Deși bebelușii sunt cea mai mare sursă de nopți albe pentru părinți, somnul bebelusului reprezintă activitatea lor principală. Un nou-născut doarme în medie între 14 și 17 ore pe zi, însă poate ajunge chiar și la 19. Așadar, somnul ocupă 75% din viața unui bebeluș. Acesta este un proces crucial în dezvoltarea psihică și fizică a nou-născutului. În cele ce urmează, vom afla mai multe despre somnul bebelușului.
Programul si Somnul Bebelusului
Orice tânăr părinte află pe propria piele că programul de somn al unui nou-născut nu se sincronizează deloc cu al lui, e haotic și aleatoriu. Bebelușii nu au un ritm circadian. Ceasul intern care le dictează să doarmă noaptea, și să se trezească odată cu razele soarelui. Astfel că bebelusii nu țin cont de astfel de indicii pe care noi le considerăm esențiale pentru somn.
În primele săptămâni de viață, bebelușii dorm în reprize scurte, de 1-2 ore, noaptea și ziua, trezindu-se pentru a fi hrăniți.
În jurul a 10-12 săptămâni de viață, apar primele semne ale dezvoltării unui ritm circadian. Spre ușurarea părinților, bebelușii dorm mai ușor și mai profund în timpul nopții.
Necesarul de somn într-o zi se diminuează și el treptat:
- 17 ore la nou-născuți,
- 14-15 ore la patru luni
- 13-14 ore la 6 luni.
Pe parcursul primului an de viață, se produce gradual tranziția spre somnul nocturn. Bebelușii sunt mai puțin somnoroși ziua, și având o durată mai lungă de somn neîntrerupt noaptea.
Acest lucru nu înseamnă însă că după primul an de viață, chinul trezirilor nocturne a dispărut. Studiile arată că aproape 1/3 dintre cei mici se trezesc noaptea, în timpul primilor 2 ani de viață.
De ce este important somnul bebelușului?
Somnul bebelusului ii ocupă cea mai mare parte din timp după naștere și în primii 2 ani de viață. Iar asta se întâmplă cu un motiv. Somnul este încă un proces misterios, neînțeles pe deplin de către cercetători. Însă ceea ce știm este că acesta constituie o perioadă marcată de schimbări semnificative în activitatea creierului. Este în același timp o perioadă de odihnă, cu activitate senzorială scăzută și un nivel scăzut de receptivitate la stimuli externi.
Primii 2 ani de viață sunt marcați și de o dezvoltare substanțială a creierului. Acesta este și cel care controlează ciclul somn-veghe. Astfel, cele două procese, dezvoltarea cognitivă a bebelușului și somnul, par să fie strâns legate.
Dezvoltarea cognitivă
La naștere, creierele noastre sunt tabula rasa, o tablă ștearsă, lipsită de informații. Au insa un potențial magnific de a se dezvolta și dobândi abilități noi într-un ritm accelerat. Creierul bebelușilor e ca un burete care absoarbe informațiile din jur și se modelează în funcție de volumul pe care trebuie să-l rețină. Asta înseamnă însă și că dezvoltarea depinde de mediul în care se află, și de informațiile puse la dispoziție. De asemenea, dezvoltarea creierului poate influențată de o serie de alți factori, unul dintre cei mai importanți fiind somnul bebelusului.
Studiile arată că bebelușii deprivați de somn, din diverse motive (colici, agitație, nervozitate), au o neuroplasticitate scăzută în comparație cu cei care dorm destul. Neuroplasticitatea este capacitatea creierului nou-născutului de a-și schimba structura și funcția, ca răspuns la mediu.
Această scădere în neuroplasticitate este asociată cu:
- creiere mici,
- afectarea capacității de învățare
- probleme comportamentale pe termen lung.
De asemenea, așa cum știm și din studiile efectuate pe adulți, somnul bebelușilor joacă un rol crucial în procese cognitive precum:
- consolidarea memoriei. Bebelușii de 6 și 12 luni care dorm după ce au învățat o serie de asocieri între obiecte și acțiuni, își amintesc mult mai bine ce au învățat după 4 și 24 de ore; în comparație cu cei care nu au tras un pui de somn;
- învățarea unei limbi. Cercetările indică faptul că somnul bebelușilor, mai ales cel din timpul zilei, prezintă beneficii semnificative pentru achizițiile lingvistice și pentru procese complexe, precum abstractizarea;
- stimularea endogenă. Acest proces complex este esențial pentru dezvoltarea neuronilor și realizarea conexiunilor dintre organe senzoriale și structuri din creier. Dezvoltarea sănătoasă este dependentă de o stimulare endogenă propice. Această stimulare are însă loc doar în timpul somnului. Studiile arată că deprivarea de somn la bebeluși poate duce la un sistem vizual subdezvoltat din cauză că nu există o conexiune suficient de bună între celulele vizuale și cele din creier.
Indiferent de procesele și manierele în care somnul bebelusului influențează creierul, importanța sa este indisputabilă. Studiile arată că somnul optim la bebeluși se asociază cu scoruri superioare de dezvoltare cognitivă la copii.
