Atacurile de panica reprezinta momente neasteptate de anxietate, caracterizate prin aparitia brusca fara un factor declansator a unei senzatii intense de frica si disconfort fizic amplificat, chiar dacă lipsesc anumite situatii specifice, reale, de pericol sau o cauza obiectivă. Un astfel de atac poate genera o situatie stresanta, deoarece în acele clipe, impresia ca vei pierde controlul asupra propriei persoane poatefi copleșitoare, iar simptomele fizice pot sugera similitudini cu un episod cardiac sau cu un moment iminent de deces.
Tratament atacuri de panica – In cateva cazuri mai rare, in cadrul clinicilor specializate, gasesti si programe mai eficiente, dedicate pentru asa ceva. Tratamentul de anxietate generalizata se face in general in ambulatoriu. In anumite situatii, cum ar fi aparitia concomitenta a altor simptome sau tulburari psihice, tratamentul pentru atacuri de panica se poate initia in spital. Mereu se trateaza asociat cu tratamentul tulburarii care a necesitat spitalizarea.
Numeroase cercetari au dovedit eficacitatea tratamentului inițial ca plan de tratament cu antidepresive și anxiolitice. Metode de tratare includ terapia cognitiv-comportamentala care reprezinta una dintre formele de psihoterapie cu eficienta dovedita in tratarea atacurilor de panica si duce la evitarea situatiilor care pot declansa aceste atacuri.
Pacientii care sufera de fobii pot beneficia de asemenea de aceasta abordare, intrucat terapia ajuta la gestionarea si diminuarea fricilor nejustificate. Printre aceste fobii se numara fobiile de animale, frica de caini, fobiile sociale si fobii situaționale. Pentru a intelege cauzele fobiei si a aborda eficient aparitia fobiilor, este important sa se analizeze factorii individuali si experientele personale care contribuie la dezvoltarea acestor temeri.
Initial, alegerea unui tratament pentru tratarea anxietății și depresiei este ghidata de preferintele pacientului pentru reducerea simptomelor. Riscurile si beneficiile pentru fiecare pacient in parte sunt: evaluarea psihologica si istoricul terapeutic al pacientului, conditiile medicale sau psihiatrice coexistente, costul tratamentului, accesul la tratament.
Multi dintre noi pot avea 1 – 2 atacuri de panica de-a lungul vietii, iar aceste scurte episoade nu duc la nimic altceva si nu afecteaza calitatea vietii. Pentru unii oameni, insa, ele au loc mult mai frecvent si pot fi asociate cu o tulburare de anxietate. Factorii genetici pot contribui la dezvoltarea acestei tulburari, influentand predispozitia individului. Devine astfel o situatie stresanta care afecteaza calitatea vietii si buna dispozitie a persoanei. Din fericire, exista tratamente eficiente in cadrul centrului medical Clinica Hope pentru a pune capat atacurilor de panica si anxietate aparute brusc si oricine poate scapa de aceste stari odata ce a fost stabilit un diagnostic si tratament. Aceste tratamente ajuta la reducerea frecventei si intensitatii atacurilor de panica, contribuind astfel la imbunatatirea semnificativa a calitatii vietii persoanelor care sufera.
Anxietatea face parte din viata noastra. Frica si anxietatea te fac constient de pericol, te motiveaza sa ramai organizat si pregatit si te ajuta sa calculezi riscurile. Totusi, atunci cand un episod de anxietate intensă devine o lupta de zi cu zi, este timpul sa actionezi inainte de a pierde controlul si a dezvolta tulburări de anxietate care pot afecta semnificativ calitatea vietii tale.
In spatii inchise, anxietatea poate fi declansata cu usurinta, amplificand sentimentul de panica si disconfort si contribuind la intensificarea stresului resimtit in astfel de situatii. Meditatia, stilul activ, evitarea consumului de alcool si tutun, un somn regulat si o dieta sanatoasa sunt doar cateva remedii naturale pentru cei care prefera sa evite medicamentele pentru anxietate.
Remedii pentru un stil de viata sanatos:
Fii activ! Fa miscare zilnic
Cand anxietatea devine severa, poate provoca simptome fizice, precum durere în piept sau dificultati de respiratie. Senzatiile intense de panica pot duce la o teamă morbidă de a pierde controlul. Gestionarea acestor simptome este esentiala pentru a-ti mentine o sanatate mintala optima. In acest sens, o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si suplimente, poate spijini functionarea corecta a creierului si poate reduce nivelul de stres.
Toate informatiile despre medicamente pe care le prezentam in continuare sunt numai cu titlu informativ.
Nu trebuie incercat niciun tratament medicamentos care nu este prescris de un medic. Sunt destul periculoase si iata de ce:
Pentru un tratament adecvat, este esential sa consulti un medic specialist care poate sa iti recomande metode de tratare eficiente si personalizate.
Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt indicati ca tratament de prima linie pentru toate tulburarile anxioase. Cresterea serotoninei duce la scaderea simptomelor de anxietate si a frecventei si intensitatii atacurilor de panica, pana la disparitia acestora.
Pacientii carora li se prescrie un ISRS, pot prezenta in timpul primelor doua saptamani de tratament o crestere a anxietatii, motiv pentru care se recomanda initierea terapiei cu doze mici, eventual si asocierea unei benzodiazepine. Cauza aparitiei acestei creșteri a anxietății nu este întotdeauna clară, dar este un efect secundar cunoscut al tratamentului.
Intensitatea efectelor adverse tinde in general sa scada in timp, dar pot persista la anumiti pacienti si pot determina schimbarea tratamentului. Nu se poate prezice care pacient va prezenta un anumit efect advers. Pentru a evita situatiile în care efectele adverse devin prea deranjante, este esențial să se monitorizeze îndeaproape răspunsul pacientului la tratament.
Cele mai frecvente efecte adverse intalnite sunt: anxietate, greata, cresterea sau reducerea apetitului, insomnie/somnolenta, scaderea libidoului, mai rar cefalee.
Cand tratamentul cu un ISRS este intrerupt brusc pot sa apara: anxietate, iritabilitate, simptome similare gripei (mialgii, guturai, greata, voma, diaree), senzatiile de ameteala, frecvent accentuate de miscare, senzatia de nesiguranta asupra echilibrului sau a pozitiei in spatiu.
Sunt inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei si noradrenalinei (ISRSN).
Venlafaxina este in general bine tolerata. Efectele secundare cele mai frecvente sunt greata si cefaleea, care de obicei scad dupa prima sau a doua saptamana de terapie. Alte efecte adverse posibile sunt: somnolenta, uscaciunea mucoasei bucale, nervozitate, cresterea tensiunii arteriale.
Sunt mai putin folosite decat ISRS datorita efectelor secundare mai frecvente. Cele mai eficiente din aceasta clasa sunt imipramina si clomipramina. Dozele de administrare se cresc foarte lent pentru evitarea aparitiei efectelor secundare, de aceea efectele terapeutice optime apar la 8-12 saptamani de tratament. Experienta traumatica poate influenta eficacitatea acestor tratamente, iar abordarea atenta a istoricului personal al pacientului este esentiala.
Alte substante antidepresive care si-au dovedit eficacitatea in tulburarea de panica sunt mirtazapina si reboxetina.
(medicamente inrudite cu diazepamul)
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Bromazepam, Lorazepam (Anxiar) au efecte similare, si anume, efect anxiolitic, sedativ/hipnotic, anticonvulsivant si miorelaxant. Ca urmare a acestor actiuni, benzodiazepinele sunt indicate pentru tratamentul diferitelor tulburari anxioase, insomniilor, sevrajului alcoolic.
Nu se recomanda administrarea lor cu alte substante deprimante asupra sistemului nervos central, ca de exemplu alcoolul, barbituricele, opioide sau antihistaminice sau cu antiacidele care scad absorbtia benzodiazepinelor.
Sedarea este cel mai frecvent efect advers, care poate fi perceput ca oboseala sau somnolenta. Mai pot aparea dificultati in concentrare, senzatia de incetinire a proceselor gandirii, cefalee, tulburari de vedere, vertij, greata.
Toate benzodiazepinele pot determina aparitia unei necesitati de consum constant. Un risc crescut au benzodiazepinele cu instalare rapida a efectului. In general, probabilitatea aparitiei unei necesitati de administrare continua creste odata cu cresterea dozei si a duratei de tratament.
Psihoterapia se recomanda asociata tratamentului medicamentos, dar si pacientilor care prefera tratamentul fara medicamente.
Calea psihoterapeutica incearca sa afle si sa modifice cauze specifice care au dus la aparitia simptomelor aparute brusc. In multe cazuri, teama excesivă este un factor semnificativ care contribuie la dezvoltarea atacurilor de panica. Aceaste metode de tratament pentru atacuri de panica constau in sedinte de terapie cel putin saptamanale, pe o perioada de minim 6 luni, insa in cazurile cele mai dese acestea pot dura mai mult (in functie de gravitatea problemelor si nivelul de profunzime a terapiei). Psihoterapia poate modifica felul profund de a gandi si simti, cu reducerea simptomelor si rezolvarea conflictelor psihologice inconstiente care au fost factor declansator.
In general, psihoterapia pentru tratamentul atacurilor de panica si anxietatii implica:
Exista mai multe forme de psihoterapie, iar eficienta lor tine nu numai de tehnicile si conceptele folosite, ci mai ales de cat de bine te intelegi/te simti cu terapeutul, ce relatie ai cu el.
Tratamentul combinat (farmacologic si psihoterapeutic in paralel) ar trebui considerat atunci cand pacientii nu au raspuns monoterapiei (cu una din cele 2 variante) sau cand simptomatologia severa influenteaza capacitatea pacientului de a se angaja in psihoterapie.
Durata trebuie stabilita in functie de caracterul afectiunii. Pacientii cu simptome intermitente sau simptome care apar in urma unor situatii stresante identificabile, trebuie tratati intermitent.
In general, durata unui tratament medicamentos cu antidepresive pentru atacuri de panica este de 6-9 luni, dar in cazul afectiunilor severe poate dura si 1-2 ani. Oprirea tratamentului se face numai cu acordul si sub supravegherea medicului psihiatru.
Psihoterapia poate facilita intreruperea tratamentului atat cu antidepresive, cat si cu benzodiazepine.
✅ Oferim o abordare individuala, in care pacientii pot alege intre toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt. In plus, am creat programe specifice de tratament si workshop-uri in care poti invata cum sa gestionezi singur anxietatea. Psihiatrii si psihoterapeutii nostri au o indelunga experienta in domeniul tratamentului atacurilor de panica. Prin aplicarea metodelor combinate, avem o eficienta mult mai mare in tratamentul anxietatii, oferind informatii utile pentru imbunatatirea starii tale.
✅ Psihoterapeutii nostri imbina tehnicile de terapie cognitiv-comportamentala, teoria analiziei tranzactionale si atitudinea umanista, pentru a crea cel mai eficient plan de tratament, avand in vedere criteriile de diagnostic esentiale pentru personalizarea abordarii terapeutice si asigurarea unui parcurs optim.
Astfel sansele tale sa rezolvi problemele cauzate de aceasta afectiune medicala sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.
Avantajul nostru consta insa in faptul ca suntem o clinica exclusiv destinata sanatatii psihice. Psihiatrul si psihoterapeutul fiecarui pacient aplica tehnici recomandate si dovedite in timp pentru fiecare simptome diagnostic si tratament. Aplicam programe specializate pentru fiecare afectiune medicala in parte focusate pe pacient astfel acesta va beneficia de cel mai bun si eficient parcurs terapeutic.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT