Intr-o lume in care ritmul cotidian este tot mai alert si provocarile vietii moderne se inmultesc, gasirea si mentinerea unei relatii de cuplu implinite poate parea o misiune dificila. In articolul ce urmeaza descoperim secretele unei relatii de cuplu implinite.
Cum obtinem o relatie de cuplu implinita?
Dr. Gabriella Bondoc, Medic Primar Psihiatru, Psihoterapeut, Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala, Fondator al Retelei de Clinici Private Hope discuta alaturi de Consuela Balasa, gazda emisiunii despre Care sunt secretele unei relatii de cuplu implinite?, in cadrul emisiunii De Vorba cu Doctorul.
In 2017, un studiu observational publicat in Neurology arata ca persoanele necasatorite au un risc cu 42% mai ridicat de dementa. Alte studii au demonstrat un risc mai scazut de boli cardiovasculare la persoanele casatorite.
Consuela Balasa: Astazi ne vei spune de unde ar trebui sa incepem acest proces de schimbare a paradigmei, ca sa nu spun neaparat vindecare. Pentru ca stim ca, schimbarile importante incep cu noi. Unde ne situam in astazi privind relatia de cuplu?[/vc_column_text]
Dr. Gabriella Bondoc: Este o problematica extrem de importanta si atat de multi oameni vin catre terapie cu probleme de anxietate, cu depresie, nefericire cronica. Ca prim motiv este aceasta dorinta de a fi intr-o relatie de cuplu sanatoasa. Oamenii isi doresc sa aiba o relatie de cuplu, care nu numai sa fie fara conflicte, dar sa-i implineasca. Nu intotdeauna suntem constienti de tot ce inseamna proiectii, astepari nerealiste si care ne blocheaza ,,accesul la dragoste”, dar sunt si alte lucruri pe care le facem constant gresit.
Problematica a devenit una extrem de importanta si este bine sa o punem ,,pe tapet”. Avem un procent uluitor de oameni singuri, poate mai mare ca niciodata. Studiile recente aratau ca 52% din oamenii din Statele Unite sunt singuri, nu sunt in cuplu. Procentele in Europa sunt similare. Procentul acesta de oameni singuri a crescut din 2013 pana in 2023 cu 20%.
Din ce in ce mai multi oameni nu numai ca sunt siguri, dar a crescut foarte mult numarul familiilor monoparentale, in care exista un singur adult care are grija de copii. Avem nevoie sa vorbim despre asta…
A fi intr-o relatie armonioasa atat cu prietenii, cat si cu un partener de viata in orice forma de parteneriat ar fi ea este o necesitate a fiinitei umane, o necesitate biologica.
In loc sa ne pedepsim, e bine sa o acceptam. Nu se poate trai fara dragoste. […] Nefericirea in cuplu, lipsa iubirii e o sursa permanenta de anxietate, de stres, si de depresie.
Care sunt schimbarile astazi?
Consuela Balasa: Ce s-a schimbat? Dintotdeauna omul a fost in cautarea partenerului potrivit pe care l-a gasit foarte greu? Noi acum ne raportam la rata divortului care acum este in crestere. Faptul ca oamenii in trecut nu divortau, nu inseamna ca erau in fericire colosala.
Dr. Gabriella Bondoc: Asa cum pretentiile noastre despre ce inseamna o viata fericita s-au schimbat, asa si ceea ce noi constientizam ca este firesc sa acceptam sau sa nu acceptam in viata de cuplu, s-a schimbat. E mai sanatos sa divortezi intr-o relatie toxica, decat sa nu, cu conditia sa fi incercat sa o repari. Sunt unii oameni care renunta in cautarea unei perpetue stari de indragosteala. E necesar sa incercam sa reparam relatia, sa devenim constienti de nevoi emotionale, de patternuri, de atasament, de nevoi nespuse, de modalitati de comunicare.
Nu plecati de la premisa ca nu sunt in stare, ca mie nu mi se intampla sau, mai rau… ca nu exista dragoste. Imi lipsesc abilitatile…
Suntem constienti ca nu mai este cazul sa stam in relatii toxice. Stim punctul asta de vedere. Mai exista, insa si partea in care am uitat sa mentinem echilibru in cuplu.
De foarte multe ori, uitam ca intr-un cuplu trebuie sa existe un echilibru si putem sa ii spunem in multe feluri. Unii oameni ii spun ,,energie masculina” si ,,energie feminina”. Alti psihologi vorbeau despre ,,starea de a fi” versus ,,starea de a face…
Putem sa vorbim despre echilibrul dintre starea axata pe trairi, pe emotii de moment, pe contactul cu corpul si starea de accent pe minte, pe a face, a organiza, a indeplini niste obiective. Indiferent cum se organizeaza un cuplu trebuie sa fie din ambele si in general, unul din parteneri raspunde de energia constientizarii momentului prezent, al blandetii si luminii…
Secretele unei relatii de cuplu implinite – roluri intr-o relatie
Consuela Balasa: Femeia este prima care isi alege rolul in care intra? Ea poate sa zica, imi place ce fac, imi sa gandesc, vreau sa raman in aceasta ,,energie masculina”…
Dr. Gabriella Bondoc: Nu conteaza cine incepe. Un cuplu sanatos este un lucru care se respecta. Daca nu reusim sa depasim etapa cu aruncatul vinei, nu ajungem nicaieri. Incepem cu o discutie sincera.
E absolut normal ca femeile sa fie egale cu barbatii…
Nu este vorba de o lipsa de egalitate in cuplu in momentul in care unul face mai mult, si celalalt mai putin. E vorba de o impartire a rolurilor, cineva trebuie sa ia rolul feminin care e mult mai complicat decat a nu face actiuni si a lasa deciziile altcuiva… Rolul feminin e foarte complicat.
Revenind… Conteaza sa constientizam fie noi, fie partenerul… Ok, dinamica in cuplu e dezechilibrata. Nu ne intelegem. Cuplul nu functioneaza si e o stare de tensiune.
E nevoie sa ne asumam un rol. Nu e nimic gresit ca barbat sa vrei sa fii tu energia feminina in cuplu. Nu devii femeie daca esti in energie feminina.
Barbatilor le e mai usor in energia masculina si femeilor in energia feminina in cuplu. Ce inseamna, insa, pentru o femeie moderna, insa… ,, Eu in cuplu sunt in energie feminina si am iesit din casa dimineata si ma duc la munca… Aici ar trebui sa invat sa fac switch.
Urmariti toate detaliile, accesand link-ul de mai jos: