Discuta cu un terapeut specializat in hipnoza.
Hipnoza ne face să ne gândim la spectacole de magie, bărbați în costume care leagănă un ceas de buzunar în fața unui client și persoane care cotcodăcesc precum niște găini pe scenă. O putem chiar asocia cu practici oculte, necurate, care au ca scop manipularea și controlul minții oamenilor. Aceste mituri despre hipnoză sunt rezultatul reprezentării greșite în media, filme și spectacole. Departe de a fi o formă de magie și vrăjitorie, hipnoza poate fi o unealtă utilă în gestionarea unor afecțiuni psihice sau chiar fizice, pentru persoanele la care nu funcționează metodele convenționale de tratament.
Cei mai mulți credem că știm clar ce e hipnoza și suntem foarte reticenți să încercăm așa ceva. Adevărul este că foarte puțini înțeleg cu adevărat care este scopul și felul în care funcționează această practică. Hipnoza este una dintre cele mai vechi forme de psihoterapie din lumea occidentală. Intradevar este si una dintre cele mai puțin înțelese.
Hipnoza a fost aprobată încă din anul 1958 de către Asociația Medicală Americană, ca formă de terapie. Hipnoza clinica era descrisă de către Asociația Medicală Britanică, drept „o stare tranzitorie de atenție alterată”, în anul 1979. În prezent, hipnoza este considerată mai degrabă o stare naturală a creierului, în care oamenii intră în mod automat pe parcursul unei zile. Este o stare sigură, cu potențial enorm pentru vindecare.
Hipnoza este o stare de concentrare intensă și relaxare profundă, în care scopul este concentrarea atentiei și de a elimina sursele de distragere a atenției. Astfel mintea ajunge să fie deschisă la sugestii. Aceste sugestii ajută la schimbarea gândirii și comportamentului în mod pozitiv. O practicantă a hipnozei descrie această tehnică drept meditație cu un scop.
Exista in prezent si Asociatia Romana de Hipnoza care gestioneaza folosirea acestei metode de tratament.
Hipnoza și efectele sale continuă să fie incomplet elucidate și greu de înțeles pentru cercetători. Acesta este și unul dintre motivele pentru care multe persoane, pacienți și profesioniști deopotrivă, sunt încă reticenți în ceea ce privește utilizarea sa. Mulți experți susțin în continuare că efectele hipnozei sunt doar efecte placebo. Adica rezultatul credinței oamenilor că îi va ajuta, nu un rezultat al valorii intrinseci a acestei metode. Însă din ce în ce mai multe studii contrazic această ipoteză.
Cu alte cuvinte, atunci când suntem anxioși, speriați, îngrijorați, corpul nostru reacționează imediat. Ne crește pulsul, transpirăm, ni se încordează mușchii și respirăm mai repede. Această reacție corporală extrem de neplăcută, ne face să fim și mai speriați. E practic un cerc vicios, în care un discomfort mental creează un discomfort fizic. Acesta la rândul său amplifică discomfortul mental, și realizăm că nu mai putem să ne calmăm. Astfel ajugem sa facem un atac de panică, sau nu putem să dormim sau să funcționăm în mod eficient la școală sau la serviciu. Hipnoza ne permite să izolăm gândurile de astfel de senzații, sau emoții. Astfel, putem să ne gândim la lucruri stresante (deadline-uri, examene, interviuri) fără să mai activăm o cascadă de hormoni ai stresului care ne vor face să ne simțim și mai rău. Putem evita cu succes atacurile de panica.
Nu știm exact cum funcționează hipnoza, dar din ce în ce mai multe studii îi demonstrează eficacitatea, iar acesta este lucrul cel mai important. Creierul rămâne ultima barieră în medicină, cel mai puțin înțeles organ. Este extrem de comun chiar și în cazul medicației psihiatrice să nu știm exact cum funcționează aceasta. Însă medicii au încredere să administreze această medicație în continuare pacienților. Așadar, neclaritatea privind mecanismele neuronale ale hipnozei nu ar trebui să-i oprească din recomandarea acesteia. Nu este tocmai recomandat pentru procese de dezvoltare personala, insa nu s-au gasit limite in aplicari. Nu vorbim despre accesarea unor informatii din vieti anterioare sau accesarea unor functii ascunse ale creierului. Este doar o procedura psihoteraputica folosita ca tratament pentru anumite afectiuni psihice.
Poate că ești reticent în ceea ce privește hipnoza clinica. Ai auzit și văzut la televizor că persoanele sub hipnoză sunt „spălate pe creier” sau „controlate” de către persoana care îi hipnotizează. Însă dacă știi în ce constă cu adevărat o ședință de hipnoză, poate vei fi mai deschis să apelezi la un astfel de serviciu.
Spre deosebire de psihoterapia convențională, prin vorbire, hipnoza acționează asupra subconștientului. Astfel că adesea are un efect extrem de rapid. Unele persoane reușesc să se renunte la vicii după numai o ședință, care durează de obicei 50 de minute. Dacă este vorba de afecțiuni complexe, precum sindromul de stres posttraumatic, alte persoane pot avea nevoie de mai multe sesiuni. Dar de cele mai multe ori, e un tratament de scurtă durată. Acesta este încă un motiv pentru care hipnoza merită încercată. Investiția de timp și bani nu e foarte ridicată, întrucât mulți clienți au rezultate satisfăcătoare după un număr scurt de ședințe.
Hipnoza acționează asupra creierului, care este centrul de comandă al organismului. Este organul care procesează senzații precum durere sau mâncărime, emoții precum frică sau furie. Astfel aceasta poate fi extrem de eficientă în gestionarea numeroaselor afecțiuni psihice sau somatice. Iată care sunt câteva dintre cele mai comune utilizări ale hipnozei:
Diagnosticele de anxietate sunt printre cele mai frecvente la ora actuală. Deși există metode de tratament care constau în terapie și medicamente, acestea nu reușesc mereu să trateze cu succes simptomele anxietății. O meta-analiză (o analiză a unui număr mare de studii pe o anumită temă) de anul trecut a descoperit că hipnoza este o metodă de intervenție extrem de eficientă pentru anxietate. Hipnoza funcționează atât la persoanele care nu primesc niciun tratament pentru anxietate, dar mai ales în combinație cu alte intervenții psihologice, precum psihoterapia cognitiv-comportamentală.
Hipnoterapia poate ajuta persoanele cu anxietate să-și diminueze reacțiile fiziologice la stres. (Ex: transpirație, puls crescut, respirație accelerată). Astfel pot să-și țină sub control simptomele psihice, și să atingă mai ușor o stare de relaxare, atât de necesară pentru persoanele anxioase.
Aceste persoane utilizează hipnoterapia pentru a putea gestiona mai ușor simptomele afecțiunii de care suferă. Printre simptomele cancerului se numără adesea dureri insuportabile, rezistente la tratament. La acestea se adaugă efectele adverse ale tratamentului cu citostatice sau radioterapie. Se adauga anxietatea și depresia care adesea înoțesc un astfel de diagnostic.
Studiile arată că pacieții cu cancer care primesc ședințe de hipnoză au un nivel mai scăzut de durere și anxietate decât cei care urmează doar mijloace convenționale de tratament (medicație). O cercetare din 2000 a concluzionat că hipnoza oferă o diminuare moderată sau majoră a durerii de cause diverse. Iar o analiză din 2003 a descoperit că hipnoza e uneori mai eficientă în tratarea durerii decât alte forme de tratament. De asemenea, hipnoza pare a fi eficientă în reducerea senzației de greață și vărsăturilor asociate chimioterapiei. Astfel, hipnoza poate fi o resursă valoroasă pentru pacienții cu cancer, care au nevoie de un sistem complex de sprijin pentru a se recupera.
Un studiu din anul 2000 efectuat de radiologi de la Universitatea de Medicină Harvard, a descoperit că:
Dr. Elvira Lang, unul dintre profesorii de radiologie de la Harvard și autoarea a studiului, afirmă că hipnoza ajută pacienții să se calmeze și relaxeze. Acest lucru poate scădea pulsul. frecvența respiratorie, și declanșa secreția unei serii de hormoni de relaxare în organism. Acestia ajuta corpul să facă față stresului operator. Știm cu certitudine că stresul e toxic pentru corp, iar intervențiile chirurgicale pot fi traumatizante. Atât fizic, cât și psihic. Hipnoza poate contracara acest stres și diminua efectele negative ale operației, astfel încât pacienții să se poată bucura de beneficiile unei astfel de intervenții.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Discuta cu un terapeut specializat in hipnoza.
Discuta cu un terapeut specializat in hipnoza.
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT