Tulburările de voce sau conceptul de „calitate a vocii” țin de domeniul logopediei. Vocea noastră este analizată pornind de la criteriile auditive subiective. În descrierea acesteia se folosesc termeni precum:
Măsuri complexe ce constau în tratamentul etiologic și smptomatologic – cel al medicului și tratamentul foniatric, ce revine logopedului. În disfonemia datorată unei hiperkinezii toate exercițiile de articulație și respirație se vor face de către logoped pe fondul unei relaxări generale. Exercițiile de reeducare a respirației; exerciții pentru reeducarea vocalelor – corectarea înălțimii, intensității vocii și a timbrului. Reeducarea vocală în laringite cornice, în mutațiile prelungite, etc. Tulburările de voce pot să fie remediate doar cu ajutorul unui specialist în domeniu. Specialitatea care se ocupă cu corectarea acestor probleme este logopedia.
Logopedia este o disciplină a științelor psihopedagogice, care se ocupă cu studierea și dezvoltarea limbajului. Scopul general este de a ajuta persoana să comunice în moduri mai utile și mai funcționale. Activitatea terapeutică nu implică relația doar dintre copil și logoped. În acest proces, este importantă și implicarea altor persoane precum: familia, educatorii sau profesorii, frați mai mari, bunici, unchi, mătuşi, prieteni etc.
Sursa de documentare: cartea “Logopediei” a Mariei Anca, Cluj-Napoca, 2002. Pg. 213_ 220.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT