Asertivitatea
Asertivitatea este la rândul său o parte foarte importantă a comunicării. Studiile tot mai recente vorbesc despre asertivitate ca fiind una dintre componentele principale ale prezenței într-o conversație.
Cu toate acestea, poate fi dificil de integrat, însă există câteva linii directive care ne pot ajuta să lucrăm la comunicarea noastră asertivă în diverse situații:
Refuzarea unei cereri
Vorbește ferm. Menține contactul vizual și oferă un motiv pentru care nu poți onora cererea, dacă simți nevoia să oferi o explicație.
Comunicarea evenimentelor deranjante
Vorbește ferm și menține contactul vizual, în vreme ce explici cât se poate de clar evenimentele deranjante. Menționează-i persoanei cum ar putea fi rezolvată problema.
Raspunde corect atunci cand interlocutorul iti comunica ce anume il deranjeaza.
Privește persoana și rămâi calm, păstrează o atitudine deschisă. Repetă spusele persoanei „înțeleg că îmi spui că te deranjează situația x” și acceptă-ți responsabilitatea. Cere-ți scuze dacă este cazul.
Exprima furia intr-un mod sanatos
Vorbește ferm în timp ce menții contactul vizual. Fii succint în ceea ce ai de spus, vorbind strict despre problema în sine dar și despre ceea ce simți tu. Folosește fraze scurte, clare. Sugerează-i persoanei cum anume ar putea preveni repetarea situației pe viitor.
Cererea corecta a informatiilor
Folosește o voce calmă și clară în timp ce îi ceri persoanei informațiile de care ai nevoie (fii precis!). Ascultă cu atenție ceea ce ți se transmite și repetă spusele pentru a te asigura că ai înțeles corect mesajul.
Transmiterea sentimentului de nesiguranta
Alege o persoană de încredere pentru a-i vorbi și fii precis în privința temerilor sau a nesiguranței tale, cerându-i sfatul în cele din urmă. abilitatile de comunicare
Cererea de ajutor
Alege o persoană în care ai încredere și fii precis în problema față de care ai nevoie de ajutor, folosindu-te de o voce calmă și caldă. Ascultă cu atenție sugestiile persoanei și mulțumește-i pentru ajutor.
Feedback-ul pentru sfaturile nedorite
Recunoaște politicos sfatul ce ți s-a oferit. Exprimă apreciere față de persoana care a manifestat grijă pentru tine. Spune-i persoanei că te vei gândi la sfat și îl vei lua în considerare și apoi schimbă subiectul. La insistențele persoanei asupra sfatului, poți menționa că nu ești interesat.
Sperăm să folosiți cât mai eficient aceste sfaturi pentru a va îmbunătăți relațiile cu ceilalți.
Socializarea este unul dintre aspectele vieții direct legate de sănătatea psihică și fericire!