Logopezii folosesc mai multe strategii de lucru, printre care:
- Activități de intervenție în limbaj: Logopedul interacționează cu copilul prin discuții sau prin joacă, folosind poze, cărți, obiecte sau evenimente în desfășurare, pentru stimularea dezvoltării limbajului. Logopedul, de asemenea, poate modela corectarea atât a vocabularului, cât și a gramaticii. Va folosi exerciții repetitive pentru a dezvolta abilități lingvistice.
- Terapia pentru articulare: Articularea sau exercițiile de producere corectă a sunetelor reprezintă activitățile prin care logopedul modelează copilului corect sunetele și silabele în cuvinte și propoziții, de multe ori prin intermediul jocului. Nivelul de joacă este reglat în funcție de vârstă și corelat cu nevoile specifice ale copilului. Logopedul îi va arăta fizic copilului cum să producă anumite sunete, cum ar fi pronunția „r”-ului și îi poate demonstra cum să-și miște limba pentru a produce sunete specifice.
- Terapia pentru ingerarea pe cale orală și pentru înghițire: În funcție de experiență, logopedul poate folosi o varietate de exerciții pentru gura copilului, inclusiv masajul facial, exerciții pentru limbă, buze și fălci – pentru a întări musculatura gurii, pentru a mânca mai bine, pentru a bea sau pentru a înghiți. De asemenea, logopedul poate prezenta diferite texturi și temperaturi ale mâncării pentru a crește conștientizarea copilului în procesul de alimentare.
Tratarea tulburarilor de limbaj – Când este nevoie de logoped?
Copiii ar putea avea nevoie de ajutor terapeutic din mai multe motive, cum ar fi:
- Probleme cu auzul
- Probleme cognitive (inteligență, gândit) și alte întârzieri în dezvoltare
- Mușchii faciali nedezvoltați
- Defecte din naștere, precum buza despicată (buza de iepure) sau probleme ale cerului gurii
- Autism
- Răgușeală cronică
- Probleme de articulare
- Probleme legate de fluență
- Probleme respiratorii
- Probleme cu mâncatul sau înghițitul
- Traume provocate de leziunile cerebrale
Tratarea tulburarilor de limbaj ar trebui să înceapă cât se poate de repede. Copiii care intră în terapie de mici (înainte de vârsta de 5 ani) tind să aibă rezultate mai bune decât cei care încep mai târziu.
Acest lucru nu înseamnă că ceilalți copii nu pot avea rezultate bune în terapie. Ei pot avea un progres mai lent, deoarece deja s-au învățat cu niște obiceiuri pe care trebuie să le schimbe.
Găsirea unui Logoped bun
Este important să te asiguri că logopedul este acreditat și de Colegiul Psihologilor din România (COPSI). Această acreditare înseamnă că are studii în domeniu. Ii este înnoit avizul de practică anual, urmărește dezvoltarea continuă a abilităților sale, iar practica sa este în supervizare la un terapeut cu mai multe experiență.
Puteți găsi un logoped bun discutând cu medicul de familie al copilului, la spital sau consultând clinicile cu specializare în acest domeniu. În special clinicile de pediatrie au asociate acese servicii. Dacă copilul are o afecțiune mai serioasă este recomandat să mergeți la o clinică cu specialiști. Clinica este de recomanda sa aiba și programe specializate pentru logopedie.
Tratarea tulburarilor de limbaj – Cum îți poți ajuta copilul
Experții în logopedie susțin că implicarea părinților în tratarea tulburarilor de limbaj este crucială în remedierea rapidă a problemelor copilului.
Părinții sunt o parte foarte importantă din programul terapeutic al copilului. Pe deasupra pot să hotărască și dacă programul funcționează pentru copilul lor. Copiii care termină programul teraputic cel mai repede și cu rezultate cât mai durabile sunt aceia care au avut părinții implicați în program.
Poți să-l întrebi pe logoped, pe lângă parcurgerea programului, cum îți poți ajuta copilul. De exemplu, este important să-ți ajuți copilul să realizeze acasă activitățile de antrenament sau simulările recomandate de logoped, pentru a stăpâni mai bine noile abilități dobândite.
În procesul de tratare a tulburărilor de limbaj este nevoie de învestirea de timp și efort considerabil, așa că este important ca toți membrii familiei să aibă răbdare și să înțeleagă și să sprijine copilul în acest proces.