Ciclul de somn-trezire este cel mai evident ritm zilnic. Numărul acestor cicluri zilnice este mult mai mare: temperatura corpului, secreția hormonilor, tensiunea arterială, activitatea organelor interne, dar și forța musculară, puterea de concentrare sau atenția.
Creierul coordoneaza acest bioritm, dar nu este unicul, așa cum se credea acum 15-20 ani, fiecare celulă se modifică de fapt zilnic, ca răspuns la acest program intern al organismului. La om, starea de spirit prezintă, de asemenea, schimbări în timpul ciclului de 24 de ore.
DE CE TREBUIE SĂ FIM ATENȚI SĂ AVEM UN RITM DE VIAȚĂ CARE SĂ RESPECTE ACEST „CEAS BIOLOGIC”?
Pentru că nu numai sănătatea fizică, dar și cea psihică depinde de aceasta sincronizare. Relația dintre dispoziție și ritmul circadian este duală.
MODIFICARI DE RITM CIRCADIAN si depresia
Multiple ritmuri circadiene sunt modificate/anormale în depresie și tulburare bipolară, cum ar fi temperatura, tensiunea arterială, secreția hormonilor de stres, a hormonilor tiroidieni sau a hormonilor implicați în inducerea somnului. Majoritatea criteriilor de depresie sunt alterări ale ritmurilor zilnice.
Ritm Circadian – DEZECHILIBRUL CEASULUI INTERN
Persoanele predispuse la depresie sau tulburare bipolară au afectate genele care reglează acest bioritm, ceea ce le face mult mai sensibile la modificările acestuia. Evenimentele de viață care alterează acest ceas biologic pot declanșa episoade de depresie sau manie. Aceste persoane beneficiază de psihoterapii care se adresează acestor dezechilibre. (Ann Germain, 2009; Foster , 2013; Bunney, 2013)
CE ESTE DE FĂCUT?
Dacă știți că aveți depresie sau tulburare bipolară, sau pur și simplu vreți să vă simțiți liniștiți și fericiți, încercați să aveți un ritm de viață cât mai ritmic, cu ore regulate de somn, de masă, de muncă sau de socializare. În CLINICA HOPE, veți găsi specialiști în terapia interpersonală și a bioritmurilor sociale, care vă vor ajuta să reglați ceasul biologic și să evitați noi episoade de suferință emoțională.