Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale? Apeleaza la un specialist.
Provocarile de zi cu zi, stresul si instabilitatea, multitudinea de sarcini si indatoriri cumulate cu presiunea provocata de pandemia de COVID-19 au facut ca tot mai multe persoane sa experimenteze un dezechilibrul emotional major, in intreaga lume. Organizatia Mondiala a Sanatatii a semnalat in repetate randuri urmatoarele:
Dezechilibrul emotional apare cel mai adesea in urma unor evenimente nefericite din viata:
Latura afectiva este unul dintre cele mai importante elemente ale structurii umane. Emotiile, fie pozitive, fie negative, ne influenteaza inclusiv sanatatea fizica si viata in ansamblul ei. Atunci cand energia negativa ajunge la cote maxime, ea trebuie sa fie eliberata. Psihoterapeutii folosesc metode specifice pentru eliberarea „controlata” a acesteia, astfel incat sa nu se ajunga la eliberarea necontrolata (crize de nervi, atitudini si gesturi agresive etc.). Efectele dezechilibrului emotional, manifestate printr-un comportament necontrolat pot sa afecteze grav viata personala, sociala si profesională. Mai ales daca problema nu este constientizata, recunoscuta si nu se intervine la timp pentru gestionarea situatiei.
Nu de putine ori, persoanele cu tulburari emotionale experimenteaza si manifestari psiho-somatice. In timp, ele pot genera alte afectiuni si boli, cel mai frecvent la nivel cardiac, nervos si digestiv.
Dezechilibrul emotional se poate manifesta diferit de la persoana la persoana. Daca unii reactioneaza agresiv, altii se inchid in ei si isi pierd treptat interesul fata de ceea ce se intampla in jurul lor. Pot sa apara tulburari de tip borderline, depresie, tulburare bipolara, ADHD, anxietate, insomnie, asa-numitul sindrom Burnout etc.
Multi oameni evita sa vorbeasca despre problemele lor si despre starile negative pe care le traverseaza. Acesta abordare este, categoric, o atitudine gresita. Teama ca vor fi considerati slabi, incapabili sau ca vor fi respinsi social determina multe persoane sa-si ascunda suferinta. Din pacate, in Romania inca nu exista obisnuinta de a privi tulburarile afective sau afectiunile psihice la fel ca si pe cele fizice. Partea buna este ca in ultimii ani au aparut si in tara noastra programe speciale de psihoterapie, psihiatrie si psihoeducatie. Clinica Hope deruleaza chiar unele programe unice in Romania, avizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Dezechilibrul emotional poate sa fie redobandit cu ajutorul unei echipe de specialisti implicati care ajuta la redobandirea acestuia.
Foarte importanta pentru redobandirea echilibrului emotional este sustinerea familiei, a prietenilor si – de ce nu – a colegilor de serviciu. Cu totii traversam uneori momente dificile in viata, iar atunci avem nevoie de sprijinul celor din jur. Dezechilibrul emotional nu trebuie sa fie vazut ca o sentinta la nefericire. Aceste stari care aduc suferinta pot sa fie diminuate si exista posibilitatea de a invata abilitati care te vor ajuta sa nu mai treci prin aceste sentimente neplacute.
Specialistul ajuta la identificarea problemelor, modificarea atitudinii fata de acestea si redobandirea echilibrului. Uneori, sedintele de psihoterapie pot fi suficiente, insa exista si situatii in care, pentru o perioada de timp, este necesar si un tratament medicamentos.
În cazul în care ai copii si observi modificari de comportament care te ingrijoreaza, ia in calcul sa apelezi la serviciile unui specialist. Interventia la timp este benefica deoarece cei mici ajung sa nu fie afectati si pe viitor. Cu siguranta, pentru un copil aflat inca la varsta la care latura sociala este deosebit de importanta, restrictiile impuse de pandemie, modificarile stilului de viata si provocarile scolii online genereaza frustrare si dezechilibre interioare.
Studiile recente arata ca acei copii care la varste fragede sunt mai timizi, mai tematori, mai rezervati sunt mult mai expusi la dezvoltarea unor probleme emotionale la varsta adolescentei sau chiar mai tarziu in viata. Sunt mult mai expusi la efectele negative ale situatiilor stresante. Dezechilibrul emotional se poate agrava pe viitor daca aceste probleme din copilarie nu sunt tratate din timp.
Dat fiind contextul generat de raspandirea COVID-19, multe clinici de specialitate au decis sa ofere si servicii online, astfel incat pacientii sa beneficieze de posibilitatea de consiliere si tratament de la distanta, oriunde s-ar afla.
Asadar, daca simti ca presiunea vietii de zi cu zi te copleseste, daca ai sentimentul ca te afli intr-o situatie fara iesire, ca nu mai ai puterea sa mergi inainte singur, cere ajutor de specialitate, astfel incat sa poti depasi problemele cu care te confrunti si sa te poti bucura din nou de viata.
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale? Apeleaza la un specialist.
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale? Apeleaza la un specialist.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT