Drepturile persoanelor cu tulburari psihice sunt un element important al calitatii vietii acestora. Ne referim atat in ceea ce priveste diferite aspecte de natura sociala, cat si profesionala sau medicala. Sanatatea mintala este un drept al omului, conform Pactului European pentru Sanatate Mintala si Bunastare. De aceea, in fiecare tara acesta trebuie sa fie reglementat prin legi bine stabilite.
In Romania, Legea 487/ 2002 este menita sa reglementeze drepturile de care se bucura persoanele care sufera de tulburari psihice. Este conceputa luand in calcul diverse dificultati pe care le pot intampina acestea in diferite laturi ale vietii lor. Astfel, pacientii cu tulburari psihice trebuie sa se poata bucura de o calitate adecvata a traiului, atat in privinta tratamentului, cat si a desfasurarii diferitelor profesii.
In continuare, poti afla mai multe detalii despre ce presupune aceasta in viata cotidiana, precum si in cazul internarii.
Un aspect important al legii cu privire la drepturile persoanelor cu tulburari psihice este reprezentat de reglementarile cu privire la internarea in centre de psihiatrie sau de reabilitare. Acest lucru se aplica, de exemplu, in cazurile in care se impune internarea nevoluntara, mai ales in episoade acute delirant-halucinatorii in psihoze (schizofrenie sau tulburare bipolara) sau demente.
Cel mai important lucru este ca demnitatea acestora sa fie mentinuta pe tot parcursul tratamentului. Comportamentul degradant si tratamentele rele de orice tip sunt interzise. La fel stau lucrurile si in cazul altor forme de discriminare referitoare la clasa sociala, religie, etnie, varsta, dizabilitati, boli cronice sau alte trasaturi individuale.
In afara acestui element, trebuie sa fie asigurate conditiile de baza pentru primirea pacientilor:
Aceasta poate fi restrictionata doar in cazul in care exista un pericol care ameninta viata pacientului. Imobilizarea se poate face doar cu mijloace adecvate:
Tratamentele care pot avea consecinte permanente si cele experimentale pot fi puse in practica doar cu acordul pacientului. Acesta trebuie sa fie in cunostinta de cauza, procedura urmand a fi aprobata si etica a clinicii de psihiatrie. Specialistii vor analiza astfel consimtamantul liber exprimat de pacient.
In afara acestor aspecte, in cadrul clinicilor de psihiatrie sau centrelor de recuperare trebuie ca pacientul sa se bucure de o viata cat mai apropiata de cea normala. Acesta este un alt drept al persoanelor cu tulburari psihice care inculde si dreptul la:
In afara cazurilor in care este necesara internarea in vederea tratamentului, exista reglementari cu privire la drepturile persoanelor cu tulburari psihice:
Acestea sunt principalele informatii ce tin de drepturile persoanelor cu tulburari psihice.
Atat in cadrul clinicilor de psihiatrie si a centrelor de reabilitare, cat si in viata de zi cu zi, acestea se bucura prin lege de cele mai bune conditii pentru a obtine cel mai bun tratament si pentru a duce o viata implinita.
Psihoterapie (individuala, de cuplu, de familie si de grup)
Programe specializate de tratament
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT