică de ce mergem și cu medicament, de ce mergem și cu psihoterapie și mergem cu terapii de grup. De ce e important să mergi într-un program.
Tocmai pentru că dacă nu ar înțelege nu ar mai veni. Dacă nu ar înțelege că ceea ce trăiesc ei fizic, de exemplu palpitații, tremur, transpirații, anxietate. Dacă nu ar înțelege că toate semnalmentele fizice sunt sau provin din dintr-o modalitate în care interpretează lumea. Într-o modalitate în care emoțiile devin mai intense sau foarte jos, nu ar veni la terapie, tratament.
Copii, familiile au apelat la psihoterapie?
Eu le spun părinților de multe ori că nu poate să facă fructul pentru pom ce face pom pentru fruct. Practic atunci când spunem că copilul este problema, important să mai punem o întrebare. Dacă nu cumva, ceea ce vedem noi ca o problemă, de fapt, proiectăm din problemele noastre ca părinți.
Problemele de sănătate mintală pot fi moștenite? Dar obiceiurile din familie?
Așa este. Ori preiau comportamente stări emoționale, interpretări despre lume le preiau de la părinți. Ori răspund prin anumite comportamente la ceea ce văd în familie. Și acele comportamente pot fi problematice. Chiar țineam la un moment dat, niște ateliere în școli despre partea asta de bullying. Și încercam să le spun elevilor faptul că, de cele mai multe ori, persoanele care sunt abuzivie, la rândul lor undeva au fost victime.
E modul lor prin care au învățat că așa ori se rezolvă problemele lor, se reglează emoțional. Ori ascund niște lucruri, ori supracompensează niște lucruri. Este important să înțelegem că ceea ce vedem la un copil de obicei este proiecția a ceea ce se întâmplă.
Copilul este supărat când i se spune nu
Știți de ce sunt supărați copii când li se spune nu? Pentru că nu li se dă alternativă. Li se spune: nu băga degetul în priză, bun dar el explorează. Putem să oferim o alternativă comportamentală. Să-i oferim altă posibilitate de a explora anumite lucruri sau lumea.
Că el de fapt, explorează lumea. Nu e vorba de priză, nu înțelege ce este. Și putem oferi alte oportunități de explora. Dar e important să înțelegem când spunem nu, să venim și cu o alternativă.
Terapia cu siguranță este foarte utilă
Da. Oferă perspective noi. Oferă șansă de a dezvolta comportamente noi practic. De multe ori oferă șansa la o un stil de viață nou. Un stil de viață pe care poate persoana și l-ar fi dorit, dar nu știa cum să le realizeze.
Gândiți-vă că o persoană știe că trebuie să ajungă din A în B, doar că pe drum are niște bariere. Și terapia vine și încearcă să dea la o parte acele bariere.
Ce probleme mai pot fi rezolvate la clinica Hope din Iași?
Problemelor cotidiene. Pot fi probleme severe. Deci putem să discutăm despre anxietate, depresie, probleme în cuplu stres la locul de muncă în familie, probleme cotidiene.
Putem să discutăm despre chiar violența în familie. Și familiile cu probleme mai severe: tulburări de personalitate, Schizofrenie, tulburare bipolară. Probleme mai complexe de psihiatru, dar are un rol și psihologul.
De exemplu, pentru Tulburarea bipolară avem un program ”Navigând între poli” unde facem educație pentru pacienții diagnosticați cu tulburare bipolară. Și încercăm să îi învățăm tehnici prin care ei să mențină între poli. Să nu ajungă la extrem. Ei ori ajung în episod Depresiv, în episod Maniacal. Și ideea este să încercăm să îi aducem la un echilibru.
Nu vor putea fi niciodată pe linia din mijloc. Dar putem să-i menținem în mențin într-un echilibru, astfel încât să nu ajungă în extremă.
Tulburarea bipolară, de obicei se diagnostichează când există un episod de depresie și un episod maniacal.
Unde pot fi găsite mai multe informații?
Pe site-ul clinicii. Sunt mai multe numere de telefon. Pentru clinica din Iași, Cluj și București. Și pot găsi toate informațiile de care au nevoie. Atât pe partea de servicii, cât și pe partea de programe. Cât și pe ceea ce reprezintă o problemă psihologică. Poate să citească foarte multe despre anxietate. Poate să citească despre stresul la locul de muncă. Despre adicții. Pot să se informeze, sunt informații raportate la studiile științifice din domeniu. Nu sunt informații culese așa de pereți.
Clinica Hope încearcă să ofere niște standarde și anumită calitate. Și eu cred că reușești și lucrul ăsta se vede.
Facem tot ce ține de noi și e omenește posibil să oferim oamenilor oportunitatea de a spera.
Încurajez cel puțin să încerce și le amintesc, nu trebuie să treacă prin probleme singuri. Au pe cine se baza.