Anxietate - Clinica Hope

Anxietate – Cum sa intelegem aceasta tulburare?

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice, cu o prevalenta, pe parcursul vietii de 28.8% (Kessler RC, 2005), ceea ce insemna ca aproape 1 din 3 oameni va avea o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.

Ce definim prin anxietate?

Un cumul de simptome fizice neplacute, intense si ingrijoratoare, insotite sau nu de o stare subiectiva de neliniste, ingrijorare sau panica, care pot sa apara in legatura cu o situatie/obiect anume sau nu. Sunt prin definitie in exces fata de niste trairi tipice situatiei si produc prin aparitia acestor simptome, o suferinta in plus.

Principalele tulburari de anxietate

 1. Tulburarea de panica –  Este o tulburare marcata de momente in care anxietatea atinge brusc intensitati foarte mari (in aprox 15 min). Acest episod se numeste atac de panica. Tulburarea de panica este de asemenea caracterizata de teama intensa si exagerata ca atacul de panica sa nu reapara. Tulburarea de panica presupune si evitarea expunerii la stimuli care sunt considerati ca pot provoca atacul de panica si bineinteles eforturi extreme de a evita reaparitia acestuia, chiar daca asta afecteaza grav calitatea vietii (persoana ajunge sa nu poata sta singura, nu mai iese din casa – agorafobie)
 2. Tulburarea de anxietate generalizata – anxietate si ingrijorare excesiva, imposibil de controlat, prezenta in majoritatea timpului, timp de cel putin 6 luni, insotita de neliniste (“ca pe ace”), oboseala, dificultati de concentrare, iritabilitate, tensiune musculara si tulburari de somn
 3. Fobia specifica – frica marcata, persistenta si excesiva/irationala, care poate ajunge chiar la atac de panica, declansata de prezenta sau posibilitatea expunerii la un obiect/situatie specifica (avion, inaltime, animale, injectii, etc). Posibilitatea expunerii la stimulul temut este evitata chiar daca aceasta evitare afecteaza grav calitatea vietii (de exemplu, refuza calatoriile deoarece exista o fobie de avion, isi risca sanatatea deoarece evita medicii si analizele medicale, etc.)
 4. Fobia sociala – frica marcanta, persistenta si excesiva/irationala, care poate ajunge chiar la atac de panica declansata de prezenta sau posibilitatea expunerii la o situatie sociala sau de performanta, in care evaluarea este posibila (de exemplu, frica de a vorbi in public, de a sustine examene orale, de a vorbi cu persoane necunoscute etc). Persoana evita orice situatie si este infricosata sau blocata de perspectiva oricarei expuneri sociale, de frica unei evaluari negative. Timiditatea este o alta denumire data fobiei sociale. In cazurile severe, persoana ajunge sa fie definita de acest comportament si devine o tulburare de personalitate evitanta.
 5. Tulburarea obsesiv-compulsiva – Persoana prezinta obsesii  si/sau compulsii. Obsesiile sunt ganduri, imagini, impulsuri care apar in mintea sa repetitiv, persistent, fara sa le poata controla sau suprima. De exemplu gandul de a nu se imbolnavi, de a nu muri, de a fi inselat etc. Compulsiile sunt acte mintale ca numaratul, rugaciunile, repetari sau acte comportamentale ca spalatul pe maini, punerea in ordine, verificari care sunt menite, intr-un mod irational, nejustificat sau exagerat sa controleze sau suprime obsesiile. Aceste obsesii sau compulsii cauzeaza suferinta marcata, ocupa cel putin o ora in fiecare zi si afecteaza viata normala a persoanei.

Ai o cunostinta care are nevoie de ajutor?

Vorbește cu colegii noștri despre programele noastre de anxietate și află mai multe despre efectuarea unei intervenții.

Intrebari despre tratament?

Obtine informatii chiar acum. Afla mai multe despre tratamentul anxietatii.

