Cand este bine sa merg la psihoterapie?
În ciuda numărului mare de oameni care merg la psihoterapie, există în continuare ideea preconcepută că aceasta este numai pentru cei care suferă de o afecțiune mentală sau trec prin probleme personale grave.
Beneficiile terapiei psihologice
Acestea se extind însă mult dincolo de perioadele de criză. Oamenii vor mai mult decât să nu fie deprimați. Ei se întreabă ce pot face ca să fie mai fericiți, mai productivi, mai împăcăți cu ei înșiși sau cu cei din jur. Îi interesează dezvoltarea personală și cum să obțină mai mult de la ei și de la viață.
Este mult mai bine să faci acest lucru când nu ești în criză. Pentru că atingerea potențialului deplin necesită cunoaștere de sine, autocontrol și foarte multă muncă,.
În cazul în care există o problemă în viața ta care te tulbură, cu cât vei încerca s-o lămurești mai devreme, cu atât ea va fi mai puțin traumatizantă. Cu timpul, chiar și lucrurile mărunte se pot transforma în dezastre de proporții. Dar cu cât mergi mai devreme la psihoterapie, cu atât îți va fi mai bine pe termen lung. Aici poți fi ajutat să te angajezi într-o introspecție eficientă,
Cand sa merg la psihoterapie?
Terapia se recomandă tuturor persoanelor care au nevoie de ajutor pentru:
dezvoltare personală
îmbunătățirea calității vieții
tratament pentru acele nemulțumiri sau disfuncționalități care se încadrează într-un dignostic psihiatric.
Cand ai nevoie de aceasta terapie
Daca viața ta pare lipsită de sens. Nu știi ce vrei de la viață sau ești nemulțumit în general de viața ta
Daca se tot repetă anumite lucruri în viața ta și vrei să schimbi acest lucru. (Relațiile se termină în același fel, intri în același fel de conflicte, pari să nu ai „noroc”, etc.).
Daca vrei să îți îmbunătățești relațiile sociale, să știi să comunici mai eficient, să te simți mai bine alături de ceilalți
Daca gândești preponderent negativ, pesimist și vrei să schimbi acest lucru
Daca vrei să știi mai multe lucruri despre tine. Vrei să înțelegi mai bine felul în care faci alegerile în viață și să te dezvolți
Daca ai un diagnostic psihiatric (tulburare de anxietate, tulburare depresivă, tulburare bipolară, schizoafectivă, schizofrenie, tulburare de personalitate).
Daca dorești tratament terapeutic alături de cel medicamentos sau ca unic tratament în tulburările în care este posibil.
Am indoieli sa merg la psihoterapie
Iată câteva dintre prejudecățile sau îndoielile în legătură cu aceasta tema:
De ce n-aș putea vorbi la fel de bine cu prietenii mei?Este, fără îndoială, foarte bine să vorbeșți cu o rudă sau un prieten apropiat. Dar acesta poate că nu-ți va acorda atenția sa absolută sau nu va fi total obiectiv. Cu sigurată sunt șanse mari să nu-ți poată da un sfat bun din lipsa experienței sau a cunoștințelor.
Un profesionist nu te va judeca, ci doar te va îndruma spre ceea ce este cel mai bine pentru tine.
Dacă merg la psihoterapie, oamenii vor crede că sunt nebun.Ce va spune lumea?
Este posibil ca nu toată lumea să reacționeze favorabil auzind că ai apelat la un terapeut. Și reține că uneori rezervele oamenilor în legătură cu acest ajutor vin și din propriile lor temeri – că ar trebui să o facă și ei sau că te vei schimba în relația cu ei. Cu toate acestea, majoritatea, când vor vedea rezultatele în cazul tău, vor începe și ei, la rândul lor, să susțină terapia. Pe de altă parte, nu este necesar să știe toată lumea că faci asta. Poți să le comunici acest lucru doar dacă vei dori sau când vei fi pregătit.
Și dacă într-adevăr mă schimb prea tare?
