Medicamente ADHD
Sunt bune medicamentele la ADHD? ADHD sau tulburarea hiperkinetică cu deficit de atentie este una dintre cele mai frecvent diagnosticate tulburări de comportament în copilărie si pentru tratarea ei se folosesc o serie de medicamente adhd. In general, mentinerea atentiei este una dintre principalele provocări pentru persoanele cu ADHD. Ei i se adauga si o serie de comportamente impulsive, care pot fi usor de observat. In general, manifestarile ADHD-ului pot varia, dar sunt în general grupate în trei categorii principale: neatenție, hiperactivitate și impulsivitate.
Tulburarea este adesea însoțită și de alte tulburări, fie emoționale, fie de învățare, sau poate să fie asociat cu anxietatea sau depresia. Ce medicamente sunt pentru adhd? Ce li se recomanda copiilor cu adhd?
Principalele cauze sunt genetice, în proporție de 80% din cazuri. Desi cauzele adhd nu sunt complet intelese, cercetarile sugereaza ca este rezultatul unei combinatii de factori genetici, biologici si de factorii de mediu.
- O pondere de 20% are o afectare cerebrală.
- Numeroase studii realizate în ultimii ani susțin că alimentația nesănătoasă și utilizarea tehnologiei de la vârste mici sunt factori favorizanți.
- Debutul este precoce, înainte de vârsta de 6 ani.
- Principalele manifestări sunt lipsa de atenție și hiperactivitatea.
Diagnosticul corect, esential!
ADHD este greu de diagnosticat fiindcă majoritatea simptomelor sunt comune și altor afecțiuni. De aceea este nevoie de un diagnostic diferențial corect. Diagnosticul este stabilit de medicul specialist în psihiatrie pediatrică în urma unui consult amănunțit. O importanță deosebită o au și obervațiile pe care părinții le oferă.
Specialistul va cere:
- o evaluare de la învățător/profesor
- o evaluare psihologică realizată de un psiholog clinician cu ajutorul unor teste standardizate specifice.
Cu ajutorul acestor teste, se va stabili diagnosticul și vor elimina alte diagnostice precum: retardul mental, anxietatea la copii, depresia, tulburarea bipolară sau anumite tulburări de învățare – dislexia, disgrafia, discalculia.
Planul de tratament la ADHD – cine te poate ajuta in tratarea ADHD-ului?
Medicul psihiatru va analiza cu atenție copilul, îl va evalua și după ce există un diagnostic clar de ADHD, va elabora un plan de tratament. În această etapă, familia și medicul vor lucra împreună și vor analiza diferitele opțiuni de tratament. Comportamentul copilului cu ADHD poate varia semnificativ, dar adesea include dificultati in mentinerea atentiei, se confrunta cu hiperactivitate si impulsivitate. În condițiile în care medicul consideră că este important să prescrie un medicament, copilul va fi supus unei monitorizari atente pentru cel puțin două săptămâni. În acest timp vor avea loc ajustări ale dozelor de tratament. In situația în care primul medicament încercat nu este de ajutor sau produce efecte secundare neplăcute, medicul va decide ajustări ale dozei sau chiar va propune o altă schemă terapeutică.
Din fericire, cei mai mulți adolescenți cu ADHD răspund bine la medicamentele utilizate frecvent de medici.
Totodată, medicul va recomanda pentru ameliorarea simtomelor și terapia cognitiv comportamentală. Nu în ultimul rând, regimul alimentar este esențial în cazul acestor copii. Un regim alimentar echilibrat poate juca un rol important în gestionarea simptomelor ADHD, contribuind la stabilitatea energiei și îmbunătățirea concentrării. Mai exact, se evită administrarea de: conservanți, coloranți, cofeină, băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahar, băuturile energizante. Numeroase studii susțin că toate acestea duc la o accentuare severă a hiperkinetismul caracteristic ADHD-ului.
In ce consta tratamentul pentru ADHD?
Te intrebi care este cea mai buna opțiune de tratament pentru tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD)?
