Tulburarile de limbaj – Este posibil ca învățătoarea sau educatoarea să-ți fi menționat despre copilul tău că ar putea să aibă o anumită problemă cu vorbitul. Sau în timpul discuțiilor tale cu el, ai observat că din când în când are anumite dificultăți în înțelegerea mesajelor.
Dezvoltarea abilităților de comunicare este esențială. Este indicat să intervii cât mai din timp in vederea unei consultatii medicale. O evaluare realizată de către un logoped cu experiență poate cu siguranță să-ți spună dacă copilul tău are vreo problemă. Specialistul iti poate spune cand sunt si nu lucrurile normale.
Ce sunt, de fapt, tulburarile de limbaj?
Tulburarile de limbaj se referă la o probleme legate de pronunție sau producerea sunetelor. O tulburare de limbaj se referă la dificultățile de a înțelege sau de a lega cuvinte între ele pentru a comunica idei.
In primul rand trebuie mentionat ca majoritatea copiilor trec prin diverse etape de dezvoltare in care pot aparea dificultati de adaptare sau invatare, inclusiv in ceea ce priveste vorbirea, comportamentul sau abilitatile sociale.
Care sunt caizeșe tulburărilor de limbaj?
Aceste tulburari de vorbire pot aparea din diverse cauze, precum probleme neurologice, dificultati de dezvoltare, traume sau afectiuni genetice.
Pribleme de limbaj la copii si adulti:
Te intrebi care sunt cele mai intalnite tulburari de limbaj? Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de tulburări de limbaj:
Privind, corectarea tulburărilor de limbaj aceasta implica interventii si strategii specifice pentru a imbunatati abilitatile de comunicare ale persoanei afectate. Aceste tulburari pot include dificultati in pronuntie, ritm și fluență sau chiar dificultati in intelegerea mesajelor de comunicare si utilizare. Logopedul este un specialist care a studiat comunicarea între oameni, evoluția acesteia și problemele sau tulburările aferente. Este de formare psihopedagog sau psiholog, absolvent al facultăților de psihologie și științele educației, în cadrul universităților de stat sau particulare, precum și al programelor masterale de profil. Dacă își desfășoară activitatea în mediul privat, adică în cadrul cabinetelor de psihologie unde se face și terapie logopedică, logopedul trebuie să posede atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România (COPSI).
Logopedul este capabil să evalueze:
In cabinetele logopedice, specialistul identifica problemele legate de comunicare (articulare, fluență, voce, tulburări de receptivitate și exprimare, etc.) si le remediaza. In Romania, exista posibilitatea decontarii anumitor servicii medicale de logopedie, in baza scrisorii medicale dupa vizita la medic.
Daca observati anumite dificultati, ajutati copilul sau adultul care se confrunta cu acestea. Sprijinul unui specialist din sfera sanatatii mintale este deosebit de important pentru corectarea tulburărilor de limbaj.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT