Dependenta emotionala – cum se defineste si cum poate fi depasita?
Dependenta emotionala este o stare in care o persoana dezvolta o legatura foarte stransa cu alta persoana, oferindu-si sprijinul si iubirea fara a-si pastra identitatea proprie. Acest lucru poate duce la dependenta de protectia si afectiunea oferite de celalalt, chiar si atunci cand acestea sunt nesanatoase sau inadecvate. In esenta, dependenta emotionala inseamna lipsa unor limite clare intre doua persoane care ar trebui sa fie separate si individuale. La cea mai mica cearta sau dezacord, persoana dependenta isi imagineaza ca va fi abandonata. Daca esti dependent emotional, aceasta dependenta ii pune pe tine si pe cei din jurul tau in suferinta.
Cand vorbim despre originile acesteia, specialistii sustin ca dependenta emotionala se dezvolta dintr-un stil de atasament anxios si nesigur. Lui se adauga lipsa de incredere in sine si de o stima de sine scazuta. Este o fragilitate emotionala coplesitoare, o nevoie pe care, neincrezatori in propriile puteri, o gestionam incorect. Este o conditie psihologica in care un individ are nevoie de o alta persoana pentru a ramane fericit si nu isi poate asuma intreaga responsabilitate pentru sentimentele sale.
In acest context, s-ar putea sa experimenteze durere, ingrijorare, anxietate, depresie si disperare si sa se simta neputincios sa cultive aceste emotii ei insisi
Desi exista o perceptie ca femeile sunt mai predispuse la dependenta emotionala, in realitate, aceasta afecteaza atat barbatii, cat si femeile. Totusi, dependenta emotionala este considerata o patologie similara celorlalte forme de dependenta. Intr-adevar, te pune intr-o stare psihologica in care nu iti poti imagina viata fara prezenta sau aprobarea celuilalt, si ai nevoie constanta de validare din partea sa.