SIMPTOMELE ANXIETATII

Cele mai frecvente simptome ale anxietatii sunt:

 1. Simptome care sugereaza probleme cardiologice: palpitatii, intepaturi toracice in zona inimii, dureri la nivelul toracelui, amorteli, furnicaturi in membre, frica intensa ca poti avea un atac de cord/lesin
 2. Simptome care sugereaza probleme respiratorii: senzatie de nod in gat, senzatie de a fi fara aer sau a te sufoca, senzatii de ameteala, “cap usor” sau lesin, frica intensa ca poti muri (prin lipsa de aer, atac de cord etc)
 3. Simptome care sugereaza probleme digestive: dureri la nivelul abdomenului, cu diaree, constipatie, greata, “nod in stomac”, tremor, transpiratii reci sau calde, stare de incordare
 4. Simptome  psihice: derealizare sau depersonalizare (resimtite ca senzatie ca te privesti din exterior), ca te departezi de corp, ca exteriorul apare cam ciudat sau modificat, frica intensa ca poti sa pierzi controlul, frica de a nu innebuni, neliniste, ingrijorare sau iritabilitate, senzatia de a fi mereu”ca pe ace”, in alerta, oboseala cronica, tulburari de concentrare, senzatie de “minte goala” sau tulburari legate de somn.
anxietate adulti

Anxietatea este uneori numita „Marele IMITATOR”, datorita capacitatii sale de a imita alte conditii de sanatate. Pentru cei care traiesc cu anxietate cronica, numarul de simptome pe care le poate provoca este extins, de la obisnuit la neobisnuit, pana la rar.

Anxietatea schimba felul in care gandim.  Anxietatea va schimba perceptia si constientizarea, astfel incat sa observati senzatiile fizice pe care cineva fara anxietate nu le-ar observa niciodata.

Anxietatea poate chiar amplifica senzatiile fizice. De exemplu, cineva fara anxietate poate avea o durere la genunchi atat de usoara incat nici macar nu o observa, o persoana cu anxietate simte durerea genunchiului sever, pentru ca mintea a fost modificata pentru a fi hipersensibila la modul in care corpul simte. Anxietatea poate crea, de asemenea, simptome care nu exista deloc.

Deseori persoana nu mai observa decat suma de simptome fizice neplacute si chinuitoare, uneori fara sa mai constientizeze situatia care provoaca ingrijorarea. Prin aparitia acestor simptome, se produce o suferinta in plus.

In dorinta de a evita aparitia acestor simptome, multe persoane ajung sa nu mai poata iesi din casa neinsotite sau sa mearga in locuri cu multi oameni (agorafobie), nu mai pot sta singuri in casa (monofobie) sau ajung sa evite o serie de lucruri si locuri care aparent le genereaza anxietatea.

Spre surprinderea multor pacienti, nu exista simptome fizice care sa nu poata sa apara in contextul anxietatii sau pe “fond psihic”, de la tremor si palpitatii la lesin, diaree sau paralizii. Din acest motiv, inainte de a concluziona ca anumite simptome sunt cu determinare psihica, consultul medical de medicina interna, cardiologie, neurologie sau alte specialitati este cel mai indicat. Dar a cauta ani de zile o boala fizica poate intarzia diagnosticul de tulburare de anxietate si ajutorul care presupune ajutor pentru psihic si nu pentru corp.

Ce legatura exista intre anxietate si corp?

Starea de ingrijorare declanseaza secretia de hormoni de stres (adrenalina, cortizol) care pregatesc organismul pentru „lupta sau fuga”- ”fight or flight”. Acest eveniment fiziologic normal se intampla indiferent daca pericolul este real (un animal fioros vine spre noi) sau putin probabil („voi lesina pe strada si nimeni nu ma va ajuta”). Cu alte cuvinte, secretia hormonilor de stres apare atunci cand gandim si actionam intr-o maniera ingrijoratoare, indiferent de cat de real este pericolul.

Simptomele de anxietate sunt de fapt simptome de stres, reactii firesti produse de hormoni in toate organismele. Presupun cresterea frecventei batailor inimii, incordarea muschilor, impingerea sangelui catre inima si creier, totul pentru a pregati organismul pentru ”lupta” cu pericolul anticipat. Practic organismul nu este bolnav ci doar ”bombardat” cu doze repetate de adrenalina, care fac incordarea si ”pregatirea pentru lupta” o stare permanenta si epuizanta.

Spre surprinderea multor pacienti, nu exista simptome fizice care sa nu poata sa apara in contextul anxietatii sau pe “fond psihic”, de la tremor si palpitatii la lesin, diaree sau paralizii.

teste psihologice

Ce cauzeaza anxietatea?

Starea de anxietate nu este indusa sau provocata de o singura cauza, ci de mai multe. Intotdeauna mai multi factori diferiti sunt implicati, intr-o oarecare combinatie, precum factori de personalitate, experiente de viata dificile si sanatatea fizica. Intr-adevar, unul poate fi dominant, insa niciodata nu este doar unul singur.

 

Principalele cauze ale anxietatii sunt: 

1. Istoricul cazurilor de sanatate psihica din familie – Unii oameni care sufera de stari de anxietate s-au putea sa aiba o predispozitie genetica catre anxietate, aceste stari fiind comune in cadrul familiei. Insa, avand un parinte sau o ruda apropiata care are stari de anxietate nu inseamna automat ca si tu vei avea aceasta tulburare.

2. Factorii de personalitate – Studiile realizate arata ca persoanele cu anumite trasaturi de personalitate au sanse mai mari sa devina anxiosi. De exemplu, copiii care sunt perfectionisti, se supara foarte usor, sunt timizi, inhibati, carora le lipseste increderea in sine sau cei care vor sa controleze totul, deseori incep sa aiba stari de anxietate inca din copilarie, adolescenta sau chiar ca adult.

3. Evenimente stresante actuale – Starile de anxietate pot aparea in urma unuia sau mai multor evenimente stresante din viata. Printre cauzele care declanseaza anxietatea cele mai intalnite sunt:

 • Stresul de la munca sau schimbarea locului de munca.
 • Schimbari in viata personala.
 • Aparitia unui nou-nascut.
 • Probleme de familie sau de relatie.
 • Socuri emotionale majore, ca urmare a unui eveniment traumatizant.
 • Abuz verbal, sexual sau fizic. Inclusiv traumele.
 • Moartea sau pierderea unei persoane apropiate.

4. Probleme fizice de sanatate – Bolile fizice cronice pot contribui la declansarea starilor de anxietate sau pot avea impact asupra tratamentului anxietatii. Cele mai comune diagnostice cronice asociate cu anxietatea sunt prezente in cazul: Diabetului, Astmului, Hipertensiunii sau a bolilor de inima.

Unele boli fizice pot imita starile de anxietate, precum hiperactivitatea tiroidei. Te poate ajuta sa consulti un medic si sa verifici daca exista o cauza medicala pentru starile tale de anxietate.

 5. Alte tulburari emotionale – In timp ce unii oameni au doar stari de anxietate, altii pot avea probleme mai complexe, in care anxietatea este insotita si de alte probleme emotionale.  Anxietatea este in cele mai multe cazuri insotita si de depresie. Este foarte important sa verifici exact care este sursa problemelor, pentru ca pentru a fi eficient tratamentul, este necesar ca rezolvarea lor sa se faca in acelasi timp.

 6. Consumul de substante – O parte din cei care au stari de anxietate recurg la consumul de alcool sau droguri pentru a putea face fata situatiei. In unele cazuri, acestia ajung sa devina dependenti, pe langa starile de anxietate care bineinteles ca nu dispar datorita acestui comportament. Si mai rau este faptul ca starile de anxietate pot fi agravate de consumul de alcool sau droguri, in perioada cand efectul acestora trece. Astfel este important cand tratezi anxietatea si ai aceasta problema, sa tratezi si dependenta in acelasi timp.

7. Factorii psihologici – Anxietatea este un semnal (neplacut, uneori imposibil de suportat, dar util) in a ne semnala ca ceva in viata noastra psihica nu este sanatos/echilibrat/adecvat.

Este semnul ca undeva exista o suferinta, cel mai adesea veche, care a modificat:

 • felul in care gandim, evaluam si reactionam la evenimentele vietii
 • felul in care ne vedem pe sine
 • felul in care ii percepem pe ceilalti
 • relatiile interpersonale in care ne raportam la viata (raspunsurile la problemele existentiale:  „de ce traim ?”, „care este scopul vietii ?”, „care este scopul meu in viata?”, „ce se intampla dupa moarte ?”, etc)

O varianta simpla de a intelege dinamica interna a simptomelor de anxietate este teoria ”Copilului interior”.

Copilul interior este o parte din psihicul nostru care a inmagazinat toate experientele noastre din copilarie, fiind un concept existent in diferite curente din filozofie si in mai toate psihoterapiile actuale. Daca ne reprezentam Copilul interior ca pe creierul nostru emotional, ca pe felul nostru vechi, instinctiv de a reactiona, putem intelege anxietatea ca pe “plansul” acestei parti vechi din noi. Putem avea astfel un mod foarte bun pentru a stii cum sa reactionam fata de simptomele de anxietate: exact ca fata de un bebelus care plange. Daca ne suparam ca plange, eventual il ducem la doctor ca e “bolnav”, daca tipam la el si il criticam pentru ca plange in loc sa stam sa incercam sa aflam de ce plange, acesta nu se va opri ci va plange si mai tare. Tot astfel daca luam ne suparam ca avem anxietate in loc sa incercam sa aflam ce semnifica ele, simptomele se vor accentua.

simptopme anxietate

Cat de comuna este anxietatea?

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice, aproape 1 din 3 oameni vor avea o forma de tulburare de anxietate pe parcursul vietii.

In Europa sunt foarte des intalnite bolile mentale si neurologice. Conform ultimului studiu efectuat, 165 de milioane de oameni, reprezentand aproape 38% din populatie, sufera de o tulburare emotionala precum anxietatea, depresia, insomnia sau dementa.

Doar 1/3 dintre acestia au ales sa-si trateze afectiunea prin psihoterapie sau medicatie, lasand astfel aceasta cauza sa fie una predominanta in societate. Impactul economic si social este urias deoarece aceste persoane isi pierd pofta de viata, relatiile pe care le aveau si capacitatea de a munci.

“Tulburarile emotionale au devenit cea mai mare problematica in domeniul sanatatii pentru Europa secolului 2” conform Reuters.

In acelasi timp, unele dintre cele mai mari companii farmaceutice diminueaza investitiile in acest domeniu, grija ramanand astfel in seama politicienilor, guvernelor si ONG-urilor sa gaseasca fonduri pentru cercetarea in acest domeniu.

Deoarece tulburarile emotionale, incep de cele mai multe ori in perioada tineretii, ele au un impact negativ pe tot parcursul vietii. Numai tratamentele specializate aplicate timpuriu vor preveni riscul de crestere in proportii a cazurilor severe.

Asadar aceste afectiuni sunt foarte comune. Cu siguranta multe dintre persoanele pe care le cunosti se confrunta cu aceeasi problema. Desi ne afecteaza viata in mod negativ, nu toti suntem constienti de acest lucru, iar si mai putini dintre noi facem ceva in aceasta privinta. Fenomenul nu poate decat sa se agraveze cu timpul si nu va trece, asa cum presupunem noi.

Daca crezi ca esti intr-o situatie asemanatoare, in care ai destule din ce-ti trebuie insa nu esti fericit/fericita pe deplin ar fi bine sa faci un mic test si sa scapi de aceste dubii. In fond, va fi o grija in minus.

TEST ANXIETATE

AFLA ACUM DACA AI O TULBURARE DE ANXIETATE, COMPLETAND TESTUL ALATURAT.

Dureaza doar 3 minute si vei stii clar ce ai de facut!

Tratament anxietate

IN CE CONSTA TRATAMENTUL

Din fericire, exista metode foarte eficiente pentru tratamentul tulburarilor de anxietate!
In general, ele constau fie in psihoterapie (individuala sau de grup), fie in medicatie, fie amandoua combinate, in functie de caz. In cadrul clinicilor specializate, toate tipurile de interventie sunt corelate in programe dedicate, asa cum este si cazul programului ”Dincolo de frica” din cadrul clinicii noastre.

Tratamentul tulburarilor de anxietate se face in general fara internare (in ambulator). In anumite situatii grave, cum ar fi aparitia concomitenta a altor simptome (ideatie suicidara, depresie severa, uz de substante sau agorafobia severa), tratamentul tulburarilor de anxietate poate necesita spitalizarea.
Psihoterapia si medicatia sunt la fel de eficiente, conform studiilor din ultimii 30 de ani. De aceea, pentru ca tratamentul sa fie unul corect si conform ultimelor ghiduri de specialitate, ambele alternative ar trebui oferite ca prima recomandare.

Medicatia

 

Anxietatea se trateaza cu antidepresive chiar daca anxietatea nu este depresie!

Psihoterapie individuala sau de grup

 

Psihoterapia se recomanda asociata tratamentului farmacologic, dar si pacientilor care prefera tratamentul fara medicamente

Tratamentul combinat (farmacologic si psihoterapeutic in paralel)

Este util pentru cazurile mai severe. Ar trebui considerat atunci cand pacientii nu au raspuns monoterapiei (cu una din cele 2 variante) sau cand simptomele sunt atat de chinuitoare incat influenteaza capacitatea pacientului de a se angaja in psihoterapie.

„Daca consideram ca psihoterapia este echivalenta cu o operatie chirurgicala a sufletului, medicatia este ca anestezia!

Uneori este inuman sa faci operatii pe viu!”

 

AI AFLAT CA PROBABIL AI O TULBURARE DE ANXIETATE ? CE AI DE FACUT IN CONTINUARE?

 • Documenteaza-te. Afla cat mai multe informatii despre aceasta afectiune. Citeste mai multe  AICI
 • Mergi la un consult la medicul psihiatru. Fara rusine, fara teama. Pentru un psihiatru, simptomele de anxietate sunt la fel de frecvente precum simptomele de raceala pentru medicul de familie. Tratamentul este unul psihologic si doar secundar medicamentos, dar care se trateaza cu rezultate foarte bune
 • Fii pregatit sa incepi tratamentul – prin psihoterapie vei descoperi cauzele anxietatii tale si cum sa iti schimbi viata pentru ca acestea sa dispara definitiv
 • Adu-ti aminte ca ceea ce gandesti este influentat de cantitatea uriasa de hormoni de stres din sange si nu de o evaluare corecta a realitatii. Cu alte cuvinte, chiar dacă crezi ca innebunesti sau mori, acest lucru nu se va intampla doar pentru ca asa gandesti
 • Relaxeaza-te, respira rar si adanc, majoritatea simptomelor severe de anxietate  trec in 10 minute
 • Invata tehnici de interventie in atacul de panica. Ai AICI mare parte din tehnicile necesare
 • Intereseaza-te de programe sau workshop-uri specializate in tratamentul anxietatii

DE CE SA VII LA CLINICA HOPE?

 

Suntem dedicati oferirii celor mai bune tratamente pentru sanatatea ta psihica si emotionala. Cum stim care sunt acestea? Aplicam cunostintele ultimelor ghiduri internationale de tratament si tintim sa oferim intreaga gama de interventii dovedite stiintific ca fiind cele mai eficiente, de la medicatie la tipurile de psihoterapie. Organizam totul in PROGRAME DE TRATAMENT pentru ca sa stii tot timpul intreaga gama de servicii de care ai nevoie si ce parcurs ai de urmat.

PROGRAMUL DE TRATAMENT AL TULBURARILOR DE ANXIETATE SI ATACURI DE PANICA ”DINCOLO DE FRICA”

 1. CONSULT PSIHIATRIC DE SPECIALITATE – psihiatrii nostri vor evalua si diagnostica daca ai o tulburare de anxietate, ce tip de tulburare, gravitatea, vechimea si contextul acesteia, si impreuna veti construi un plan individualizat de tratament.
 2. WORKSHOPUL ”DINCOLO DE FRICA”– curs de psihoeducatie de 2 zile in care psihiatrii si psihologii nostri iti vor explica ce este exact anxietatea, ce se intampla la nivel cerebral si psihologic pentru a sti exact ce se intampla in cazul tau si ce varianta de tratament ti se potriveste. Psihoeducatia este o parte esentiala a tratamentului deoarece vei invata despre anxietate de la specialisti si vei putea sa discerni in imensitatea informatiilor despre anxietate de care te vei lovi pe internet.
 3. PSIHOTERAPIA INDIVIDUALA – psihoterapeutii nostri au o indelungata experienta in domeniul tratamentului anxietatii si ai posibilitatea ca impreuna cu medicul psihiatru sa fii indrumat spre acel stil de psihoterapie care ti se potriveste cel mai bine, de la psihanaliza la terapie cognitiv comportamentala.
 4. PSIHOTERAPIA DE GRUP ”DINCOLO DE FRICA” – psihoterapia de grup este o varianta de tratament nu numai accesibila dar si extrem de eficienta, in care vei invata sa rezolvi cauzele anxietatii, sa gestionezi stresul, vei invata tehnici de relaxare, mindfulness, noi modalitati de a gandi si actiona, care duc la scaderea anxietatii.
 5. MINDFULNESS LA PURTATOR – durerea emotionala, stresul zilnic sau anxietatea pot sa ne macine si sa ne consume energia si sa nu ne mai putem concentra pe sarcinile zilnice, iar gandurile automate ingrijoratoare sa genereze anxietate. Prin “Mindfulness la purtator” inveti abilitati de a intelege emotiile zilnice, pentru a reusi sa te reconectezi cu tine. Vei fi mai constient de viata ta interioara si exterioara si mai ales, vei sti cum sa actionezi pentru a-ti reduce suferinta si a-ti creste starea de bine.

Noi oferim o abordare individuala, in care tu poti alege intre toate cele 3 variante: tratament psihiatric-medicamentos, tratament psihoterapeutic sau mixt. Avantajul nostru consta insa in faptul ca suntem o clinica exclusiv destinata sanatatii psihice, in care psihiatrul si psihoterapeutul fiecarui pacient comunica si colaboreaza intre ei, cu acordul tau, aplicand programe specializate pentru ca sa primesti cel mai bun si eficient parcurs terapeutic pentru tine.

Astfel sansele tale sa rezolvi problemele cauzate de aceasta afectiune sunt mult mai mari, iar timpul necesar va fi mult mai mic.

Totul incepe la noi cu UN CONSULT LA MEDIC.

Stabileste o programare !

 

 CLINICA HOPE se dezvolta continuu din 2009, pornind de la o idee clară: să ofere pacienților din România numai tratamente psihice cu eficiență dovedită științific, urmărind recomandările de tratament internaționale. Având o echipă completă de psihiatri și psihologi, ne urmarim cu perseverență obiectivele și inovam continuu, lansând în ultimii ani nu mai puțin de 4 tipuri programe unice de tratament, recomandate de ghidurile internaționale, dar care lipseau în România.
Eforturile de a construi programe complete de tratament au adus clinicii în 2018 o neașteptată apreciere internațională, Clinica Hope devenind singura clinică din România care a primit, în Mai 2018, prestigiosul premiu Rose of Paracelsus, decernat de Asociația Medicală Europeană pentru ”Bune practici medicale”- Best Medical Practice.
Prin programele noastre, ne dorim sa-ti oferim toate șansele de recuperare și beneficiile pentru sănătate și să-ți oferim înapoi Speranța si Echilibrul!
Programeaza-te
Call Now Button