Femeile si copiii sunt cei care sufera cel mai des de abuzul emotional din familie. Situatiile tensionate de zi cu zi duc la stres. Acesta se manifesta deseori prin comportamente violente.
La o prima vedere, semnele nu sunt foarte usor de observat sau de recunoscut de catre victime. Exista multe cazuri in care acestea sunt evidente. Actiunile care sa combata efectul nociv asupra psihicului persoanei abuzate sunt necesare. Unul dintre cele mai importante lucruri de facut este solicitarea unui ajutor de specialitate.
Care sunt semnele abuzului emotional si cum poate fi acesta tratat? Articolul de mai jos raspunde acestor intrebari.
De-a lungul anilor, multe studii au relevat faptul ca abuzul emotional apare cel mai frecvent in familie. Deoarece acesta se manifesta printr-un control excesiv sau prin manipulare, semnele unei persoane care sufera nu vor fi vazute de la inceput. Mai mult decat atat, se poate ca nici macar victima sa nu realizeze ca se afla in situatia in care este dominata intentionat de partener.
Pentru a face diferenta intre situatiile conflictuale care apar mai des sau mai rar intr-o familie, este bine de stiut ca:
abuzul emotional denota un comportament dominant, ales de unul dintre parteneri pentru a avea putere si control asupra celuilalt.
Principalele semne pe care un abuzator emotional le poate afisa sunt:
Desi abuzul emotional se poate exercita in prima faza asupra femeii, acesta se poate extinde rapid si asupra copilului.
Abuzul emotional asupra copilului se manifesta, de cele mai multe ori, si prin manipulare. Astfel, oricare dintre parinti poate pune o presiune destul de mare asupra unui copil. Aceasta poate avea ca rezultat dezvoltarea deficitara a acestuia.
Din pacate, efectele abuzului emotional asupra copilului sunt unele nefaste, iar printre ele se numara urmatoarele:
Exista si cazuri in care, datorita unui comportament anormal acasa, un copil sa ajunga sa sufere de abuz emotional si in scoala. De aceea, de multe ori, este nevoie de tratament de specialitate. Unul dintre aceastea este psihiatria pediatrica. In urma evaluarii medicul poate propune diverse terapii care sa ajute minorul sa nu mai simta frica, rusine si alte sentimente nocive.
In cazul femeilor, manipularea si abuzul emotional merg mana in mana. Comportamentul afisat de copii este cel care apare si in cazul adultilor.
In cazul abuzului emotional asupra copilului, mama poate lua masuri apeland la o clinica de specialitate. In cazul adultilor, decizia de a cere ajutor trebuie sa vina in totalitate din partea persoanei afectate.
Abuzul emotional este tratat deseori drept o simpla situatie conflictuala. Insa, atunci cand apar semnele unui comportament exagerat si dominant, interventia de specialitate este necesara.
Tratamentul in cazul copiilor si femeilor abuzate emotional poate consta in:
Efectele abuzului emotional sunt nefaste, ducand deseori si la sentimente de vina. Ajutorul specializat poate sustine persoana afectata sa-si recapete siguranta si increderea in sine.
Chiar si abuzatorul emotional poate beneficia de tratament daca isi recunoaste vina si isi doreste o schimbare. Terapia poate sa-l ajute sa-si inteleaga comportamentul si sa-l indrepte. Este cea mai preferata situatie, pentru ca se elimina provocatorul si nu trebuie vindecata fiecare victima in parte. Trebuie avut in vedere ca abuzul acestuia nu are loc doar acasa. SUnt sanse foarte mari sa-si manifeste acest comportament peste tot in societate.
Abuzul fizic si emotional este format din sute de mii de cazuri documentate la nivel mondial. Copiii si femeile sunt persoanele care sufera cel mai des de un comportament agresiv indreptat asupra lor.
Consecintele abuzului emotional asupra copilului si femeii pot avea efecte nocive asupra psihicului pe termen lung. Acest comportament poate atrage si aparitia anumitor afectiuni precum diverse tulburari si traume psihice. De aceea, primul pas spre atenuarea lor este recunoasterea situatiei si solicitarea ajutorului.
In concluzie, abuzul emotional este un comportament dominant, prin care un partener sau un parinte isi controleaza victima. Aceasta poate ajunge sa sufere astfel si de alte afectiuni psihice. Tratamentul poate consta in terapie si in medicatie adecvata. Acestea vor restaura starea de bine, increderea in sine si curajul de deveni persoana de dinainte.