Atacul de panica este un episod brusc de frică intensă care declanșează reacții fizice severe atunci când nu există niciun pericol real sau o cauză aparentă.
Atacul de Panica
Atacul de panica este un episod brusc de frică intensă care declanșează reacții fizice severe atunci când nu există niciun pericol real sau o cauză aparentă.
Atacurile de panică pot fi foarte înspăimântătoare. Când apar atacuri de panica, s-ar putea să credeți că pierdeți controlul, aveți un atac de cord sau chiar muriți. Multe persoane au doar unul sau două atacuri de panică în timpul vieții lor, iar problema dispare atunci când se termină o situație stresantă. Dar dacă ați avut atacuri de panică dese, recurente, neașteptate și ați petrecut perioade îndelungate de frică constantă de un alt atac, este posibil să aveți o afecțiune numită tulburare de panică.
Tulburarea de panică este una din multiplele forme de tulburări de anxietate.
Deși cauzele exacte pentru atacul de panica și ale tulburării de panică nu sunt clare, tendința de a avea atacuri de panică are loc în familii. De asemenea, pare să existe o legătură cu tranzițiile majore ale vieții, cum ar fi absolvirea facultății și intrarea la locul de muncă, căsătoria sau un copil. Stresul sever, cum ar fi moartea unei persoane dragi, divorțul sau pierderea locului de muncă pot provoca, de asemenea, atacuri de panică.Atacurile de panică pot fi, de asemenea, cauzate de afecțiuni medicale și alte cauze fizice.
Atacul de panica pe timp de noapte (nocturne) poate să apară fără declanșare evidentă și te trezesc din somn. Ca și în cazul unui atac de panică în timpul zilei, aparitia atacurilor de panica noaptea poate sa se manifeste puteți experimenta prin transpirație, ritm cardiac rapid, tremur, respirație grea, frisoane și un puternic sentiment de teamă.
Discută cu unul din specialiștii noștri să afli ce le cauzează
Factorii de bază pot include genetica, stresul și anumite schimbări în modul în care funcționează părțile creierului.
In primul rand, gestionarea unui atac poate fi complexa si necesita o abordare organizata si calma. Când suntem stresați, cam știm din ce cauză. Însă nu întotdeauna putem să le asociem pe cele două. Poate a fost cazul unei perioade mai dificile emoțional, dar am ales cumva să nu fim foarte atenți la cât de dificilă a fost acea perioada. Cumva corpul este cel mai bun avocat al sănătății noastre psihice. Ne spune: nu te supăra pe mine, dar te-a durut mai tare decât ai crezu… Sau perioada asta la muncă te-a consumat mai mult decât credeai tu și iată efectele. Atunci inima începe să bată mai tare, corpul începe să tremure, apare o senzație de amețeală sau neclaritate a posturii. Oamenii nu mai sunt siguri pe corpul lor. Acesta le da semne de stres, că suferă într-o formă sau altă.
Mai mult, gandurile negative pot avea un impact semnificativ asupra starii emotionale si mentale. Persoanele afectate de atacuri de panică pot resimți o varietate de simptome. De accea este important sa se primeasca sprijin emotional si medical adecvat pentru a gestiona si depasi atacurile de panica intr-un mod eficient.
In timpul atacurilor de panica, simptomele intense si infricosatoare pot simula un pericol real, dar este important sa intelegem ca aceste simptome sunt de obicei rezultatul unei reactii exagerate a corpului. De obicei, atacul de panica începe brusc, dar exista posibilitatea sa se poate produca oricând, în orice moment al zilei. Asadar, simptomelele atacurilor de panica pot include:
Senzația de pericol iminent
Teama de a pierde controlul sau teama de moarte
Palpitații sau ritm cardiac rapid
Transpirație
Tremurături
Hiperventilație
Durere în piept (angina pectorală)
Agorafobie (teama de spații deschise)
Frisoane
Amețeală sau senzație de leșin
Furnicături în extremitățile membrelor – ca reactii fizice
O persoană a cărei tată avea un cancer pulmonar și avea anumite dificultăți de respirație într-un anumit moment, are imprimate aceste cunoștințe. Desigur că atunci când va veni momentul pentru atacul de panica, acesta va fi cu dificultăți de respirație și cu o senzație de sufocare. Persoanele care au trecut printr-o frică intensa de a-și pierde controlul sau mințile vor avea mai degrabă un atac de panică cu amețeli/senzatii de ameteala, cu neclaritatea vederii sau cu dificultăți de concentrare. Căutate atent, toate simptomele pentru atacul de panica au o anumită simbolistică.
Diagnosticul pentru atacul de panica rămâne unul de excludere. Când am exclus orice alte cauze, când știm sigur că nu este infarct sau orice altă cauză mai gravă, ne putem gandi la atacul de panica. Acesta poate însă să fie reprezentat de o durere atroce în abdomen. Sunt persoane care se operează de mai multe ori la abdomen fără să aibă vreo problemă fizică.
