Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale? Apeleaza la ajutor specializat
Tulburarea bipolara este o afectiune mintala complexa care afecteaza milioane de oameni la nivel global. Identificarea semnelor timpurii este esentiala.
Tulburarea bipolara (depresie maniacala) este o tulburare afectiva incadrata in catagoria tulburarilor mintale, diagnosticata la aproximativ 1% din populatia lumii. Ea are o evolutie cronica, avand un impact puternic asupra vietii celor diagnosticati. Se caracterizeaza prin episoade alternative de manie si depresie. Acestea pot fi separate de perioade in care persoanele diagnosticate au o stare normala. Din cauza ideilor preconcepute despre problemele psihice, mulți oameni aleg să ignore complet simptomele acestora, sperând că prin comportamentul lor de negare, vor fi imuni la tulburările mintale.
In realitate, nimeni nu este imun la bolile psihice si acestea sunt mai raspandite decat vrem sa admitem. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, una din 4 persoane are de-a lungul vietii cel putin o afectiune psihica sau neurologica. Una dintre afectiunile psihice care continua sa fie invaluita in mituri si mister este tulburarea bipolara.
Conform unui studiu jumătate din participanți au recunoscut episodul maniacal, în timp ce majoritatea (89.6%) au recunoscut depresia (cu simptome depresive). Acest lucru sugereaza ca exista o discrepanta in gradul de cunostinte privind diferite afectiuni psihice, unele fiind vizibil mai familiare decat altele. Singurul mod de a ne proteja sanatatea psihica este de a ne informa. Inarmati cu informatii de calitate, putem recunoaste simptomele afectiunilor psihice la noi si la cei dragi inca din stadiile incipiente.
Astfel, putem apela la tratament adecvat inainte ca starea noastra sa se degradeze. Un plan de tratament corect stabilit de un medic psihiatru poate ajuta in ameliorarea simptomelor.
Persoanale care trec printr-un episod maniacal au o energie crescuta care poate sa insemne:
Acesta este un simptom extrem de important de luat in seama pentru siguranta celor din jurul persoanelor ce prezinta simptome tulburare bipolara.
Mai ales daca incercati sa le contineti actiunile si sa ii protejati de ei insisi, e posibil sa reactioneze agresiv, atat verbal cat si fizic. In mod evident, toate trairile sunt la intensitate maxima intr-un astfel de episod, inclusiv cele negative.
Pentru a primi un diagnostic de tulburare bipolara, este necesara existenta unui episod maniacal sau a unui episod depresiv, insotit de cel putin un episod hipomaniacal (un tip de episod maniacal mai usor si mai scurt). Un diagnostic de tulburare bipolara este esential pentru persoanele care sufera de aceasta tulburare. Tratamentele pentru tulburarea bipolara constau, de regula, in medicamente si terapie.
Un episod maniacal reprezinta o perioada de cel putin o saptamana (sau 4 zile in cazul unui episod hipomaniacal) in care exista o schimbare semnificativa a dispozitiei. Cu un nivel de energie anormal de crescut, expansivitate si iritabilitate sau veselie exagerata. In mod normal, persoanele aflate intr-un episod maniacal nu realizeaza ca ceva este in neregula cu ele.
Asadar, informatiile de mai jos iti sunt utile sa detectezi posibilele semne ale tulburarii bipolare la altii, dar nu si la tine.
Acest simptom este usor de recunoscut, deoarece stima de sine atinge proportii fantastice, aproape comice11. Acestea care nu sunt intalnite in mod obisnuit. Nu este vorba de o simpla parere imbunatatita fata de propria persoana, ci de o grandomanie care nu are limite. Grandomania reprezinta importanta de sine exagerata, adesea cu tenta religioasa sau supranaturala, ducand la afirmatii precum: „Toata lumea o sa-mi stie numele”, „Am fost trimis pe pamant sa am grija de omenire”.
Aceasta incredere nemarginita in propriile puteri poate determina persoana in cauza sa se apuce sa scrie un roman, fara sa aiba nicio experienta la scris. Sau sa planifice o mutare la Hollywood, ca sa devina star de cinema, desi nu a practicat actorie. De asemenea, este destul de des intalnita convingerea ca au legaturi speciale cu Dumnezeu sau alte figuri religioase sau istorice, dar si cu vedete, care le trimit scrisori de dragoste sau mesaje in melodii si filme.
Starea maniacala este o stare de hiperenergie, care poate fi confundata cu consumul unor droguri stimulante. Tulburarile de somn sunt nelipsite in simptome tulburare bipolara , persoana in cauza dormind doar cateva ore pe noapte. In ciuda acestor reprize scurte de somn zi de zi, persoana se simte extrem de energica, lipsa de somn contribuind la simptomele maniacale, si ducand la un cerc vicios. Cu cat dorm mai putin, cu atat sunt mai energici si au mai putina nevoie de somn. Se poate ajunge chiar la cateva zile la rand fara pic de dormit
Starea maniacala se face clar auzita prin vorbele persoanei afectate, care sunt extrem de rapide, zgomotoase, teatrale si greu de intrerupt. Persoanele ce prezinta simptome ale tulburarii bipolare pot vorbi timp de ore fara intrerupere, fara coerenta si fara atentie la „publicul” care asculta. Uneori, discursul este marcat de glume si ironii, comportamentul fiind unul teatral. Pot exista si reprize de cantat sau de plans, in functie de starea generala. Senzatia generala pe care o creeaza este de spectacol, in care totul este exagerat si dus la extrem.
Daca persoanele maniacale par repezite si agitate, gandurile lor sunt si mai rapide. Acestea se succed la o viteza la care este imposibil sa fie articulate sau sa tina cineva pasul cu ele. Unele persoane care au trecut prin asta descriu experienta ca pe uitatul la doua-trei canale TV simultan. Fuga de idei este evidenta prin viteza cu care vorbesc, dar si schimbarea extrem de brusca a subiectului, care pare naturala pentru ei, dar este extrem de neasteptata pentru interlocutor.
Atunci cand fuga de idei este foarte accentuata, vorbitul devine dezorganizat, nu mai articuleaza cuvintele cum trebuie, nu le mai rostesc pana la capat, ceea ce duce la o veritabila salata de cuvinte. Salata de cuvinte, sau schizofazia, reprezinta amestecul confuz si neinteligibil de cuvinte si fraze aleatorii, specific afectiunilor psihice sau neurologice.
Cu totii avem momente in care ne este greu sa ne concentram asupra a ceea ce avem de facut (deficit de atenție), si orice mic zgomot sau miscare ne distrag atentia.
La persoanele ce prezinta simptome ale tulburarii bipolare, acest fenomen este dus la extrem.
Frecvent, acestea nu pot sa ignore nici stimulii cei mai irelevanti din mediu, fiind distrasi de cei mai mici stimuli exteriori. Spre exemplu, atunci cand vorbesc cu cineva, o sa se intrerupa si o sa analizeze diverse obiecte vestimentare care ies in evidenta, sau o sa plece sa se uite la un obiect mobilier. Acest lucru ii face incapabili sa poarte conversatii sau sa duca la capat o actiune.
Cu totii avem visuri si scopuri pe care vrem sa le transformam in realitate, insa suntem constienti ca acestea sunt obiective pe termen lung. Persoanele in episoade maniacale isi propun insa sa-si atinga toate obiectivele peste noapte. Pentru aceasta, vor incepe sa faca demersuri concrete, vor planifica si vor incepe nenumarate activitati. Pot deschid mai multe afaceri simultan sau isi planuiesc nunta fara sa aiba un partener de viata. Au multe intalniri profesionale si personale, vorbesc la telefon non-stop, trimit mail-uri si mesaje, in aceasta goana frenetica de a face cat mai multe lucruri. Poate parea o stare de motivatie si determinare excesive, dar este mai degraba o deconectare de realitate si o hiperactivitate.
La fel ca celelalte comportamente, si cel sexual este dus la maxim in timpul unui episod maniacal. Hipersexualitatea este o trasatura tipic maniacala, si se poate manifesta printr-o exacerbare necaracteristica a sexualitatii. Persoana in cauza poate flirta excesiv, isi poate insela partenerul, poate aborda in mod insistent persoane care nu-i raspund la avansuri, poate apela la serviciile lucratorilor sexuali si poate avea sex neprotejat cu straini, toate acestea expunand-o la nenumarate riscuri.
Senzatia de grandoare si omnipotenta se traduce adesea si prin cumparat impulsiv, incontrolabil, fara niciun fel de considerare cu privire la consecintele ulterioare. Un singur episod maniacal de doar o saptamana sau doua poate conduce o persoana spre un veritabil faliment. Este recomandat sa le luati cardurile de credit si de debit, si orice obiecte de valoare pe care le-ar putea vinde sau oferi cadou, in cazul in care puteti face asta.
Acesta este un simptom extrem de important de luat in seama pentru siguranta celor din jurul persoanelor cu simptome ale tulburarii bipolare. Mai ales daca incercati sa le contineti actiunile si sa ii protejati de ei insisi, e posibil sa reactioneze agresiv, atat verbal cat si fizic. In mod evident, toate trairile sunt la intensitate maxima intr-un astfel de episod, inclusiv cele negative. Deci este foarte important sa fiti atenti la propria siguranta atunci cand interactionati cu cineva in episod maniacal.
Mania este evidenta inca de la prima vedere la majoritatea persoanelor in aceasta stare. Tinuta lor se asorteaza de obicei cu starea mentala. Cel mai adesea, aleg haine de culori vii, intense, flamboaiante, chiar bizare, aruncate parca la nimereala pe ei. In alte cazuri, pot fi imbracati extrem de sumar, avand o doza de exhibitionism. Acesta poate fi consecinta hipersexualitatii.
Prezența a patru sau mai multe simptome timp de cel puțin o săptămână, care afectează semnificativ viața personală și profesională, poate indica o posibilă tulburare bipolară. Acest articol este doar orientativ și nu înlocuiește un diagnostic medical. Dacă te regăsești în cele descrise sau observi aceste semne la cineva cunoscut, consultă un medic psihiatru. Doar un specialist poate confirma diagnosticul și oferi tratamentul necesar, un pas esențial pentru a gestiona această afecțiune și a găsi răspunsuri.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale? Apeleaza la ajutor specializat
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale? Apeleaza la ajutor specializat
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT