Psihiatrie
Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu tulburari psihice.
Psihiatria, o ramură esențială a medicinei, se concentrează pe diagnosticarea, tratarea și prevenirea tulburărilor mintale. Specialiștii în psihiatrie au un rol crucial în îmbunătățirea calității vieții pacienților prin intervenții personalizate care vizează sănătatea emoțională și comportamentală.
Tulburările psihice precum și bolile psihice influențează aproape toate aspectele vieții unei persoane, iar pentru tratarea lor avem nevoie să apelăm la servicii de psihiatrie. Vorbim aici despre funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de interacțiunea unor factori complexi, biologici, sociali și spirituali, care nu pot fi totdeauna puși în evidență cu siguranță. Rolul psihiatriei este să clarifice scopul acestor factori și influența lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale.
În dezvoltarea psihiatriei, un rol important îl are medicul psihiatru.
Psihiatrul este absolvent al Facultății de Medicină. Acesta poate prescrie medicamente și tratează din punct de vedere psihofarmacologic în primul rând o problemă medicală (un dezechilibru neurochimic al creierului). Un specialist în psihiatrie se ocupă doar de persoanele cu probleme de ordin psihic ale căror simptome fizice au ajuns să le afecteze activitățile zilnice.
Cele mai frecvente tulburări psihice (tulburări emoționale) care se rezolvă cu ajutorul sedințelor de psihiatrie disponibile în Clinicile Hope din București, Cluj, Iași și Timișoara sunt:
Depresie
Abuz de substante
Anxietate
Insomnia
Tulburare borderline
Tulburare bipolara
Schizofrenie
Stres post traumatic
Cand ai nevoie de sedinte de psihiatrie?
In general ai nevoie de psihiatru cand ai unele simptome care pot semnaliza o tulburare psihica. Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa te internezi la un spitalul de psihiatrie. Acestea pot fi:
esti trist; nu ai chef de nimic; esti mereu obosit; ti-e greu sa iei decizii si te gandesti uneori crezi ca viata nu mai are rost; chiar te-ai gandit sau ai incercat sa te sinucizi
esti chinuit de stari de neliniste, anxietate; ai “nod in gat”, palpitatii; ai atacuri de panica
treci printr-un moment greu al vietii tale (doliu, despartire, boala, conflicte in familie, in cuplu sau la serviciu, stres major). Observi ca nu reusesti sa iti revii.
vorbesti mult in ultima vreme; cei din jur iti spun sa stai locului; nu mai ai nevoie de somn si treci alternativ prin stari de nervozitate si apoi de tristete/epuizare.
ai devenit “obsedat” de o persoana; de anumite ganduri sau de un anumit comportament.
de la o vreme, pare ca toti cei din jur vorbesc despre tine sau simti ca esti urmarit sau ca cineva iti face rau.
auzi sunete pe care ceilalti nu le pot auzi; ai avut viziuni sau alte tulburari de vedere, auz sau miros.
cand ai nevoie de sprijin in timpul unei perioade de tranziție sau stres, cum ar fi o schimbare la locul de munca, o despartire sau o boala.
cand te confrunti cu problemele legate de somn (insomnie sau nevoia acuta de somn);
Cand vin oamenii la psihiatrie?
Cand le-a fost prescris mai mult de un medicament psihiatric
Cand tratamentul psihiatric medicamentos incepe sa-si piarda efectele si au nevoie sa-si schimbe medicatia
Au primit diagnostice diferite de la alti specialisti
Au urmat tratamentul medicului generalist si situatia lor nu s-a imbunatatit
Au primit recomandare de la psiholog sau psihoterapeut
Cand au simptome fizice pe care celelalte specialitati nu au reusit sa le rezolve
Cand considera ca au o problema de sanatate mintala
Cand incep sa aiba comportamente neadecvate si acestea se repeta periodic
Cand vor sa dezvolte strategii de coping pentru a face fata problemelor de viata.
Cand se confrunta cu ganduri obsesive și comportamente repetitive, tulburari de memorie
Cand au nevoie de internare, atunci cand este cazul.
Ce se intampla in cadrul unei sedinte de psihiatrie?
Astazi, serviciile de psihiatrie inregistreaza o cerere constanta si o crestere masiva din partea populatiei. Acest lucru se datoreaza cresterii gradului de constientizare privind problematica sanatatii mintale, dar si dezvoltarii unor noi tratamente si terapii dedicate.
In primul rand, este de mentionat faptul ca serviciile de psihiatrie pot fi decontate si prin CASMB, daca esti asigurat. Tot ce trebuie sa faci este sa obtii o trimitere de la medicul de familie. Medicul de familie va emite o trimitere pentru o consultatie la medicul psihiatru.
Scopul primei sedinte de psihiatrie sau al interviului psihiatric este de stabilire a diagnosticului. Acestea nu se pot realiza cu asistentul social sau asistentul medical, cum des exista aceasta conceptie. Medicul psihiatru va sta de vorba cu tine si iti va pune o serie de intrebari legate de starea ta de sanatate si simptomele care le manifesti. Este foarte important ca raspunsurile tale sa fie sincere si cat mai detaliate. Altfel, atat munca medicului cat si timpul tau vor fi pierdute in zadar.
In cazul in care nu te simti capabil sa vii de unul singur, poti sa vii insotit de o persoana apropiata tie care sa-ti ofere suport. Limita de confidentialitate intre tine si aceasta persoana va fi respectata de catre medic.
Nu te teme sa adresezi intrebari medicului. Psihiatrul este acolo pentru a te ajuta. Nu ezita sa ceri lamuriri!
Stabilirea diagnosticului
In urma discutiei, medicul va stabili diagnosticul si tratamentul si-ti va explica exact care este situatia ta si la ce sa te astepti. In cele mai multe cazuri se prescrie medicatie pentru a ameliora simptomele. Deci sunt sanse mari sa pleci de acolo cu o reteta. De asemenea, de multe ori problemele cu care se vine la psihiatrie se trateaza si prin psihoterapie.
In acest caz vei primi o scrisoare medicala catre un psihoterapeut, care sa te ajute cu problema actuala.
Desigur ca se pot intalni situatii in care partea de tratament medicamentos sa fie combinata cu partea de psihoterapie.
Partea de psihiatrie, prin medicatia oferita trateaza doar simptomele pe care le ai, in sensul ca le tine sub control. Sursa problemelor se trateaza doar prin sedinte de psihoterapie.
Cat dureaza o sedinta de psihiatrie?
Sedintele de psihiatrie sunt in general de 2 feluri. Evaluarea initiala si Controlul psihiatric. Ele sunt servicii de ambulator, adica fara sa fie nevoie sa te internezi in cadrul spitalului clinic.
Evaluarea initiala este prima sedinta unde medicul va sta de vorba mai mult cu tine pentru a afla sursa problemei tale. Va stabili un diagnostic si un plan de tratament pentru eventualele boli psihice. Aceasta sedinta dureaza de regula 50 de minute, dar sunt cazuri cand se ajunge si la 120 de minute.
Controlul psihiatric se desfasoara aproximativ o data pe luna. Acesta are rolul de a monitoriza efectele medicatiei si al tratamentului prescris din domeniul psihiatriei. In timpul unui control psihiatric, psihiatrul va discuta cu pacientul despre simptomele experimentate, precum si despre stilul de viata. Se urmareste evolutia si se adjusteaza medicatia dupa caz. Durata controlului psihiatric este de aproximativ 30 de minute.
Diferenta dintre un cabinet de psihiatrie si o clinica de psihiatrie
Diferenta dintre un cabinet de psihiatrie si o clinica este intr-o prima faza legata doar de marimea acesteia. Intr-un cabinet de psihiatrie de regula lucreaza doar un medic, pe cand intr-o clinica vei gasi intotdeauna mult mai multi medici.
Faptul ca este doar un singur medic intr-un cabinet de psihiatrie nu-i constrange acestuia competentele. Insa este bine sa te gandesti la problema in ansamblu pentru nevoile tale si la avantajele de care ai nevoie. Putem vorbi totusi de eventualitatea unor tulburari mintale sau afectiuni psihice.
Avantajele unei clinici de psihiatrie
existand mai multi medici psihiatri care lucreaza in acelasi grup intotdeuna experienta acestora cumulata este mult mai mare. Astfel sansele ca sa gasesti un medic specializat in tulburari mintale si pe problematica ta si sa ti se puna un diagnostic corect sunt foarte crescute. Se urmareste ca medicul care ti se aloca sa aiba cea mai mare experienta pe problematica ta. In cadrul unei clinici de psihiatrie, structura de personal este diversificata si completa. Nu mai este nevoie sa mergi in alta parte pentru alte servicii sau acte necesare.
tratamentul nu este limitat. Intr-un cabinet de psihiatrie medicul respectiv te poate ajuta doar cu o reteta. In unele cazuri, si cu trimitere care alte specialitati sau psihoterapie. Insa ramane in grija ta sa gasesti ceilalti specialisti si sa continui tratamentul la ei. Acest lucru nu se intampla in cadrul unei clinici. Aici vei gasi si psihiatrul, si psihoterapeutul in aceeasi echipa lucrand impreuna pentru rezolvarea suferintei tale psihice.
De regula, clinicile pun la dispozitia pacientilor o gama extinsa de servicii dedicate sanatii mintale si necesare pentru rezolvarea prblemei tale.
Programe de tratament intr-o clinica de psihiatrie
Clinicile de specialitate au creat programe specifice de tratament pentru fiecare diagnostic in parte. Astfel, pentru diagnosticul tau sunt disponibile programe terapeutice, care stii cat vor dura, cat sunt de eficiente si ce rezultate iti vor aduce. De mentionat este ca implicarea ta este cheia. Cu cat te implici mai mult cu atat rezultatele vor fi mai bune.
Garantii. Exista multe persoane care sunt diagnosticate gresit. Astfel, ajung sa urmeze un tratament gresit ani de zile. In unele cazuri nu numai ca nu-si amelioreaza problema, dar, in timp, intervin si alte probleme.
Cum te-ai simti sa iei cateva luni de zile niste medicamente de care afli ulterior ca iti faceau mai mult rau decat bine? Acest lucru nu se intampla in cadrul unei clinici specializate de psihiatrie. Intotdeauna efectele sunt controlate si monitorizate din toate punctele de vedere pentru a asigura un tratament eficient.
Continuitate. Clinicile de specialitate au in general o prezenta pe piata mult mai de durata. In Romania trendul este de crestere si dezvoltare al acestora. Asadar, chiar daca episoadele tale sunt recurente, vei sti intotdeauna unde sa gasesti o echipa care stii ca te-a ajutat si a fost eficienta pentru tine. Mai mult, te va putea ajuta si in viitor.
Sprijin pentru intreaga familie. Un cabinet de psihiatrie poate avea doar o specializare. Poate fi pentru adulti sau copii. Majoritatea clinicilor specializate in psihiatrie ofera servicii pentru intreaga familie. Vorbim aici de copii, adolescenti, adulti, cupluri, grupuri, familie si seniori.
La Clinica Hope beneficiezi de tratamente moderne de psihiatrie.
Totul începe la noi cu un CONSULT LA MEDIC.
Urmarim sa punem in aplicare toate recomandarile furnizate de European Psychiatric Association si American Psychiatric Association pentru cele mai bune practici in domeniu pentru tratarea bolnavilor psihici.
Ce intrebari ar trebui să pun după evaluarea psihiatrică?
- Care este diagnosticul meu?
- Ce metoda terapeutica imi recomandaţi ?
- Cât timp va dura tratamentul? Cand vom şti că este timpul să opriţi tratamentul ?
- Este suficient tratamentul medicamentos sau este nevoie si de psihoterapie?
- Cand trebuie sa vin la urmatorul consult?
- Exista tratamentele alternative ?
- Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu tratamentului prescris?
- Este posibil ca medicamentul prescris sa aiba efecte adverse?
- Cum se impaca tratamentul psihiatric prescris cu celelalte medicamente pe care le mai iau?
Dacă pacientul este un copil, aţi mai putea intreba si:
- Cum se pot implica parintii sau membrii familiei?
- Ce sa facem dacă copilul nu vrea să urmeze indicatiile prescrise?
- Cât de des veti vorbi cu mine despre progresul copilului meu?
- Daca este nevoie si de psihoterapie, unde gasesc un specialist potrivit copilului meu?