Un om doarme aproximativ 26 ani din viata sa, potrivit cercetătorilor. Cu toate acestea, nu toti oamenii se pot bucura de un somn odihnitor. Cercetatorii afirma ca legatura dintre lipsa de somn si cancer este acum extrem de puternica. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat orice forma de munca pe timp de noapte ca fiind probabil cancerigena. Poate lipsa somnului sa produca aparitia cancerului? Iată ce spun specialistii.
Potrivit unui studiu realizat de Matthew Walker, profesor de neuroștiințe și psihologie la Universitatea din California, Berkeley, lipsa somnului are un impact major asupra sănătății umane. Printre altele, sistemul reproducător este unul dintre cele mai afectate. Astfel, bărbații care dorm 5 ore pe noapte au testicule semnificativ mai mici decat aceia care dorm 7 ore sau mai mult. În plus, bărbaţii care în mod obişnuit dorm doar 4-5 ore pe noapte vor avea un nivel al testosteronului ca al celor care sunt cu 10 ani mai in varsta. Din acest motiv, lipsa somnului va imbatrani cu 10 ani un barbat in privinta acestui aspect critic al starii de bine.
Se pare ca, nici femeile nu o duc mai bine. Cercetătorul a descoperit simptome echivalente ale sănătăţii sistemului reproducători al femeilor, cauzate de lipsa somnului. Iar acestea sunt doar cateva dintre efectele nocive ale acesteia, lista insa continua.
In continuare vom afla nu numai care sunt minunatele lucruri care se intampla la nivelul organismului atunci cand dormim, ci si problemele care apar atunci cand nu dormim suficient.
Lipsa somnului afecteaza atat creierul, cat si corpul. Cercetatorul a descoperit faptul ca un somn odihnitor poate imbunatatii functiile inatarii si memorizarii. De exemplu, trebuie sa dormi dupa ce ai invatat pentru a putea salva acele noi informatii, pentru a nu fi uitate. In plus, trebuie sa dormi si inainte de a invata pentru a pregati creierul, ca pe un burete uscat, gata sa absoarba noi informatii. Iar fara somn, circuitele memoriei creierului devin suprasaturate si nu poti invata eficient.
Pentru a verifica aceasta ipoteza, a fost realizat un alt experiment. Un grup de oameni a fost repartizat in doua grupuri experimentale: un grup care a dormit și altul care a fost privat de somn. Grupul ce va dormi va primi 8 ore de somn, dar grupul privat de somn va fi tinut treaz in laborator, sub supraveghere continua. Acestia nu au primit cafea si nu au fost lasati nici macar sa atipeasca.
A doua zi, participantii au fost suspusi unui test RMN si au fost rugati sa invete o lista intreaga de informatii noi, pe masura ce activitatea lor cerebrala era masurata de aparat. Cercetatorii au vrut sa testeze cat de eficienta a fost invatarea. Acestia au descoperit un important deficit de 40% a abilitatii creierului de a asimila noi cunostinte, din cauza lipsei somnului. Procentul de 40% poate fi tradus in sansa de reusita a unui elev care trece cu brio un examen si unul care esueaza lametabil.
Explicatia stiintifica din spatele acestui proces este urmatoarea. Exista un organ care se afla in stanga creierului, numita hipocamp. In termeni populari, hipocampul poate fi asemuit cu un „inbox” informational al creierului . Este foate bun la receptarea de noi informatii si pastrarea lor. Astfel, atunci cand a fost analizata structura acelor oameni care au dormit toata noaptea, a fost obeservata o activitate sanatoasa de a creierului asociata cu invatarea. Totusi, la oamenii care au fost privati de somn nu s-a putut obeserva nicio activitate semnificativa.
Am aflat cum lipsa somnului poate afecta sistemul reproductiv. Cu toate acestea, privarea de somn afecteaza si sistemul cardiovascular. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii care au facut un experiment global. Acesta a fost realizat asupra a 1,6 milioane de oameni, din 70 de tari diferite, de doua ori pe an.
Acesta se numeste „ora de vara”. Astfel, primavara cand se pierde o ora de somn, se observa o crestere cu 24% a ratei infarctelor, in decurs de doar o zi. Pe de cealata parte, toamna, atunci cand recastigam o ora de somn, se vede o reducere cu 21% a numarului de cazuri.
Sa intelegem somnul si tulburarile somnului
16 Reguli pentru un somn mai bun
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT