Mai exact, după depresia de iarnă și eventuala manie de primăvară, schimbările de dispoziție ar trebui să fie ultimul lucru cu care te confrunți, dar un număr surprinzător de persoane cu tulburare bipolară susțin că vara este una dintre cele mai grave perioade ale anului pentru ei. Tulburarea bipolară și mania tipică verii este una dintre problemele care apar pentru această tulburare.
Așa este! Anotimpurile pot afecta acest tip de tulburare.
Specialiștii noștri declară:
Pentru mulți oameni care suferă de tulburare bipolară, prea multă expunere la lumină poate provoca manie și de aceea spitalizările pentru tulburare cresc în vară și mai apoi depresiile, spre sfârșitul toamnei.
Mania din tulburarea Bipolară 1 este mai severă decât hipomania care apare adesea în tulburarea Bipolară 2.
Pentru cei cu tip tulburare Bipolară 2, hipomania poate părea benefică. Îndeplinirea mai multor sarcini pare ușoară și adesea există o „încântare” atunci când obții ce ți-ai propus. Hipomania, de asemenea, nu ne îndeamnă întotdeauna la decizii greșite sau un comportament anormal și acesta este unul dintre motivele pentru care nu este diagosticată, și oamenii sunt tratați pentru tulburare depresivă în loc de un tip de tulburare bipolară.
Când vine vorba de mania din tipul de tulburare Bipolară 1, poți să ai aceleași sentimente de „energie care nu se termină” și uneori alte câteva „probleme”. Pentru unii, acestea pot include și alegeri greșite, care au un efect negativ de lungă durată asupra vieții lor. Mania de vară este cea mai frecvent întâlnită în cazul persoanelor care deja suferă de depresie toamna și iarna. Cu toate acestea, este important să nu confunzi mania de vară din tulburarea bipolară cu SAD (tulburarea afectivă sezonieră). Dacă depresia este o problemă pentru tine în timpul verii, este indicat să discuți cu medicul sau terapeutul despre SAD. Medicamentele utilizate pentru a trata aceste două tulburări de dispoziție sunt diferite.
Cauzele tulburarii bipolare sunt variate si includ factori genetici, dezechilibre chimice in creier si factori de mediu. Factorii sezonieri, cum ar fi schimbarile in expunerea la lumina si temperatura, pot declansa sau exacerba simptomele. Mania tipica verii este un exemplu de cum schimbarile sezoniere pot influenta sanatatea mintala.
Factorii declanșatori pentru mania de vară sunt adesea identici cu cei pentru un episod maniacal „obișnuit”, deși există și alți câțiva, care par să se întâmple numai în lunile calde.
Nu numai că zilele mai lungi te îndeamnă să fii mai productiv, să faci mai multe lucruri, dar trebuie să iei în considerare și căldura, care te poate enerva sau te poate face să stai treaz în timpul nopții. Pe lângă aceste aspecte, excesul de lumină are un efect antidepresiv direct, crescând cantitatea de neurotransmițători cerebrali (mania înseamnă exces de neurotransmițători la nivelul creierului). Căldura excesivă poate duce la frustrare, pentru că nimeni nu vrea să lucreze afară atunci când temperaturile sunt de la 35˚C la 45˚C, și peste. De asemenea, ajungi să faci alegeri de viață greșite, deoarece ai impresia că trebuie să faci mereu câte ceva ca să te distrezi sau să ocupi zilele lungi sau nopțile calde în care nu poți dormi „de căldură”.
Pentru unii, chiar să se ocupe de o excursie la plajă sau la piscina din cartier este suficientă pentru a declanșa un episod.
Este sentimentul că ei trebuie să se distreze și să rămână ocupați, deși ar trebui să fie „perioada din an în care să se relaxeze”. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru părinții care sunt diagnosticați cu un tip de tulburare bipolară. Încercarea de a ține copiii, în special copiii mai mici, într-o continuă distracție și mereu preocupați în timpul vacanței lor de vară, poate provoca stres/exces de stimulare, care ar putea declanșa un eisod maniacal.
Prevenirea maniei tipice verii implică monitorizarea atentă a simptomelor și implementarea unor măsuri preventive, cum ar fi menținerea unei rutine regulate și evitarea stimulilor care pot declanșa episoade maniacale. Comunicarea constantă cu medicul și ajustările necesare ale tratamentului sunt esențiale pentru menținerea stabilității emoționale pe timpul verii.
Există modalități prin care poți gestiona stresul. Poate fi chiar posibil să ignori sâcâitorul sentiment că trebuie să rămâi ocupat doar pentru că zilele sunt mai lungi.
Unele dintre aceste sfaturi sunt destul de fundamentale și ar trebui să facă deja parte din rutina zilnică, în timp ce altele ar putea fi ceva la care nu te-ai gândit înainte.
Discută cu grupul tău de terapie, cu medicul, cu prietenii și familia. Nu îți fie frică sau rușine să îi informezi că este vorba despre un moment al anului cu factori de risc ridicați. Este întotdeauna mai bine să fii ușor jenat înainte, decât să fie prea târziu. Tulburarea bipolară și mania tipică verii
Discută cu terapeutul tău. Să îți creezi un plan dacă simți că nivelul tău de energie crește, ar putea fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le faci în această vară, pentru că îți permite să te bucuri de toate activitățile distractive pe care sezonul cald le poate oferi. Nu uita să te relaxezi. Este timpul verii! Relaxează-te, chiar dacă este doar pentru câteva minute în fiecare zi! Bea o limonadă sau o apă rece și fă-ți timp pentru tine însuți. Meriți această mică recompensă! Uită-te la o emisiune TV sau citește cea mai recentă carte de vară. Găsește activități care te ajută să te „deconectezi’’.Bucură-te de o săptămână de concediu, chiar dacă nu mergi nicăieri sau nu faci nimic. Nu trebuie întotdeauna să faci parte din programul cuiva.
Totuși, dacă simți că mania preia controlul, nu-ți fie frică să ceri ajutor!
„Adesea, un episod acut de tulburare bipolară este asemenea unui atac de cord sau altei urgențe medicale: îngrijirea imediată este cea mai eficientă și te poate salva de la multe situații nedorite”.
Bine, deci ai tulburare bipolară. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să îți tragi jaluzelele și să eviți zilele însorite. Lumina soarelui extinsă nu înseamnă că un episod maniacal este chiar după colț.
Vara trebuie să fie, la urma urmei, o perioadă bună pentru a petrece timp cu familia și prietenii. Sau cel puțin de a vă bucura de timp cu voi înșivă.
Mania se întâmplă. Este o parte a acestei tulburări de dispoziție, dar nu trebuie să-ți controleze complet viața. Poți lua măsuri și poți deține controlul.
Scrie sau începe să scrii un jurnal și monitorizează-ți simtomele (-5 este maximul depresiei și +5 este maximul tău de manie/hipomanie).
Nu permite altora să te informeze mereu ce trebuie să faci sau unde ar trebui să fii.
În timp ce probabil ai responsabilități, încă îți poți face timp pentru tine. Și nu te simți vinovat. Citește acea carte, leagănă-te într-un hamac sau doar relaxează-te în scaunul favorit. SĂNĂTATEA TA este cea mai importantă, atât din punct de vedere mental, cât și fizic.
Ca întotdeauna, dacă vreodată simți că starea ta de spirit este afectată, ia legătură cu psihiatrul sau psihoterapeutul tău.
Poți afla mai multe despre tulburarea bipolară dintr-una din emisiunile TV pe care specialiștii noștri le-au susținut în premieră în România.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT