Corectarea tulburărilor de limbaj la copii – Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, dar anumite aspecte legate de tulburarile de limbaj nu ar trebui ignorate.
Totuși este important de înțeles următorul lucru: o întarziere în vorbire nu reprezintă același lucru cu o dificultate sau cu o insuficiență în vorbire.
Cele mai cunoscute sunt „dislaliile“, anume emiterea de sunete in mod incorect. Dislaliile polimorfe sunt atunci când copilul pronunță greșit mai multe sunete: „s”, „v”, „f”, mai rar „j”-ul și binecunoscutul „r”.
De cele mai multe ori corectarea tulburărilor de limbaj la copii se recuperează foarte repede și ușor dacă pacientul vine la o vârstă cât mai mică (4-5 ani). Pentru corectarea articulării sunetului „r” se ajunge aproape de 6 ani. Atunci aparatul fonoarticulator este destul de maturizat pentru a pronunța corect toate sunetele”.
Observată în proporție de 5-10% la copiii preșcolari, tulburarea în vorbire are cauze dintre cele mai diverse. Pot fi de natură psihologică, funcțională, organică sau chiar educațională.
Logoped Lucia Ionită:
Se recomandă ca alăptatul să fie până la 1 an – 1 an și 2 luni, urmând ca partea de diversificare, care se introduce de la 6 luni, să fie suplimentată pe parcursul acestei perioade cu hrană mai dură. Astfel, mușchii aparatului fonoarticulator să fie bine antrenați.
Atenție! Dacă în jurul vârstei de 4 ani, când achiziția limbajului se aproprie de definitivare si părinții observă anumite anomalii, este recomandat să se adreseze psihologului clinician sau logopedului.
Logoped Lucia Ioniță:
În corectarea tulburărilor de limbaj la copii, de cele mai multe ori părinții sunt cooptați ca și co-terapeuți, deoarece în cabinet copiii vin de 2-3 ori pe săptămână, câte o ședință de 1-1,5 ore. Însă cel mai bine se lucrează în mediul cunoscut, cu ajutorul părinților, care și ei sunt învățați de logopezi să lucreze pe anumite sunete.
Logoped Lucia Ionită:
De cele mai multe ori, schema terapeutica urmează aceleași principii de bază, și anume:
Reportajul a fost realizat de către TVR1 pentru realizarea emisiunii „Vreau să fiu sănătos“.
Puteți urmări întreaga emisiune AICI.
Citește mai departe…