Știai că depresia la femei este de 2 ori mai intalnita decât la bărbați? În cele ce urmează îți prezentăm un ghid complet despre depresie la femei!
Depresia la femei
S-a observat că femeile au rate mai mari de depresie afectivă sezonieră și distimie (tulburare depresivă persistentă) decât bărbații. În plus, depresia la femei poate îmbrăca și alte forme, prezente exclusiv la persoanele de sex feminin:
- depresia postpartum;
- tulburarea disforică premenstruală;
- depresia perimenopauzală.
Această diferență de gen în prevalența depresiei nu a fost pe deplin explicată de către cercetători. Este însă foarte important să fim conștiente de vulnerabilitatea femeilor la depresie, pentru a o preveni, recunoaște cât mai devreme și trata
Teorii contradictorii privind incidenta crescuta pentru depresia la femei
Depresia la femei are cazurile extrem de numeroase si foarte bine documentate de mai multe decenii. Există însă experți care susțin că diferența de gen există doar în numărul de diagnostice, nu și în numărul de îmbolnăviri.
Cu alte cuvinte, ei consideră că discrepanța este cauzată de refuzul multor bărbați de a merge la medic pentru problemele lor psihice. Bărbații refuză, de obicei, să discute despre sentimentele lor, de exemplu despre sentimente de tristețe sau să admită că au probleme de sănătate, pentru a nu părea slabi. Acest lucru este valabil mai ales în țările conservatoare, cu credințe învechite despre masculinitate. Este posibil ca depresia să fie mascată la bărbați de comportamente maladaptative, precum: violența verbala sau fizica, la care ei recurg pentru a-și „trata” singuri suferința.
Această teorie aduce argumente valide, și cu siguranță poate contribui la diferența semnificativă de gen în diagnosticul depresiei. Există însă o serie de alte explicații biologice, genetice, sociale, care pot justifica acest dezechilibru.
Cum se explica predispozitia naturala pentru depresia la femei?
1. Genele
Studiile efectuate asupra gemenilor identici (care împart aceleași gene) arată că aproximativ 40% din riscul pentru depresie este moștenit. Anumite mutații genetice asociate cu apariția depresiei se dezvoltă numai la femei. Acest lucru înseamnă că dacă avem o rudă apropiată care suferă de depresie și suntem femei, avem șanse mai mari de a dezvolta depresie decât bărbații din familie.
2. Hormonii
Diferențele de gen în incidența depresiei apar la pubertate. Începând cu vârsta de 11 ani, există mai multe fete cu depresie decât băieți. Acest lucru sugerează că schimbările hormonale prin care trec fetele influențează predispoziția lor la depresie. În sprijinul acestei teorii vine faptul că schimbările hormonale lunare care acompaniază menstruația afectează starea generală într-un mod similar cu depresia. În plus, femeile sunt mai vulnerabile la dezvoltarea depresiei după ce nasc sau când intră la menopauză. Acestea sunt două evenimente majore din punct de vedere hormonal. Nu se cunoaște însă mecanismul exact prin care fluctuația hormonilor feminini crește predispoziția pentru depresie.
3. Stresul
Studiile arată că femeile și bărbații au un răspuns diferit la stres. Depresia la femei are sanse mai mari să se dezvolte în urma unui eveniment stresant. De asemenea, studiile sugerează că femeile au un nivel mai ridicat de stres decât bărbații. Acest lucru este calculat conform propriilor evaluări.
Nu în ultimul rând, femeile sunt din păcate mai des victimele unor evenimente stresante și traumatizante majore, precum abux sexual în copilărie; viol; violență domestică. Acestea au un efect nociv pe termen lung asupra creierului. Ii schimba structura și echilibrul chimic, ducând la dezvoltarea mai multor afecțiuni. Stresul, mai ales cel cronic, erodează sănătatea psihică și poate fi un factor major în apariția depresiei.
Depresia la femei apare ca urmare a interacțiunii dintre factorii genetici și cei de mediu. Astfel, un mediu sănătos are efect protector împotriva depresiei. Ii scade vulnerabilitatea, pe când un mediu toxic are efect precipitant. În cea mai mare parte a lumii, femeile continuă să fie discriminate și să aibă condiții de viață mai proaste decât bărbații. De exemplu: femeile au șanse mai mari de a trăi în sărăcie. – conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Instabilitatea financiară poate cauza îngrijorare excesivă legată de viitor; lipsa de acces la servicii medicale și o stimă de sine scăzută. Femeile își asumă de asemenea multiple roluri care necesită mult timp și energie din partea lor: mamă; angajată; soție; fiică; soră; prietenă. Toate acestea duc la epuizare și neglijarea propriilor nevoi, afectand stilul de viata.
