Deși bebelușii sunt cea mai mare sursă de nopți albe pentru părinți, somnul bebelusului reprezintă activitatea lor principală. Un nou-născut doarme în medie între 14 și 17 ore pe zi, însă poate ajunge chiar și la 19. Așadar, somnul ocupă 75% din viața unui bebeluș. Acesta este un proces crucial în dezvoltarea psihică și fizică a nou-născutului. În cele ce urmează, vom afla mai multe despre somnul bebelușului.
Orice tânăr părinte află pe propria piele că programul de somn al unui nou-născut nu se sincronizează deloc cu al lui, e haotic și aleatoriu. Bebelușii nu au un ritm circadian. Ceasul intern care le dictează să doarmă noaptea, și să se trezească odată cu razele soarelui. Astfel că bebelusii nu țin cont de astfel de indicii pe care noi le considerăm esențiale pentru somn.
În primele săptămâni de viață, bebelușii dorm în reprize scurte, de 1-2 ore, noaptea și ziua, trezindu-se pentru a fi hrăniți.
În jurul a 10-12 săptămâni de viață, apar primele semne ale dezvoltării unui ritm circadian. Spre ușurarea părinților, bebelușii dorm mai ușor și mai profund în timpul nopții.
Necesarul de somn într-o zi se diminuează și el treptat:
Pe parcursul primului an de viață, se produce gradual tranziția spre somnul nocturn. Bebelușii sunt mai puțin somnoroși ziua, și având o durată mai lungă de somn neîntrerupt noaptea.
Acest lucru nu înseamnă însă că după primul an de viață, chinul trezirilor nocturne a dispărut. Studiile arată că aproape 1/3 dintre cei mici se trezesc noaptea, în timpul primilor 2 ani de viață.
Somnul bebelusului ii ocupă cea mai mare parte din timp după naștere și în primii 2 ani de viață. Iar asta se întâmplă cu un motiv. Somnul este încă un proces misterios, neînțeles pe deplin de către cercetători. Însă ceea ce știm este că acesta constituie o perioadă marcată de schimbări semnificative în activitatea creierului. Este în același timp o perioadă de odihnă, cu activitate senzorială scăzută și un nivel scăzut de receptivitate la stimuli externi.
Primii 2 ani de viață sunt marcați și de o dezvoltare substanțială a creierului. Acesta este și cel care controlează ciclul somn-veghe. Astfel, cele două procese, dezvoltarea cognitivă a bebelușului și somnul, par să fie strâns legate.
La naștere, creierele noastre sunt tabula rasa, o tablă ștearsă, lipsită de informații. Au insa un potențial magnific de a se dezvolta și dobândi abilități noi într-un ritm accelerat. Creierul bebelușilor e ca un burete care absoarbe informațiile din jur și se modelează în funcție de volumul pe care trebuie să-l rețină. Asta înseamnă însă și că dezvoltarea depinde de mediul în care se află, și de informațiile puse la dispoziție. De asemenea, dezvoltarea creierului poate influențată de o serie de alți factori, unul dintre cei mai importanți fiind somnul bebelusului.
Studiile arată că bebelușii deprivați de somn, din diverse motive (colici, agitație, nervozitate), au o neuroplasticitate scăzută în comparație cu cei care dorm destul. Neuroplasticitatea este capacitatea creierului nou-născutului de a-și schimba structura și funcția, ca răspuns la mediu.
Această scădere în neuroplasticitate este asociată cu:
De asemenea, așa cum știm și din studiile efectuate pe adulți, somnul bebelușilor joacă un rol crucial în procese cognitive precum:
Indiferent de procesele și manierele în care somnul bebelusului influențează creierul, importanța sa este indisputabilă. Studiile arată că somnul optim la bebeluși se asociază cu scoruri superioare de dezvoltare cognitivă la copii.
Perioada în care bebelușii au cea mai mare nevoie de somn, respectiv primii 2 ani din viață, este marcat și de o creștere fizică accelerată. Cercetătorii au descoperit câteva asocieri importante între programul de somn de la această vârstă și parametrii dezvoltării fizice:
Una dintre cele mai eficiente metode de a ajuta somnul bebelușul să aibă un program regulat și sănătos este de a-i crea o rutină încă de la 3 luni. Cheia succesului unei rutine este perseverența: să o faci în fiecare seară; indiferent dacă ești obosit, dacă nu ai chef sau dacă bebelușul e agitat. De asemenea, este important ca aceasta să fie mereu aceeași: aceleași activități; în aceeași ordine, la aceeași oră, în fiecare seară. Probabil că doar citind asta o să caști de plictiseală, iar acesta e exact efectul pe care rutina trebuie să-l aibă. Îți poți crea propria rutină, în funcție de nevoile și dorințele tale și ale bebelușului.
LOCUL BEBELUSULUI IN NOUA FAMILIE
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT