Termenul de narcisist este aruncat ori de câte ori vorbim despre o persoană vanitoasă, care pare că se iubește un pic prea mult. Acesta face trimitere si la personajul din mitologia greacă, Narcis, care s-a îndrăgostit de propria-i reflexie. Din punct de vedere clinic, însă, o persoană narcisică este cea care îndepinește criteriile de diagnostic ale tulburării de personalitate narcisice. Aceasta nu se iubește însă pe sine. O persoană narcisică se va folosi de mecanisme maladaptative, adesea ajungând să rănească și chiar să abuzeze alte persoane. Astfel apare un fenomen strâns asociat cu narcisismul, respectiv abuz narcisic – narcisstic abuse în engleză. Iata ce este abuzul narcisic și cum putem să-i facem față?
Abuzul narcisic / Narcisstic abuse
Abuzul narcisic, ca termen, a fost folosit inițial pentru a caracteriza abuzul emoțional exercitat de către părinți asupra copiilor. În timp, acest termen a ajuns să se refere însă cu precădere la relațiile abuzive emoțional dintre adulți. Ele au anumite caracteristici și urmează un ciclu comportamental predefinit. În prezent nu există o definiție universal acceptată a abuzului narcisic. Acest tip de abuz se referă la rănirea persoanelor prin manipulare și minciuni patologice.
IMPORTANT!
Este important de menționat că nu toți abuzatorii sunt narcisici. O persoană poate avea tendințe narcisice, fără să îndeplinească criteriile de diagnostic pentru tulburarea de personalitate narcisică. Abuzul narcisic este cel mai comun în relațiile romantice. Poate apărea în cadrul relațiilor de orice natură:
- prietenie;
- relații profesionale;
- familiale.
Pana acum, nu există date concludente cu privire la sexul abuzatorilor și victimelor abuzului narcisic. Cu toate acestea, experiența empirică sugerează că abuzatorii sunt cel mai adesea bărbați. Victimele abuzatorilor sunt de obicei femei.
Se estimează că 158 de milioane de persoane din Statele Unite sunt afectate de narcisstic abuse.
Acest lucru nu este nici pe departe un fenomen rar.
Abuzul Narcisic – Etapele unei relatii
Idealizarea
In prima faza, o persoana narcisica va incerca sa-i castige increderea partenerului sau. Abuzul narcisic se va manifesta astfel, printr-o serie de actiuni care favorizeaza formarea unei legaturi puternice in cuplu.
Actiunile abuzatorului narcisic:
- isi va bombarda victima cu cadouri scumpe oferite fără nicio ocazie specială;
- ii va face complimente flatante, în mod continuu;
- ii va promite dragoste eternă victimei;
- ii va spune ca este sufletul sau pereche;
- isi va declara admirația față de calitățile personale și/sau profesionale ale victimei;
- isi va plasa partenerul pe un piedestal, ceea ce îi va îmbunătăți propria stimă de sine abuzatorului.
Toate aceste demersuri vor favoriza formarea unor legaturi temeinice. Legătura este bazată pe experiențe pozitive, fără ca victima să aibă timp să reflecteze la ceea ce se întâmplă. Adesea, în acest stadiu, abuzatorul se va prezenta ca fiind o victimă. Poate inventa o poveste despre o fostă iubită și cum aceasta a fost abuzivă. De asemenea, în această fază, abuzatorul nu-și dezvăluie sinele autentic. Prezinta o imagine falsă a propriei persoane, cât mai favorabilă și atrăgătoare pentru victimă.
Devalorizare
Odată ce bazele relației au fost puse, iar victima a prins incredere in agresor, acesta va incerca treptat sa-i distruga increderea de sine. In plus, va face ca victima sa se indoiasca de propria identitate, doar pentru a avea control total asupra sa.
Cum ar putea face toate acestea?
Principala tactică pentru a obține acest efect este de a o critica neîncetat. Făcând victima să se îndoiască de propriile aptitudini, cunoștințe, emoții, idei sau gânduri. Adesea, această critică izvorăște și din invidia abuzatorului narcisic față de calitățile victimei. Amenințarea pe care o percepe din partea unei persoane competente, de succes. Astfel, singura soluție pe care acesta o vede este de a o doborî de pe piedestalul pe care a pus-o.
