Ziaristii de la www.csid.ro ne-au intrebat despre importanta activitatii fizice pentru sanatatea psihica. Iata intregul articol mai jos
Dr. Gabriella Bondoc – Medic Primar Psihiatru si psihoterapeut:
Exercitiul fizic este extrem de important pentru sanatatea psihica
In ultimii ani, se promoveaza din ce in ce mai mult un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si sport regulat. Este un raspuns la ratele crescute de obezitate la nivel mondial. Este si o trasatura caracteristica unei societati care pune din ce in ce mai mult accentul pe aspectul fizic. Un studiu din SUA arata ca principalele motive pentru care respondentii merg la sala sunt pentru:
Unele beneficii ascunse si poate chiar mult mai importante sunt:
Prea putini oameni constientizeaza rolul benefic al activitatii fizice asupra sanatatii psihice si a sanatatii mintale.
Lipsa acestor informatii aduce cu sine propuneri foarte periculoase. De ex: de reducere a numarului de ore de activitate fizica in scoli sau de stigmatizare a energiei baietilor, care este vazuta ca de corectat”, ne specifica dr. Gabriella Bondoc, medic psihiatru.
Ceea ce au intuit latinii inca de acum doua mii de ani: „minte sanatoasa in corp sanatos”, a fost demonstrat in ultimele decenii de cercetatorii din domeniul neurostiintelor. Efectele benefice ale exercitiului fizic asupra sanatatii mintale au fost identificate indiferent de varsta si de conditia fizica. Acesta sunt recomandate atat copiilor, cat si octogenarilor.
Printre efectele pozitive ale exercitiului fizic asupra sanatatii mintalese numara:
Pana recent se credea ca nu exista neurogeneza adulta (formarea de noi neuroni la maturitate). Pe masura ce imbatranim, neuronii nostri mor fara nicio sansa de a fi inlocuiti de succesori.
Acest lucru a fost contrazis incepand cu anii ‘80. Atunci au fost identificati neuroni noi la nivelul hipocampusului, o structura din creier implicata in memorie si invatare.
S-a descoperit ca practicarea a doar 10 minute de exercitiu fizic stimuleaza neurogeneza si are un impact pozitiv pe termen scurt asupra hipocampusului. Dupa 12 saptamani de exercitiu regulat, efectele benefice sunt de lunga durata.
Acesti neuroni noi inseamna o neuroplasticitate crescuta si contribuie la o capacitate de invatare si memorare crescuta.
Stima de sine este o componenta importanta a sanatatii mintale, fiind asociata cu:
Exercitiul fizic are o influenta puternica asupra stimei de sine in ceea ce priveste aspectul fizic. Are si o influenta mai mica, dar semnificativa, asupra stimei de sine generale. Aceasta relatie a fost identificata atat la copii si adolescenti, precum si la adulti sau varstnici.
Stresul a devenit epidemic in zilele noastre. Predispune persoanele expuse la niveluri ridicate de stres la o serie de afectiuni fizice si psihice. Ex: boli cardiovasculare, obezitate, depresie sau anxietate.
Exercitiul fizic poate fi un antidot pentru aceasta problema a vietii moderne. Studiile indica faptul ca persoanele care sunt active fizic se simt mai putin stresate decat cele sedentare.
Mai multe mecanisme au fost propuse pentru a explica aceste rezultate:
Inainte copiii depuneau suficient efort fizic jucandu-se in fata blocului sau in curtea scolii. Tehnologizarea masiva din ultimii ani a dus la cresterea sedentarismului in randul celor mici. Unele studii au identificat corelatii intre timpul petrecut in fata ecranului, risc crescut de obezitate si o activitate fizica scazuta.
Indiferent daca e vorba de faptul ca o greutate crescuta ii determina pe copii sa petreaca mai mult timp in fata device-urilor sau viceversa, este o certitudine ca stilul de viata al copiilor nostri este diferit de cel pe care il aveam noi la varsta lor. Este important sa ne asiguram ca acestia au activitate fizica regulata pentru a le asigura o dezvoltare fizica si psihica optima.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie este relativ frecventa si, dupa cum indica si denumirea, se caracterizeaza prin deficit de atentie, insotit de impulsivitate si/sau hiperactivitate.
