Psihopatia si tulburarea de personalitate antisociala sunt des confundate, deoarece prezinta aproximativ aceleasi simptome si manifestari. Pentru a intelege cat mai bine diferentele dintre cele doua, este esential sa se cunoasca modul de functionare si cauzele fiecareia.
Tulburarea de personalitate antisociala (TPA) este asociata cu persoanele care obisnuiesc sa incalce legea si drepturile celor din jur, pentru a-si atinge propriile teluri. Aici trebuie sa se faca diferenta dintre cei antisociali, in sensul colocvial al cuvantului si cei care prezinta aceasta tulburare. De asemenea, pacientii isi pierd rapid controlul emotiilor, se plictisesc si au reactii impulsive.
In ceea ce priveste cauzele tulburarii, ele sunt influentate mai mult de mediul social in care traiesc aceste persoane; de relatiile defectuoase cu familia, de traumele din copilarie sau de absenta unei discipline.
Psihopatia – ce este?
Psihopatia este o tulburare de personalitate care influenteaza in mod negativ sensibilitatea afectiva si empatia unei persoane fata de orice fiinta umana. De cele mai multe ori, acesti oameni sunt cruzi si obisnuiesc sa ii manipuleze pe cei din jur, fara a da dovada de resentimente. De asemenea, sunt perceputi ca fiind carismatici, amuzanti si sarmanti.
Psihopatia are cauze genetice, insa si mediul social si familial sunt un factor important in dezvoltarea ei. O structura din creier numita amigdala este responsabila pentru controlul emotiilor, in special ale celor care reactioneaza la amenintari. Studiile arata ca persoanele cu aceasta tulburare au un raspuns aproape inexistent atunci cand sunt expuse la un continut ce, in mod normal, ar induce frica.
Majoritatea psihopatilor duc o viata normala, in functie de gradul de severitate a tulburarii. Acestia pot ajunge sa aiba unele dintre cele mai cunoscute si mai importante meserii din lume sau, din contra, sa savarseasca fapte violente.
Conform psihiatrului scotian Sir David Henderson, exista trei tipuri de psihopati:
- psihopati agresivi – predispusi la violenta, consum de substante sau suicid;
- psihopati pasivi – sensibili, introvertiti, ipohondri;
- mincinosi patologici – persoane creative, disfunctionale, care devin faimoase prin creativitate.
In ambele cazuri, simptomele sunt asemanatoare si incep sa se dezvolte odata cu varsta adolescentei.
Iata principalele asemanari intre tulburarea de personalitate antisociala si psihopatie:
- cruzimea fata de animale;
- lipsa de constiinta sau vinovatie;
- lipsa unui raspuns emotional cu privire la actiunile altora;
- talharia;
- minciuna;
- impulsivitatea;
- incalcarea drepturilor celorlalti si a legii.
Psihopatia este prezenta atat la femei, cat si la barbati. Aceasta este, de obicei, asociata cu tulburarea de personalitate antisociala, insa specialistii in domeniu le considera destul de diferite. De ce? Pentru ca TPA se refera la un tipar de comportamente observabile clinic. Pe de cealata parte, psihopatia le include si pe acestea, plus cateva aspecte emotionale, cognitive si neuropsihologice masurabile si distincte. De asemenea, psihopatii au tendinta de autovatamare.
Majoritatea persoanelor care prezinta tulburari de psihopatie intrunesc toate criteriile de diagnosticare a celor cu TPA, insa nu si invers. Astfel, una dintre diferentele majore consta in modul de functionare a creierului si cum reactioneaza acesta cand interactioneaza cu emotia umana: amigdala din creier nu le ofera nicio emotie negativa sau de frica. De aceea, psihopatii au cea mai buna abilitate de a manipula.
O alta diferenta consta in faptul ca pacientii cu TPA nu pot mentine o relatie de lunga durata si nici un job, sunt dezorganizati, predispusi la izbucniri emotionale puternice, insa pot crea legaturi emotionale cu anumite persoane sau grupuri. In ceea ce-i priveste pe psihopati, acestia se pot preface ca simt empatia. Cei din urma sunt, de cele mai multe ori, educati, au familii si relatii de lunga durata, dar imita trairile emotionale.
Psihopatia si TPA – Metode de tratament ale celor doua tulburari
Pentru a putea tine sub control atat psihopatia, cat si tulburarea de personalitate antisociala, sunt necesare sedinte de psihoterapie individuala. Aceasta practica ajuta pacientul sa se cunoasca pe sine si sa dezvolte abilitati de relationare interpersonala.
Asadar, este important sa nu se faca nicio confuzie intre psihopatie si tulburare de personalitate antisociala, deoarece, chiar daca au cateva lucruri in comun, se diferentiaza prin gradul de manifestare.