O altă strategie folosită în această fază este de a ignora complet victima. Prin refuzul de a-i răspunde la mesaje/apeluri, acesta își manifestă puterea și controlul în relație. Fiind cel care decide când și în ce condiții va exista comunicare, în timp ce victima se întreabă cu ce a greșit.
Sfarsitul relatiei
Cu cât relația avansează, cu atât abuzul are tendința de a deveni mai brutal. În acest caz, strategiile folosite de abuzator sunt din ce în ce mai crude. Acum este momentul în care abuzatorul se va folosi de gaslighting, respectiv negarea realității victimiei și impunerea propriei versiuni (mincinoase) a evenimentelor. Această tactică face victima să se îndoiască de propriile emoții, gânduri și să creadă că-și pierde mințile.
Tendintele abuzatorului narcisic
- va nega orice comportament abuziv din trecut;
- va nega realitatea;
- isi va impune propria versiune (mincionasa) a evenimentelor;
- nu-si va asuma responsabilitatea pentru propriile actiuni;
- va muta responsabilitatea pe umerii victimei.
Adesea, când relația se apropie de final, abuzatorul va începe în paralel o altă relație, mințind ambele partenere. De cele mai multe ori, victima este părăsită fără nicio explicație sau avertisment, prin simplul refuz al comunicării. De asemenea, este posibil ca abuzatorul să ducă campanii de defăimare împotriva victimei, pentru ca aceasta să nu-i afecteze reputația. Abuzatorul va face acuzații complet nefondate la adresa victimei. (de exemplu, că este instabilă psihic, violentă și impulsivă, manipulativă). Dacă aceasta reacționează furios la acuzațiile absurde, el va folosi ieșirea sa pentru a confirma acuzațiile, folosindu-se adesea de martori care sunt de partea lui.
Genul de partenera aleasa de obicei de un abuzator narcisic
Victimele abuzului emoțional ajung de cele mai multe ori să internalizeze vocea abuzatorului. Ajung să considere scenariile alternative ale acestuia cu privire la realitate, adevăruri de neclintit.
Multe victime considera ca ele sunt de vină pentru ce li s-a întâmplat și chiar că au meritat.
Dacă nu ar fi fost ceva profund în neregulă cu ele, atunci nu ar fi căzut pradă abuzului.
Este o gandire total gresita!
Aceasta este însă doar o distorsiune cognitivă rezultată din luni sau chiar ani de abuz, și este important să fie tratată ca atare. În plus, trebuie subliniat faptul că abuzatorii narcisici își aleg cu atenție victimele și acestea sunt de obicei persoane cu extrem de multe calități.
Abuzul narcisic – Obsesiile narcisicilor
- Statutul social;
- Statutul financiar;
- Succes;
- Reusite recunoscute de ceialiti.
Aceștia își aleg partenere „trofeu”, pentru a-și îmbunătăți propria stimă de sine prin asociere. Sau prin faptul că dacă au reușit să aibă o relație cu o persoană atât de specială, atunci ei la rândul lor sunt speciali. De asemenea, abuzatorii narcisici aleg de obicei persoane extrem de empatice.
Semne pentru abuzul narcisic
Este important de știut că abuzul narcisic tinde să fie extrem de discret. Persoanele narcisice sunt adesea experte în manipulare și control, precum și în păstrarea aparențelor de parteneri model, în timp ce îți distrug sistematic încrederea în tine.
3 semne clare:
- Te simti confuza;
- Te simti suparata;
- Te simti vinovată pentru greșelile tale în mod constant.
Daca treci prin cele 3 faze de mai sus, este posibil să fii victima abuzului narcisic. De asemenea, și din exterior, un abuzator narcisic poate fi greu de depistat.
Cum poate fi mascat abuzul narcisic?
Remarcile unui agresor pot fi mascate ca glume sau remarci nevinovate, precum:
- „Ești sigură că vrei desert?” (sugerează că ești grasă/lacomă);
- „Ești așa de neîndemânatică, parcă ai avea două mâini stângi” – în timp ce râd și se prefac că nu este nimic serios.
Semnele clasice la abuzul narcisic:
Gaslighting
Este o forma de abuz psihologic, în care abuzatorul ii va neaga victimei emotiile, gandurile si nevoile. Acesta va incerca sa-si impuna propria realitate și versiune a evenimentelor. În cele din urmă, vei ajunge să-ți pui sub semnul întrebării percepția asupra realității și chiar facultățile mintale.
Abuzul narcisic verbal
Acesta poate îmbrăca nenumărate forme:
- de la insulte și acuzații, la umilire;
- comportament tiranic;
- amenințări;
- sarcasm;
- critici;
- țipete și ieșiri violente;
- întreruperea ta în timp ce vorbești.
Desigur, cu toții facem măcar unul dintre aceste lucruri din când în când, dar asta nu înseamnă că suntem abuzatori. Însă când acest comportament este un obicei, iar în spatele lui detectezi clar intenția de a te răni, este clar că ai de a face cu abuz.
Comparatii negative
Abuzatorul te compară în mod regulat cu alte persoane sau cu el însuși pentru a-ți scoate în evidență defectele, neajunsurile, eșecurile. Această tactică are ca scop distrugerea stimei tale de sine și cimentarea convingerii că ești o ratată / nu ești bună de nimic. Astfel, abuzatorul este cel care are puterea în relație, iar tu trebuie să fii recunoscătoare că încă mai este cu tine.
Exploatare sau obiectificare
Principalul scop al abuzatorului narcisic este acela de a-și satisface nevoile, indiferent de costuri sau de suferința produsă altor persoane. Astfel, victima abuzului este doar un mijloc de a atinge un scop, indiferent dacă acesta este sexual, financiar sau emoțional, rolul și datoria victimei este de a umple golul din viața abuzatorului. Dacă partenerul tău te folosește ca pe un pion în propriile jocuri, fără pic de considerație pentru nevoile și dorințele tale, atunci cel mai probabil ești victima abuzului narcisic.
Mintit patologic
O caracteristică a abuzatorilor narcisici este tendința acestora de a minți compulsiv, contrazicându-se frecvent și evitând responsabilitatea pentru propriile vorbe sau fapte. Adesea vor încerca să te convingă că tu minți sau ești nebună sau uitucă și-ți amintești greșit. Nu încerca să îl convingi că ai dreptate, fiindcă nu vei reuși, dar ai încredere în propria memorie și capacitate de a depista atunci când ești mințită.
Violarea intimitatii
In timpul unui abuz narcisic, iti va fi ignorat dreptul la intimitate și viață privată, uitându-se în telefonul tău, laptop-ul tău și printre lucrurile tale. Te urmărește (fizic sau prin aplicații), și nu încetează chiar dacă-l rogi în mod expres.
Te calomniaza
Una dintre strategiile tipice abuzatorilor narcisici este de a asasina caracterul victimelor. Aăspândesc zvonuri mincinoase despre tine, cu scopul de a-ți distruge reputația și de a se pune pe ei înșiși în postura de victimă, pentru a atrage simpatia altora. La început e posibil să observi că face asta cu alte persoane, cum ar fi fosta parteneră sau prieteni/colegi.
Violenta
Abuzul narcisic nu se rezumă neapărat la tortura psihologică, putând să degenereze și în abuz fizic. Cel mai adesea, aceștia te vor restricționa, te vor trage de păr sau vor arunca cu lucruri/îți vor distruge casa.
Abuzul narcisic financiar
O altă formă importantă de abuz narcisic prezentă în relațiile abuzive cu un partener narcisic este cel financiar. Acesta te poate controla financiar prin furt, șantaj, manipulare, minciuni sau prin acumularea de datorii pe numele tău.
Izolare
Izolarea de prieteni și familie este o tactică des întâlnită prin care abuzatorul narcisic sporește vulnerabilitatea victimei, care își pierde sistemul de suport, ce ar putea-o ajuta să iasă din relație. Acesta poate să te izoleze de familie și prieteni prin manipulare, minciuni, amenințări sau bârfe pe care le răspândește despre tine sau cei apropiați.
Promisiuni false
Uneori, când un abuzator narcisic se simte amenințat, îți va oferi ceva ce știe că îți dorești cu adevărat. Ar putea să te ceară în căsătorie sau să fie de acord să mergeți la terapie de cuplu. Aceste inițiative îți dau speranță la început și te fac să rămâi în relație, însă de obicei, abuzatorul nu le duce la capăt. Chiar dacă a vrut pentru un moment cu adevărat să facă lucrurile promise, odată ce și-a atins scopul de a te ține în relație, își va pierde rapid interesul pentru îndeplinirea promisiunilor făcute.
Gestioneaza abuzul narcisic
Dacă ai constatat sau suspectezi că ești victima abuzului narcisic, e normal să-ți fie frică sau să fi furioasă. De asemenea, e perfect firesc să fi confuză și să nu știi ce să faci în continuare. Iată câțiva pași pe care îi poți urma pentru a te regăsi și pentru a ieși din dinamica abuzivă.
Accepta narcisismul
Pentru multe persoane, acceptarea echivalează cu încurajarea sau aprobarea unui comportament. Însă acceptarea este primul pas spre vindecare și se referă doar la recunoașterea lucrurilor pe care nu le putem schimba sau controla. În acest caz, este vorba de o tulburare cronică de sănătate mintală a partenerului tău. Oamenii nu aleg să fie narcisici, iar cel mai probabil, comportamentul lor nu se va schimba, chiar dacă le semnalezi că e în neregulă. Așadar, e important să accepți că acesta este partenerul tău, precum și efectele pe care acțiunile sale le au asupra ta, acum că ai învățat să le recunoști și numești.
Apara-ti adevarul
La abuzul narcisic, ceea ce simți e real, ceea ce-ți amintești e real, și nu e doar în capul tău. E important să-ți redobândești încrederea în tine și să-ți aperi adevărul, chiar dacă acesta e contestat de către abuzator.
- identifica-ti emoțiile, atunci când apar;
- permite-ti să fii prezentă, aici și acum;
- reaminteste-ti că e în regulă să ai nevoi;
- onoreaza-ti valoarea de sine. (ofera-ți grijă și iubire, răsfata-te și satisfăce-ți nevoile).
Concentreaza-te pe stima de sine
Stima de sine este cel mai adesea complet dărâmată după abuzul narcisic. Pentru a te recupera, este important să-ți examinezi stima de sine. Pune-ți întrebări precum:
- Cum te simți în legătură cu tine însăți?
- Cum te comporți cu tine însăți atunci când ți-e greu?
- Accepți să fii abuzată de alți oameni?
Încearcă să te concentrezi pe calitățile tale. Introdu un ritual de self-care în rutina ta și acordă-ți suficient timp în fiecare zi pentru a te relaxa, pentru sport, hobby-uri și mâncat exact așa cum îți dorești.
Impune limite
Limitele sunt o componentă importantă a relațiilor sănătoase, bazate pe respect. Abuzatorii narcisici ignoră și încalcă fără niciun fel de considerație aceste limite. In cazul unui abuz narcisic, cel mai adesea victimele nu protestează, de teama ieșirilor violente/dramatice ale abuzatorului. Aceste limite sunt însă dreptul tău, și te vor ajuta să te simți mai în siguranță în relație. Așadar, asigură-te că faci clare limitele, și de asemenea, că le aperi. Dacă spui un lucru, dar faci altul, abuzatorul va continua să te exploateze.
Exemple de limite sănătoase:
- Fără insulte/critici excesive/folosirea unor apelative jignitoare.
- Fără țipete/amenințări/comportament agresiv.
- Limitarea timpului petrecut împreună.
- Evitarea oferirii de bani sau alte favoruri.
Apeleaza la sprijin din exterior
Dacă nu poți încheia relația abuzivă, te poți concentra pe cultivarea de relații sănătoase cu alte persoane. Poți să contactezi prieteni de care te-ai îndepărtat din cauza abuzatorului sau să creezi relații noi. Poți chiar să mergi la grupuri de suport pentru persoane aflate în situații similare. De asemenea, poate fi extrem de util să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut pentru a naviga procesul de vindecare și recuperare după această experiență traumatizantă.
Considera taierea contactului cu abuzatorul
Dacă lucrurile nu se îmbunătățesc nici după ce ai implementat acești pași, atunci poate că este timpul să iei în considerare despărțirea de abuzator. Dacă ți-ai construit un sistem de sprijin, cu prieteni, familie, atunci poți apela la ei pentru a te ajuta să ieși din relație în siguranță. Ia în considerare faptul că persoanele narcisice nu reacționează bine la schimbări sau la abandon. Așa că ai grijă să nu fii singură cu abuzatorul când îi comunici decizia ta. După ce ai plecat, asigură-te că blochezi toate formele de comunicare.