Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale? Apeleaza la ajutor specializat.
Barbatul borderline nu a existat ca concept decat in ultimii ani. Multa vreme s-a crezut ca tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o afectiune feminina si a fost diagnosticata preponderent la femei. Acest lucru a dus la ignorarea unei probleme serioase de sanatate mintala la barbati, cu consecinte grave pentru întreaga lor existenta.
Tulburarile de personalitate se diferentiaza de alte afectiuni psihice prin faptul ca ele sunt durabile si stabile în timp. In cazul unei tulburari depresive exista un debut si o evolutie clara, etapizata, a afectiunii. Tulburarile de personalitate sunt persistente. Apar odata ce personalitatea se definitiveaza, adica în timpul adolescentei tarzii. Manualul de diagnostic al afectiunilor mintale (DSM) defineste tulburarile de personalitate ca un model de traire interioara si comportament care deviaza semnificativ de la asteptarile din cultura persoanei vizate.
Tulburarea borderline este definita ca un model de instabilitate al relatiilor interpersonale, imaginii de sine si sentimentelor, precum si impulsivitate marcata.
DSM mentioneaza si ca tulburarea este diagnosticata în proportie de 75% la femei.
Acest procent reprezinta o discrepanta majora pe sexe. Este intalnita la doar cateva alte afectiuni psihiatrice, precum tulburarea de personalitate histrionica sau antisociala. Cercetarile recente arata însa ca aceasta diferenta pe sexe nu este determinata de o predispozitie constitutionala a femeilor la aceasta tulburare. Este cazul doar în alte afectiuni precum cancerul de san sau boli autoimune. Este datorata exclusiv unor erori în modul în care aceste calcule sunt facute.
Conform acestui studiu, 6.2% dintre femei si 5.6% dintre barbati întruneau criteriile pentru diagnostic. Deci diferenta dintre cele doua sexe este de putin peste jumatate de procent.
Ii pot determina sa diagnosticheze mai des aceasta tulburare la paciente decat la pacienti. Toate acestea duc la o subdiagnosticare a tulburarii de personalitate borderline la barbati, ceea ce în definitiv rezulta într-un acces redus al acestora la tratament adecvat. BPD este o tulburare care afecteaza intreaga existenta a unei persoane, in special sfera relationala. Aceasta este deosebit de importanta pentru calitatea vietii.
Daca barbatii borderline nu primesc diagnosticul potrivit, atunci ei nu pot primi ajutorul de care au nevoie pentru a duce o viata echilibrata.
De aceea este extrem de important sa recunoastem semnele pentru barbatul borderline si sa-l ajutam in procesul terapeutic.
Un studiu din 1990 a descoperit ca atunci cand studentii sunt rugati sa eticheteze simptomele borderline ca fiind masculine sau feminine, aproape toate (cu exceptia furiei) sunt interpretate ca fiind intrinsec feminine. Asadar, bordeline este o afectiune stereotipic feminina, cel putin în felul în care este prezentata în DSM. Acest lucru nu înseamna însa ca apare doar la femei. Este posibil ca cercetatorii sa fi pus prea mult accent pe manifestarile specifice femeilor si sa le ignore pe cele specifice pentru barbatul borderline. Trasaturile de baza sunt comune celor doua sexe (teama de abandon, impulsivitatea, auto-vatamarea, instabilitatea relationala si în legatura cu sinele). Insa ele se pot manifesta foarte diferit, datorita felului distinct în care baietii si fetele sunt crescuti si învatati sa se comporte.
La fel ca femeile, barbatii resimt o frica acuta de abandon, pe care încearca sa-l evite cu orice pret. Daca la femei acest lucru se manifesta prin agatarea de partener si o supradependenta de acesta, la barbati se reflecta mai degraba printr-o posesivitate exacerbata si o dorinta de a controla partenera/partenerul (ce face în timpul liber, ce prieteni are, relatiile cu familia, cum se îmbraca/machiaza). Acest comportament poate duce la alienarea cuplului, si blocarea lor într-o relatie toxica, predispusa spre abuz si violenta domestica.
Teama de abandon este principala forta care ghideaza comportamentul barbatilor cu BPD în relatie cu ceilalti. La început, au tendinta sa fie cuceritori si politicosi, dar atunci cand relatia pare sa mearga, au tendinta la auto-sabotare, din cauza credintei ca nu pot avea încredere în nimeni si ca abandonul este inevitabil, asa ca încep sa se comporte haotic si imprevizibil, uneori chiar violent. Cealalta persoana este extrem de confuza, neîntelegand ce a produs schimbarea la 180 de grade, suspectand ca barbatul cu BPD s-a prefacut la început. Acesta nu este însa inautenic, comportamentul lui este un mecanism de aparare de care de obicei nici el nu este constient. Atat persoana sarmanta de la început cat si barbatul imprevizibil si agresiv coexista în interiorul lui, preluand controlul în diferite etape ale relatiei.
Atunci cand simte pericolul de a fi abandonat (de cele mai multe ori imaginat), preia fraiele pentru a fi în control si a rupe relatia înainte ca partenera sa aiba ocazia sa o faca. Astfel, pot recurge la gesturi precum înselarea partenerei, amenitari ca o sa o paraseasca sau comportament violent.
Acest comportament duce la un istoric de relatii intense dar instabile, care se consuma rapid. Acelasi lucru e valabil nu numai pentru relatiile romantice, ci si pentru cele de prietenie sau de familie. Daca o persoana apropiata îi face sa se simta jigniti, e foarte posibil sa rupa brusc legatura cu ea. În timpul sedintelor de terapie, e posibil sa-si piarda cumpatul si sa se simta respinsi daca detecteaza teama la psihoterapeut. (care e posibil sa fie o interpretare gresita a reactiei terapeutului). Asa ca înceteaza sa mai vina la terapie. Lipsa de relatii trainice si sanatoase este atat un simptom cat si un factor debilitant în viata barbatilor cu BPD. În absenta unui sistem de sprijin, ei devin din ce în ce mai auto-distructivi, iar celelalte manifestari ale tulburarii se accentueaza.
Studiile arata ca barbatul borderline are temperamente mai explozive decât femeile cu același diagnostic.
Acest lucru se poate datora faptului ca:
Oricare ar fi motivele, se pare ca agresivitatea este o trasatura mai comuna la barbatul borderline decat la femeie. Aceasta combinata cu comportamentul impulsiv explica de ce trasaturile borderline sunt atat de comune în randul detinutilor.
Un studiu american din 2010 a descoperit ca 41.6% dintre barbatii încarcerati inclusi în cercetare si 52.1% dintre femei întruneau criteriile pentru diagnosticul de BPD. Acest procent este socant. Este extrem de ridicat în comparatie cu rata BPD în randul populatiei generale, care este în jur de 1%. De asemenea, studiul sugereaza ca nu sunt sprijiniti de societate si ajutati sa-si depaseasca dificultatile si sa duca o viata echilibrata. Acestia sunt pedepsiti pentru comportamentul lor si abandonati în închisori. Aici cel mai adesea comportamentul infractional se agraveaza.
Furia barbatilor trece adesea însa neobservata de catre comunitatea medicala si cea sociala. Este pusa pe seama unei probleme de management al furiei. Li se recomanda eventual niste cursuri de gestionare a acesteia. Astfel, lucrurile sunt lasate sa scape de sub control si acesti barbati nu primesc ajutorul specializat de care au nevoie.
Barbatul borderline are un risc crescut de a dezvolta dependente, în comparatie cu femeia borderline. Adictia agraveaza comportamentul impulsiv si violent. Aceasta situatie poate sa mascheze suferinta de baza si este destul de comun ca barbatii sa apeleze la servicii de tratament pentru controlul substantelor mai degraba decat pentru borderline. Ajung sa fie diagnosticati pe parcursul reabilitarii.
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale? Apeleaza la ajutor specializat.
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale? Apeleaza la ajutor specializat.
TRATAMENT TULBURAREA BORDERLINE
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT