Cum faci tranziția la psihoterapie online?
Dacă ai discutat mereu cu un psiholog online, și nu ai avut niciodată experiența interacțiunii cu psihoterapeutul față în față, atunci nu duci dorul interacțiunii directe. Dar dacă lucrurile stau invers, și până acum ai făcut doar psihoterapie în offline, cum te vei obișnui cu noua situație? Nu o să fie ciudat, cu multe pauze și lucruri care-ți distrag atenția? Dacă o să fie proastă conexiunea? Ce se întâmplă dacă te întrerupe un alt membru al familiei? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pune orice persoană confruntată cu dilema de a schimba mediul în care se petrece procesul psihoterapeutic.
Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru ca tranziția să fie mai ușoară:
1. Discută deschis despre orice îngrijorări ai
Toate întrebările pe care le-am enumerat mai sus, precum și altele, te pot îngrijora și crește nivelul de anxietate, care probabil deja e ridicat din cauza pandemiei. E absolut firesc să le ai, mai ales că o să încerci ceva pentru prima oară. Dar amintește-ți că nu ești singur, ai un partener de încredere în această experiență, împreună cu care poți găsi răspunsuri. O idee bună e să-ți faci o listă cu nelămuririle și neliniștile pe care le ai, și comunică-le în scris sau la telefon psihoterapeutului.
2. Creeaza un spatiu favorabil pe parcursul sesiunii
Dacă ai fost în mai multe cabinete de psihoterapie, probabil ai observat că au ceva în comun: sunt spații extrem de comfortabile și liniștite. Acestea pot servi drept modele pentru spațiul din care alegi să vorbești cu psihoterapeutul. Asta nu înseamnă că trebuie să ai un fotoliu de piele la fel de mare ca cel de la cabinet, sau pernele colorate și pufoase de pe canapea. Fie că stai pe scaun, pe jos, pe o pernă, sau pe pat, asigură-te că stai comod și te poți relaxa.
3. Îmbracă-te pentru terapie
Dacă-ți dorești ca terapia să decurgă exact ca înainte să faceți tranziția în online, asigură-te că te comporți ca înainte. Asta înseamnă că e bine să respecți ritualurile pe care le aveai. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ți se vede ținuta, asta nu înseamnă că nu e importantă. Dacă ești în pijama sau haine de casă, e posibil să te simți incomod, expus, vulnerabil, sau incomfortabil. Sau pur și simplu e posibil să nu poți intra în starea mentală necesară procesului psihoterapeutic. Deci, deși poate părea inutil sau stupid să te îmbraci pentru cineva care nici măcar nu-ți vede hainele, fă un efort. Cu siguranță o să merite.
4. Asigură-te că te simți în siguranță
Confidențialitatea relației psihoterapeut-client este sfântă și stă la baza relației de încredere dintre cei doi. Dacă psihoterapeutul ar avea libertatea de a ne divulga secretele, probabil cei mai mulți am refuza categoric terapia. Atunci când terapia se desfășoară în cabinet, este responsabilitatea psihoterapeutului să se asigure că nimeni nu aude conversația. Însă atunci când terapia este online, și clientul trebuie să fie atent să-și protejeze intimitatea.
O soluție este să rogi celelalte persoane din casă să stea în cea mai îndepărtată cameră, în cazul în care este o locuință mai mare, și știi că nu se aud sunetele cu ușurință. O alta ar fi să îi rogi să meargă la cumpărături în timpul sesiunii. Întrucât terapia este de obicei săptămânală și durează 50 de minute, iar noi avem voie să ieșim pentru cumpărături esențiale, cele două evenimente se pot suprapune perfect.
5. Ai încredere în proces
Multe persoane se declară extrem de mulțumite de terapia online, chiar dinainte de pandemie. Amintește-ți că e posibil să-ți placă și ție, chiar mai mult decât te aștepți. Și până la urmă, nu o să dureze la nesfârșit. Atunci când îți vei relua viața normală, vei putea să revii la terapia offline. Până atunci, ai încredere în proces, pentru că dacă intri în sesiune neîncrezător și temător, asta o să afecteze inevitabil decursul sesiunii. Dacă te concentrezi pe discuție și crezi cu adevărat că o să funcționeze, șansele sunt foarte mari să fie așa.