Psihoeducație pentru Schizofrenie in Bucuresti

Nu toti oamenii vorbesc despre aceasta tulburare. Cand insa o fac, se simte compasiunea fata de persoanele care abia reusesc sa aibă un ritm de viață normal, să poata sa aiba o cariera si să se poată îngrijii de familie.
Din fericire, in zilele noastre există metode de tratament eficiente pentru Schizofrenie. Acestea sunt menite să îmbunătățească considerabil viata celor cu această tulburare și să ajute, de asemenea, si familiile lor.
Psihoeducația adresată atat pacienților cat și familiilor acestora este o parte importantă a unei intervenții de succes în tratamentul schizofreniei de peste 40 de ani!
PROGRAMUL CONEXIUNI
Clinica Hope a implementat in premiera pe tara singurul program de psihoeducatie si de abilitati sociale in schizofrenie. Programul de tratament pentru schizofrenie CONEXIUNI este unicul program din Romania care ofera pachetul COMPLET de tratament. Acesta imbunatateste calitatea vietii cu pana la 60%, creste aderenta la tratament si scade numarul recaderilor, ducand la o schimbare considerabila atat in vietiile persoanelor cu schizofrenie cat si a familiilor lor. Studiile recente privind eficacitatea au arătat îmbunătățiri în funcționarea socială a pacienților cu schizofrenie tratați cu SST (Bellack, 2004; Bowie și colab., 2012; Granholm și colab., 2008, 2009; Horan și colab., 2009, 2011; Robert & Penn, 2009; Valencia și colab., 2007).
Este un program special adresat persoanelor cu schizofrenie care vine să intregească nevoia de intervenții psihoterapeutice pentru această tulburare. (Tratamentul halucinatiior, ideilor delirante, etc.) Pacientii răspund destul de bine la tratament, nu 100% dar răspunsul este unul spectaculos de multe ori.
„Dezvoltarea unor abilități sociale este ceea ce ne propunem. Este vorba de o formă de intervenție în grup de o antrenare a abilităților sociale . Un curs cu întâlniri săptămânale în care pacienții se vor antrena în aceste abilități de socializare, vor avea ocazia nu numai să învete lucruri noi dar si sa experimenteze. Pot să-si comunice suferintele și să găsească solutii pentru aceste suferinte alaturi de oameni care-i inteleg.
Aceste abilitati învățate cresc încrederea in sine, reduc suferința psihologică si cresc considerabil calitatea vieții. O mare parte din suferință vine din izolare, din lipsa încrederii că celalalt te place. Atunci când descoperi în grup că sunt și oameni care te plac și vezi ca ești din ce în ce mai bun în a purta conversații, a fi plăcut si a vorbii despre tine… iti regăsești practic vechea stare.
Marea majoritate a persoanelor cu un tratament adecvat au un regim de viață firesc, se pot întoarce la muncă și multe altele.”
CE INVETI din psihoeducatie pentru schizofrenie?
Vom folosi materiale elaborate special pentru pacienți și vom explica pe înțelesul tuturor următoarele aspecte:
- CAUZELE BIOLOGICE ȘI CHIMICE ALE SCHIZOFRENIEI
- SIMPTOME ȘI EVOLUȚIE
- FACTORI DECLANȘATORI ȘI DE PREVENIRE A UNOR NOI EPISOADE
- TRATAMENTUL MEDICAMENTOS ȘI PSIHOLOGIC
- ROLUL FAMILIEI ÎN ÎMBUNĂTĂȚIREA EVOLUȚIEI
PSIHOEDUCATIE pentru SCHIZOFRENIE - AVANTAJE
- vei știi ce se întâmplă cu tine sau persoana dragă care suferă de schizofrenie
- îți vei răspunde la multe nedumeriri și neînțelegeri privind cauzele și declanșatorii de noi episoade
- vei înțelege ce rol are chimia
- vei descoperi exact rolul medicamentelor
- vei vedea ce și mai ales câte poți face pentru a ajunge la recuperarea completă
INVATA CU ALTII
Este foarte important să descoperi că există alți oameni ca tine. Toți trebuie să descoperim că există oameni cu aceleași dificultati si preocupari. Trebuie să descoperim feluri noi de a face fața acestor situatii. Un grup de oameni care se susțin unii pe alții ajung sa le fie din ce in ce mai bine.
Psihoeducatia este cel mai eficient furnizata intr-un format de grup. Acesta are rolul de a nu te simtii marginalizat. Grupul are rolul de a cunoaste persoane cu aceasi problema ca si tine, cu implicatii mai mici sau mai grave. Poti vedea cum isi pun altii problema si ce au de gand sa faca ca sa diminueze efectele negative. Nu de putine ori se leaga si prietenii bazate pe sprijin reciproc.
PSIHOEDUCATIE pentru SCHIZOFRENIE - CAT DE EFICIENTA ESTE?
Numeroase studii, de-a lungul anilor, au atestat necesitatea și eficiența psihoeducației în reducerea recăderilor și în îmbunătățirea aderenței la tratament și a calității vieții (McFarlane, 1995, W Kissling, 2008).
Psihoeducația face parte acum din recomandările ghidului de tratament în schizofrenie al Asociației Americane de Psihiatrie, 2004.
Participarea membrilor familiei este foarte importantă. Este mult mai eficientă decât o psihoeducatie pentru schizofrenie adresată doar pacienților. Prezența mai multor familii împreună crește suplimentar impactul acestei intervenții.
Înțelegerea mecanismelor acestei afecțiuni, împreună cu metodele de menținere a echilibrului, are urmatoarele beneficii:
- reduce tensiunile și îngrijorarea,
- îmbunătățește comunicarea în familie,
- reduce expresia emoțională
- reduce numărul de episoade și durata internărilor,
conform unei analize a bazei de date Cochrane Database, 2011.
În ultimul deceniu, profesioniștii s-au concentrat din ce în ce mai puțin pe parcursul pe termen lung asociat cu schizofrenia. S-au axat mai mult pe recuperarea completă și pe o reală recuperare a calității vieții. Psihoterapeuții Clinicii Hope aderă cu tărie la această paradigmă axată pe recuperare. Este esential ca se pune accentul pe implicarea pacienților și pe facilitarea unei relații de colaborare cu medicul psihiatru, prin furnizarea de psihoeducație.
Psihoeducația cultivă o abordare comună în luarea deciziilor, care reunește expertiza clinicianului și preferințele pacientului față de tratament. Impunerea deciziilor comune promovează autonomia. Acest lucru duce la decizii care deservesc mai bine alegerile, valorile și interesele individului (din recomandările Administrației Serviciilor de Sănătate Mintală Americane, 2011).
CUI SE ADRESEAZĂ - Psihoeducatie pentru Schizofrenie
Este special conceput pentru persoanele care suferă de SCHIZOFRENIE și membrii familiilor acestora (parteneri de viață, părinți, frați, etc.).
COORDONATORII CURSULUI de PSIHOEDUCATIE pentru SCHIZOFRENIE

Dr. Radu Ocrain
Medic Specialist Psihiatru – Psihoterapeut

Dr. Schiopu Cristina
Medic specialist psihiatru
Psihoeducatie pentru SCHIZOFRENIE Bucuresti
Ca parte a programului CONEXIUNI activitatea va fi continuata cu Grupul de Abilitati Sociale.
LOCATIE: CLINICIA HOPE I, str GRÂULUI, NR 21, SECTOR 4, BUCUREȘTI.
Ca pacienți, puteți beneficia de compensare din partea CASMB, în limita locurilor disponibile.