Tratamentul pentru ADHD la adult
Psihoterapie
Sarcina psihoterapeutului este să ajute la exersarea acestor tipare comportamentale de organizare a sarcinilor obișnuite, pas cu pas cu rezistența la frustrare. De ajutor sunt si tehnicile de reglare emoțională, de comunicare asertivă, de comunicare nonviolentă.
In general, terapia recomandată pentru ADHD, chiar și cea de la adulți este similară cu terapia pe care o folosim pentru ADHD la copii și adolescenți. Când vorbim de simptome ADHD la adult, psihoterapeutul este unul din specialistii care ofera sprijinul necesar.
Din perspectiva unui medic psihiatru, este extrem de important și, totodată, un principiu de viață de a trata suferința. Dacă felul unei persoane e diferit, dar nu provoacă suferință nici mie, și nici altora, este minunat să fie diferit. Dacă eu, însă, în această diferență sufăr, nu reușesc să ajung la lucrurile care să mă împlinească ca ființă umană, atunci merit și am nevoie de ajutor.
Din punctul acesta de vedere, persoanele cu ADHD trebuie să știe că, da, se pot duce la un medic psihiatru care poate recomanda un tratament medicamentos și terapie.
(!) Nu toate persoanele care nu se pot concentra sau care nu-și îndeplinesc taskul fiindcă n-au răbdare sau nu au învățat să aibă răbdare, au ADHD.
Medicii psihiatri au această temere, că toată lumea o să vină și o să vrea medicamente stimulante.
O bună parte din patologia psihiatrica poate să aibă în spate un ADHD nediagnosticat în copilărie. Desigur că atunci când e diagnosticat în copilărie este semnificativ mai simplu să știi ce ai, dar poate să nu fie diagnosticat în copilărie. Să îl descoperi la vârsta adultă. Din fericire, există tratament medicamentos, se poate lucra și în psihoterapie și poți ajunge la o funcționare absolut minunată.
Tratament medicamentos
Când vorbim despre terapia medicamentoasă, tratamentul pentru simptome ADHD la adulti se bazează pe administrarea antidepresivelor, antipsihoticelor, anticonvulsivantelor și amfetaminelor conform schemelor de tratament prescrise de catre un medic psihiatru.
Persoanele afectate sau care sufera de ADHD au nevoie si de terapie comportamentala si consiliere psihologica. Mai exact, terapia cognitiv comportamentala poate contribui la dezvoltarea unor noi metode și perspective de abordare, și de reactie la situațiile din viata de zi cu zi.
Planul de tratament poate include și introducerea unui regim alimentar adecvat, însă nu există un regim alimentar care să functioneze pentru toti pacienții.
Este esențial să nu neglijăm impactul pe care ADHD-ul îl poate avea asupra vieții de zi cu zi. Fără un plan de tratament bine structurat, simptomele pot duce la dificultăți în relații, carieră și în ceea ce privește sănătatea mintală. De aceea, consultarea unui medic specialist devine o necesitate pentru a recupera controlul și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.