Depresia la femei - Simptome specifice depresiei
Depresia este mai mult decât o stare de tristețe.
- Ea poate răpi plăcerea din toate aspectele vieții care ne aduceau bucurie în trecut
- Ne fură speranța și optimismul legat de viitor.
- Ne provoacă schimbări în ritmul de somn (insomnie sau dormit excesiv)
- Schimbari în obiceiurile alimentare (mâncat puțin sau excesiv).
- Poate cauza simptome fizice, precum oboseală, durere sau probleme gastrointestinale.
Există cu siguranță însă o varietate de manifestări specifice la persoane diferite, iar unele dintre aceste diferențe în simptome ale depresiei apar în funcție de gen. Simptomele depresiei la femei sunt în mare parte aceleași ca și la bărbați. Cercetări recente sugerează că există anumite particularități specifice depresiei la femei.
Ruminatia
Tendința de a se gândi excesiv la evenimente negative și de a derula probleme la nesfârșit în minte, este mai des întâlnită la femei.
Aceasta poate cauza:
- un discurs interior negativ;
- auto-blamare și auto-critică excesivă;
- izbucnirea în plâns fără niciun motiv aparent;
- o senzație permanentă de vinovăție.
Schimbari in obiceiurile alimentare
Dacă mănânci mai mult sau mai puțin decât de obicei, este posibil să suferi de depresie. In cazul femeilor, depresia este însoțită mai des de tulburări de alimentație, precum anorexia sau mâncatul compulsiv. În plus, luarea în greutate poate exacerba depresia prin scăderea stimei de sine și prin creșterea inflamației din organism.
Tulburarile de somn
Somnul joacă un rol esențial în bunăstarea noastră fizică și psihică. Persoanele deprivate de somn au șanse mai mari de a dezvolta depresie. Femeile sunt mai predispuse spre deprivarea de somn din cauza faptului că majoritatea sunt îngrijitoarele primare ale copiilor. Astfel, dacă au un bebeluș sau un copil care se trezește în timpul nopții sau care are o boală ce necesită supraveghere aproape permanentă, cel mai probabil au un program de somn haotic. De asemnea, insomnia sau hipersomnia (dormitul excesiv) pot fi semne ale depresiei. Așadar, e important să prioritizăm somnul și să fim atente la orice schimbări ce pot surveni.
Scaderea libidoului
Unii experți în sănătate mintală consideră că schimbările în apetitul sexual al femeilor sunt factori esențiali în diagnosticul depresiei majore. Există mai multe motive ce pot cauza scăderea libidoului:
- diminuarea interesului pentru activități plăcute, precum sexul;
- oboseala și lipsa de energie;
- stima de sine scăzută.
Simptome fizice
- dureri;
- crampe;
- migrene;
- sensibilitatea sânilor;
- balonare.
Forme particulare de depresie la femei
1. Tulburarea disforica premenstruala (TDP)
Cei mai mulți dintre noi am auzit de sindromul premenstrual, care cauzează iritabilitate și alterarea stării de spirit înaintea ciclului menstrual. Simptomele acestuia sunt însă moderate și cele mai multe femei învață să trăiască cu ele. Mai puțin cunoscută este tulburarea disforică premenstruală. Este o formă severă și mai rară de sindrom premenstrual. TDP este o tulburare serioasă, care afectează aproximativ 5% din femeile mature sexual. Aceasta este caracterizată de:
- furie;
- iritabilitate;
- conflicte interpersonale numeroase;
- stare depresivă;
- senzație de lipsă de speranță;
- anxietate;
- labilitate emoțională (schimbări de dispoziție bruște, creșterea sensibilității la respingere).
Simptomele sunt prezente în timpul majorității ciclurilor menstruale de-a lungul ultimului an, fiind cel mai intense la debutul menstruației.
2. Depresia la femei postpartum
Nașterea este un eveniment major. Aduce o multitduine de schimbări, atât în corpul unei femei, cât și în viața ei. Multe proaspete mămici se simt nefericite, epuizate, îngrijorate, după ce nasc. Acest fenomen poarta numele de „baby blues”. Aceste simptome sunt moderate și dispar după 1 săptămână sau 2. În cazul în care persistă, vorbim deja de depresie postpartum. Aceasta are aceleași simptome specifice depresiei ca baby blues, însă de intensitate mai mare, care nu dispar, și afectează capacitatea mamei de a se îngriji pe ea și pe nou-născut.
Alte simptome sunt:
- crizele de plâns din senin;
- dormitul excesiv;
- furie incontrolabilă;
- dificultatea stabilirii unei conexiuni cu nou-născutul;
- îndoieli persistente cu privire la abilitatea de a avea grijă de cel mic;
- gânduri de a-și face rău sau de a-i face rău copilului.
Acest tip de depresie este destul de comun. Cei mai mulți medici ginecologi și pediatri sunt atenți la semnele că o proaspătă mămică suferă de asta. În mod surprinzător, studii recente indică faptul că până și tăticii pot suferi de depresie postpartum. Aproximativ 10% dintre tătici pot suferi de depresie postpartum, cu simptome similare cu cele prezente la mămici.
3. Depresia perimenopauzala
Perimenopauza reprezintă tranziția femeilor spre menopauză. Aceasta poate cauza cicluri menstruale anormale; fluctuații în nivelurile de hormoni; insomnie. De asemenea, este strâns legată de apariția depresiei sau de agravarea simptomelor depresive existente. Femeile aflate în această tranziție prezintă un risc de depresie de 4 ori mai mare decât celelalte femei.
Pe lângă simptomele clasice de depresie, depresia perimenopauzală poate avea următoarele semne:
- anxietate crescută;
- senzație intensă de disperare;
- plâns fără motiv;
- schimbări bruște ale stării de spirit.
Ce spun femeile despre depresie?
Atitudinile femeilor față de depresia majoră, conform unui studiu realizat de către Asociația Americană a Sănătății Mintale:
- mai mult de 50% dintre participante cred că este „normal” ca o femeie să fie deprimată în timpul menopauzei și că tratamentul nu este necesar.
- mai mult de 50% dintre femei cred că depresia este o etapă „normală” din procesul îmbătrânirii;
- mai multe de 50% dintre femei cred că este normal ca o proaspătă mămică să se simtă deprimată pentru cel puțin două săptămâni după ce a născut;
- mai mult de o 50% dintre femei au afirmat că negarea este un obstacol în calea tratării depresiei, în timp ce 41% dintre ele au menționat rușinea sau vina ca bariere în calea tratamentului;
- mai mult de 50% dintre participante au susținut că cred că știu mai multe despre depresie decât bărbații.
Depresia la femei - Tratament
Indiferent care sunt cauzele incidenței crescute a depresiei în rândul femeilor, cel mai important este ca acestea să primească ajutor specializat. Din fericire, studiile arată în mod constant că femeile apelează mai des la servicii medicale pentru afecțiuni psihice și urmează tratamentul recomandat.
Opțiunile terapeutice sunt aceleași pentru bărbați și femei. Studiile arată că șansele de succes sunt aceleași pentru cele două sexe.
Antidepresivele
Acestea sunt medicamentele concepute special pentru tratarea depresiei. Conform unor studii, peste 10% din femeile din SUA iau antidepresive. Intre 65% și 85% dintre acestea simt o schimbare în bine. Există mai multe clase de antidepresive, fiecare având avantaje și dezavantaje. Cu ajutorul medicului potrivit, putem găsi medicamentul cu cele mai multe beneficii pentru noi.
Psihoterapia
Terapia prin vorbire are de asemenea beneficii atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Principalele tipuri de psihoterapie folosite în tratarea depresiei sunt terapia cognitiv-comportamentală; terapia interpersonală; terapia psihodinamică. Și în acest caz, este vorba despre compatibilitatea dintre fiecare dintre acestea și diferitele persoane care suferă de depresie. O formă care funcționează pentru cineva nu va da aceleași rezultate pentru o persoană extrem de diferită. Așa că fiecare trebuie să găsească ce merge la ea.
Simți că te adâncești tot mai mult în depresie și nu mai știi ce să faci? Apeleaza la ajutor specializat
Simți că te adâncești tot mai mult în depresie și nu mai știi ce să faci? Apeleaza la ajutor specializat