Anxietatea și frica sunt o parte normală a copilăriei. Frica este o reacție naturală la pericol sau amenințare, iar când sunt mici orice schimbare nouă poate provoca frică. Anxietatea este o reacție la o posibilă amenințare. Noile temeri și anxietatea sunt de obicei de scurtă durată, fiind o dovadă că cei mici învață cum să își rezolve problemele. Părinții, familia și profesorii pot ajuta copiii să învețe să înțeleagă lumea care îi înconjoară și să-și depășească temerile și anxietățile.
Cu toate acestea, până la 1 din 5 copii va dezvolta tulburări de anxietate. Acestea diferă de frica sau anxietatea normală, deoarece implică o evitare extremă, reacții emoționale mai mari și o intensitate crescută a fricii. De asemenea, aceste probleme nu vor trece cu timpul, putând astfel afecta viața de zi cu zi.
Mulți copii cu anxietate au adesea izbucniri emoționale precum plânsul sau crizele de furie. Ei vor evita acele elemente care le provoacă anxietate. Ar putea încerca să evadeze, să se ascundă și să le fie frică de pericolul perceput de ei în cea mai mare parte a timpului. În plus, copiii au adesea simptome fizice, cum ar fi dureri de stomac, dureri de cap, greață, vărsături, dificultăți de respirație sau probleme de somn.