Planul de tratament al sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie – ADHD-ul este unul complex, de lungă durată. Astfel, serviciile medicale pentru persoanele cu ADHD sunt diverse și integrate si trebuie sa acorde atentie atât diagnosticarii, cat si tratamentului și suportului permanent. In primul rând se folosesc metode psihologice și comportamentale. In unele cazuri se poate adăuga și medicația. Părinții, bunicii sau bonele sunt direct implicați în terapia copilului. Tratamentul medicamentos este destinat doar cazurilor mai dificile, în care metodele psihologice nu au funcționat sau au funcționat incomplet.
Copilul primește un tratament medicamentos prescris de medicul specialist în psihiatrie pediatrică (pentru copii și adolescenți). Acesta poate recomanda medicamente menite să echilibreze chimia creierului și să facă copilul să se poată concentra mai ușor asupra sarcinilor.
Tipuri de medicamente ADHD – cum functioneaza pastilele pentru ADHD?
- Stimulante cerebrale: metilfenidatul și dexamfetamina
- Non-stimulante: atomoxetina
Trebuie menționat faptul că aceste medicamente nu constituie o soluție salvatoare pentru boală. Au un rol esențial în calmarea copilului și pot duce la creșterea capacității de concentrare a acestuia.
Medicamente ADHD psihostimulante
Psihostimulentele sistemului nervos central (SNC) sunt clasa de medicamente cea mai frecvent prescrisă pentru ADHD. Aceste medicamente funcționează prin creșterea cantității de substanțe chimice din creier, numite dopamină și norepinefrină. Cu ajutorul acestora are loc o creștere a puterii de concentrare a copilului.
Medicamentele psihostimulante sunt cele mai utilizate medicamente pentru tratamentul simptomelor ADHD. Acestea au fost administrate pentru prima dată copiilor cu probleme de comportament și de învățare în anul 1937.
Cu toate acestea, medicația nu vindecă ADHD-ul. De cele mai multe ori este benefică și ameliorează simptomele ADHD-ului. Cele mai frecvent utilizate medicamente psihostimulante în tratamentul ADHD includ metilfenidat (Ritalin, Concerta, Metadate, Focalin); săruri mixte ale unui produs de amfetamină cu o singură entitate (Adderall, Adderall XR); și dextroamfetamină (Dexedrină, Dextrostat).
Metilfenidatul, amfetamina și sărurile amestecate ale amfetaminei sunt acum disponibile ca preparate cu acțiune scurtă și lungă. Preparatele cu acțiune scurtă durează aproximativ 4 ore. Cele cu durată lungă de acțiune pot dura fie 6-8 ore sau chiar 10-12 ore.
Doza specifică și momentul administrării medicamentelor trebuie stabilite pentru fiecare pacient individual. Aici familia și profesorii au un rol important. Aceștia își vor nota comportamentul copilului și îi vor comunica observațiile medicului curant. Întotdeauna, doza adecvată va fi adaptată pacientului individual și monitorizată de către medicul specialist care prescrie medicamentul.
Medicamente ADHD non-stimulante
Medicul psihiatru poate prescrie medicamente non-stimulante atunci când psihostimulentele nu au funcționat sau au provocat reacții adverse pe care copilul nu le suportă. Aceste medicamente pot crește memoria și atenția.
Deși stimulentele sunt cele mai bine testate și cele mai utilizate medicamente pentru tratamentul ADHD, unii copii, adolescenți și adulți răspund la fel de bine sau mai bine la tratamentul cu alte medicamente care nu sunt stimulanți.
Mai exact, medicamentele non-stimulante pot fi utilizate atunci când medicamentele psihostimulante au fost ineficiente; au apărut efecte secundare inacceptabile sau părinții preferă un nonstimulant din alte motive.
De exemplu, atomoxetina (Strattera) nu este nici stimulant, nici antidepresiv. Ea ameliorează simptomele de neatenție și hiperactivitate/impulsivitate ale ADHD prin afectarea aspectelor specifice ale sistemului norepinefrinei. Atomoxetina a fost testată pe mai mult de 1600 de copii, adolescenți și adulți. Deși este un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală, nu este o substanță controlată, ca un psihostimulant și nu are o acțiune rapidă ca acestea.
Sunt de ajutor antidepresivele?
Medicamentele inițial dezvoltate ca antidepresive sunt destul de rar utilizate pentru ADHD. Dar și acestea sunt eficiente. De exemplu, bupropionul, un medicament mai nou, are efecte pozitive asupra simptomelor de ADHD. Însă antidepresivele care afectează numai inhibitorii de recuperare selectivă a serotoninei-serotonină (SSRI) cum este fluoxetina (Prozac); sertralina (Zoloft) și citalopram (Celexa); nu s-au dovedit eficienți pentru tratarea simptomelor primare ale ADHD-ului.
Efectele secundare
De regulă, medicamentele stimulante au mai multe efecte secundare, însă nici celelalte nu sunt scutite de reacții adverse. Cele mai comune reacții adverse sunt:
- pierderea apetitului și implicit scăderea în greutate,
- dureri de stomac și de cap,
- insomnii,
- nervozitate,
- stări de amețeală,
- creșterea frecvenței cardiace.
Medicul mai poate administra uneori antidepresive pentru tratamentul depresiei și anxietății asociate sau chiar antipsihotice ca risperidona, pentru tratarea agitației și agresivității severe.
Sfaturi pentru parinti
In cazul copiilor, parintele trebuie sa stie ca de regula, medicamentele pentru ADHD se iau pentru perioade lungi de timp. Este bine ca parintele sa inteleaga ca medicamentele care se prescriu pentru ADHD nu pot vindeca.
Nu sunt precum antibioticele care vindecă o infecție, însă pot să fie foarte eficiente atunci când sunt utilizate corespunzător, în doza potrivită. De asemenea, tratamentul va fi unul individual și va respecta nevoile copilului la acel moment. Datele statistice arată că 9 din 10 copii au rezultate pozitive în urma administrării de medicamente psihostimulante. Cu toate acestea, în combinație cu alte tehnici, cum este de exemplu consilierea, terapia, simptomele caracteristice ADHD-ului pot să fie mult diminuate.
Parintele trebuie sa stie ca de regula, medicamentele pentru ADHD se iau pentru perioade lungi de timp.
Astfel, de exemplu, dacă cel mic, la începutul anului școlar a primit recomandare pentru un medicament, este foarte posibil să continue acel tratament pe tot parcursul anului școlar. Sunt însă și situații când comportamentul unui copil poate înregistra progrese, iar medicul să considere că poate renunța la medicație.
Practic cele două tabere trebuie să funcționeze precum o echipă, ambele având drept scop binele copilului. De asemenea, familia nu trebuie să intervină în schema de tratament fără acordul medicului curant, fiindcă pot să apară probleme atunci când tratamentul este întrerupt.
Tratarea ADHD la copii necesita interventii medicale, educationale, comportamentale si psihologice (cum ar fi cazul terapiei cognitiv comportamentala).
Practic este vorba despre un mixt, o abordare a tratamentului adesea cunoscută și ca abordare “multimodală”. Aceasta constă în educarea părinților și a copilului în ceea ce privește diagnosticarea și tratamentul, tehnicile de gestionare a comportamentului, medicația, consilierea copilului și / sau a familiei dar și acordarea sprijinului școlar.
Rolul pastilelor pentru ADHD
Rolul medicamentelor intr-un diagnostic de ADHD este acela de a imbunatati simptomele.
Ca părinte, îți dorești să-ți vezi copilul fericit, capabil să-și atingă potențialul și să trăiască o viață echilibrată. Rolul medicamentelor în diagnosticul ADHD este să reducă simptomele care îi afectează concentrarea, comportamentul și relațiile, ajutându-l să fie mai eficient în toate activitățile sale zilnice.
Știm că decizia de a începe un tratament cu medicamente ADHD poate fi copleșitoare. Ai întrebări, poate temeri legate de reacțiile adverse sau de impactul pe termen lung. Dar trebuie să știi că aceste medicamente nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care copilul poate răspunde mai bine la terapie, își poate îmbunătăți performanțele școlare și poate avea relații mai bune cu cei din jur.
Nu lăsa nesiguranțele să-ți oprească pașii. Înțelegerea corectă a opțiunilor de tratament și sprijinul unui specialist pot face diferența între lupta zilnică cu simptomele ADHD și o viață armonioasă.
Programează-te acum pentru a discuta cu un medic specialist, pentru că fiecare zi pierdută este o zi în care copilul tău rămâne blocat în dificultăți care pot fi depășite.