Psihoterapie copii și adolescenți în Clinica Hope
Psihoterapia pentru copii este o formă de tratament psihologic care implică conversații și interacțiuni terapeutice între psiholog și copil. La fel ca psihoterapia de cuplu, are scopul de a ajuta familia să înțeleagă și să-și rezolve problemele, să-și modifice comportamentul și să facă schimbări pozitive .
Un program de psihoterapie pentru copii presupune ședințe regulate și disponibilitatea terapeutului de a stabili o relație de acceptare emoțională. Aici copilul se simte pe deplin liber să-și exprime prin cuvinte sau acțiuni perspectiva proprie asupra lumii.
Psihoterapia pentru copii reprezintă totalitatea tehnicilor și metodelor specifice folosite pentru a-i ajuta pe micuți când aceștia se confruntă cu dificultăți emoționale sau comportamente.
De ce un psihoterapeut si nu un psiholog?
Psihoterapeuții pentru copii și adolescenți sunt mai bine pregatiti decat psihologii pentru copii. Ei sunt in general persoane flexibile, creative si au capacitatea de a-și adapta abordarea în așa fel încât să corespundă vârstei și nivelului de dezvoltare al copilului. Stiu să observe cu atenție și să răspundă la ceea ce copilul ar putea încerca să exprime prin comportamentul și emoțiile lui.
Daca cei mici comunică adesea prin joc, copiii mari și adolescenții preferă să vorbească. Relația de încredere care se stabilește între psihoterapeut și copil este esențială pentru ca tratamentul să funcționeze.
La adolescenți, terapia s-a dovedit a fi foarte utilă pentru că le permite acestora să exploreze, să susțină și să înțeleagă experiențele adolescenței. În această perioadă de dezvoltare, traumele sau dificultățile anterioare pot ieși dintr-o dată la suprafață. Astfel, a-i furniza adolescentului un cadru stabil pentru înțelegerea acestor niveluri profunde de anxietate poate fi sprijinul necesar pentru procesul de individuație și creștere personală.
Psihoterapia pentru copii – De cate tipuri este?
Daca vorbim de psihoterapie pentru copii, există mai multe tipuri care implică diferite tehnici, abordări și intervenții. Uneori o combinație de abordări diferite poate fi de mare ajutor. În unele cazuri, medicația poate sprijini și eficientiza procesul. Clinica noastră oferă servicii de psihoterapie copii, special concepute pentru a sprijini dezvoltarea emoțională a celor mici.
In Clinica Hope din Bucuresti, Cluj si Iasi, cele mai folosite forme de psihoterapie pentru copii și adolescent sunt:
- Terapia cognitiv-comportamentală (CBT): copilul învață prin examinarea modurilor confuze și distorsionate/iraționale de gândire, cum acestea pot provoca emoții și le pot influența comportamentul. Terapeutul sprijină copilul în identificarea modelelor de gândire dăunătoare și înlocuirea lor cu gânduri care duc la trăiri și comportamente mai adecvate. Cercetările arată că acest tip de psihoterapie este foarte eficientă în tratarea tulburărilor anxioase și depresive la copil.
- Terapia dialectic-comportamentală (DBT) și-a dovedit utilitatea la adolescenții cu gânduri suicidare cronice; la cei care au comportamente autovătămătoare deliberate sau care au o tulburare de personalitate borderline. Pune accentul pe asumarea responsabilității pentru propriile probleme și ajută la examinarea modului de confruntare cu conflictele și emoțiile aferente.
- Terapia de familie ajută familia să funcționeze în mod constructiv și pozitiv, explorând modelele de comunicare și furnizându-Ie educație și sprijin. Ședințele pot include copilul sau adolescentul împreună cu părinții, frații și bunicii.
- Terapia de grup presupune utilizarea dinamicii grupului de tineri și a interacțiunii între membrii grupului. Creste conștientizarea și înțelegerea unei afecțiuni psihice și a-și îmbunătăți abilitățile sociale.
- Terapia prin joc implică utilizarea de jucării, lego, păpuși, marionete, plastilină, desene, jocuri pentru a ajuta copilul să recunoască, să identifice și să-și exprime verbal emoțiile. Psihoterapeutul observă modul în care copilul folosește materialele de joc și identifică teme sau modele cu scopul de a înțelege problemele cu care se confruntă copilul. Printr-o asociere de joc și verbalizare copilul are posibilitatea să înțeleagă și să-și gestioneze mai bine conflictele, emoțiile și comportamentul.
Liliana Radu
psihoterapeut specializat în terapie prin joc de inspirație Adleriană:
Terapia prin joc este un mod distractiv de a aborda probleme comportamentale, de întârziere în dezvoltare sau alte dificultăți pe care copiii le pot întâmpina în dezvoltarea lor. Fiind o activitate plăcută și interesantă, este ușor să obții atenția și cooperarea copilului. Ne folosim de asta pentru a obține rezultate mai rapide și mai stabile pe termen lung. Ușuram recuperarea și dezvoltam comportamente adecvate. Terapia prin joc are în vedere dezvoltarea armonioasă a tuturor ariilor de dezvoltare: socială, emoțională, cognitivă, motrică, a limbajului și integrarea senzorială. Totul se desfășoară într-un cadru încurajator pentru copil, urmărind un plan de intervenție conceput special pentru copilul cu care se lucrează.
La Clinica Hope îmbinăm metode de joc senzorial, sport, terapie cognitivă, joc de rol, și activități creative pentru a stârni și încuraja dorința copiilor de a comunica și contribui.
Terapia prin joc Adleriană se bazează pe implicarea familiei în procesul de recuperare și folosirea jocului structurat de către părinți acasă pentru a rezolva problemele de zi cu zi. În cadrul ședințelor, părinții vor beneficia de consiliere din partea terapeutului, în legătură cu relaționarea cu propriul copil și abordarea comportamentelor inadecvate. Plecăm de la ideea că orice copil dorește să aparțină, să se simtă capabil, să simtă că contează și că este încurajat. Odată ce aceste nevoi ale copilului sunt îndeplinite, evoluția este rapidă și surprinzătoare.
Psihoterapia psihodinamică subliniază importanța înțelegerii problemelor sau conflictelor inconștiente, care motivează și influențează comportamentul, emoțiile și gândurile copilului. Poate ajuta la identificarea unor modele de comportament tipice unui copil, apărărilor și răspunsurilor la conflictele interne trăite de copil. Această abordare se bazează pe ipoteza că odată adus la lumină conflictul intern, comportamentul și emoțiile copilului se vor ameliora.
Psihoterapia pentru copii nu este un remediu rapid sau facil. Este un proces complex care, în timp, poate reduce și ameliora simptomatologia și poate oferi o perspectivă nouă, care să îmbunătățească funcționarea interpersonală și calitatea vieții copilului. De asemenea, il ajută să dobândească abilități psihologice adaptative pentru viitor.
Psihoterapia pentru copiii vizează și discuții ample cu membrii familiei pentru a aduna informații. O variantă de ajutor pentru părinți constă în cursuri de parenting sau intervenții psihologice cu întreaga familie.
Când apelam la serviciile unui psihoterapeut pentru copii?
Apelați la un psihoterapeut specializat în lucrul cu copiii, în următoarele situații:
atunci când observăm stări de anxietate, panică și îngrijorări excesive;
când comunicarea cu părinții, colegii sau profesorii este tensionată și conflictuală;
când există comportament hiperactiv, agitație și incapacitatea de a duce la bun sfârșit sarcinile propuse. Ex.: nu se concentrează la școală, nu stă liniștit în bancă, temele nu sunt făcute;
are idei de suicid sau amenință că se rănește;
are o scădere accentuată a performanțelor școlare;
are comportament de opoziție față de regulile stabilite în cadrul familiei;
are stări de tristețe și coșmaruri persistente;
are ticuri precum rosul unghiilor, comportamente repetitive, stereotipii;
întâmpină dificultăți de verbalizare și exprimare;
are stări de furie, dificultăți de relaționare;
are probleme cu somnul și/sau a obiceiurilor alimentare;
are o timiditate excesivă;
are enurezis nocturn (incontinență urinară).
Beneficiile unui proces de psihoterapie pentru copii
- Creșterea încrederii în sine a copilului
- Îmbunătățirea abilităților de socializare
- Creșterea rezistenței la frustrare
- Scăderea frecvenței crizelor de tantrum
- Dezvoltarea limbajului și comunicării
- Dezvoltarea emoțională armonioasă
- Dezvoltarea abilităților cognitive
- Dezvoltarea spontaneității și creativității
- Scăderea anxietății
- Scăderea frecvenței comportamentelor stereotipe sau inadecvate
- Îmbunătățirea relației părinte-copil
Totul începe la noi cu un CONSULT LA MEDIC.
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale?
Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale?
Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.