Creștere
Perioada în care bebelușii au cea mai mare nevoie de somn, respectiv primii 2 ani din viață, este marcat și de o creștere fizică accelerată. Cercetătorii au descoperit câteva asocieri importante între programul de somn de la această vârstă și parametrii dezvoltării fizice:
- obezitate: copiii de până la 2 ani care dorm în medie sub 12 ore pe zi au un risc crescut de a avea un indice de masă corporală (IMC) crescut. Acesta este indicatorul folosit de medici pentru evaluarea greutății. Exista și un risc crescut de a fi supraponderali la 3 ani. Practic, între somn și greutate există o relație invers proporțională la bebeluși. Cu cât dorm mai puțin, cu atât e mai probabil să aibă o greutate mai mare. Una dintre explicațiile acestui fenomen poate fi pur și simplu urmataorea:. Cu cât sunt treji mai mult, cu atât bebelușii mănâncă mai mult. Așadar o posibilă soluție ar fi ca părinții să fie atenți să nu-și supraalimenteze copiii dacă aceștia nu dorm suficient.
- lungime și înălțime: există cercetari care sugerează că somnul bebelusuluieste asociat cu creșterea episodică în lungime între lunile 4 și 17 de viață. Somnul prelungit precedeaza cu 1-4 zile creșterea în lungime. Cercetătorii au descoperit că dormitul cu 4-5 ore mai mult decât în mod normal și/sau 3 reprize de somn mai mult pe zi, sunt predictori ai creșterii în lungime.
- secreția de hormoni: relația dintre somnul bebelusului și hormoni este indiscutabilă. Există hormoni care se secretă în timpul somnului, și hormoni care influențează calitatea și cantitatea somnului, precum melatonina. Cel mai important hormon implicat în procesul de creștere este hormonul de creștere uman, sau somatotropina. Acesta este secretat în special după instalarea somnului. Influențează creșterea corporală a copilului, nivleul său ridicat în sânge fiind deosebit de important în primele luni de viață. Deși relația dintre acest hormon și somn nu este deplin înțeleasă, studiile arată că pacienții cu o secreție deficitară de hormon de creștere dorm mai puțin decât copiii cu secreție normală.
Rutina pentru somnul bebelusului
Una dintre cele mai eficiente metode de a ajuta somnul bebelușul să aibă un program regulat și sănătos este de a-i crea o rutină încă de la 3 luni. Cheia succesului unei rutine este perseverența: să o faci în fiecare seară; indiferent dacă ești obosit, dacă nu ai chef sau dacă bebelușul e agitat. De asemenea, este important ca aceasta să fie mereu aceeași: aceleași activități; în aceeași ordine, la aceeași oră, în fiecare seară. Probabil că doar citind asta o să caști de plictiseală, iar acesta e exact efectul pe care rutina trebuie să-l aibă. Îți poți crea propria rutină, în funcție de nevoile și dorințele tale și ale bebelușului.
idei de activități potrivite pentru o rutină de seară:
- băița de seară. O ocazie bună ca bebelușul să se joace un pic și să se obosească. Temperatura călduță a apei și masajul corporal o să facă pătuțul mult mai atractiv;
- schimbarea în pijamale și într-un scutec curat. Puterea condiționării este că și niște obiecte aparent lipsite de importanță pot să declanșeze un impuls anume. Așa cum cățelul lui Pavlov saliva la auzul unui clopoțel deloc apetisant, și bebelușul tău o să ajunge să caște doar fiindcă e în pijamalele favorite, cu destulă repetiție;
- citirea unei povești. Poveștile de adormit copiii, combinate cu vocea liniștitoare a mamei sau tatălui sunt rețeta perfectă pentru a adormi instant;
- sărutul de noapte bună. Despărțirea la culcare poate fi dificilă, așa că asigură-te că cel mic știe că-l iubești și că ești la doar o cameră distanță.
Intrebari frecvente:
1Este normal ca bebelusii sa se trezeasca frecvent noaptea?
Da, este complet normal. In primele luni, bebelusii se trezesc frecvent pentru a manca sau din cauza altor nevoi. Acesta este un comportament natural si face parte din dezvoltarea lor.
2Cum pot sa imbunatatesc calitatea somnului bebelusului?
Incearca sa mentii o rutina zilnica constanta, sa-l expui la lumina naturala in timpul zilei si sa creezi o atmosfera linistita si sigura noaptea. De asemenea, evita supra-stimularea inainte de culcare.
3Ce trebuie sa fac daca bebelusul meu are cosmaruri sau se trezeste brusc in mijlocul noptii?
Cosmarurile sunt rare la varste mici, dar bebelusii pot avea episoade de trezire din cauza viselor intense. Ofera-i confortul de care are nevoie si, daca acest lucru se intampla frecvent, discuta cu medicul pediatru pentru a te asigura ca nu exista alte cauze.
CUM ITI MAI POTI AJUTA BEBELUSUL:
LOCUL BEBELUSULUI IN NOUA FAMILIE
ALAPTAREA BEBELUSULUI
EDUCATIE PRENATALA