Totusi, un plan de tratament pentru atacuri de panica construit in cateva opțiuni de tratament specializate este esential pentru a imbunatati calitatea vietii. Specialistul in sanatate mintala te va ajuta in acest sens.
Poate fi vorba de tehnici de relaxare, tehnici de respiratie sau suport psihologic.
Aparitia atacurilor de panica depinde de anumiti factori. Factorii care pot creste riscul de a dezvolta atacuri de panica sau tulburare de panică pot fi genetici, biologici sau psihologici:
Membrii din familie au suferit de atacuri de panica sau tulburare de panica
Un stres major aparut in viata, precum decesul sau o boală gravă a unei persoane dragi
Un eveniment traumatic, precum un abuz sexual sau un accident sever
Schimbări majore în viață, precum divorțul sau nașterea unui copil – care reprezinta o situatie stresanta
Aportul excesiv de cofeină
Anumite situatii cu stres intens
Tulburările de anxietate (tulburari anxioase) creează atât de multe probleme. Ne afectează viață (calitatea vietii) atât de mult sau unii dintre oameni își văd de viață, trec peste și viața merge înainte…
Majoritatea oamenilor de multe ori nici nu știu că o parte din simptomele lor sunt semne de anxietate. S-ar putea să le ignore până la un moment dat. Aceste simptome se acumulează și ajung să ne deranjeze viața. Persoanele cu tulburări de anxietate sunt persoane care suferă foarte intens și sunt foarte îngrijorate de ceea ce li se întâmplă.
Persoanele care au trecut prin aceste stări știu că nimic nu li se pare mai înfiorător decât perspectiva că ar putea să aibă încă un atac de panică. Chiar dacă ele sunt tulburări pe care psihiatrii și psihoterapeuții nu le consideră foarte grave… și le recomandă oamenilor că sunt ușor de tratat și foarte frecvente. Recomand mai degrabă oamenilor să privească anxietatea ca un semnal al corpului că ceva este în neregulă în suflet … și rezolvabil.
Acesta este bine să fie privit ca o expresie a unei suferințe emoționale. Sigur că există și un fond genetic, privit ca factorul declansator. Sunt persoanele care au membri anxioși în familie, sau persoane care au fost expuse la multiple forme de îngrijorare de-a lungul timpului. Tinde să devină o manifestare relativ românească. Foarte multe femei/mame sunt extrem de panicoase. Acestea vor fi mai predispuse în viața adultă să facă atacuri de panică. Deci dacă mama este mai panicoasă, fiica este mai predispusă să facă atacuri de panică sau alte forme de tulburări anxioase.
Aici apare o discuție întreagă. Psihoterapeuții spun că este o sensibilitate învățată , iar psihiatrii și neurologii spun că este o sensibilitate genetică. Cu cât însă numărul de rude care au tulburări de anxietate mai mare, firește că impactul genetic va fi mai mare.
Tulburările de anxietate trebuie privite în primul rând ca o expresie a suferinței emoționale.
Ceva ce nu merge bine în viața mea. Nu trebuie neapărat să fie ceva foarte evident, cum ar fi stresul la locul de muncă. Dar poate să apară și după o perioadă de stres prelungit la locul de muncă. Poate să însemne și teama că părinții ar putea păți ceva. Nu vreau să conștientizez cât de prost merge relația cu soțul meu. Ignor modul cum ne vorbim sau că nu petrecem timp împreună, însă corpul meu știe mai bine ce se întâmplă și reacționează ca atare.
Suntem foarte obișnuiți să căutăm boli, nu merge inima, am probleme cu stomacul, etc. Însă nu acordăm timp și importanță la cât suntem de fericiți în viață noastră. Câte suferințe sub formă de pietre de moară car eu zi de zi. Pe măsură ce oamenii vor putea să rezolve problemele de sănătate ale inimii și stomacului, sper din tot sufletul că va veni și locul fericirii… să-i acordăm importanța cuvenită. Știu că voi avea o perioada stresantă, dar uite că ăsta este planul ca să ies din ea și recompensa aferentă.
Atacul de panica poate fi intrerupt prin multe modalitati. Depinde foarte mult de ceea ce omul a exersat inaintea declansarii unui atac de panica. Depinde de abilitatile pe care si le-a dezvoltat pana in acel moment.
Probabil lucrul cel mai important pe care il poate face este sa-si controleze intensitatea respiratiei. Stim ca in anxietate respiratia devine superficiala. Este sigur ca daca respiram mai amplu, cu un inspir prelungit si un expir lent si prelungit si el pana in jur de 6 secunde, reusim sa contrabalansam acea respiratie superficiala din atacul de panica. Mai mult decat atat, putem sa secretam in corpul nostru acele mici unitati de acetilcolina de care avem nevoie.
In timpul unui atac de panica vorbim de o crestere a hormonilor de stres (acetilcolina si adrenalina) in organism. Tot ce ni se intampla apoi este declansat de efectele fiziologice in organism ale acestor hormoni. Avem nevoie de antimateria, adica dusmanul adrenalinei. Totul in organism este gandit dual si avem nevoie de acetilcolina sa contrabalanseze in mod natural efectele adrenalinei si sa te linisteasca. Genul acesta de respiratie ampla, prelungita, si daca se poate abdominala, ajuta foarte mult la secretia de acetilcolina si la calmarea in mod natural al unui atac de panica. De asemenea putem sa ne concentram in exteriorul pe diverse forme de stimuli din jurul nostru.
Poti facilita prin reamintire acest gen de respiratie de care vorbeam si sa incerci distragerea atentiei pana la urma. „Hai sa vorbim”, „Uite ce s-a intamplat in jurul nostrul”; “Uite ce vaza, emisiune, tablou…”. Orice lucru il putem folosi pentru acele cateva secunde de distragere a atentiei care sa intrerupa circuitul. Este vorba de un circuit reverberant al anxietatii.
Mindfulness-ul este o forma, daca vreti, de meditatie care poate fi utilă in cazul atacului de panica. Poate fi practicata ca meditatie formala sau devine incet incet, prin exercitiu, o forma de a fi. Ea a devenit o forma validata stiintific de reducere a suferintelor emotionale. Presupune o concentrare a atentiei in mod deliberat catre momentul prezent. De multe ori asta presupune si o deliberata acceptare a realitatii asa cum este.
Aceasta focusare pe momentul prezent are si capacitatea de a delimita orice suferinta in timp. De foarte multe ori suferinta are tendinta sa fie vazuta in ansamblul ei si asta o face mult mai mare. Concentrarea atentiei pe momentul prezent si acceptarea realitatii asa cum este, fara a o judeca, fara a-i pune etichete.
In anxietate eu devin infiorator de concentrat si de preocupat, la intensitate obsesiva, de ce am simptomele care se intampla in corp. Ma intreb ce sunt, dandu-le tot felul de semnificatii grave. Dar daca las gandurile si starile sa vina si sa plece? Pot sa ma duc in acea stare exersata a mintii in care doar le observ si le las sa plece.
Emotiile si lucrurile care mi se intampla emotional sunt ca niste valuri. Ele nu pot fi oprite asa cum nu poti opri valurile unei mari. Poti invata insa sa faci surf pe ele. Nu avem unde sa ne ascundem de suferinta, de durere, de frica. Putem sa invatam sa fim mai eficienti in a le face fata.
Exista un exercitiu 5 – 4 – 3 – 2 – 1, e usor de tinut minte.
Aceasta orientare catre exterior ne muta focusul atentiei de pe starile noastre fiziologice pe exterior si calmeaza orice atac de panica.
Atacul de panica poate fi tinut sub control cu ajutorul mindfulness-ului. Noi de foarte multe ori traim fara sa fim constienti de ceea ce ni se intampla si de ceea ce traim moment cu moment. Daca vrem sa folosim mindfulness-ul pentru tratamentul atacurilor de panica, avem nevoie sa-l exersam. Abia exersat zi de zi ajunge sa ne aduca, la cerere, acea liniste si calmare de care avem nevoie in evitarea unui atac de panica.
Un atac de panica te duce aproape invariabil catre a cere ajutor. Este o stare infiorator de greu de suportat de catre o persoana. Marea majoritate merg intai si cer un control cardiologic, unul endocrinologic, unul neurologic si abia apoi ajung si la psihiatrie.
Psihiatrul va privi toate aceste analize, va asculta povestea si va cantari gravitatea tulburarii de panica. Poate sa fie o forma usoara sau forma deja agravata, cu agorafobie. Tratamentul poate sa fie unul fie exclusiv medicamentos, fie exclusiv psihoterapeutic (n.r. cu ajutorul psihologului), fie o combinatie.
Acum s-a mai egalizat distribuirea specialistilor prin faptul ca putem accesa servicii online. Avem si in zone sa zicem mai sarace in psihoterapeuti posibilitatea sa contactam un psiholog si sa facem terapie online. In marea majoritate a tarii psihiatrul este singura solutie de multe ori (fiind accesibil). Atunci avem medicatia data de psihiatru ca singura varianta in tratarea unui atac de panica.
1. Respira lent si profund.
2. Gandeste pozitiv.
3. Ajuta-te de tehnici de relaxare.
4. Solicita ajutor daca atacurile de panica sunt severe si profunde.
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale singur? Apeleaza la ajutor specializat
Iti este dificil sa gestionezi problemele emotionale singur? Apeleaza la ajutor specializat
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT