Alcoolismul – ce este?
Alcoolismul este o intoxicatie cronica ca urmare a consumului excesiv si incontrolabil de alcool. Acesta poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii fizice si psihice a persoanei afectate. Dependenta de alcool poate avea un impact major asupra tulburarilor somnului (insomnie), oboselii (la nivel psihic pe parcursul zilei), hipertensiunii, disfunctiilor cardiace, sistemului imunitar etc.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial, 3 milioane de decese in fiecare an sunt cauzate de consumul de alcool. Aceastea reprezinta aproximativ 5,3% din totalul deceselor. Potrivit OMS, consumul de alcool este asociat cu riscul de a dezvolta probleme de sanatate, cum ar fi tulburari mentale si de comportament, boli majore netransmisibile, cum ar fi ciroza hepatica, unele tipuri de cancer si boli cardiovasculare.
Data fiind situatia, nu ne ramane decat sa fim constienti de faptul ca alcoolul trebuie consumat cu moderatie, avand in vedere ca el poate avea un impact negativ semnificativ asupra sanatatii noastre fizice si psihice.
Cauzele alcoolismului
Cand vine vorba despre cauzele care conduc la dezvoltarea dependentei de alcool, studiile au descoperit ca exista un mix compus din factori genetici, sociali si de mediu, care favorizeaza alcoolismul. In cele ce urmeaza, vom detalia toti acesti factori.
- Genetica si factorii sociali
Persoanele care au rude apropiate care se confrunta cu alcoolism au un risc mai mare de a dezvolta aceasta dependenta. Mai mult, cercetarile din domeniu au aratat ca daca o persoana alege sa cosume alcool la o varsta timpurie, acesteia ii se vor amplifica sansele de a se confrunta cu dependenta de alcool. Pe langa varsta frageda, stresul si traumele, pot creste considerabil riscul de alcoolism.
- Mediul
Dependenta de alcool poate fi si rezultatul presiunii sociale sau anturajului. Cu alte cuvinte, exista cazuri cand oamenii din jurul unei persoane pot exercita presiune asupra acesteia sa consume alcool pentru a fi parte dintr-un grup. Atunci cand o persoana interactioneaza in mod regulat cu oameni care au inclinatie spre a consuma alcool, este mai probabil sa fie tentata sa consume si ea, la randul ei, alcool.
Alcoolul poate reprezenta un instrument des folosit in episoadele depresive. De cele mai multe ori, persoanele depresive recurg la alcool fara a sta prea mult pe ganduri. Bauturile alcoolice creeaza falsa impresie ca ne pot indeparta de problemele si de gandurile negative, care pot fi coplesitoare in depresie. In realitate, excesul de alcool poate inrautati simptomele depresiei si poate duce la aparitia altor probleme de sanatate.
- Stresul
Stresul si consumul de alcool sunt strans legate. Atunci cand nivelurile de stres si anxietate sunt crescute, alcoolul poate fi vazut ca o modalitate de a face fata stresului in regasirea linistii si starii de bine. Probabil ti-e familiar cand cineva spune: ,,am ales sa-mi inec necazul in alcool pentru ca stresul nu-mi da pace.”