1 din 5 cupluri divorteaza. Uneori, neintelegerile dintre parteneri se transforma rapid in tragedii, in violenta extrema si chiar crima.
Sanatatea relatiilor – emisiunea ,,Educatia la putere”
Copiii sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma conflictelor din familie. Asadar, cum relationam in cuplu? Cum ne alegem partenerul? Cat de atenti trebuie sa fim de o parte si de cealalta? Care sunt semnalele de alarma care ar trebui sa ne puna pe ganduri? Discutam toate acestea, despre traiul in doi alaturi de Dr. Gabriella Bondoc, Medic Primar Psihiatru, Psihoterapeut, Fondator al Retelei de Clinici Private Hope si Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala, care a fost invitata in cadrul Emisiunii TV ”Educatia la Putere” la TVR2.
Suntem mai putini predispusi la traiul in doi. Este o consecinta a vremurilor agitate pe care le traim? Este o forma de modernism?
Dr. Gabriella Bondoc: Sa incercam sa nu patologizam formarea de cuplu si sa o vedem ca pe o etapa naturala de dezvoltare. Sa vorbim de ce abilitati avem nevoie ca sa formam un cuplu sanatos si cum putem sa le evaluam? Da, avem foarte multe lucruri patologice intr-un cuplu, care pot sa apara in realitate in toate celelalte relatii. Cand cineva isi pierde capacitatea de a-si controla comportamentul se va vedea nu numai in cuplu, dar si in alte zone ale vietii. Insa, este foarte adevarat ca intimitatea si apropierea de o fiinta umana are aceasta capacitate de a ne atinge in locurile noastre cele mai vulnerabile si de a scoate la lumina tot ce avem noi mai mult de ascuns.
Sanatatea relatiilor – de ce 1 din 5 cupluri divorteaza?
In momentul in care ne dezvoltam, inca din adolescenta este extrem de important sa ii invatam pe copiii nostri cum sa relationeze intr-un cuplu, sigur vorbim despre modele si prima lectie este ce invatam acasa si ce vedem acasa in cuplu. Dincolo de orice alta lectie despre valori morale, despre ce invatam in societate trebuie sa ne intrebam fiecare dintre noi ce vad copiii nostri de acum in cuplurile noastre. Vad un comportament pe care ni-l dorim replicat? Baietii nostri vad, la barbatii din jurul lor, nu numai la tati, poate sa fie tati vitregi, poate sa fie familii reunite. Vad un comportament pe care ni-l dorim replicat in viitor sau nu? Fetitele noastre stiu cum sa fie pretuite sau cum sa fie protejate sau cum sa comunice adecvat intr-un cuplu? Sau ajungem sa nu mai avem o claritate exacta despre care sunt rolurile?
Atunci sigur ca avem grija, cel putin ca parinti, sa creasca dezvoltandu-si permanent aceste abilitati si cunostinte despre rolurile intr-un cuplu, inclusiv ceea ce este nevoie sa faca in faza de ,,curtare”, in faza de evaluare. Da. Este important sa evaluam si corect potentialul partener sau partenera.
Totusi, ce se intampla in aceste cupluri de 1 din 5 divorteaza? Avem, dupa cum am vazut cea mai scurta durata de viata a cuplurilor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sanatatea relatiilor – Cea mai scurta durata de viata a cuplurilor
Dr. Gabriella Bondoc: Poate ca ar trebui sa incepem cu niste cunostinte si despre nevoi, despre felul in care avem preferinte sau limite in relatie si lucrurile astea ar trebui cumva sa le stim inainte sa ne pregatim sa cautam un partener. Un lucru pe care nu il putem accepta niciodata, care sunt preferintele mele, care sunt limitele mele in relatie, ce imi doresc? Apoi ar trebui sa avem niste minime cunostinte despre tulburarile de personalitate. In general, poate ca nici nu avem nevoie despre o educatie despre tulburari de personalitate, cat sa stim ca lipsa unui control emotional, comportamentul impulsiv, care poate sa apara in primele etape, la primele conflicte, la lucruri pe care nu le stim…
Partenerul care are o anumita incapacitate de reglare emotionala, anumite trasaturi de personalitate, fie narcisica, fie paranoida, fie antisociala, fie borderline, va reactiona intens si nepotrivit…
Despre aceste lucruri ar trebui sa fim educati […] Vorbim despre o capacitate de reglare a emotiilor. Simt intens, dar comportamentul meu nu ar trebui sa fie condus de ceea ce simt intens.
O relatie de cuplu are obiceiul de a scoate tot ce e mai sensibil si mai usor de provocat in noi. Avem nevoie sa stim ca un cuplu sanatos presupune niste abilitati adulte de reglare a emotiilor… ,,Eu pot sa imi temperez comportamentul si sa exprim intr-un fel adult ceea ce simt.” Basic knowledge. Si sigur ca tulburarile de personalitate, barbati sau femei, vor avea o incapacitate destul de pervaziva reflectata nu numai in relatia de cuplu, ci si cu iubitii, cu chelnerii, cu colegii de munca in a arata abilitati de reglare emotionala.
Provocati situatii de disconfort si vedeti cum reactioneaza partenerul! Observati partenerul in trafic, observati cum se comporta la restaurant cu chelnerii. Este generos, nu este generos? Este politicos, nu este politicos? Controlul, tendinta de a fi gelos, de a limita libertatea…
Dr. Gabriella Bondoc: Ar trebui sa incepem un proces educational de la ,,ce inseamna o definitie a iubirii”
Iubirea ar trebui sa fie un moment sau o emotie, care ne face sa crestem… Sa fim mai buni. Sa creeze un mediu in care fiecare dintre noi e mai bun decat inainte de cuplu. Si intr-o relatie restrictiva, nu poate sa fie… ,,Eu nu pot sa cresc daca imi limitez cresterea”. Dragostea nu poate sa fie limitativa.
Pot sa spun: ,,Eu prefer sa stai cu mine, dar daca tu vrei sa mergi cu prietenii la biliard, te rog!”
E important sa avem asteptari realiste
Dr. Gabriella Bondoc: Cand vorbim despre o persoana narcisica, antisociala, paranoida, tulburari de personalitate extreme, acestea nu vor face cupluri sanatoase. Vor face cupluri… Uneori cupluri de o viata, dar nu sanatoase. Asta pentru ca cineva va deveni victima.
Pomeneati mereu… Inainte era mai bine ca stateau oamenii in cuplu mai mult. Stateau in cuplu si erau nefericiti. […] Cati oameni se duceau la terapie de cuplu acum 50 de ani?
Avem o rata mai mare a divorturilor, dar avem o rata in crestere a omenilor care merg la terapie, care au relatii sanatoase realmente. Oamnei care invata sa comunice, oameni carora le pasa de ce inseamna intimitate emotionala reala. Avem un procent in crestere de oameni care dezvolta relatii frumoase, care nici nu existau in cultura parintilor nostri.
Puteti urmari intreaga emisiune, accesand videoclipul de mai jos: