De ce merg oamenii sanatosi la psihoterapie?
În ciuda numărului mare de oameni care apelează la psihoterapie, există în continuare ideea preconcepută că aceasta este numai pentru cei care suferă de o afecțiune mentală sau trec prin probleme personale grave.
Beneficiile psihoterapiei se extind însă mult dincolo de perioadele de criză. Oamenii vor mai mult decât să nu fie deprimați. Ei se întreabă ce pot face ca să fie mai fericiți, mai productivi, mai împăcați cu ei înșiși sau cu cei din jur. Îi interesează dezvoltarea personală și cum să obțină mai mult de la ei și de la viață.
Atingerea potențialului deplin necesită cunoaștere de sine, autocontrol și, ca să spunem adevărul, foarte multă muncă. Este mult mai bine să faci acest lucru când nu ești în criză.
În cazul în care există o problemă în viața ta care te tulbură, cu cât vei încerca s-o lămurești mai devreme, cu atât ea va fi mai puțin traumatizantă.
Cu timpul, chiar și lucrurile mărunte se pot transforma în dezastre de proporții. Dar cu cât mergi mai devreme la psihoterapie, unde poți fi ajutat să te angajezi într-o introspecție eficientă, cu atât îți va fi mai bine pe termen lung.
Este, fără îndoială, foarte bine să vorbești cu o rudă sau un prieten apropiat. Dar acesta poate că nu-ți va acorda atenția sa absolută sau nu va fi total obiectiv. Cu siguranță sunt șanse mari să nu-ți poată da un sfat bun din lipsa experienței sau a cunoștințelor.
Un profesionist nu te va judeca, ci doar te va îndruma spre ceea ce este cel mai bine pentru tine.
Daca merg la psihoterapie, oamenii vor crede ca sunt nebun.
Este posibil ca nu toată lumea să reacționeze favorabil auzind că ai apelat la psihoterapie. Și reține că uneori rezervele oamenilor în legătură cu psihoterapia vin și din propriile lor temeri. Anume că ar trebui să o facă și ei sau că te vei schimba în relația cu ei. Cu toate acestea, majoritatea, când vor vedea rezultatele în cazul tău, vor începe și ei, la rându-le, să susțină terapia. Pe de altă parte, nu este necesar să știe toată lumea că faci asta. Poți să le comunici aceast lucru doar dacă vei dori sau când vei fi pregătit.
E drept, introspecția cu ajutorul unui specialist te poate face să ajungi la concluzia, de pildă, că ești într-o relație nocivă pentru tine sau ți-ai ales greșit profesia sau slujba. Dar în niciun caz nu va crea probleme inexistente până atunci. Numai dacă într-adevăr, această problemă exista și înainte, vei reuși să o identifici, ca pe o eventuală sursă a nemulțumirilor sau insucceselor tale. Altfel, este foarte posibil și să ajungi la concluzia că totul este bine, să ți se spulbere îndoielile și să fii liber să te concentrezi pe ceea ce poți face mai departe.
Până și cei mai inteligenți sau de succes oameni pot avea probleme emoționale serioase, puncte extrem de sensibile sau traume din trecut rămase nerezolvate. Acestea îi afectează fără să știe, ducând la nesiguranță, anxietate, momente de depresie, incapacitate de decizie în unele momente sau chiar decizii greșite, etc.
Adeseori, chiar oamenii aparent cei mai realizați se confruntă cu probleme a căror origine nu o pot identifica singuri. Prin urmare, nu le pot găsi rezolvarea.
Iată câteva dintre ele:
Sentimentul că nu ești destul de bun, în ciuda faptului că ți-ai dovedit competența și profesionalismul. Te poate trage serios în jos în activitatea pe care o desfășori. În loc să te simți mândru de realizările tale, îți poți atribui succesul norocului sau unui efort de moment, și nu abilității tale reale. Adeseori, oamenii care suferă de acest sindrom vor apela la psihoterapie din cu totul alt motiv, posibil anxietate sau depresie. Nu vor fi dispuși să-și recunoască sentimentul de inadecvare nici față de terapeut. Dar acest lucru iese la iveală după câteva ședințe, ca origine a problemelor mai evidente. Tratamentul de specialitate poate avea rezultate spectaculoase.
Oamenii de succes sunt motivați, deseori muncind mai mult, fiind mai perseverenți și depășind mai ușor obstacolele decât alții. Uneori însă motivația lor își are originea într-o suferință. Realizările profesionale pot fi un paleativ pentru un eșec în dragoste sau un mod de a demonstra părinților că au greșit subestimându-le aptitudinile, de pildă. Iar o motivație greșită poate fi o frână în calea succesului real. În acest caz, terapia te poate ajuta să vindeci acele traume, devenind mai relaxat și, prin urmare, mai eficient.
Cu cât câștigi mai mult, cu atât ai mai mult de pierdut. Iar teama de a pierde totul te poate paraliza, în cele din urmă. Ajungi să te îndoiești de fiecare decizie pe care o iei sau să nu-ți permiți niciun moment de relaxare. Poate duce tocmai la eșecul de care te temi sau îți poate afecta grav starea generală de sănătate și puterea de muncă. Psihoterapia te poate ajuta să-ți dai seama că valoarea ta nu este legată de realizări. Poți da greș din când în când fără să se prăbușească totul și că de fapt poți înfrunta orice schimbări cu atitudinea potrivită. De asemenea, poți învăța moduri sănătoase de a-ți calma anxietățile și strategii de înlăturare a constantelor îndoieli de sine.
Succesul te poate îndepărta de prieteni sau familie. Distanța fizică poate contribui și ea la sentimentul de singurătate. Sau te poți afla într-o poziție în care nu este recomandabil să te împrietenești cu subordonații, diminuându-ți astfel șansele de a-ți crea prieteni noi. Psihoterapia te poate ajuta să îți identifici adevăratele valori și priorități și să-ți construiești viața potrivit acestora.
Deseori te gândești că nu ai niciun motiv să apelezi la psihoterapie. Consideri că de fapt îți merge bine și sunt oameni cu probleme mult mai grave decât ale tale, care au nevoie reală de asta. Și totuși, nu te poți împiedica să te simți vinovat. Ai senzația că nu meriți beneficiile aduse de succesul tău sau că însuși succesul este nemeritat. Psihoterapia te poate ajuta să-ți dai seama, între altele, că succesul nu este decât rodul abilităților și muncii tale susținute. Datorită acestui succes ai posibilitatea de a ajuta alți oameni, de a avea un impact mai mare asupra celor din jur.
Din orice domeniu. Chiar crezi că domeniul persoanei lor îi preocupă mai puțin decât cel al afacerilor, carierei sau al problemelor societății? Cu siguranță ai auzit vorbindu-se de acest lucru, dar în cu totul alți termeni: dezvoltare personală, coaching, consiliere, mentoring, etc. Toate sunt de fapt o formă de psihoterapie.
În consecință, beneficiile psihoterapiei sunt ca te poate ajuta să identifici și să rezolvi o gama largă de probleme care fie îți creează probleme. Poate fi vorba de anxietate sau ca te țin pe loc; constituie, fără să-ți dai seama, o frână în calea realizării unei vieți senine și reușite. Apelarea din timp la un ajutor profesionist nu poate fi decât o decizie inteligentă. Este preocuparea de om informat și preocupat să se dezvolte în armonie cu dorințele și abilitățile sale.
Dacă informațiile de mai sus ți s-au părut interesante, ar trebui să citești și acest articolul despre Psihoterapia individuala.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT