Investitia in sanatatea mintala
În interviul acordat Revistei Business Magazine, în a 20-a ediție aniversară, Dr. Gabriella Bondoc vorbește despre sanatatea mintala în mediul organizațional și despre cum investiția în această direcție aduce beneficii semnificative pe termen lung, atât pentru angajați, cât și pentru companie. Vă invităm să parcurgeți interviul integral de mai jos, și să aflați perspective valoroase asupra acestui subiect de actualitate.
Interviu cu Dr. Gabriella Bondoc
in Revista Business Magazine
„ÎNTR-O PERIOADĂ ÎN CARE ZONA DE BUSINESS ESTE TOT MAI CONȘTIENTĂ DE EFECTELE STRESULUI ȘI CREȘTEREA NIVELULUI DE BURNOUT ÎN ORGANIZAŢII ȘI INVESTEȘTE ÎN PROGRAME DE SĂNĂTATE ȘI WELLBEING, AM ADRESAT O SERIE DE ÎNTREBĂRI ŢINTITE FONDATORULUI CELEI MAI MARI REŢELE DE CLINICI DEDICATE SĂNĂTĂŢII PSIHICE DIN ROMÂNIA, PENTRU A AFLA NOUTĂŢILE ACESTUI DOMENIU, REŢEAUA DE CLINICI HOPE. DOAMNA DOCTOR GABRIELLA BONDOC ESTE ÎN ACELAȘI TIMP MEDIC PSIHIATRU ȘI PSIHOTERAPEUT, TRAINER ȘI PREȘEDINTE AL ASOCIAŢIEI ROMÂNE DE TERAPIE DIALECTIC-COMPORTAMENTALĂ.
Suntem în luna dedicată sanatatii mintale. Cum se văd problemele și oportunităţile în acest domeniu?
Dr. Gabriella Bondoc: Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale, atragem atenţia că în rândul adulţilor din România, conform unui raport recent, aproximativ 37% dintre români au raportat o creștere a nivelului de stres de la începutul pandemiei. De asemenea, aproximativ 28,75% dintre angajaţi experimentează un nivel ridicat de epuizare emoţională. 62,50% se află la un nivel mediu de epuizare emoţională. Prevalenţa anuală a ajuns la peste 50% în SUA.
Oportunităţile sunt pe măsura cererii și există zeci de mii de furnizori unici de servicii medicale, psihologice și de dezvoltare personală. În acest context, noi am decis să ne axăm pe oferirea de soluţii știintifice și implicit de ”speranţă” bazată pe dovezi solide. De aceea, în cadrul celor 7 Clinici Hope din București, Iași, Cluj și Timișoara, am implementat 10 programe complete de tratament. Aceste programe sunt unice în ţară, bazate pe ghidurile internationale, cu eficienţă dovedită știintific. Am tratat astfel cu rezultate bune, și chiar excepţionale, peste 45.000 de clienţi, atat copii cat si adulţi. Am oferit aproximativ 6500 de intervenţii lunar. Totodată, avem și un program complet dedicat prevenţiei stresului în mediul corporate și un podcast de informare.
Care a fost cea mai dificilă decizie pe care aţi luat-o ca CEO și cum v-a influenţat experienţa de medic psihiatru abordarea acestei situaţii?
Dr. Gabriella Bondoc: Mă bucur foarte mult de această întrebare! Am realizat că rolul de CEO necesită abilităţi emoţionale solide, pe care le-am dezvoltat și din formarea mea psihoterapeutică și psihiatrică. Provocările de antreprenor implică luarea de decizii dificile, iar tehnicile de autoreglare emoţională m-au ajutat să gestionez aceste situaţii. Aceste abilităţi îmi permit să abordez strategic provocările, reflectând în momentele cheie și să îmi cresc rezistenţa la stres. Îmi doresc ca fiecare antreprenor, lider sau manager să aibă un astfel de ”manual” pentru propria minte.
Există multe preocupări în ultima vreme în societate legate de sanatatea mintala. Cum vedeţi evoluţia acestei problematici în societatea românească?
Dr. Gabriella Bondoc: În România, sanatatea mintala rămâne o problemă delicată și de multe ori neconștientizată. Deși, barierele culturale și prejudecăţile rămân un obstacol, punem la dispoziţie tratamentele cele mai eficiente. Misiunea noastră, ca lideri de piaţă în acest sector, este să oferim un spaţiu sigur, unde pacienţii pot primi sprijinul necesar, încurajând deschiderea și eliminarea stigmatizării.
Ce lecţii pot învăţa companiile din experienţa dumneavoastră în gestionarea stării de bine psihologice a angajaţilor?
Dr. Gabriella Bondoc: Companiile pot învăţa că sanatatea mintala a angajaţilor nu trebuie abordată ocazional, ci în mod constant și structurat. Prin programele noastre Keep the Balance, oferim soluţii personalizate pentru gestionarea stresului și dezvoltarea rezilienţei emoţionale. Investiţia în sanatatea mintala aduce beneficii pe termen lung, îmbunătăţind performanţa și retenţia angajaţilor, având un ROI de 200%.
Cum aţi reușit să echilibraţi viaţa de familie cu responsabilităţile profesionale de medic și CEO?
Dr. Gabriella Bondoc: Este o provocare. Deși sunt recunoscătoare pentru faptul că am doi copii și o afacere care îmi îndeplinește misiunea profesională, acest echilibru vine cu multe sacrificii. Au fost momente în care, deși aveam timp, nu mai aveam energie pentru familie, afectându-mi sănătatea. Este esenţial ca tinerii antreprenori să-și dezvolte abilităţi de autocunoaștere și reglare emoţională, odată cu creșterea responsabilităţilor, pentru a face mai bine faţă provocărilor.
Care sunt planurile dumneavoastră de dezvoltare pe viitor în ceea ce privește reţeaua de Clinici private Hope?
Dr. Gabriella Bondoc: În ceea ce privește planurile noastre de dezvoltare pentru reţeaua de clinici private Hope, vizăm o creștere a cifrei de afaceri, cu obiectivul de a închide anul cu 4,2 milioane euro. Ne propunem, de asemenea, extinderea reţelei prin deschiderea unor noi clinici, precum și lansarea unei aplicaţii care să îmbine e-health-ul și serviciile moderne de monitorizare și prevenţie. Bineînţeles, ne dorim extinderea implicării noastre în proiecte de cercetare privind sanatatea mintala.
Intenţionăm să menţinem standardele ridicate de îngrijire cu care ne-am obișnuit pacienţii. Vom continua să investim în formarea echipei noastre medicale și în dezvoltarea de programe inovatoare. Prin aceste iniţiative, ne dorim să consolidăm poziţia Clinicilor Hope ca lider în domeniul sanatatii mintale din România, asigurându-ne că fiecare pacient primește sprijinul necesar pentru a-și menţine bunăstarea mintală si emoţională.”
Interviul de mai sus a fost publicat în ediția aniversară cu numărul 20 a Revistei Business Magazine. Mulțumim pe această cale pentru oportunitatea de a împărtăși informații despre sanatatea mintala în mediul organizațional și despre beneficiile pe termen lung pe care le aduce atât angajaților, cât și companiilor.