Alcoolismul – cauze, semne si sfaturi pentru tratament
Acest articol te va ajuta sa afli urmatoarele:
- Alcoolismul – ce este?
- Cauzele alcoolismului
- Semne alcoolism – profilul unei persoane care are o problema legata de consumul de alcool
- Tratament alcoolism – 7 sfaturi pentru tratamentul dependentei de alcool
Alcoolismul – ce este?
Alcoolismul este o intoxicatie cronica ca urmare a consumului excesiv si incontrolabil de alcool. Acesta poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii fizice si psihice a persoanei afectate. Dependenta de alcool poate avea un impact major asupra tulburarilor somnului (insomnie), oboselii (la nivel psihic pe parcursul zilei), hipertensiunii, disfunctiilor cardiace, sistemului imunitar etc.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial, 3 milioane de decese in fiecare an sunt cauzate de consumul de alcool. Aceastea reprezinta aproximativ 5,3% din totalul deceselor. Potrivit OMS, consumul de alcool este asociat cu riscul de a dezvolta probleme de sanatate, cum ar fi tulburari mentale si de comportament, boli majore netransmisibile, cum ar fi ciroza hepatica, unele tipuri de cancer si boli cardiovasculare.
Data fiind situatia, nu ne ramane decat sa fim constienti de faptul ca alcoolul trebuie consumat cu moderatie, avand in vedere ca el poate avea un impact negativ semnificativ asupra sanatatii noastre fizice si psihice.
Cauzele alcoolismului
Cand vine vorba despre cauzele care conduc la dezvoltarea dependentei de alcool, studiile au descoperit ca exista un mix compus din factori genetici, sociali si de mediu, care favorizeaza alcoolismul. In cele ce urmeaza, vom detalia toti acesti factori.
- Genetica si factorii sociali
Persoanele care au rude apropiate care se confrunta cu alcoolism au un risc mai mare de a dezvolta aceasta dependenta. Mai mult, cercetarile din domeniu au aratat ca daca o persoana alege sa cosume alcool la o varsta timpurie, acesteia ii se vor amplifica sansele de a se confrunta cu dependenta de alcool. Pe langa varsta frageda, stresul si traumele, pot creste considerabil riscul de alcoolism.
Dependenta de alcool poate fi si rezultatul presiunii sociale sau anturajului. Cu alte cuvinte, exista cazuri cand oamenii din jurul unei persoane pot exercita presiune asupra acesteia sa consume alcool pentru a fi parte dintr-un grup. Atunci cand o persoana interactioneaza in mod regulat cu oameni care au inclinatie spre a consuma alcool, este mai probabil sa fie tentata sa consume si ea, la randul ei, alcool.
Alcoolul poate reprezenta un instrument des folosit in episoadele depresive. De cele mai multe ori, persoanele depresive recurg la alcool fara a sta prea mult pe ganduri. Bauturile alcoolice creeaza falsa impresie ca ne pot indeparta de problemele si de gandurile negative, care pot fi coplesitoare in depresie. In realitate, excesul de alcool poate inrautati simptomele depresiei si poate duce la aparitia altor probleme de sanatate.
Stresul si consumul de alcool sunt strans legate. Atunci cand nivelurile de stres si anxietate sunt crescute, alcoolul poate fi vazut ca o modalitate de a face fata stresului in regasirea linistii si starii de bine. Probabil ti-e familiar cand cineva spune: ,,am ales sa-mi inec necazul in alcool pentru ca stresul nu-mi da pace.”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Semne alcoolism – profilul unei persoane care are o problema legata de consumul de alcool
Alcoolismul se poate dezvolta in timp si trebuie monitorizat atunci cand primeaza in fata altor activitati considerate importante.
Printre cele mai comune simptome si semne de alcoolism sunt:
- consumul in cantitati mai mari, intr-un interval de timp mai lung decat se planificase initial.
- persoana afectata are tendinta de a aloca o mare parte din timpul dedicat activitatilor zilnice in obtinerea sau consumarea bauturilor alcoolice.
- consumul de alcool in locuri secrete sau in spatii departe de alte persoane.
- interes scazut pentru activitatile care, altadata, erau placute.
- probleme la locul de munca sau scoala, ajungandu-se chiar si la renuntare, in detrimentul acestui viciu.
- vorbire incoerenta si dificultati in concentrare.
- dificultati in amintirea diverselor intamplari, lucruri etc.
- stari de greata atunci cand persoana in cauza nu bea.
- comportament care exprima continua tensiune si iritabilitate
- incetinerea reflexelor.
Tratament alcoolism – 7 sfaturi pentru tratamentul dependentei de alcool
Tratamentele pentru dependenta de alcool vor fi urmate la recomandarile unui medic specialist. Acestea pot include consiliere psihologica si tratamente medicamentoase.
Este important sa retinem faptul ca tratamentul dependentei de alcool ajuta persoanele afectate sa duca o viata sanatoasa si implinita.
7 sfaturi pentru tratamentul dependentei de alcool
- Intai de toate, e important sa constientizezi si sa accepti ca te confrunti cu alcoolism pentru a sti cum sa tratezi situatia.
- Discuta cu un specialist in sanatate mintala. Un medic psihiatru sau un terapeut specializat in tratarea dependentei de alcool poate fi cel care iti ofera sprijin si indrumare in procesul de recuperare. In cadrul Clinicilor Hope, poti primi cel mai bune sfaturi si optiuni de tratament din partea specialistilor. Acestia te vor ajuta sa-ti recapeti sanatatea fizica si psihica.
- Ia in calcul si programele specializate de tratament. Astazi, exista o gama extinsa de programe de tratament disponibile pentru persoanele care se confrunta cu dependenta de Aceste programe pot include sedinte de terapie individuala, terapie de grup sau grupuri de sprijin. Rolul terapiei este de acela de a-i face pe oameni sa inteleaga si sa abordeze eficient cauzele dependentei lor.
- Un stil sanatos de viata te poate ajuta in tratamentul dependentei de alcool. Unele schimbari in stilul de viata, de exemplu, renuntarea la tigari, adoptarea unei alimentatii sanatoase, practicarea diferitelor activati sportive, pot fi extrem de utile in procesul de recuperare.
- Inarmeaza-te cu multa, multa rabdare. Recuperarea necesita timp si efort. Daca ai recaderi, e important sa nu renunti. Crede in tine si tine cont ca depinde de tine daca alegi sa iti imbunatatesti viata.
- Construieste-ti cercuri sanatoase de prieteni si inconjoara-te de oameni care sa te sprijine in tot acest parcurs.
- Retine! Daca alcoolismul nu este tratat in mod corespunzator exista riscul de agravare a problemelor de sanatate.