Nimeni nu trebuie sa se simta singur de sarbatori. Bucurati-va de magia Craciunului!
Urbanizarea noastra moderna a venit cu o uriaşa presiune pentru acest tip de fericire extrem de zgomotoasa şi agitata, dar si o intensa dispariţie a sentimentului de apartenenţa la o comunitate, explica dr. Gabriella Bondoc, Medic Primar Psihiatru, Psihoterapeut si Fondator al Retelei de Clinici Hope, intr-un interviu pentru Romania Libera.
„Putem trai la bloc, sa mergem la serviciu şi la cumparaturi inconjuraţi de zeci şi chiar milioane de oameni şi totuşi sa fim in situaţia in care nu ştim cu cine ne vom petrece ziua de Craciun”. Mai adauga, totusi, ca singuratatea poate fi benefica de multe ori pentru a analiza cine suntem şi ceea ce traim, dar şi pentru odihna si relaxare.
Totusi, de cele mai multe ori perspectiva singurataţii in preajma Craciunului aduce cu sine tristeţe, dezamagire şi chiar depresie. Insa, cele mai multe internari la psihiatrie şi tentative de suicid apar insa abia dupa Revelion, cand oamenii conştientizeaza cel mai probabil intensitatea suferinţei lor.
Depresia se poate instala frecvent din cauza izolarii faţa de alţi oameni in preajma sarbatorilor de iarna. Cel mai important antidot este
regasirea sentimentului de apartenenţa la un grup, indiferent daca vorbim despre familie, colegi de munca sau la
un club de activitaţi.
Pentru a construi aceste grupuri este nevoie insa de un pic de planificare şi implicare. De asemenea, conştientizarea
aspectelor pozitive ale propriei vieţi şi adoptarea unei poziţii realiste relativ la „fericirea perfecta a tuturor celorlalţi oameni” poate sa
scada sentimentul dureros al singuratatii.
Implicati-va in actiuni de ajutorare a altor oameni. Cautati acele ONG-uri in care va regasiti si care de sarbatori au cel mai mult nevoie de voluntari. O zi de Craciun in care imparti zambete si multumiri poate aduce mai multe satisfactii decat cea mai glorioasa petrecere.
Aflati cum puteti sa ajutati oameni din zona in care locuiti, in special oamenii batrani si singuri, carora bolile fizice le agraveaza tristetea si izolarea. Ajutati acesti batrani impreuna cu vecinii. Fiti motorul micii comunitati de la scara de bloc sau de pe strada unde locuiti.
Folositi comunicarea de pe retelele de socializare. Poate fi cea mai directa modalitate de a va conecta cu alti oameni singuri.
Aduceti-va aminte ca sarbatorile nu inseamna doar ziua de Craciun. Folositi zilele libere ca sa vizitati cunostinte, sa va bucurati de sporturile de iarna si de veselia targurilor de Craciun.
Sa vorbim si de o alta forma de izolare in multime. Ne agitam atat de mult ca sa gatim, sa facem cumparaturi si sa ne organizam cat mai bine, incat descoperim epuizati dupa Craciun ca nu prea ne-am bucurat de sarbatori.
Familia este pana la urma acel grup de oameni care ne accepta cu imperfectiunile noastre. Acele momente de comuniune neconditionata, calda si deschisa intre noi si ceilalti sunt de fapt cheia fericirii si motivul pentru care ne dorim “o familie”. Un studiu recent a dovedit ca a avea amintiri frumoase din copilarie cu parintii ne face adulti mai sanatosi, cu un risc mai scazut de depresie dar, in mod surprinzator, si cu mai putine boli cronice. Va propunem ca de sarbatori sa renuntati la perfectiunea meniului de pe masa sau la cele mai frumoase cadouri si decoratiuni pentru a construi aceste amintiri frumoase copiilor dumneavoastra.
Este important nu numai pentru sanatatea lor, dar si pentru sanatatea emotionala a adultilor.
De aceea, investiti timp, in fiecare an, in crearea de “traditii de familie”. Aceste traditii vor fi si mai memorabile daca sunt insotite de veselie si rasete.
Rasul este una dintre cele mai bune modalitati de a reduce anxietatea la copii, fiind o tehnica frecvent folosita de terapeuti in lucrul cu cei mici. De aceea, colindatul de sarbatori merita reinviat daca ii ajutati si, de ce nu, si insotiti pe copii sa reinceapa aceasta traditie. Varianta moderna este una in care colindam doar casele cunoscute, prietenii de familie, rudele si casele copiilor care merg impreuna.
Orice activitate poate deveni o astfel de traditie. De la mersul la patinoar si vizitele la bunici, pana la crearea de decoratiuni sau oferirea de cadouri copiilor defavorizati din zona. Repetitivitatea lor in aceeasi zi din perioada Sarbatorilor face ca incet-incet sa devina o istorie de familie de povestit si continuat in generatiile urmatoare. Astfel, sarbatorile de iarna pot fi cu adevarat o perioada magica, nu doar o masa cu mult prea multa mancare si o alergatura dupa cadouri!
Iata cateva idei adunate de la parinti urbani si ocupati:
„Eu si fiul meu facem impreuna prajituri pentru Mos Craciun. Adora asta si mereu avem cate ceva de povestit apoi rudelor. Este una din acele amintiri care mereu ma face sa plang de fericire”- Maria, 36 de ani, Bucuresti
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT