
Nasterea naturala este forma traditionala de finalizare a sarcinii, in care bebelusul paraseste uterul spre exterior, prin vagin. Aceasta reprezinta o metoda frecvent utilizata, fiind cel mai des recomandata de catre medici atunci cand posibilitatea aparitiei complicatiilor este redusa. In acest articol vei putea afla totul despre beneficiile si riscurile nasterii naturale, despre durerea din timpul travaliului si recuperarea dupa sarcina.
Tipuri de nastere naturala sau cu epidurala
Nasterea vaginala poate fi efectuata sub anestezie, de obicei epidurala, sau natural. In acest ultim mod, se folosesc doar tehnici de relaxare pentru a ameliora durerea cat mai mult posibil.
La unele sarcini, mama poate lua decizia de a naste natural pentru a nu dauna sanatatii copilului cu medicamente. Pe de alta parte, exista si travalii complicate, in care este necesara o forta puternica. In aceste cazuri, este necesara anestezia, deoarece durerea poate reduce din energia mamei.
In mod frecvent, femeile decid daca sa-si administreze sau nu anestezie inainte de a incepe travaliul. Cu toate acestea, este posibila solicitarea epiduralei in orice moment al nasterii in cazurile in care, in timpul procesului, durerea devine insuportabila. Un alt tip de nastere naturala este cea asistata de un instrument. Cele mai frecvente sunt forcepsul sau cupa de suctiune.
Beneficiile si riscurile unei nasteri naturale
O parte dintre femei prefera sa nu amelioreze durerea cu medicamente, pentru a experimenta nasterea copilului lor intr-un mod mai intens si natural.
Conform ultimelor studii, o mare parte a viitoarelor mame isi doresc sa nasca fara interventii medicale majore.
Pe de alta parte, exista si femei care solicita anestezie epidurala, pentru a minimiza durerea contractiilor uterine din timpul nasterii vaginale. In ambele cazuri (cu sau fara epidurala), femeia trebuie sa depuna un efort considerabil in timpul travaliului.
Principalul avantaj al nasterii naturale
Unul dintre principalele avantaje ale nasterii naturale este ca, neutilizand tehnici invazive precum cele ale cezarienei, exista mai putine riscuri de afectare a sanatatii mamei si a bebelusului. In plus, recuperarea dupa nastere este mai rapida si mai confortabila pentru mama, in comparatie cu femeile care au nascut prin cezariana. Nasterea vaginala nu lasa cicatrici pe abdomen, dar este obisnuit ca, la nivel vaginal, sutura sa fie necesara, ca urmare a posibilei rupturi produse de iesirea bebelusului.
In ceea ce priveste nasterea fara anestezie, multe femei o considera o etapa pretioasa a vietii, care trebuie sa fie simtita pe deplin in fiecare moment. Odata ce nasterea s-a incheiat, femeia se simte foarte implinita si, in ciuda durerii suferite, recuperarea ulterioara este mai rapida.
Principalul dezavantaj al nasterii naturale
Principalul dezavantaj al alegerii unei nasteri total naturale este suportarea durerii. In general, tehnicile de relaxare si respiratie nu reusesc sa elimine complet durerea.
Un alt dezavantaj este faptul ca, din cauza durerii, femeia poate deveni epuizata si poate impinge mai greu. Pentru a fi sigura ca iei decizia potrivita pentru tine, poti urma un curs de educatie prenatala, util atat pentru perioada sarcinii, cat si pentru perioada imediat urmatoare nasterii.
Cat dureaza o nastere naturala?
Nasterea vaginala este, in general, alegerea recomandata de medici, atat timp cat nu exista riscul aparitiei anumitor complicatii. Este esential, insa, sa cunosti anumite detalii cheie in ceea ce priveste aceasta procedura, pentru a sti la ce sa te astepti. Prezentam toate etapele mai jos.
Dilatarea
Se considera ca travaliul incepe cand colul uterin este deja dilatat la 3 cm si apar contractiile regulate in intensitate, frecventa si durata. Aceasta faza continua pana cand are loc dilatarea completa a colului uterin si include mai multe subfaze:
- Intensificarea contractiilor – Contractiile devin din ce in ce mai puternice si mai lungi. In aceasta etapa se administreaza, de obicei, anestezia.
- Extinderea colului uterin. Dilatarea completa a colului uterin apare atunci cand atinge aproximativ 10 centimetri. Uneori, odata ce s-a ajuns la dilatarea completa, contractiile par sa se opreasca, iar mama va avea o perioada de odihna. Aceasta este cunoscuta si sub numele de etapa de tranzitie.
- Coborarea fatului prin canalul de nastere – Aceasta faza este cea care dureaza cel mai mult, desi durata travaliului poate varia foarte mult de la o femeie la alta. Intr-o prima nastere, se estimeaza, de obicei, ca dureaza intre 8 si 12 ore.
Expulzia fatului
In aceasta etapa, contractiile vor continua pentru a-l ajuta pe bebelus sa coboare prin canalul de nastere incetul cu incetul. Aceasta etapa este pasiva, deoarece bebelusul coboara numai cu ajutorul contractiilor. Te poti misca si iti poti schimba pozitia pentru a o gasi pe cea mai confortabila pentru tine. Este important sa te concentrezi asupra respiratiei si asupra mesajelor pozitive pe care le primesti de la personalul medical.
Mama simte nevoia, la un moment dat in timpul expulziei, sa exercite forta pentru a-l ajuta pe copil sa iasa mai repede. Odata cu forta contractiilor si impingerea mamei, bebelusul va termina de coborat si ii vor aparea capul, umerii si, in final, restul corpului.
Durata expulzarii este, de asemenea, variabila. In aceasta faza, capul iese si trebuie sa fie lent mobilizat pentru a preveni ranile. Aceasta faza poate dura intre 1 si 2 ore; daca a fost utilizata anestezie epidurala, poate dura mai mult si, daca nu este prima nastere, poate dura mai putin.
Expulzia placentei
Este ultima faza a travaliului si dureaza cel mai putin timp. Acesta consta in iesirea placentei si apare de obicei intre 5 si 30 de minute dupa nasterea bebelusului. Cand fatul a iesit deja, uterul se inchide si placenta se desprinde. Acesta este un moment delicat in care asistenta unui profesionist este importanta, pentru a evita sangerarile sau alte complicatii.
Se poate intampla ca, pe parcursul nasterii naturale, din cauza diferitelor situatii, a riscului pentru fat sau mama sau a lipsei unui progres adecvat al travaliului, sa se ia decizia de a efectua o operatie cezariana.
Cat de tare doare nasterea naturala?
In general, travaliul si nasterea sunt dureroase, desi exista o mare variabilitate de la o femeie la alta. Durerea travaliului depinde de multi factori, inclusiv de marimea bebelusului si de pozitia acestuia in uter. In general, durerea este mai mica la inceput si creste odata cu evolutia travaliului.
Durerea este produsa de intensitatea contractiilor uterine si de modificarile care sunt generate in canalul de nastere.
Intensitatea acesteia este, de obicei, un motiv suficient pentru a utiliza tehnici care sa asigure un control bun al durerii. Ameliorarea disconfortului impiedica mama si copilul sa experimenteze nasterea in mod negativ.
Durerea este ascutita, are un inceput si sfarsit bine definit si difera in intensitate de la o femeie insarcinata la alta. In stadiile incipiente ale travaliului, este localizata in zona lombara abdominala si inferioara. Pe masura ce progreseaza, migreaza in zonele infraombilicale, lombare superioare si sacrale. In ultima faza a travaliului apare in zona sacrului, anusului si perineului, uneori chiar si la nivelul picioarelor.
Anestezia epidurala
consta in injectarea locala intr-un spatiu situat in coloana vertebrala pentru a bloca reversibil nervii responsabili de transmiterea durerii.
Utilizarea altor medicamente in timpul nasterii (opioide) nu realizeaza o ameliorare totala a durerii, iar acestea sunt mai nesigure decat anestezia epidurala. Cu toate acestea, ele pot fi intotdeauna utilizate atunci cand epidurala este contraindicata.
Efectele secundare ale acestor medicamente:
- greata;
- varsaturi;
- sacderea tensiunii arteriale;
- detresa respiratorie la mama si bebelus;
- scaderea miscarilor intestinale
In cazul in care anxietatea referitoare la momentul nasterii este coplesitoare, poti incerca sedinte de psihoterapie pentru a-ti calma nervozitatea.
Recuperarea dupa nastere
Dupa o nastere vaginala, numita si nasterea naturala, zona perineala poate deveni inflamata. Ca urmare, poate aparea un disconfort la urinare. Daca a fost necesara o epiziotomie in timpul nasterii, recuperarea va fi mai lenta si disconfortul mai intens. Prin urmare, relatiile sexuale, sportul si baile sunt contraindicate in timpul recuperarii.
Alaptarea este asociata cu modificari hormonale ce pot duce la uscaciune genitala, ceea ce face actul sexual si mai dificil.
Probleme des intalnite la recuperarea dupa nastere
- Exista posibilitatea sa apara o durere intermitenta cauzata de contractiile uterului in timpul alaptarii. Obiectivul sau este de a promova revenirea la dimensiunea normala si de a evita sangerarile riscante.
- Problemele circulatorii sunt, de asemenea, foarte frecvente si duc la umflarea picioarelor. Aplicarea tratamentelor preventive va ajuta la reducerea riscului de tromboza venoasa si chiar la eliminarea varicelor, edemului sau hemoroizilor care s-ar putea sa se fi dezvoltat in timpul sarcinii.
- Atat scurgerile bruste de urina, cat si intarzierile in golirea vezicii urinare pot aparea ca urmare a inflamatiei intregii regiuni. Aceasta situatie poate duce la pierderea sensibilitatii care, in majoritatea cazurilor, cu un tratament corect si o urmarire adecvata, este complet reversibila.
Evolutia recuperarii dupa nasterea naturala
- Incetul cu incetul, unele dintre afectiunile digestive asociate sarcinii, cum ar fi constipatia, arsurile si varsaturile, vor disparea. Acestea dau loc unei cresteri a gazelor, ca urmare a acomodarii intestinului dupa micsorarea brusca a uterului.
- Structurile osoase si musculare care au suferit modificari in timpul sarcinii se vor recupera, de asemenea, treptat. In cazul specific al zonei abdominale, recuperarea se va face mai dificil. Din acest motiv, nu este recomandat sa cari greutati sau sa faci eforturi in care sunt implicati acesti muschi sau cei ai spatelui. Utilizarea centurilor abdominale este descurajata, deoarece acestea scad activitatea muschilor si pot incetini recuperarea.
- In cele din urma, influenta hormonala a sarcinii modifica si proprietatile elastice ale ligamentelor pelvine si spinale. Ele vor avea nevoie de o perioada de adaptare pentru a obtine o mentinere ferma a structurilor osoase.
Cum grabim recuperarea dupa nasterea naturala
Pentru a accelera recuperarea postpartum si pentru a imbunatati bunastarea mamei, se recomanda:
- O dieta adecvata si variata, sporind consumul de lichide, fructe, legume si alimente bogate in fibre;
- Analgezice si comprese reci pentru durererea din zona perineala;
- Lubrifianti pentru uscaciunea genitala;
- Mersul si masajul cu creme hidratante pentru a imbunatati circulatia in picioare si a restabili structura si functia sistemului locomotor. Se recomanda un numar de 10.000 de pasi pe zi in primele saptamani postpartum, combinand beneficiile expunerii la soare si absorbtia vitaminei D. Se recomanda si utilizarea ciorapilor de compresie;
- Golirea frecventa a vezicii urinare sau un tratament mai specializat de reabilitare a planseului pelvian, daca persista disconfortul in aceasta zona.
Dupa terminarea perioadei de recuperare, este recomandata fizioterapia. In acest fel, vor fi evaluate structurile musculare si ligamentele regiunilor abdominale si pelvine. In cazul observarii oricarei anomalii, specialistul va proiecta un program complet si personalizat de recuperare postpartum.
Daca este tratata precoce, se poate ameliora rapid. Pentru a sti daca suferi de depresie, este important sa consulti un medic psihiatru. Depresia post partum este foarte frecventa in aceasta etapa.
Contraindicatii pentru nasterea naturala
Avantajele nasterii prin cezariana
Nasterea naturala este in continuare cel mai „popular” mod de a naste, datorita numeroaselor beneficii pe care le poate aduce bebelusului. Cu toate acestea, in multe cazuri, cand femeia se confrunta cu complicatii, este necesara o alternativa.
Datorita progreselor medicale, astazi exista o operatie cezariana ca optiune de livrare sigura. Acest tip de nastere este, de obicei, programat cu cel putin 40 de zile in avans. El consta intr-o incizie in abdomenul inferior pentru a scoate bebelusul. In aceste cazuri nu exista contractii sau dilatatii, datorita anesteziei coloanei vertebrale care amorteste extremitatile inferioare ale mamei.
Cezariana consta intr-o interventie chirurgicala in care sunt taiate 7 straturi de piele si muschi pentru a se ajunge la bebelus. In procesul de vindecare – care poate dura cateva saptamani, exista, insa, riscul de aparitie a unei infectii intraabdominale.
Dezavantajele nasterii prin cezariana
Pe langa posibilele infectii, timpul de recuperare este mult mai mare in comparatie cu nasterea naturala, si dureaza aproximativ o luna si jumatate de la operatie. Un alt dezavantaj al acestui tip de nastere este ca, atunci cand bebelusul este extras, uneori nu expulzeaza lichidul amniotic pe care il contine in plamani. Acest lucru le face dificila respiratia si, in multe cazuri, trebuie sa stea intr-un incubator pana la trei zile.
Acestea fiind spuse, este important sa consulti un medic inainte de a decide ce tip de nastere doresti sa utilizezi, pentru a primi toate detaliile necesare, astfel incat sa faci o alegere informata.
CITESTE MAI DEPARTE:
Invata cum sa devii o mamica – Educatie PRENATALA