A trecut sezonul sarbatorilor de iarna si trebuie sa revenim la activitatea noastra normala. Pentru cei mai multi dintre noi inseamna intoarcerea la serviciu. Cu siguranta nu este o varianta care sa ne incante. Ne va lua ceva timp pentru a ne obisnui cu vechiul regim, in pofida distractiei de sarbatori. Dar ce este Blue Monday? Este perioada in care ne aducem aminte de griji, de datorii, de lucrurile neterminate de anul trecut. Acest lucru ne afecteaza, cu siguranta, motivatia si eficienta
Ziua de luni din a treia saptamanii a lunii Ianuarie, cunoscuta drept „Blue Monday”, este considerata a fi cea mai deprimanta din an. Numita si „Lunea Albastra” este sarbatorita intotdeuna in a treia zi de luni a fiecarui an. Este considerata a fi cea mai trista zi. Conjuncturile fac ca depresia sa ne influenteze cel mai tare in aceasta zi
In cele ce urmeaza, va fi prezentata concluzia la care a ajuns un psiholog britanic. Acesta a fost interesat sa gaseasca o formula matematica prin intermediul careia sa descopere care ar putea sa fie cea mai deprimanta zi din an.
Formula prevede calcularea unor parametri clari:
Conceptul de „Blue Monday” a aparut in anul 2005, odata cu momentul in care psihologul Cliff Arnall a descoperit formula matematica ce conduce la aflarea zilei care urma sa devina cea mai trista zi din an.
Psihologul este de parere ca lunea este recunoscuta de toata lumea ca fiind o zi deprimanta, dupa ce au petrecut in weekend. Reintoarcerea la munca si inceperea unei noi saptamani sunt asociate cu o stare perpetua de tristete.
Cu toate acestea, exista si persoane care nu cred in semnificatia acestei zile. Sentimentul de tristete sau melancolie poate fi diferit de la o persoana la alta. Unii oameni pot fi mai predispusi sa se simta nefericiti in aceasta perioada a anului, in timp ce altii nu. O parte dintre ei considera, in schimb, ca este momentul oportun pentru a incepe noi proiecte. In plus, poate fi vorba si despre influenta factorilor externi. Blue Monday poate fi influentat de factori externi, cum ar fi vremea, evenimentele politice sau economice sau situatia personala a unei persoane.
Este important de mentionat ca Blue Monday este un concept controversat. Insa, in ciuda criticilor, conceptul de Blue Monday a devenit popular in intreaga lume date fiind: o campanie de marketing bine gandita, o realitate psihologica generala si un concept simplu si usor de inteles de oameni.
Daca privim in spate, la origine, ,,Blue Monday” a facut parte dintr-o campanie publicitara, lansata de o agentie de turism – Sky Travel -. Aceasta promova avantajele calatoriilor programate in luna ianuarie. Ulterior, ideea a fost preluata si de un producator de inghetata, intr-o alta campanie publicitara. Aceasta promova, in iunie, produsele acelei companii, profitand de conceptul opus lui “Blue Monday – cea mai fericita zi a anului”.
Blue Monday poate fi depasita mai usor daca:
1. Petreci timpul in lumina naturala, chiar si pentru cateva minute.
2. Alegi sa practici exercitii fizice, macar 30 de minute, in fiecare zi.
3. Optezi pentru o alimentatie sanatoasa, bogata in nutrienti.
4. Dormi atat cat trebuie, 7-8 ore/noapte cat este recomandat de specialisti.
In continuare, va invitam sa urmariti un reportaj marca ProTV, unde dr. Gabriella Bondoc – Medic Primar Psihiatru, psihoterapeut si fondator al Retelei de Clinici Private Hope ne dezvalui cum putem trecem mai usor peste aceasta zi.
Citește și:
Medic Primar Psihiatru
Psihoterapeut cu peste 15 ani de experienta (peste 10.000 de ore de lucru cu clientii), cu formare in Analiza Tranzactionala
Experienta si interes profesional in psihoterapia persoanelor care sufera de tulburare bipolara si tulburare de personalitate borderline
Fondator al Retelei de Clinici Private Hope
Presedinte al Asociatiei de Terapie Dialectic-Comportamentala
Trainer DBT