Aceasta afectiune este complexa si nu poate fi vindecata, ci doar tratata. Asa ca orice instrument de reducere a simptomelor este bine-venit.
Un alt studiu din 2012 a descoperit ca 20 de minute de exercitiu cardio pe o banda de alergare a imbunatatit performantele intelectuale atat ale copiilor cu ADHD. Acelasi lucru s-a intamplat si cu ale copiilor din grupul de control. Acestia nu aveau un diagnostic psihiatric si varste intre 8 si 10 ani.
Copiii au obtinut rezultate mai bune la exercitii de citire, comprehensiune si de aritmetica dupa exercitiul fizic. In plus, la ambele grupuri de copii s-a imbunatatit performanta la teste de atentie
(Tulburare de spectru autist, anxietate, depresie, ADHD)
„Reprize relativ scurte de exercitiu fizic s-au dovedit eficiente in reducerea impulsivitatii si imbunatatirea starii de spirit a copiilor aflati in dezvoltare. Din pacate, prea multi copii, mai ales baieti, nu sunt implicati activ de parinti in activitati sportive. Interesul profesorilor pentru activitatile fizice este scazut. Se intampla tocmai din lipsa informatiilor despre efectele benefice asupra inteligentei si psihicului copiilor”… ne-a declarat Alice Dima, psihoterapeut copii si adolescenti.
Din pacate, studiile arata ca atunci cand e vorba de copii cu tulburări de comportament, e mai putin probabil ca acestia sa practice un sport. Astfel, un studiu a evaluat efectele cyber-cyclingului la scoala.
Cercetatorii au ales cyber-cycling si nu o bicicleta normala tocmai pentru a-i atrage pe cei mici sa se implice in activitate.
Rezultatele au fost cele asteptate:
O astfel de activitate ar putea fi adoptata in scoli, la orele de educatie fizica, cu beneficii pentru toti elevii. Sunt utile mai ales pentru cei care au probleme de comportament care le ingreuneaza integrarea.
Reducerea sau prevenirea simptomelor depresive
Un studiu din Norvegia efectuat pe un grup de 795 de copii cu varste intre 6 si 10 ani a descoperit ca: activitatea fizica moderata sau intensa poate fi o strategie de preventie sau reducere a simptomelor depresive in copilarie. Astfel, simptomele de depresie majora erau asociate cu o rata scazuta de activitate fizica.
Un alt studiu a evaluat efectele exercitiului fizic in tratarea depresiei la adolescenti. S-a descoperit ca dupa 6 luni, grupul care a beneficiat de antrenament fizic prezentau o imbunatatire semnificativa a simptomelor depresive. S-a calculat in comparatie cu grupul care nu facuse miscare. In plus, autorii au indicat ca e de preferat ca adolescentii sa poata alege intensitatea exercitiului si sa aiba libertatea de a alege daca vor sa participe sau nu.
Potentialele mecanisme prin care a functionat aceasta interventie sunt:
imbunatatirea sanatatii generale, perceputa si de acestia;
apartenenta la un grup de adolescenti cu experiente similare, cu care puteau socializa;
distragerea atentiei de la problemele sau gandurile care ii framanta;
existenta unei rutine care ii determina sa iasa regulat din casa;
o senzatie de implinire ca au reusit sa participe la activitate, care duce la o imbunatatire a stimei de sine.
Pe masura ce imbatranim, devenim mai sedentari. Multi adulti de peste 65 de ani petrec in medie 10 ore sau mai mult din zi stand asezati sau intinsi. Asta ii plaseaza in cea mai sedentara grupa de varsta. Insa pentru a ne pastra independenta si vitalitatea pana la o varsta inaintata e important sa ne miscam. Persoanele active au un risc redus de depresie sau dementa.
„Activitatea fizica este un antidepresiv impresionant si creste capacitatea de functionare a creierului. Din aceste motive, activitatea fizica este parte din tratamentul pentru dementa, schizofrenie şi tulburare bipolara. Este insa prea putin folosit in tratamentele psihiatrice din Romania, din lipsa de infrastructura si de personal, dar si din lipsa de informatii a membrilor familiei”…ne specifica Dr. Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru Clinica Hope.
Imbatranirea e un proces fiziologic, insa dementa si pierderea independentei nu sunt. Boala Alzheimer e cea mai comuna forma de dementa si este incurabila. Studii pe animale si oameni au demonstrat efectele pozitive ale activitatii fizice asupra memoriei si capacitatii de invatare. S-a dovedit atat la subiecti sanatosi, cat si la participanti bolnavi.
Mecanismele din spatele acestui efect sunt stimularea secretiei de factori de crestere care promoveaza:
Toate acestea imbunatatesc activitatea hipocampului, responsabila de procesele de invatare si memorare. Hipocampul este una dintre primele regiuni afectate in Alzheimer. In plus, sportul combate degradarea functiei imune si mitocondriale, specifica imbatranirii si dementei.
Asadar, sportul la persoanele in varsta sau cu dementa nu ii va vindeca, dar va incetini degradarea cognitiva si chiar le va imbunatati unele functii.
Mecanismul prin care activitatea fizica reduce simptomele de anxietate nu este pe deplin cunoscut. Este cel mai probabil consta intr-o combinatie a mai multor factori:
secretia de endorfine, hormonii placerii, este crescuta;
cresterea temperaturii corporale care induce o stare de calm;
activitatea fizica poate imbunatati stima de sine si increderea si poate oferi un context de interactiune sociala.
Aproape orice tip de exercitiu fizic are un efect de calmare a anxietatii, de la o plimbare de 10 minute, la abdomene sau flotari facute in casa. Exista si un campion, respectiv yoga.
Yoga s-a detasat in tratamentul anxietatii si depresiei. Reduce senzatia de frica si tristete, imbunatateste somnul, scade frecventa cardiaca a persoanelor cu anxietate si depresie. In plus, yoga are beneficiul de a putea fi practicata de oameni de toate varstele, fara a fi nevoie de echipament costisitor. Poate fi adaptata chiar si pentru persoanele cu dizabilitati.
Depresia este una dintre principalele cauze ale dizabilitatii la nivel mondial. Desi este tratabila, mai putin de 50% din persoanele afectate primesc tratament corespunzator.
Inca de la inceputul secolului XX, cercetatorii au fost interesati de legatura dintre exercitiul fizic si depresie. Existau dovezi clare ca acestea sunt benefice pentru pacientii depresivi, imbunatatindu-le starea.
De atunci, nenumarate studii au examinat aceasta relatie. Toate au confirmat ca beneficiile sportului in combaterea depresiei si sanatatea psihica sunt reale. De asemenea, se pare ca imbunatatirea starii pacientilor este de lunga durata. Unele studii indica chiar ca alergatul este la fel de eficient ca psihoterapia sau medicatia in tratarea depresiei usoare.
Chiar daca aceasta solutie nu ar fi recomandata de multi medici, beneficiile activitatii fizice sunt incontestabile. Are in plus avantajul major de a fi accesibila oricui, la costuri reduse sau niciun cost, fara supervizare de specialitate. Acest aspect e deosebit de important pentru persoanele care provin din medii defavorizate si au acces limitat la ingrijire medicala.
Atunci cand ne miscam corpul, ne tonifiem atat muschii, cat si mintea, ne poate asigura o armonie fizica si psihica de lungă durata.
Este esential ca profesionistii in sanatate mintala sa vorbeasca si sa exemplifice cu dovezi stiintifice importanta sportului si a activitatii fizice pentru a pastra sanatatea psihica.
Vedem cat de mult este partea integranta si din tratamentul tulburarilor psihice si de aceea trebuie sa militam sistematic pentru informarea populatiei si pentru modificarea corespunzatoare a curiculei scolare”… ne declara Dr. Gabriella Bondoc, psihiatru.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT