10 traume ale copilariei – ai aflat care sunt?
Cele 10 traume ale copilariei sunt impartite in: abuz (fizic, emotional, sexual), neglijare (fizica sau emotionala din partea parintilor), un parinte cu tulburare mintala, un membru al familiei aflat in inchisoare, violenta fata de mama, abuzul de substante in familie sau separarea/divortul parintilor.
Multi copii experimenteaza momente traumatizante in perioada copilariei. Aceste experiente influenteaza dezvoltarea psihica, emotionala si fizica, precum si modul in care ei isi construiesc si, ulterior, isi mentin relatiile sociale.
Trauma la copii este definita ca o amenintare asupra integritatii fizice, care cauzeaza sentimente de spaima, teroare sau neajutorare la momentul in care se produce. Copiii sunt vulnerabili la anumite traume, care pot avea un impact negativ asupra lor, pe termen lung. Vorbim despre efecte negative asupra dezvoltarii psihice, dar si emotionale ale persoanelor. Efectele sunt uriase in dezvoltarea de depresie, anxietate, comportamente de autovatamare si actiuni manifestate in mod periculos, tulburare de stres posttraumatic etc.
Conform unui studiu – (afla mai multe despre acest studiu), care analizează traume ale copilăriei acestea sunt incadrate in 10 categorii:
- Abuzul asupra copilului: abuz emotional, fizic, sexual
- Traume in mediul copilului: abuzul de substante din partea parintilor, separarea parintilor si/sau divortul, un membru al familiei bolnav de o tulbare mintala sau cu ganduri suicidale, violenta fata de mama, un membru din familie aflat in inchisoare
- Neglijarea copilului: abandon, nevoile fizice si/sau emotionale (de baza) ale copilului care nu au fost indeplinite.
Cele 10 traume ale copilariei si pericolul pe care acestea il reprezinta
- Abuz fizic – se rezuma la violenta fizica
- Abuz sexual – este cel care impacteaza cel mai mult viata unei persoane
- Abuz emotional – implica comparatia cu ceilalti, critici si insulte
- Abuz de substante in familie – cum ar fi droguri, alcool sau jocuri de noroc
- Lipsa unui parinte – este resimtita ca un abandon de catre copii
- Neglijarea emotionala – atunci cand parintii au omis sa cultive emotiile copilului in asa fel incat acesta sa-si poata da voie sa exteriorizeze tristetea si frica
- Neglijarea fizica – momentele in care un copil s-a simtit neingrijit in materie de hrana, imbracaminte etc
- Violenta domestica – in special agresarea mamei in aceeasi incapere in care se afla si copilul sau agresarea altor membri din familie
- Parinte aflat in inchisoare – datele spun ca 30% dintre copiii celor aflati in inchisoare dezvolta probleme de sanatate mentala pe parcursul copilariei sau adolescentei
- Tulburare mintala in familie – ea poate fi perceputa si asimilata in asa fel incat poate sa genereze o trauma copilului.
Traume ale copilariei – afla cum te afecteaza ca adult!
Atunci cand o persoana s-a confruntat cu o anumita trauma in perioada copilariei, cand ajunge la maturitate, este predispusa la auto-sabotare. Aceasta va tinde in a alege parteneri care se vor comporta in acelasi mod precum parintii lor sau, nu va reusi sa pastreze o relatie bazata pe respect, pentru ca va fi tot timpul suspicioasa si sensibila.
Pentru un adult, traumele copilariei se pot reflecta ulterior in:
- Anxietate
- Depresie
- Tulburare de stres post-traumatic (PTSD)
- Dificultati emotionale, relationale si fizice la maturitate
- Cautarea permanenta a reperelor din afara si a validarilor
- Stima de sine scazuta
- Dificultati in ceea ce priveste atingerea anumitor asteptari
Cum putem depasi cele 10 traume ale copilariei
Daca ai trecut prin una sau mai multe dintre aceste traume, este important sa soliciti ajutor de la un specialist din domeniul sanatatii mintale. In urma unui consult, acesta va aplica o serie de terapii care vor ajuta in depasirea traumelor din copilarie. Terapiile vor fi stabilite in functie de nevoile fiecarui pacient in parte si pot fi urmatoarele:
Terapie cognitiv-comportamentala
Terapie prin arta
Terapie prin joc
Desensibilizare si reprogramare prin miscari oculare (EMDR)