Psihoterapie Copii / Adolescenti - Clinica Hope

Psihoterapie Copii / Adolescenti

Psihoterapia pentru copii și adolescenți reprezintă totalitatea tehnicilor și metodelor specifice folosite pentru a-i ajuta pe micuții clienți când se confruntă cu dificultăți cu privire la emoții sau comportamente.

Dna Dr Alina Panaete, medic specialist psihiatrie pediatrică și psihoterapeut, ne explică:

Psihoterapia este o formă de tratament psihologic care implică conversații și interacțiuni terapeutice între terapeut și copil/un grup de copii sau cu familia (familiile) acestuia. Are scopul de a ajuta familia să înțeleagă și să-și rezolve problemele, să-și modifice comportamentul și să facă schimbări pozitive.

Psihoterapia copilului presupune ședințe regulate și disponibilitatea terapeutului de a stabili o relație de acceptare emoțională în cadrul căreia copilul se simte pe deplin liber să-și exprime prin cuvinte sau acțiuni perspectiva proprie asupra lumii. Psihoterapeuții pentru copii și adolescenți sunt formați să observe cu atenție și să răspundă la ceea ce copilul ar putea încerca să exprime prin comportamentul și emoțiile lui.

Psihoterapeutul este o persoană flexibilă și creativă, și își adaptează abordarea în așa fel încât să corespundă vârstei și nivelului de dezvoltare al copilului. Copiii mici adesea comunică prin joc, copiii mari și adolescenții preferă să vorbească. Relația de încredere care se stabilește între psihoterapeut și copil este esențială pentru ca tratamentul să funcționeze.

Psihoterapeutul trebuie să găsească o modalitate pentru a face cunoscut copilului, cu atenție și considerație, care este modul lui de funcționare. Copilul își poate însuși cu timpul această înțelegere și poate începe să-și înțeleagă propriile sentimente și comportamente, stabilind relații mai bune cu cei apropiați, regăsindu-și bucuria și încrederea în viitor.

Psihoterapia la adolescent s-a dovedit a fi foarte utilă, pentru că le permite acestora să exploreze, să susțină și să înțeleagă experiențele adolescenței. În această perioadă de dezvoltare, traumele sau dificultățile anterioare pot ieși dintr-o dată la suprafață. Astfel, a-i furniza adolescentului un cadru stabil pentru înțelegerea acestor niveluri profunde de anxietate poate fi sprijinul necesar pentru procesul de individuație și creștere personală.

Există mai multe tipuri de psihoterapie care implică diferite tehnici, abordări și intervenții. Uneori o combinație de abordări diferite poate fi de mare ajutor. În unele cazuri, medicația poate sprijini și eficientiza procesul psihoterapeutic.

Dintre formele diferite de psihoterapie cele mai folosite la copil și adolescent amintim:

 • Terapia cognitiv-comportamentală (CBT): copilul învață prin examinarea modurilor confuze și distorsionate/iraționale de gândire, cum acestea pot provoca emoții și le pot influența comportamentul. Terapeutul sprijină copilul în identificarea modelelor de gândire dăunătoare și înlocuirea lor cu gânduri care duc la trăiri și comportamente mai adecvate. Cercetările arată că acest tip de psihoterapie este foarte eficientă în tratarea tulburărilor anxioase și depresive la copil.
 • Terapia dialectic-comportamentală (DBT) și-a dovedit utilitatea la adolescenții cu gânduri suicidare cronice, la cei care au comportamente autovătămătoare deliberate sau care au o tulburare de personalitate borderline. Pune accentul pe asumarea responsabilității pentru propriile probleme și ajută la examinarea modului de  confruntare cu conflictele și emoțiile aferente.
 • Terapia de familie ajută familia să funcționeze în mod constructiv și pozitiv, explorând modelele de comunicare și furnizându-Ie educație și sprijin. Ședințele pot include copilul sau adolescentul împreună cu părinții, frații și bunicii.
 • Terapia de grup presupune utilizarea dinamicii grupului de tineri și a interacțiunii între membrii grupului pentru a conștientiza și crește înțelegerea unei afecțiuni psihice și a-și îmbunătăți abilitățile sociale.
 • Terapia prin joc implică utilizarea de jucării, lego, păpuși, marionete, plastilină, desene, jocuri pentru a ajuta copilul să recunoască, să identifice și să-și exprime verbal emoțiile. Psihoterapeutul observă modul în care copilul folosește materialele de joc și identifică teme sau modele cu scopul de a înțelege problemele cu care se confruntă copilul. Printr-o asociere de joc și verbalizare copilul are posibilitatea să înțeleagă și să-și gestioneze mai bine conflictele, emoțiile și comportamentul.

Despre terapia prin joc ne povestește mai multe Liliana Radu, psihoterapeut specializat în terapie prin joc de inspirație Adleriană:

Terapia prin joc este un mod distractiv de a aborda probleme comportamentale, de întârziere în dezvoltare sau alte dificultăți pe care copiii le pot întâmpina în dezvoltarea lor. Fiind o activitate plăcută și interesantă, este ușor să obții atenția și cooperarea copilului, pentru a obține rezultate mai rapide și mai stabile pe termen lung, ușurând recuperarea și dezvoltând comportamente adecvate. Terapia prin joc are în vedere dezvoltarea armonioasă a tuturor ariilor de dezvoltare: socială, emoțională, cognitivă, motrică, a limbajului și integrarea senzorială. Totul se desfășoară într-un cadru încurajator pentru copil, urmărind un plan de intervenție conceput special pentru copilul cu care se lucrează. Îmbinăm metode de joc senzorial, sport, terapie cognitivă, joc de rol, și activități creative pentru a stârni și încuraja dorința copiilor de a comunica și contribui. Terapia prin joc Adleriană se bazează pe implicarea familiei în procesul de recuperare și folosirea jocului structurat de către părinți acasă pentru a rezolva problemele de zi cu zi. În cadrul ședințelor, părinții vor beneficia de consiliere din partea terapeutului, în legătură cu relaționarea cu propriul copil și abordarea comportamentelor inadecvate. Plecăm de la ideea că orice copil dorește să aparțină, să se simtă capabil, să simtă că contează și că este încurajat, și odată ce aceste nevoi ale copilului sunt îndeplinite, evoluția este rapidă și surprinzătoare.

Psihoterapia psihodinamică subliniază importanța înțelegerii problemelor sau conflictelor inconștiente, care motivează și influențează comportamentul, emoțiile și gândurile copilului. Poate ajuta la identificarea unor modele de comportament tipice unui copil, apărărilor și răspunsurilor la conflictele interne trăite de copil. Această abordare se bazează pe ipoteza că odată adus la lumină conflictul intern, comportamentul și emoțiile copilului se vor ameliora.

Psihoterapia nu este un remediu rapid sau facil, este un proces complex care, în timp,  poate reduce și ameliora simptomatologia și poate oferi o perspectivă nouă, care să îmbunătățească funcționarea interpersonală și calitatea vieții copilului, ajutându-l să dobândească abilități psihologice adaptative pentru viitor.

Psihoterapia cu copiii vizează și discuții ample cu membrii familiei pentru a aduna informații, și pot fi urmate/însoțite de intervenții adresate părinților. O variantă de ajutor pentru părinți constă în învățarea de metode potrivite de sprijinirea creșterii psihologice a copiilor (cursuri de parenting) sau intervenții psihologice cu întreaga familie (psihoterapie de familie).

Când apelam la serviciile unui psihoterapeut pentru copii?

Recomandăm să apelați la un psihoterapeut specializat în lucrul cu copiii, în următoarele situații:

 • atunci când observăm stări de anxietate, panică și îngrijorări excesive;
 • când comunicarea cu părinții, colegii sau profesorii este tensionată și conflictuală;
 • când există comportament hiperactiv, agitație și incapacitatea de a duce la bun sfârșit sarcinile propuse (ex.: nu se concentrează la școală, nu stă liniștit în bancă, temele nu sunt realizate);
 • idei de suicid, amenințări că se rănește;
 • scăderea accentuată a performanțelor școlare;
 • comportament de opoziție față de regulile stabilite în cadrul familiei;
 • stări de tristețe și coșmaruri persistente;
 • ticuri, rosul unghiilor, comportamente repetitive, stereotipii;
 • dificultăți de verbalizare și exprimare;
 • stări de furie, dificultăți de relaționare;
 • consumul de alcool și droguri;
 • modificarea somnului și/sau a obiceiurilor alimentare;
 • timiditate excesivă;
 • enurezis nocturn (incontinență urinară).

Beneficiile unui proces de terapie sunt multiple pentru cel mic și readuc liniștea în familie. Iată mai jos câteva dintre ele:

 • Creșterea încrederii în sine a copilului
 • Îmbunătățirea abilităților de socializare
 • Creșterea rezistenței la frustrare
 • Scăderea frecvenței crizelor de tantrum
 • Dezvoltarea limbajului și comunicării
 • Dezvoltarea emoțională armonioasă
 • Dezvoltarea abilităților cognitive
 • Dezvoltarea spontaneității și creativității
 • Scăderea anxietății
 • Scăderea frecvenței comportamentelor stereotipe sau inadecvate
 • Îmbunătățirea relației părinte-copil

DE CE SĂ VII LA CLINICA HOPE?

Suntem dedicați oferirii celor mai bune tratamente pentru sănătatea ta psihică și emoțională. Cum știm care sunt acestea? Aplicăm cunoștințele ultimelor ghiduri internaționale de tratament și țintim să oferim întreaga gamă de intervenții dovedite științific ca fiind cele mai eficiente, de la medicație la tipurile de psihoterapie.

Organizăm totul în PROGRAME DE TRATAMENT, pentru ca să știi tot timpul întreaga gamă de servicii de care ai nevoie și ce parcurs ai de urmat.

Noi oferim o abordare individuală, în care tu poți alege între toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt.

Avantajul nostru constă însă în faptul că suntem o clinică exclusiv destinată sănătății psihice, în care psihiatrul și psihoterapeutul fiecărui pacient comunică și colaborează între ei, cu acordul tău, aplicând programe specializate pentru ca tu să primești cel mai bun și eficient parcurs terapeutic pentru tine.

Astfel, șansele tale să rezolvi problemele cauzate de această afecțiune sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.

Eforturile de a construi programe complete de tratament au adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională, Clinică Hope devenind singura clinică din România care a primit, în Mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus, decernat de Asociația Medicală Europeană pentru „Bune practici medicale”- Best Medical Practice.

Totul începe la noi cu un CONSULT LA MEDIC.

Stabilește o programare!
CLINICA HOPE se dezvoltă continuu din 2009, pornind de la o idee clară: să ofere pacienților din România numai tratamente psihice cu eficiență dovedită științific, urmărind recomandările de tratament internaționale. Având o echipă completă de psihiatri și psihologi, ne urmărim cu perseverență obiectivele și inovăm continuu, lansând în ultimii ani nu mai puțin de 4 tipuri de programe unice de tratament, recomandate de ghidurile internaționale, dar care lipseau în România.

Prin programele noastre, ne dorim să-ți oferim toate șansele de recuperare și beneficiile pentru sănătate și să-ți oferim înapoi Speranța și Echilibrul!

Programeaza-te
Call Now Button