E drept, introspecția cu ajutorul unui specialist te poate face să ajungi la concluzii clare. De pildă, că ești într-o relație nocivă pentru tine sau că ți-ai ales greșit profesia sau slujba. Dar în niciun caz nu va crea probleme inexistente până atunci. Numai dacă într-adevăr această problemă există, ea te va ajuta să o identifici. O poti regasii ca pe o eventuală sursă a nemulțumirilor sau insucceselor tale. Altfel, este foarte posibil și să ajungi la concluzia că totul este bine. Ti se vor spulbera îndoielile și vei fii liber să te concentrezi pe ceea ce poți face mai departe.
Oamenii inteligenți nu au nevoie de ajutor terapeutic, pentru că-și vor rezolva singuri problemelePână și cei mai inteligenți sau de succes oameni pot avea probleme emoționale serioase, puncte extrem de sensibile sau traume din trecut rămase nerezolvate. Acestea îi afectează fără să știe, ducând la nesiguranță, anxietate, momente de depresie sau chiar decizii greșite, etc.
Adeseori, chiar oamenii care aparent sunt cei mai realizați, se confruntă cu probleme a căror origine nu o pot identifica singuri. Prin urmare, nu le pot găsi rezolvarea.
Sedintele
- Ședințele durează 50 de minute și au loc o dată sau de două ori pe săptămână;
- nu este recomandat să întârziați, deoarece ședința nu se va prelungi și veți pierde astfel minute prețioase; de asemenea, este bine de știut că veți plăți pentru toate ședințele programate săptămânal, cu excepția vacanțelor terapeutice, vacanțelor proprii anunțate, internărilor în spital sau decesului unei rude apropiate
Reguli
- regulile de confidențialitate sunt destul de stricte pentru terapeuți, aceștia nu au voie să dezvăluie identitatea clienților lor, a aspectelor legate de ceea ce împărtășesc aceștia, etc.; vă recomandăm să faceți același lucru și să păstrați conținutul ședințelor de terapie pentru dumneavoastră, deși acest lucru nu este obligatoriu
- regulile de etică a psihoterapeuților nu le permit acestora să aibă orice alt raport cu clientul în afară celui terapeutic: astfel, un terapeut nu poate lucra cu colegi, prieteni, rude, parteneri de afaceri, etc; evident că o relație sentimentală cu clientul este exclusă din start; în general, această regulă se menține și după încheierea terapiei; se recomandă, de asemenea, ca terapeutul să nu lucreze cu clienți între care există relații strânse de prietenie sau rudenie (soți, cel mai bun prieten, etc.)
Psihoterapeutul
- terapeutul care lucrează cu adulți nu are voie să dezvăluie aspecte din problemele unui client, rudelor sau prietenilor acestuia, la cererea lor. De aceea este recomandat ca clientul să își plătească terapia din banii proprii. Evita astfel contractele triunghiulare. Dacă altcineva plătește, se poate simți îndreptățit să ceară amănunte pentru a află „pe ce dă banii”;
- relația terapeutică este cel mai important aspect care duce la schimbare. Este recomandat să vă simțiți bine în compania terapeutului pentru un proces eficient. Aduceți în discuție aspectele care vă fac să vă simțiți inconfortabil. Se poate analiza ce se întâmplă conștient sau inconștient în cazul celor care „nu găsesc pe nimeni suficient de bun sau plăcut!”
Concluzii
- oferiți-vă timp; terapia nu este o pastilă magica. Este eficientă într-un ritm care se adaptează după ritmul tau psihologic și nu după dorința de a scăpa de simptome
- terapeuții nu dețin „cheia adevărului și luminii”, așa că în general nu vor oferi sfaturi și nu vă vor spune ce să faceți, exceptând anumite teme pentru acasă
- exersați descoperirile din timpul terapiei de la o ședință la alta, altfel o oră pe săptămâna nu va putea însemna o schimbare eficientă
Cu ce ma ajuta sa merg la psihoterapie
Poti primi ajutor să identifici și să rezolvi o gamă largă de probleme. Sunt de genul care fie îți creează anxietate, fie te țin pe loc sau constituie, fără să-ți dai seama, o frână în calea realizării unei vieți senine și reușite. Apelarea din timp la ajutor profesional nu poate fi decât o decizie inteligentă, de om informat și preocupat să se dezvolte în armonie cu dorințele și abilitățile sale.