Problemele emoționale sunt din ce în ce mai frecvente în societatea modernă, afectând oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale. Dar cum pot fi acestea combatute? Aflam in cele ce urmeaza.
Aceste probleme pot varia de la anxietate și depresie până la dificultăți în gestionarea stresului zilnic, având un impact semnificativ asupra calității vieții și relațiilor interpersonale.
Împreună cu realizatoarea emisiunii – Alina Tomoioaga – am încercat să răspundem pe larg la unele dintre cele mai importante întrebări referitoare la problemele emotionale pe care le primim în cadrul clinicii:
Sperăm că o vei găsi interesantă și te invităm să o urmărești în înregistrarea de mai jos.
Partener media: SperanțaTV
În România, 1 din 3 persoane are o problemă emoțională.
In ceea ce priveste problemele emotionale in România, 1 din 3 persoane are, la un moment dat, o astfel de problema. Ar putea să o rezolve mai repede și cu mai mare ușurință, cerând ajutor acolo unde trebuie. Referindu-ne la cauzele problemelor emotionale, acestea se datoreaza diversilor factori, printre care:
– stres
– traume din copilarie
– anumite dezechilibre din creier
– etc.
,,Din nefericire, psihiatrii noștri spun că mulți pacienți ajung la tratament după ani de suferință. Mai rău, perioade în care au încercat să scape de problemele de cuplu, de stres, anxietate sau depresie cu soluții miraculoase. Sunt cazuri în care au încercat descântecele. Alții au mers la ședințe de coaching, cu sfătuitori școliți pe internet sau au plonjat cu capul înainte într-un regim alimentar fără efecte dovedite.”
Pacienții creduli riscă să cadă în plasa șarlatanilor. Tulburarile psihice, de multe ori ignorate de cei care suferă de astfel de afecțiuni, sunt principala cauză a scurtării vieții.
Simptomele tulburărilor emoționale sunt reale și nu trebuie neglijate!
Ele pot varia semnificativ de la o persoană la alta și pot include sentimente de anxietate, episoade depresive, iritabilitate, dificultăți de concentrare și probleme legate de somn. Identificarea timpurie a acestor semne ale tulburărilor emoționale este esențială pentru a putea interveni rapid și eficient.
Ultima analiză a Organizației Mondiale a Sănătății arată că una din două persoane va ajunge să aibă o formă de suferință emoțională gravă până la finalul vieții.
Tocmai de aceea este esențial să știm la cine să apelăm atunci când avem probleme.
Tratamentul pentru tulburările emoționale poate include psihoterapie, medicamente și tehnici de gestionare a stresului. Psihoterapia pentru tulburările emoționale este adesea esențială pentru a ajuta persoanele să își înțeleagă și să își gestioneze mai bine emoțiile.
Sabina are numai 22 de ani și merge de 9 luni la terapie. Însă nu a ajuns de la început aici.
Povestea ei, în materialul VIDEO.
Este important să știm că un psiholog sau un psihiatru trebuie să fie atestat de Colegiul Psihologilor și să aibă măcar câteva rezultate notabile, care în ziua de astăzi pot fi verificate foarte ușor pe internet. După ce găsim specialistul care ni se potrivește, este important să avem încredere în el și să ne dedicăm acestui proces. Cu cât ne implicăm mai mult, cu atât rezultatele sunt mai bune și mai rapide.
În România există multe clinici unde serviciile medicale de acest tip sunt decontate de Casa de Asigurări.
Problemele emotionale reprezinta o provocare majora pentru multi oameni, afectandu-le sanatatea mintala si bunastarea generala. Este esential sa recunoastem semnele si simptomele acestor tulburari pentru a interveni cat mai devreme posibil.
Un reportaj realizat împreună cu TVR1 pentru jurnalul de stiri.
Sursa: Stirile TVR
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT