Semnele unui episod maniacal – Știm că nimic în exces nu este sănătos, nici măcar veselia, încrederea în sine sau energia nesfârșită!
Acesta are consecințe extrem de toxice asupra funcționării cerebrale. Tulburarea bipolară este o alternanță a episoadelor depresive, cu fazele asimptomatice și cu episoadele de euforie. Cele din urmă se numesc „manie” sau „hipomanie”, în funcție de intensitatea lor.
Mania este o stare de dispoziție ridicată sau de iritabilitate persistentă și nefirească.
Este caracterizată de următoarele simptome:
Nu este nevoie ca toate aceste simptome să fie prezente, în sensul că așa cum poate exista depresie fără tristețe, poate există și manie în care iritabilitatea și furia să pună complet în umbră fericirea.
Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că unul din cele mai frecvente simptome clasice pentru episodul maniacal este stima de sine sporită. Poate însemna de la lipsa auto-criticii, până la ideea de grandoare evidentă, ce atinge proporții delirante.
De exemplu, cei afectați de această tulburare pot oferi detalii despre lucruri despre care nu știu nimic, pot scrie romane, pot compune o simfonie sau caută să patenteze o invenție fără nicio utilitate practică.
Vorbirea este, în mod tipic, logoreică, rapidă și greu de întrerupt, iar persoana vorbește de obicei tare. Lucrurile spuse sunt, de obicei, mai mult glume, replici și remarci relativ amuzante. Persoana poate fi teatrală, cu gesturi dramatice și cântece. Dacă dispoziția este predominant iritabilă, discursul va fi plin de plângeri, reclamații, comentarii ostile.
Acestea sunt un lucru comun (cum ar fi, de pildă, convingerea existenței unei relații personale speciale cu Dumnezeu sau cu o figură politică, religioasă sau de divertisment proeminentă, ori convingerea posedării unei puteri sau virtuți speciale, etc.).
La un episod maniacal tind să apară simptome psihotice. Acestea sunt de două tipuri:
Întotdeauna la aparitia unui episod maniacal, tinde să existe o nevoie scăzută de somn. Persoana afectată se trezește, de regulă, cu câteva ore mai devreme decât de obicei, simțindu-se plină de energie. Când tulburarea de somn este gravă, persoana poate sta câteva zile la rând fără să doarmă și fără să se simtă obosită.
Iritabilitatea sau incapacitatea de a accepta opinii și afirmații contrare celor proprii nu sunt deloc neobișnuite pentru un episod maniacal, iar acest lucru poate duce la abuzuri verbale sau fizice împotriva obiectelor (spărgând lucruri) sau a oamenilor. În ciuda tuturor acestor lucruri și în ciuda conotației alarmante pe care presa o dă cuvântului „manie”, trebuie precizat că în timpul fazei maniacale nu este deloc frecventă o agresivitate semnificativă. Contrar părerilor populare, de obicei mania nu este periculoasă sau violentă.
Un alt simptom clasic pentru episodul maniacal este viteza de gândire sporită, pe care unii pacienți au definit-o ca „privitul la 2 sau 3 canale TV deodată”. Gândurile tind să apară mai rapid decât pot fi puse în cuvinte sau chiar înțelese, iar gândirea poate fi complet dezorganizată. De multe ori, senzația este una de rulare a gândurilor repede în toate direcțiile, că o mașină care merge cu superviteză.
La unii pacienți este frecvent întâlnită o dorință sexuală sporită. Această caracteristică, împreună cu subestimarea consecințelor negative ale comportamentului lor, îi face pe mulți oameni ca, în timpul episoadelor maniacale, să-și rupă relațiile sentimentale stabile. Vor să aibă numeroase relații sexuale, să intre în promiscuitate și să aibă alte comportamente sexuale necaracteristice lor.
Adesea, simptome precum expansivitatea, optimismul fără motiv, grandoarea și slaba judecată pot conduce la implicarea neglijentă în activități plăcute, cum ar fi:
activități sexuale excesive sau întâmplătoare
Adesea își justifică sau raționalizează comportamentul, mai ales când este vorba de simptome hipomaniacale, și își întrerup tratamentul.
Călătoresc impulsiv în alte orașe, își schimbă felul de a se îmbrăca, machiajul sau stilul personal, într-un stil provocator sau sugestiv sexual, care poate fi inadecvat. De asemenea, persoanele care ajung sa aibe un episod maniacal, se comportă ciudat. Ofera sfaturi în legătură cu lucruri despre care nu știu nimic sau dau bani în neștire. Toate acestea pot fi însoțite de jocul de noroc patologic, comportament antisocial și abuz de substanțe toxice. Considerațiile etice sunt cel mai adesea uitate. Persoanele în cauză par să nu fie conștiente de sentimentele celorlalți.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
AFLĂ TOTUL DESPRE TULBURAREA BIPOLARĂ