Depresie. Ce este, ce simptome ai in depresie si cat dureaza depresia?

Depresia se vindecă? Află din articolul ce urmează raspunsul la întrebările ce te framanta.

Depresia clinică sau depresia majoră este o afecțiune afectivă caracterizată de cel puțin două săptămâni de sentimente reduse prezentate în majoritatea situațiilor. Adesea este însoțită de o viziune de sine scăzută, pierderea interesului pentru activități plăcute în mod normal, energie scăzută și suferință emoțională fără o cauză clară.
Manifestările care persistă mai mult de două săptămâni și cu o gravitate care împiedică desfășurarea normală a activităților zilnice indică prezența unui episod depresiv major.

 

Ce este depresia?

Depresia este o afecțiune resimțită unic de fiecre persoană in parte. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, se estimează că 264 de milioane de persoane sunt afectate de depresie.
Depresia poate avea impact semnificativ asupra vieții persoanelor afectate, resimțindu-se nu doar în starea de spirit, ci și în relațiile, performanța la locul de muncă si, cel mai important, în calitatea vieții.

Simptomele caracteristice depresiei pot afecta într-un mod considerabil vița celui afectat. Neglijarea acestei tulburari, chiar și de la primele semne poate duce la complicații mult mai grave.

depresia

Se presupune că doar o mică proporție dintre cei afectați de depresie ajung să recunoască această tulburare și să urmeze un tratament adecvat. Motivele includ frica de marginalizare socială, orgoliul personal și lipsa de informare. Statisticile OMS indică faptul că în România 5% din populația generală suferă de depresie.

Contrar credinței populare, chiar și cazurile severe de depresie pot fi tratate medical și vindecate, cu ajutorul unui medic specialist.

Istoria depresiei si frecventa acesteia

 

Istoria depresiei începe din al doilea mileniu î.Hr. în Mesopotamia fiind denumită inițial ”melancolie”. Abia pe la începutul anilor 1900, vor fi aduse îmbunătățiri semnificative privind abordarea și tratamentul depresiei. Vor fi clasificate mai multe tipuri de melancolie, fiecare urmând să fie abordate ca probleme de sănătate mintală. Astfel va începe să se pună accentul pe realizarea unui tratament care va fi mult mai eficient și precis decât metodele de relaxare, acestea fiind tot ce se folosea pana atunci.

 

Tulburarea depresiva este una din cele mai importante boli psihice, atat prin severitate cat şi prin frecventa.

Prevalenţa pe durata vieţii în populaţia generală este de 10-15% la femei şi de 5-12 % la bărbaţi. Debutul primului episod poate fi oricând, cu o vârsta medie de aproximativ 40 de ani. Raportul femei/bărbaţi este de 2/1, însă după vârsta de 50 ani, rata femeilor devine egală cu cea a bărbaţilor. Frecvenţa de două ori mai mare a depresiei majore la femei este universală indiferent de cultură sau ţară.

Treptat termenul ”depresie” începe să fie folosit împreună cu cel de ”melancolie” urmând a fi înlocuit definitiv la mijlocul sec. XX.

Depresia este asociata frecvent cu anxietate (90% din cazuri).

Semne si simptome depresie

Se consideră DEPRESIE atunci când ai cel puțin 5 din următoarele simptome, într-o perioadă de 2 săptămâni.

Simptomele reprezintă o schimbare semnificativă față de dispoziția obișnuită a persoanei:

Ce simptome ai cand ai depresie?

 

Apare în cea mai mare parte a zilei, aproape în mod zilnic. Este indicată fie de apariția relatării subiective (de exemplu: „mă simt trist sau gol în interior”) sau de observaţiile făcute de alţii (de exemplu: „pare înlăcrimat”).

Notă:

la copii şi adolescenţi dispoziţia poate fi iritabilă.

Faţă de toate sau aproape toate activităţile pe aproape toată durata zilei, aproape în fiecare zi (după cum indică pacientul sau după observaţiile altora).

Vorbim despre absenţa unui regim de slăbire sau creştere în greutate.

De exemplu: o schimbare de peste 5% din greutatea corporală în decurs de o lună, scăderea sau creşterea apetitului alimentar în fiecare zi.

Notă:

 

la copii, luați în calcul absenţa câştigului în greutate așteptat.

Aproape în fiecare zi. O persoană depresivă nu reușește să adoarmă sau se trezește prea devreme, deși își dorește să doarmă.

Lipsa somnului se simte, a doua zi fiind obosit, somnoros, nervos, amețit.

Există și cazuri când o persoană cu depresie preferă doar să stea în pat, să moțăie sau chiar să doarmă și ziua și noaptea.
Somnul este neodihnitor, agitat, cu coșmaruri.

Aproape în fiecare zi. Observabile și de către alţii, nu doar senzaţia subiectivă de nelinişte sau lentoare.

De exemplu:

  • pare să nu-și găsească locul, este neliniștit, își frământă mâinile, se „foiește” prin casă.
  • devine mai nervos și mai irascibil decât de obicei sau a devenit din ce în ce mai apatic.
  • este mai lent în mișcări și în vorbire, mai greoi, îi este greu să se deplaseze chiar și prin casă.
  • „Zace” la pat, nu mai are energie să se îngrijească de alții sau de el însuși.

Aproape în fiecare zi.

  • te poți simți epuizat, permanent obosit, te scoli mai obosit decât te-ai culcat.
  • nu mai ai forță, elan pentru activitățile curente, pe care le faci cu dificultate, greoi, parțial sau chiar deloc.
  • unele persoane pot suporta cu greu scăderea energiei și devin iritate, nervoase. Altele caută alte boli care să explice această oboseală.

Care poate fi delirantă aproape în fiecare zi (nu doar auto-reproşuri sau vinovăţie în legătură cu starea de boală). Inițial pot fi vagi sentimente de inadecvare: de a nu fi „suficient” de bun soț/soție, de a nu mai fi bun la serviciu/de a nu reuși un proiect, de a fi greșit față de anumite rude/prieteni.

Apoi treptat apar îngrijorări legate de anumite situații din viață, în care ar crede că a ales gresit. Că „nu ar fi trebuit să…”, că e vinovat de dificultățile din viața altora.

Poate crede că este „o povară”, crede că „celorlalți le-ar fi mai bine fără mine”, că existența lui „le face rău celorlalți”.

Uneori se consideră vinovat de problemele întregii lumi. Se consideră „cel mai mare păcătos”, că va fi pedepsit de Dumnezeu, pierzând în cazuri severe legătura cu ceea ce poate fi real (idee delirantă).

Sau indecizie, aproape în fiecare zi.

  • Nu poate fi atent mult timp la conversații, la serviciu sau la activitățile zilnice.
  • Are sentimentul că are „mintea tulbure”, că are gândirea „încețoșată”.
  • Îi este greu să se hotărască ce vrea sau să înceapă o acțiune.
  • Îi este dificil să se concentreze, apoi să o termine o sarcină.
  • Are tulburări de memorie din cauza faptului că a scăzut capacitatea de a se concentra, ceea ce uneori poate fi singurul motiv pentru care ajunge la medic.

Nu doar frica de a muri, ideaţie suicidară recurentă fără un plan specific, fără o tentativă de suicid sau un plan specific de a comite suicid.

Ce inseamna sa fii in depresie?

Manifestarile depresiei la femei

 

Apariția depresiei la femei este de două ori mai frecventă decât la bărbați.

 

Simptomele depresiei la femei sunt în mare parte aceleași ca la bărbați. Studii recente sugerează că există anumite caracteristici ale depresiei la femei.

  • Gândire exagerată: Tendința de a se gândi excesiv la evenimente negative și de a repeta la nesfârșit problemele în minte;
  • Schimbări în obiceiurile alimentare: Dacă mâncați mai mult sau mai puțin decât de obicei, este posibil să suferiți de depresie;
  • Tulburări de somn: Persoanele care sunt lipsite de somn sunt mai predispuse să dezvolte depresie. Femeile sunt mai predispuse datorită faptului că cele mai multe dintre ele sunt îngrijitoarele primare ale copiilor lor;
  • Scăderea libidoului: Unii experți în sănătate mintală consideră că schimbările în apetitul sexual al femeilor sunt factori cheie în diagnosticarea depresiei majore;
  • Simptome fizice: dureri, crampe, dureri de cap, sensibilitate la nivelul sânilor, balonare, frisoane.

Simptomele fizice ale depresiei

 

 

  • Migrenă
  • Tremor al membrelor
  • Senzație de slăbiciune la nivelul picioarelor, tensiune sau contracții musculare, furnicături pe piele;
  • Tulburări digestive: senzație de “arsură” sau “nod în stomac”, diaree sau constipație cronică, aerocolie (balonare), dureri abdominale vagi și difuze,
  • Vertij (amețeli)
  • Dureri toracice
  • Transpirație, valuri de frig sau de căldură
  • Dureri în partea inferioară a spatelui, dureri musculare și articulare
  • Oboseală, în ciuda faptului că ați dormit cel puțin 6-8 ore
  • Greață și vărsături – acestea pot fi simptome ale depresiei, dar pot fi cauzate și de alte afecțiuni medicale.
  • Slăbiciune musculară – persoanele cu depresie pot simți că mușchii lor sunt obosiți sau slabi, chiar și atunci când nu depun efort fizic.

TEST DEPRESIE

 

Află rapid dacă esti într-o stare depresivă

Durează doar 3 minute și vei ști clar ce ai de făcut.

Tipuri de depresie

Dacă te confrunți cu episoade frecvente de tristețe și prezinți lipsă de speranță, s-ar putea să fii o persoană care suferă de depresie.

Există diverse tipuri de depresie, cu caracteristici specifice pentru fiecare. În cele ce urmează, îți vom enumera cele mai frecvente forme de depresie:

Depresie cronica

 

Aceasta este o formă mai ușoară și prezintă mai puține simptome decât depresia severă. Este cunoscută și sub denumirea de distimie în termeni medicali.

Depresia cronică se referă la o formă de depresie care persistă mai puțin de 2 ani și care nu răspunde la tratamentul prescris, chiar și în intervalele planificate. Prin urmare, dacă simptomele depresiei nu dispar cu tratamentul administrat, aceasta va fi considerată cronică.

Este posibil să se ajungă la un stadiu în care se pot experimenta perioade de depresie majoră, cunoscută și sub numele de “depresie dublă”.

Depresie Severa

Acest termen este utilizat în mod obișnuit pentru a sublinia gravitatea depresiei. Atunci când un medic specialist îl menționează, acesta se referă în mod specific la o tulburare depresivă majoră.

Categorisirea se bazează pe numărul de simptome manifestate de o persoană și se împarte în următoarele categorii:

  • Depresie ușoară – 5 simptome, care este minimul necesar pentru a primi acest diagnostic;
  • Depresie moderată – undeva între ușoară și severă, în jur de 5-6 simptome;
  • Depresie severă – mai multe simptome față de minimul necesar, mergând până la cazuri în care toate simptomele menționate mai sus sunt prezente la un singur pacient.

Depresia Postnatala

Depresia postnatală este o afecțiune întâlnită la femeile care tocmai au născut. Această afecțiune poate provoca sentimente de tristețe, teamă, furie sau anxietate în primele 4-6 săptămâni după naștere.

Aceste emoții, deseori fără niciun motiv aparent, sunt opuse celor pe care tânăra mamă se aștepta să le simtă și o fac să creadă că este o mamă “rea”. Aceste simptome apar din cauza schimbării rapide și bruște a nivelului de hormoni, a dificultăților nașterii și a stresului de a se adapta la noile responsabilități de a fi mamă.

Este important să primești sprijin emoțional și să împarți responsabilitățile cu ceilalți membri ai familiei, precum și să fii educată în ceea ce privește abilitățile de a fi mamă și să înțelegi schimbările fizice și psihice normale care apar în această perioadă

Depresie – categorii

Depresia la femei

Depresia este mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați, fiind de două ori mai comună. Există, de asemenea, forme specifice ale depresiei care afectează exclusiv femeile, cum ar fi cele cauzate de sarcină, menopauză și ciclul menstrual.

Statisticile arata ca femeile prezinta o frecventa mai ridicata a tulburarilor depresive sezoniere si distimiei (o forma persistenta de tulburare depresiva) in comparatie cu barbatii.

Depresia la barbati

Depresia poate avea o manifestare diferită în rândul bărbaților și femeilor. Există dispute constante cu privire la cifrele care evidențiază diferențele în funcție de gen în ceea ce privește această afecțiune. Contestarea se bazează pe faptul că mulți bărbați refuză să se adreseze medicilor pentru problemele lor de natură psihică.

În plus, este posibil ca depresia să fie deghizată la bărbați prin comportamente nepotrivite, cum ar fi violența verbală sau fizică, la care recurg pentru a-și “trata” propria suferință.

Depresia la copii

Riscul de sinucidere este crescut la copiii cu depresie, care se dezvoltă în timpul pubertății.

Conform statisticilor, aproximativ 20% dintre elevii de liceu din Statele Unite au avut gânduri suicidare, iar 10% au încercat să se sinucidă. De obicei, aceste cazuri apar la adolescenți care sunt vulnerabili sau care suferă de tulburări psihice, ca o reacție la un eveniment stresant recent, cum ar fi un eșec academic.

Atât la copii, cât și la adulți, sunt implicați diverși factori, cum ar fi genetica, biologia, precum și factorii sociali și psihologici.

Cauzele Depresiei - Care sunt acestea?

Cauze genetice

Înainte de a vedea care sunt cauzele depresiei, trebuie menționat faptul că există o serie de factori de risc care sunt implicati in aparitia depresiei.

Factori de risc:

  • unele trasături de personalitate, cum ar fi impulsivitatea, schimbări permanente ale dispoziției etc
  • stresul în faza cronică
  • lipsa anumitor nutrienți care asigură funcționarea normală a creierului.

Factorul genetic joacă un rol deosebit de important în depresie.

Tulburarea depresivă este mult mai frecventă la rudele unei persoane bolnave, faţă de restul populaţiei (de 1,5-3 ori mai frecventă). Nu există o singură genă care să determine tulburarea. Sunt mai multe locusuri (segmente de gene) care sunt influenţate de factori de mediu (transmitere poligenică multifactorială). Astfel, dacă ai o rudă apropiată care suferă de depresie, riscul ca tu, trecând prin experienţe stresante de viaţă, să faci un episod depresiv este mai mare decât la celelate persoane.

depresie factori genetici
depresie

Cauze psihologice si sociale

Cunoașterea factorilor biologici a revoluționat tratamentul depresiei în epoca modernă. Cunoașterea factorilor psihologici și sociali, pe lângă implicațiile de tratament, oferă informații foarte utile privind prevenirea tulburărilor depresive.
Înțelegerea factorilor psihotraumatizanți, a modului în care se dezvoltă și funcționează reacțiile emoționale, gândirea, comportamentul, pentru a produce reacția depresivă, a preocupat școli numeroase de psihoterapie. Acestea au oferit o varietate de modele teoretice privind etiologia psihologică a depresiei.

Evenimente de viata stresante, traume

O observație clinică veche este aceea că evenimentele considerate psihotraumatizante preced doar primul episod de depresie, nu și neapărat pe următoarele. Astfel, după prima traumă și dezvoltarea episodului depresiv, persoana dezvoltă modificări biologice care o sensibilizează față de episoadele ulterioare.

Evenimentele stresante din copilărie apar adesea în contextul unor probleme de lungă durată. Astfel, divorțul părinților urmează adesea unei tensiuni familiale prelungite, nemaiputând fi încadrat în seria evenimentelor acute. De aceea, depresia la tineri tinde să fie recurentă.

Majoritatea oamenilor fac față stresului de fiecare zi, organismul lor se reajustează repede la aceste presiuni. Când stresul este prea mare, mecanismul de reajustare sau adaptare nu mai răspunde, și depresia se poate declanșa.

depresie
depresia

Personalitatea

Existența anumitor trăsături temperamentale, care se constituie ca personalitate înainte de boală, pot predispune persoana la apariția tulburărilor depresive în contact cu evenimente stresante ale vieții.

Cu ajutorul acestor instrumente s-a demonstrat că cele mai frecvente trăsături de personalitate caracteristice tulburării depresive sunt:

  • stima de sine scăzută
  • independența scăzută
  • puțin interes către relațiile sociale
  • precauție exagerată
  • meticulozitate în exces
  • pesimism
  • înclinație spre ordine
  • rigiditate
  • gândire convenționalistă
  • înclinație spre rutină și obișnuință

Întrebări despre tratamentul depresiei?

Obține informații chiar acum.

Tratament Depresie - Cum se trateaza depresia?

TRATAMENTUL EFICIENT AL DEPRESIEI CONTINE URMATOARELE ELEMENTE:

 (!) Abordare de obicei mixtă, medicamentoasă și psihoterapeutică.

În primul rând, trebuie să menționăm că alegerea unui stil de viață sănatos este o optiune de luat în calcul și poate juca un rol semnificativ în gestionarea și prevenirea depresiei. Mai mult, abordarea unui stil de viată echilibrat contribuie, într-un mod pozitiv, la sănătatea mintala și la îmbunătățirea calității vieții.

Tulburările depresive ușoare sau medii se pot trata doar cu psihoterapie. In cazurile severe, medicația este necesară.
Ameliorarea simptomelor depresiei este un proces esential pentru îmbunătățirea calității vietii si sănătății mintale a persoanelor afectate, iar pentru a preveni depresia, asa cum mentionam mai sus, putem să prioritizam să abordăm un stil de viață sănatos.

Schema pentru tratamentul depresiei

program complet depresie

1. Psihiatrie – Medicamente

 

  • tratamentul se face prin administrarea de medicamente antidepresive
  • se preferă administrarea unui singur medicament
  • durata medie a tratamentului este de 1 an
  • antidepresivele nu te fac să depinzi de ele și nu sedează
  • anxioliticele și sedativele (o altă clasă de medicamente) nu trebuie administrate mai mult de 1 lună

 

Există până la 30 de medicamente antidepresive diferite pentru tratarea depresiei, numite sugestiv, antidepresive. Acestea sunt împărțite în cinci clase principale, cele mai folosite acum fiind cele din clasa Inhibitorilor Selectivi si Recaptării Serotoninei (ISRS). Aceste medicamente diferă prin modul de acțiune și prin efectele secundare pe care le pot cauza.
Ele au în comun faptul că reglează cantitatea unor neurotransmițători din creier.

depresie medicamente
depresie tratament psihoterapie

2. Psihoterapie

 

Tratamentul psihologic în depresie este esențial nu numai pentru tratamentul episodului prezent, dar și pentru prevenirea apariției de noi episoade după întreruperea tratamentului medicamentos.

Metoda psihoterapeutică are rolul de a ajuta persoanele să înțeleagă și să gestioneze simptomele depresiei. Ea contribuie la identificarea și abordarea factorilor care determină apariția depresiei.

Constă în ședințe cu un psihoterapeut (psiholog sau psihiatru cu supracompetență în psihoterapie) săptămânale sau bi-săptămânale, pe o perioadă de cel puțin 6 luni (în funcție de gravitatea problemelor și nivelul de profunzime a terapiei). Psihoterapia modifică felul profund de a gândi și simți. De asemenea, rezolva conflictele psihologice inconștiente/conștiente care au stat la baza apariției simptomelor. Îmbunătățește relațiile interpersonale și susține  dezvoltarea unor abilități de coping sănătoase.

Există mai multe tipuri de psihoterapie în care terapeuții sunt specializați.

În funcție de severitatea depresiei pe care o aveți și tipul dumneavoastră de comportament și personalitate, unele vi se vor potrivi mai bine decât altele. Cu toate acestea, depresia se tratează și cu puțin ajutor din partea medicamentelor, procesul poate fi facil.

Tipurile de terapie recomandate pentru tratarea depresiei:

 

  • Psihoterapia cognitivă – Pentru cei cu depresie majoră moderată, terapia cognitivă poate ajuta, uneori chiar mai bine decât medicamentele;
  • Psihoterapie cognitiv-comportamentală – Poate ajuta un om nu numai să-și schimbe felul cum gândește, dar și cum se comportă;
  • Psihoterapia interpersonală – are ca scop îmbunătățirea relațiilor cu ceilalti;
  • Psihoterapia psihanalitică – crește încrederea în sine și toleranța la frustrări;
  • Psihoterapiile umaniste – schimbă profund personalitatea și este axată pe rezolvarea traumelor din copilărie.

3. Psihoeducatie

 

Prin procesul de psihoeducație se realizeaza formarea unor abilități speciale care te ajută să depășești cu succes episoadele depresive și prevenirea apariției unora noi. Psihoeducatia este un tratament psihosocial care si-a dovedit eficiența în tratarea depresiei pe lângă psihoterapie și medicamente specifice. Ajută la îmbunătățirea parcursului clinic, crește aderența la tratament si functionarea psihosocială a persoanelor depresive.

Psihoeducatia pentru depresie te ajută să dobândești cunoștinte esentiale despre:

  • natura bolii;
  • metodele de tratament și modul în care functionează acestea;
  • metode eficiente de abordare a bolii pentru a crește șansele de ameliorare a simptomelor prin intermediul psihoterapiei.

 

4.  Curs abilitati

 

Cu ajutorul unui curs de abilitati sociale,  pacientii pot sa isi imbunatateasca abilitatile de gestionare a  afectiunii, ceea ce poate duce la o calitate mai buna a vietii. Acesta te va ajuta in relatiile cu familia, partenerul/partenera,  prietenii. El va aborda modul in care trebuie sa te implici in activitatile sociale, cum sa comunici eficient si sa imbunatatesti abilitatile sociale.

Toate aceste etape reprezinta tratamentul complet al depresiei, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. În cadrul Clinicii Hope se folosesc toate aceste tehnici si alcătuiesc un program specializat de tratament numit PROGRAMUL NACELA.

Gestionarea emotiilor la adolescenti

Afla mai multe despre tratamentul corect al depresiei!

„NACELA” – Program specializat pentru tratamentul depresiei

NACELA este un program complet de tratament, special creat pentru cei care se confruntă cu o tulburare depresivă. El oferă suport, psihoeducație și formarea unor abilități specifice pentru depășirea cu succes a episodului depresiv. De asemenea, ajuta la prevenirea apariției unora noi.

Structura programului ,,Nacela”
  • Psihiatria
  • Psihoeducație – curs format din 2 parti – 2 ore si 30 de minute fiecare, timp de o  luna, o singura data.
  • Terapie individuală – 4 sedinte individuale
  • Curs abilități – o dată pe lună – 1 ora, online sau fizic. Cursul este format dintr-un grup mic de oameni (3-4), în general este tinut cu acelasi terapeut cu care se fac sedintele de terapie individuală.  Cursul are o programa unitară si abordează 12 teme importante conexe depresiei.

Programul are un tipar structurat al fiecărei ședințe. Este construit pentru a merge în paralel sau să fie urmat de psihoterapie individuală.

La sfarsitul programului, vei putea:

  1. să recunoști și să modifici gândurile negative
  2. să afli ce acțiuni și comportamente sunt legate/accentuează depresia și cu ce alte elemente să le înlocuiești
  3. să poți avea contacte care să iți ofere suport și valoare vieții, și să poți construi relații bazate pe respect si intimitate
  4. să te reconectezi cu baza energiei vitale din fiecare; vei cunoaște conceptele de copil liber și copil adaptat, și felul în care să lucrezi cu ele pentru creșterea nivelului de energie
  5. vei conștientiza rolul limitelor în originea depresiei și a sentimentelor de inutilitate, neputință și lipsă de sens
  6. vei începe lungul drum în regăsirea aspirațiilor și speranței pentru o viață fericită și a ancorelor pentru aceasta
  7. vei învăța tehnici de relaxare și strategii eficiente de management al stresului
  8. vei primi informații despre cauzele depresiei, rolul neurotransmițătorilor cerebrali și felul în care depresia poate fi prevenită și tratată

Suntem dedicați oferirii celor mai bune tratamente pentru sănătatea ta psihică și emoțională.

Cum stim care sunt acestea?

 

  • Aplicăm cunoștințele ultimelor ghiduri internaționale de tratament și țintim să oferim întreaga gamă de intervenții dovedite științific ca fiind cele mai eficiente, de la medicație, la tipurile de psihoterapie.
  • Suntem o clinică specializată în tratamentul depresiei.
  • Suntem printre singurele clinici din Romania care avem un program complet de tratament pentru aceasta tulburare, asa cum recomanda si Organizația Mondială a Sănătății.
  • Pe lângă medicamente și psihoterapie folosim și partea de psihoeducație care îmbunatățește tratamentul clasic.
  • Medicii lucrează în colaborare cu psihoterapeuți cu experiență. Toate tratamentele sunt supervizate de cei mai buni specialiști pentru a garanta o evoluție și o eficiență ridicată.
  • Toate serviciile necesare pentru tratarea depresiei le găsești la noi. Așadar, nu mai ai nevoie să mai apelezi și la alți specialiști.
Programul nostru este construit pe tehnici de terapie cognitiv-comportamentală, analiză tranzacțională, mindfulness și psihiatrie.

De ce ar trebui sa optezi pentru tratamentele noastre?

Suntem alături de dumneavoastră pe parcursul tratamentului pentru depresie. Vă oferim toate tipurile de intervenții de care aveți nevoie. Echipa noastră de psihiatri și psihoterapeuți lucrează împreună pentru a vă ajuta să vă recuperați în cel mai scurt timp posibil. Ne-am angajat să oferim tratamente de înaltă calitate pentru îmbunătățirea sănătății tale mentale și emoționale.

 

Cum putem determina care dintre acestea sunt cele mentionate?

 

  • La clinica noastră, ne ghidăm după cele mai recente recomandări internaționale de tratament și ne propunem să oferim o gamă completă de intervenții dovedite științific ca fiind cele mai eficiente, inclusiv medicație și diverse tipuri de psihoterapie.
  • Suntem specializați în tratarea depresiei.
  • Suntem una dintre puținele clinici din România care oferă un program complet de tratament pentru această tulburare, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
  • În plus față de medicamente și psihoterapie, utilizăm și elemente de psihoeducație care îmbunătățesc tratamentul tradițional.
  • Medicii noștri colaborează cu psihoterapeuți cu experiență, iar toate tratamentele sunt supravegheate de cei mai buni specialiști pentru a asigura o evoluție și o eficiență ridicată.
  • La noi găsești toate serviciile necesare pentru tratarea depresiei, astfel că nu mai ai nevoie să te adresezi și altor specialiști.

Discută cu un specialist!

Stabilește o programare!

conexiuni

Scrie-ne un Email

office@clinica-hope.ro

conexiuni

Sa stam de vorba!

0724.79.29.01

conexiuni

Trimite-ne un mesaj!

0724.79.29.01

    Întrebări frecvente despre depresie

    Nu. Nu orice stare de tristeţe este depresie. În majoritatea cazurilor când vom suferi în viaţă o pierdere, vom simţi tristeţe. Aceasta face parte din procesul firesc şi în mod ironic, sănătos, de reacţie. Dacă însă aceste sentimente de tristeţe, disperare sunt excesive şi prelungite sau dacă sunt ignorate pot reprezenta o bază de dezvoltare a unui episod depresiv major şi a unei veritabile tulburări psihice.

    Daca te-ai regasit in multe din descrierile de mai sus, iti recomandam sa mergi la cel mai apropiat psihiatru si discuta cu medicul simptomele tale.

    Împreună veţi stabili :

    • Diagnosticul
    • Ce analize sunt necesare pentru stabilirea acestuia şi a tratamentului
    • Felul în care se va institui tratamentul: ambulator/spitalizare, în funcţie de gravitatea bolii
    • Tipul de tratament
    E posibil ca medicul sa doreasca sa stea de vorba si cu membri ai familiei tale, bineînțeles cu acordul tău.

    Depresia este o suferință adâncă, ce se instalează treptat. Începe prin a te simți trist, nu te mai amuză nimic, ești abătut, posomorât și fără chef. Nu numai ca nu mai ai interes să mergi la serviciu, dar încet-încet nu mai ai chef să te întâlnești cu prietenii sau să ieși din casă. Nu te mai bucură evenimentele plăcute ale vieții, copiii, hobby-urile.

    Dispare plăcerea de a trăi și totul ți se pare inutil, fără scop. Apare un sentiment de lipsă de speranță care se intensifică (începi să vezi numai „partea goală a paharului”). Nu mai vezi nimic bun în jur, devii cinic.

    Totul te dezamăgește, inclusiv tu, nu mai vezi ieșirea din situațiile în care te afli. Te cuprinde un sentiment de neputință, viața începe să pară din ce în ce mai dificilă. Situațiile care altădată ți se păreau ușor de rezolvat acum devin un efort/o sursă de suferință.

    Aceste sentimente de lipsă de speranță (hopelessness) si de neputință (helplessness) sunt cele mai importante caracteristici ale tristeții din depresie și sunt și repere ale evoluției sub tratament.

    Avantajele

    • Rapiditatea instalării „stării de bine”: 3-4 zile-2 săptămâni;
    • Ușurința administrării tratamentului (fără un efort special, 1-2 pastile/zi);
    • Acces mai facil la tratament (trebuie găsit un medic psihiatru cu care să aveți o bună colaborare);
    • Cost redus – Marea majoritate a medicilor psihiatri au contract cu Casa de Asigurări și de aceea, pe baza unui bilet de trimitere obținut de la medicul de familie, consultul este gratuit. Medicamentele recomandate pe rețeta obținută au prețul compensat între 50-100%.
    • Cauzele depresiei sunt și psihologice. Tratamentul medicamentos acoperă efectele, nu și cauzele;
    • Fără o modificare substanțială a tiparelor de gândire, comportament, a stilului de viață și a calității relațiilor cu ceilalți, după un interval variabil de la întreruperea tratamentului, simptomele reapar;
    • Mai multe schimbări de antidepresive sunt în general necesare până când schema potrivită de tratament este găsită.

    Avantaje – Tratamentul depresiei prin psihoterapie:

    • Modifica cauza;
    • Reduce semnificativ/complet șansa reapariției simptomelor.

     

    Dezavantaje – Tratamentul depresiei prin psihoterapie:

    • Primele efecte sunt instalate lent în timp (2-3 luni);
    • Efort semnificativ pentru schimbare;
    • Accesibilitate redusă (psihoterapia pentru depresie poate să nu fie accesibilă în unele zone).

    Da, ele pot fi adesea interconectate și se pot influența reciproc. Anxietatea și depresia sunt tipuri de tulburări de dispoziție. Depresia provoacă sentimente de tristețe, deznădejde și energie redusă. Anxietatea creează sentimente de nervozitate, îngrijorare sau groază. Pentru tratare, se folosește aceeași clasă de medicamente.

    Da, depresia poate fi ereditară. Studiile care au analizat familiile și gemenii au descoperit că factorii genetici pot avea o contribuție majoră.

    În unele cazuri este posibil ca simptomele depresiei să se amelioreze fără tratament. Însă, acest lucru poate depinde de tipul de depresie și de severitatea acesteia.

    Persoanele care suferă de depresie tind să aibă niveluri scăzute de serotonină. Acest lucru poate duce la oboseală, lipsă de energie și dificultăți de concentrare.