Tipuri de motivatie
Există mai multe clasificări ale motivatiei. Una dintre cele mai folosite este cea referitoare la sursa motivatiei: extrinsecă și intrinsecă.
Motivatie extrinsecă are o sursă externă, și poate lua diferite forme: bani, trofee, recunoaștere, faimă, laudă.
Motivatie intrinsecă își are originea în noi. Se referă la curiozitatea noastră intelectuală, interesul pentru un subiect; dorința autentică de a fi mai buni și de a ne dezvolta sau de a contribui la bunul mers la lucrurilor.
Poate părea mai simplu să ne găsim motivatia în exterior. Există multe persoane dornice să ne recompenseze pentru efortul pe care îl depunem. (părinți, șefi, jurații unor concursuri). De asemenea, diplomele, trofeele și banii sunt mult mai ușor cuantificabile. Contribuția pe care o aducem în societate sau dezvoltarea noastră emoțională și intelectuală sunt mai greu de evaluat. Însă în ultimii ani, din ce în ce mai multe studii indică faptul că motivatia extrinsecă e mai puțină eficientă decât cea intrinsecă.
De ce este importantă motivatia?
Cele mai multe persoane de succes spun ca sunt diferiti. Ceea ce îi deosebește de oamenii de rând nu sunt aptitudinile ieșite din comun sau talentul nemaipomenit. Elementul important este dedicația și sacrificiile pe care le-au făcut, munca neîntreuptă pe care au depus-o. Citatul „Succesul e 99% transpirație și 1% inspirație” e un clișeu. Conține un adevăr incontestabil. Motivul pentru care nu toți depunem efortul pentru a fi de succes și a ne atinge potențialul nu e pentru că suntem leneși sau lipsiți de ambiție. Este mai degrabă pentru că nu știm cum să ne găsim motivatia și cum să o păstrăm. Persoanelor motivate le e mult mai ușor să reușească în viață. Ei considera importante astfel de abordari.
Studiile arată că dacă ești motivat, înveți mai bine și-ți amintești mai bine ce ai învățat. Problema apare dacă iti lipseste motivatia. Este greu să-ți fructifici eforturile de a învăța pentru examene sau pentru o nouă calificare de care ai nevoie pentru a avansa profesional.
Motivatia este necesară nu numai pentru a declanșa o acțiune. Este necesar sa o susținem pe termen lung, și de fapt aici apare cea mai mare provocare. Mulți dintre noi reușim să găsim motivatie suficientă pentru a ne face un abonament la sală și să mergem de cateva ori. De cele mai multe ori, ajungem să renunțăm și ne întoarcem la vechile obiceiuri. Asta pentru că nu mai avem destulă motivatie pentru a continua. Cum facem, așadar, să găsim motivatia necesară pentru a ne indeplini obiectivele și mai ales, cum menținem motivatia pe termen lung?