Deși sunt boli separate, depresia este uneori un simptom al hipotiroidismului.
Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian.
Medicația de subtituție a hormonilor tiroidieni poate crește aceste niveluri și poate îmbunătăți sau elimina simptomele, inclusiv depresia. Cele două condiții împărtășesc atât de multe semne încât medicii uneori ignoră posibilitatea ca cineva care este deprimat să aibă, de asemenea, niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni. Dacă aveți hipotiroidie, este posibil să aveți oboseală, să vă mișcați cu dificultate și probleme de concentrare. Poate dormiți prea mult, sunteți anxios și foarte sensibil la frig. Toate acestea vă pot face să vă simțiți deprimați, dar pot fi și simptome de hipotiroidism.
Pentru ca medicul să își seama dacă depresia este cauzată de hipotiroidism, trebuie să vă testeze nivelul de hormoni tiroidieni. Testele de sânge pot confirma că aveți hipotiroidism dacă:
- prezintă valori scăzute ale unor hormoni tiroidieni numiți tiroxină și triiodotironină(T4 și T3)
- un nivel ridicat de hormon care stimulează eliberarea hormonilor tiroidieni (TSH).
Studii privind hipotiroidismul
Studiile arată că dacă aveți atât hipotiroidism cât și depresie, medicamentele de înlocuire a tiroidei pot funcționa mai bine decât antidepresivele. Ele stimulează nivelurile a doi hormoni tiroidieni majori: triiodotironină (numită și T3) și tiroxină (T4). Când pastilele de tiroidă scad nivelul TSH, este posibil să începeți să vă simțiți mai bine. Medicul psihiatru și endocrinologul colaborează de obicei și de multe ori, pe lângă medicația endocrinologică pentru tiroidă este necesară adăugarea tratamentului andidepresiv.
Dar pentru a complica și mai mult munca medicului psihiatru, cercetările recente pun accentul pe cazurile anumitor femei:
- au boală tiroidiană cunoscută,
- au fost tratate cu substituție tiroidiană
- au avut niveluri ale hormonului ce stimulează tiroida (TSH) în gama “înalt normală”,
- a căror depresie nu răspunde la tratamentul standard.
(Evaluarea nivelelor TSH, care sunt inverse față de nivelul hormonilor tiroidieni, este cea mai bună metodă dovedită și cea mai obișnuită de a urmări funcția tiroidiană). Depresiile lor s-au vindecat abia când suplimentarea hormonală a crescut și valorile TSH au scăzut ușor sub media considerată normală.
De-a lungul deceniilor, mai mulți bărbați și femei fără boală tiroidiană anterioară, cu valori TSH normale și cu prezentări similare ale depresiei rezistente la tratament au răspuns la suplimentările de hormoni tiroidieni în doze suficient de mari pentru a conduce TSH sub medie.
Alte cercetari
O serie de studii recente, publicate în decembrie 2018 într-un articol din Jurnalul American de Psihiatrie, de către Dr Bruce Cohen și echipa sa, au sugerat că:
- intervalul „normal” pentru valorile TSH în ser-0,4 uIU / mL până la 4,5 uIU / mL – are nevoie de revizuire în jos (2).
Pentru numeroase teste de laborator, oamenii sunt grupați în apropierea centrului intervalului normal. Dar acest lucru nu este cazul pentru TSH. În timp ce centrul intervalului TSH „normal” ar trebui să fie de aproximativ 2,5 uIU / mL. Vârful real pentru TSH este de aproximativ 1,5 uIU / mL, cu majoritatea oamenilor mult sub centru.
De fapt, există dovezi în creștere că nivelele TSH de peste 2,0 uIU / mL sugerează un anumit grad de inadecvare tiroidiană și un risc crescut de a dezvoltă o boală tiroidiană severă (3). Aceste constatări pot explica:
- observăm pacienți care nu răspund adecvat la antidepresive dacă TSH este „normal” (2,5 uIU/ml sau mai mare),
- se comportă bine dacă se mențin suplimentele tiroidiene, astfel încât TSH să fie sub 2,0 uIU/mL.
Cercetătorii consideră că TSH ar trebui monitorizat pentru orice pacient cu un răspuns slab la tratamentul depresiei (4).
Un nivel TSH repetat de peste 2,5 uIU/ml sugerează un anumit grad de inadecvare tiroidiană. Tratamentul endocrinologic ar fi de dorit să țintească o valoare mult mai mică a acestuia, arată articolul recent publicat.
1. Jonklaas J, Bianco AC, Bauer AJ, et al. Guidelines for the Treatment of Hypothyroidism: Prepared by the American Thyroid Association Task Force on Thyroid Hormone Replacement. Thyroid. 2014; 24:1670-1751. 2. Pearce SH, Brabant G, Duntas LH, et al. 2013 ETA Guideline: Management of Subclinical Hypothyroidism. Eur Thyroid J. 2013; 2:215-228. 3. Hamilton TE, Davis S, Onstad L, et al. Thyrotropin Levels in a Population With No Clinical, Autoantibody, or Ultrasonographic Evidence of Thyroid Disease: Implications for the Diagnosis of Subclinical Hypothyroidism. J Clin Endocrinol Metab. 2008; 93:1224-1230.4. Cohen BM, Sommer B, Vuckovic A. Antidepressant-Resistant Depression in Patients With Comorbid Subclinical Hypothyroidism or High-Normal TSH Levels. Am J Psychiatry. 2018; 175:598-604.