In afara Romaniei, la nivel international, s-au facut pasi mari cu mult inainte de pandemie, vorbim de o recomandare a Comisiei Europene din 2014 care spunea:
„Sanatatea mintala este unul dintre lucrurile care afecteaza atat de grav economia si atat de grav sanatatea publica, incat, fiecare companie ar trebui sa aiba un program de sanatate mintala, de sprijinire a sanatatii mintale a angajatilor propriei companii.”
Aceasta afirmatie era cu nivel de recomandare, nu cu nivel de obligativitate. Foarte multe tari civilizate s-au aliniat la nivel de programe nationale. Vorbim de Franta, Anglia, Canada, Australia. Foarte multe companii mari, multinationale au deja astfel de programe de sanatate mintala.
Iar, in Romania incepem incet incet sa invatam managerii, sa invatam companiile, angajatii sa recunoasca si sa-si dea voie sa ajunga sa poata sa-si ia concedii medicale pentru problemele lor de sanatate mintala.
Neglijarea sanatatii mintale la locul de munca, treptat, este principala sursa de boala si de ani pierduti din viata la nivel european. Inainte de pandemie aveam 38% frecventa tulburarilor pe an. Acum, in 2021 cifrele pentru depresie si anxietate au crescut cu cate 21% fiecare. Asa ca, intr-adevar lucrurile au luat o amploare foarte mare. Cu aceasta ocazie poate tragem un semnal de alarma si incepem sa facem schimbari:
- Sa incepem sa-i invatam pe oamenii din companii despre sanatatea mintala la locul de munca.
- Sa facem training-uri.
- Mental health-ul sa devina ceva uzual, normal.
In mod obisnuit poti sa iti iei concediu medical pentru o afectiune cu conditia ca ea sa fie recomandata de:
- de un medic specialist
- de un medic psihiatru
- de un medic de familie.
Insa nu e ceva uzual in Romania pentru ca avem inca stigmatizare la un nivel foarte inalt. Poate ca, intr-o zi, contactul ultimilor ani cu propria noastra persoana si felul in care pandemia ne-a afectat in primul rand emotional, mai mult decat orice alt impact, ne va trezi un alt nivel de constientizare al problemelor, precum sanatatea mintala la locul de munca. In acest fel vom incepe sa facem schimbari in companii, in viata noatra privata, in felul in care avem grija de noi insine. E un efort la nivelul societatii ca sa reusim sa ajungem acolo.