Pierderea contactului cu realitatea
Pierderea contactului cu realitatea – Mi se poate intampla si mie?
Dintre toate afecțiunile psihice care pot afecta un individ, pierderea contactului cu realitatea este probabil una dintre cele mai perturbatoare și înfricoșătoare perspective.
Psihoza
Psihoza este mai frecventă decât am putea crede! A deveni psihotic înseamnă a pierde momentan contactul cu realitatea și a trăi și a trata realitatea într-o stare modificată.
Primele semne ale psihozei
În primul rand, psihoza nu începe brusc decât în cazul condițiilor medicale. În rest, poate dura săptămâni și chiar luni de evenimente aparent minore.
La început, persoana afectată vede peste tot semnificații speciale, deoarece crede că universul o ajută sau o împiedică, și poate fi fermecător! Dar poate fi și un semn că ceva nu e în regula în creier. Apoi începe să acorde atenție coincidențelor mici și, la un moment dat, începe să creadă că nu sunt o coincidență, ci că există pentru un motiv și ele confirmă doar ceea ce gândește.
Totul din jurul unei persoane care a pierdut contactul cu realitatea servește pentru a îi confirma gândurile și întărește încrederea că are dreptate.
Este convinsă că este contrazisă doar pentru că alții nu posedă cunoștințele și înțelegerea pe care le are ea. Se consideră strălucită și specială pentru că are această înțelegere și abilități pe care ceilalți nu le au.
Psihoza este asemenea unui bulgăre de zăpadă care se rostogolește la vale. Luând proporții rapid, începând de la a acorda o atenție deosebită faptelor mici din jurul dumneavoastră, interpretând coincidențe, confirmând gândurile pentru a obține gânduri care sunt tot mai îndrăznețe, neobișnuite, până când, în cele din urmă, ajung lipsite de legătură cu realitatea.
Pierderea contactului cu realitatea – Când apare psihoza?
Psihoza are multiple cauze: o tulburare psihică (care o declanșează sau o însoțește), o afecțiune generală sau o substanță, cum ar fi alcoolul sau drogurile.
Aceste trei cauze principale sunt descrise în detaliu detaliat mai jos.
Episodul Psihotic
Pierderea contactului cu realitatea apare în episoadele psihotice.
Această afectare a contactului cu realitatea poate fi un mecanism de protecție. Deoarece realitatea este prea dureroasă, incoerențele sunt prea mari și deciziile sunt imposibil de luat sau sentimentele greu de suportat. În cazul stresului extrem (experiență traumatică) sau al deprivării senzoriale complete, chiar și oamenii foarte stabili pot sau trebuie să reacționeze în acest fel. În cazul persoanelor foarte sensibile, mai ales în perioadele de instabilitate, stimulările mult mai puține sau conflictele sociale conduc la reacții psihotice.
Simptomele psihotice pot lua forme diferite, independent de dorințele și anxietățile interioare și independent de contextul vieții.
Simptome psihotice
Simptomele psihotice pot fi halucinații acustice sau optice, iluzii sau schimbări în gândire.
Persoanele afectate aud de exemplu, voci, se simt nerealist amenințate, persecutate sau controlate, stabilesc legături nerealiste între experiențe și ei înșiși, cred că pot „citi” gândurile altor oameni sau pot spune că gândurile lor nu mai sunt structurate sau ordonate așa cum le știau din propria lor experiență.
Frecvent, comportamentul lor apare, de asemenea, modificat; ei nu mai sunt atât de eficienți și productivi cum au fost odată și se retrag din relațiile cu prietenii și familia.
Oficial, psihiatria definește pe cineva care este „psihotic” ca fiind în afară legăturii cu realitatea. Probabil că se confruntă cu credințe false, cunoscute sub numele de iluzii/idei delirante, sau viziuni sau sunete false, cunoscute sub numele de halucinații. Cine dezvoltă psihoze va avea propriul set unic de simptome și experiențe, în funcție de circumstanțele lor specifice.
Simptomele pierderii contactului cu realitatea
In general, patru simptome principale sunt asociate pierderii contactului cu realitatea:
halucinații
iluzii
gânduri dezorganizate
lipsa înțelegerii și a conștienței de sine
1. Halucinaţii
O parte din simptomele pierderii contactului cu realitatea sunt halucinatiile. Halucinațiile sunt senzații în care cineva vede, aude, miroase, gustă sau simte lucruri care nu există în afara minții lor.
vederi culori, forme sau oameni
sunete – aude voci, aude propriile ganduri spuse de alți oameni, aude șoapte sau voci în jurul sau, voci care pot spune lucruri extrem de jignitoare sau îngrijorătoare
atingere – senzație de atingere când nu este nimeni acolo
mirosul – un miros pe care alți oameni nu îl pot mirosi
gust – un gust atunci când nu există nimic în gură
2. Ideile delirante
Ideile delirante reprezintă cazul în care o persoană are o credință neclintită în ceva neadevărat. O persoană cu iluzii persecutorii poate crede că un individ sau o organizație plănuiește să o rănească sau să o omoare.
O alta caracteristica a pierderii contactului cu realitatea sunt iluziile grandioase. O persoană cu iluzii grandioase poate crede că are putere sau autoritate speciale. De exemplu, ei ar putea crede că sunt președintele unei țări sau au puterea de a aduce oamenii înapoi din morți.
3. Gânduri confuze și dezorganizate
Persoanele cu psihoză au uneori modele de gândire confuze și tulburate. Semnele acestui lucru includ:
discurs rapid și inconstant
vorbire dezorganizată – de exemplu, aceștia pot trece de la un subiect la altul în mijlocul propoziției
o pierdere bruscă în șirul gandurilor, ducând la o pauză bruscă în conversație sau activitate
4. Lipsa de înțelegere
Persoanele care au episoade psihotice adesea nu sunt conștiente de faptul că ideile lor sau halucinațiile lor nu sunt reale, ceea ce îi poate determina să se simtă înspăimântați sau înfricoșați.
Lipsa înțelegerii și nivelul de stres asociate cu psihoza înseamnă că oamenii care o experimentează nu sunt întotdeauna capabili să-și recunoască simptomele.
Ei pot fi reticenți în a-și vizita medicul de familie sau un psihiatru pentru că cred că nu este nimic în neregulă cu ei. S-ar putea să trebuiască să-i ajuți să beneficieze de sprijin și tratament.
Cineva care a avut episoade psihotice în trecut poate fi deja în grija unui psihiatru, așa că încercați să îi contactați.
Dacă cineva are psihoză foarte severă, poate fi reținut în mod obligatoriu, împotriva voinței sale, la spital, pentru evaluare și tratament în conformitate cu Legea privind sănătatea mintală. Cand este necesar, chemați Salvarea pentru a transporta persoana la spital!
Ce poate determina un episod psihotic
Următoarele condiții pot determina episoade psihotice la unii oameni:
SCHIZOFRENIA– o stare de sănătate mintală care cauzează halucinații și iluzii
TULBURARE BIPOLARA – o persoană cu tulburare bipolară poate avea episoade de dispoziție scăzută (depresie) și înaltă (manie)
STRESUL SEVER sau ANXIETATE
DEPRESIA SEVERA – sentimente de tristețe persistente, inclusiv depresia postnatală , pe care unele femei o au după naștere
Tipul de episod psihotic este influențat de tulburarea psihică de bază. De exemplu, o persoană cu tulburare bipolară are mai multe șanse de a avea deliruri grandioase. Cineva cu depresie sau schizofrenie are mai multe șanse să dezvolte iluzii persecutorii.
Ce declanseaza un episod psihotic
Următoarele afecțiuni medicale sunt cunoscute pentru potențialul de a declanșa episoade psihotice la unii oameni:
HIV și SIDA
malarie
sifilis
Boala Alzheimer
boala Parkinson
hipoglicemia (un nivel anormal de scăzut al glucozei în sânge)
lupus
scleroză multiplă
tumoare pe creier
Uzul sau sevrajul la substanţe
Folosirea abuzivă a alcoolului și abuzul de droguri pot declanșa pierderea contactului cu realitatea
O persoană poate, de asemenea, să piarda contactul cu realitatea dacă încetează brusc să bea alcool sau să ia droguri, după ce le folosește de mult timp. Această stare se numește sevraj.
De asemenea, este posibil să devii psihotic după consumul unor cantități mari de alcool sau de droguri.
Drogurile cunoscute pentru declanșarea episoadelor psihotice includ:
cocaină, amfetamină, metamfetamină
MDMA (ecstasy)
canabis
LSD (acid)
psilocibină (ciuperci halucinogene)
ketamină
În situații rare, psihoza poate să apară și ca efect secundar al anumitor tipuri de medicamente sau ca rezultat al supradozajului medicamentelor respective.
Consultați medicul de familie dacă întâmpinați efecte secundare psihotice cauzate de medicamente.
Cum se produce psihoza (pierderea contactului cu realitatea)
Pierderea contactului cu realitatea se produce prin întâlnirea nefavorabilă dintre vulnerabilitatea genetică moștenită și evenimentele de mediu stresante. Ambele sunt necesare însă.
Fiecare persoană va fi diferită în ceea ce privește nivelurile acestor vulnerabilități, dar este important să înțelegem că o combinație de mai mulți factori de vulnerabilitate, genetici și de mediu, esye necesară pentru ca o persoană să dezvolte psihoză.
Au fost realizate multe cercetări asupra modului în care psihoza afectează creierul și modul în care schimbările din creier pot declanșa simptomele psihozei.
Psihoză = prea multă dopamină!
Cercetătorii consideră că dopamina joacă un rol important în psihoză.
Dopamina este un neurotransmițător, una dintre substanțele chimice pe care le utilizează creierul pentru a transmite informații de la o celulă din creier (neuron) la alta. Este asociată cu modul în care simțim dacă ceva este semnificativ, important sau interesant. Creșterea cantității de dopamină la nivel cerebral duce la perturbarea acestor funcții importante ale creierului și poate explica simptomele psihozei.
Dovezile privind rolul dopaminei în psihoză provin din mai multe surse, inclusiv investigațiile imagistice ale creierului (CT, fIRM) și faptul că medicamentele cunoscute pentru a reduce efectele dopaminei în creier reduc, de asemenea, simptomele psihozei.
Psihoza nu este aceeași lucru cu psihopatul.
Termenii „psihoză” și „psihopat” nu trebuie confundați.
Cineva cu psihoză are o afecțiune pe termen scurt (acută) care, dacă este tratată, poate duce deseori la o recuperare completă.
Un psihopat este o persoană cu o tulburare de personalitate antisocială, caracterizată de:
lipsa empatiei – capacitatea de a înțelege cum se simte altcineva
folosirea manipulării și carismei pentru a-și atinge scopurile
au adesea o ignoranță totală față de consecințelor acțiunilor lor
Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială pot uneori să reprezinte o amenințare pentru alții, deoarece pot fi violente. Majoritatea persoanelor cu psihoză sunt mai predispuse să își facă sieși rău decât altora.
Tratament pentru pierderea contactului cu realitatea
Tratamentul psihozei este unul extrem de eficient și constă în tratament medicamentos și psihologic. Psihiatrul va prescrie antipsihotice și va exclude cauzele medicale care poate au determinat episodul psihotic. Dacă sunt cauze medicale, tratamentul acestora rezolvă de obicei și elementele psihotice.
Medicamentele antipsihotice
Acestea sunt de obicei recomandate ca prim tratament pentru psihoză. Ele acționează blocând efectul dopaminei. Antipsihoticele pot reduce, de regulă, sentimentele de anxietate în câteva ore de la utilizare, dar poate dura mai multe zile sau săptămâni pentru a reduce simptomele psihotice, cum ar fi halucinațiile sau gândurile delirante.
Antipsihoticele pot fi administrate pe cale orală (pastile) sau administrate sub formă de injecție. Există mai multe antipsihotice cu eliberare lentă, în acest caz, pacienții având nevoie doar de o injecție la fiecare două până la șase săptămâni.
Efecte secundare
Antipsihoticele pot avea efecte secundare, deși nu toată lumea le va experimenta, iar severitatea lor diferă de la o persoană la altă.
Spuneți-i psihiatrului dacă aveți efecte secundare care devin din ce în ce mai deranjante. Poate există un medicament antipsihotic alternativ pe care îl puteți lua, care cauzează mai puține efecte secundare.
Nu întrerupeți niciodată administrarea medicamentelor prescrise pentru dumneavoastră decât dacă vi se recomandă acest lucru de către un specialist calificat în domeniul medical, care răspunde de îngrijirea dumneavoastră.
Stoparea bruscă a medicației cu prescripție medicală ar putea declanșa revenirea simptomelor (recidivă). Când este timpul să întrerupeți administrarea medicamentelor, se va face treptat.
Tratamentul psihologic pentru pierderea contactului cu realitatea
Tratamentul psihologic poate ajuta la reducerea intensității și anxietății cauzate de psihoză.