Cauze Anxietate

 

Anxietatea poate avea un impact semnificativ asupra aspectelor vieții noastre de zi cu zi, de la relațiile noastre la performanța profesională. Anxietatea nu este produsă de o singură cauză. În toate situațiile este vorba de un cumul de factori diferiți, ce sunt responsabili într-o proporție mai mare sau mai mică.

Însă combinația tuturor acestor elemente determină starea de anxietate. Motivele pentru care se declanșează diverse tipuri de anxietate pot fi experiențe de viață trăite, personalitatea și, nu în ultimul rând, starea sănătații fizice si sanatatea mintala în momentul respectiv.

Pentru diagnostic și tratament anxietate, colaborarea cu un medic psihiatru este esențială pentru ameliorarea simptomelor. Este important sa intelegem ca tratamentul pentru anxietate trebuie sa fie individualizat si sa fie prescris de catre un specialist in sanatate mintala si nu exista cele mai bune pastile pentru anxietate. Mai mult, nici leacurile batranesti nu reprezinta o solutie. Este important de mentionat ca aceste metode nu sunt substitut pentru tratamentul medical si nu au o baza stiintifica solida in majoritatea cazurilor.

Cauzele anxietatii sunt:

Referindu-ne la cauzele anxietatii, factorul declansator al anxietatii poate varia de la stresul cotidian si problemele financiare pana la traume emotionale sau schimbari majore in viata, fiecare dintre acestea avand potentialul de a provoca reactii intense de neliniste si ingrijorare.

❶  Istoricul cazurilor de anxietate din familie

Sunt oameni care suferă de tulburare de anxietate deoarece au o predispoziție genetică către stările anxioase. Aceste stări sunt intalnite la 1 sau mai multi membri ai familiei. Însă având un părinte sau o rudă apropiată care suferă tulburări anxioase nu înseamnă automat că și tu vei avea această tulburare. Sunt multe persoane care au rude care suferă de anxietate si au sanatatea mintala perfecta.

❷ Tipul de personalitate

Au fost realizate studii referitoare la cauzele anxietatii care au demonstrat ca oamenii cu anumite trăsături de personalitate au șanse mai mari să devină afectati de simptomele  tulburarii de anxietate .

Un exemplu concludent este cel al copiilor care au urmatoarele trasaturi:

perfectionism
usor iritabil
timiditate
inhibare
cu o încrederea scazuta in sine
cei obsedati de control

Sunt foarte întâlnite cazurile în care aceștia încep să aibă stări de anxietate.

Diverse tipuri de anxietate pot apărea în copilărie, adolescență și mai mult ca sigur în viața de adult.

cauze anxietate tipuri personalitate

❸ Evenimente stresante

Stresul este unul dintre factorii des întâlniți în societatea actuală. Avem anumite situații în care suntem afectați de stres permanent. Pe lângă acesta, mai pot apărea și alte evenimente stresante în viața de zi cu zi, precum pierderea unui loc de muncă, problemele financiare, conflictele familiale sau presiunea de la locul de muncă. Toate aceste situații specifice contribuie la determinarea tulburării anxioase, mai lent sau dintr-o dată. Una dintre cele mai dese tulburări care apare este cea de anxietate. Stresul este unul dintre factorii des întâlniți în societatea actuală. Avem situații în care suntem afectați de stres permanent. Pe lângă acesta, mai pot apărea și alte evenimente stresante în viața de zi cu zi, precum pierderea unui loc de muncă, problemele financiare, conflictele familiale sau presiunea de la locul de muncă. Toate aceste situații specifice contribuie la determinarea tulburării anxioase, mai lent sau dintr-o dată. Una dintre cele mai dese tulburări care apare este cea de anxietate.

Cauzele anxietatii cele mai des intalnite:

Stresul la muncă sau stresul schimbării locului de muncă.
Schimbări în viața personală.
Apariția unui nou-născut.
Probleme de familie sau de cuplu.
Șocuri emoționale majore, survenite in urma unei experiente traumatizante.
Abuz verbal, sexual sau fizic. Inclusiv traumele.
Decesul sau pierderea contactului cu o persoana apropiata.
Unele situatii sociale

Nu ești sigur dacă ești afectat de axietate sau nu? Completeaza test anxietate aici sau află mai multe despre acestă tulburare accesând  linkuri utile  aici

❹ Probleme de sănătate

Bolile fizice cronice pot contribui la declanșarea stărilor de anxietate sau pot avea impact asupra calitatii vietii. Cele mai des intalnite boli cornice care apar in paralel cu anxietatea sunt: Diabet, Astm, Hipertensiune sau Boli Cardiovasculare.

Unele afectiuni fizice pot imita cauze simptome si stările de anxietate. Una dintre acestea este  hiperactivitatea tiroidei. O evaluare facuta de catre un medic specialist poate determina cu usurinta dacă există o cauză medicală pentru stările de anxietate sau ce cauze simptome experimentezi.

❺ Alte probleme emotionale

Unii oameni au doar stări de anxietate. Alții au însa probleme mai complexe sub forma de anxietate generalizată sau atacului de panica având și alte probleme emoționale. Cel mai des anxietatea este însoțită și de depresie. Întotdeauna, este foarte important să verifici exact care este sursa problemelor și ce provoacă aceste stari anxioase. Pentru a fi eficient tratamentul, este necesar ca tratarea ambelor afecțiuni să se facă în același timp. Trebuiesc identificate și cauzele anxietății și ale depresiei, în acest caz pentru ameliorarea simptomelor.

❻ Consumul de substanțe

O categorie de oameni recurg la consumul de substante pentru a putea face față anxietății. Consideră ei, sau sunt încurajați de anturaj să creadă că este o soluție bună. În realitate, majoritatea acestora ajung să consume necontrolat aceste substante. Adică înca o problemă psihică severă care se mai adaugă pe lângă anxietate. Anxietatea necesită un tratament pe termen lung, iar consumul de substanțe pe perioade lungi garantează o tulburare de consum. În acest caz, cauzele anxietății nu sunt tratate și problema nu se vindecă. Se urmarește doar o dispariție rapidă a simptomelor.

Și mai rău este faptul că stările tulburarii de anxietate pot fi agravate când efectul acestora trece. Astfel este important când tratezi orice tulburare de anxietate/tulburarea anxioasa și ai această problemă, să tratezi și problema de consum în același timp. Una din cele mai eficiente metode este sa apelezi la un medic specialist pentru aceste probleme.
Un medic psihiatru este potrivit in aceasta situatie.

❼ Un eveniment traumatic

Aceste evenimente pot afecta profund starea emotionala a unei persoane, putand duce la aparitia anxietatii sau a altor tulburari psihologice.

consumul de substante

❽  Factorii psihologici

Anxietatea este considerată ca o alertă din partea organismului care ne semnalează că anumite lucruri din psihicul nostru nu sunt echilibrate. Este într-adevăr o alertă foarte neplacută, uneori greu de suportat, dar foarte utilă. Trebuie doar să învățăm să o înțelegem mai bine.

Alerta ne arată că undeva există o suferință, cel mai probabil veche, care a modificat:

modul în care gândim, evaluăm și modul cum reacționăm la evenimentele vieții
perceptia de sine
perceptia celor din jur sau a apropiatilor
relațiile interpersonale prin care ne raportăm la viață (răspunsurile la problemele existențiale: „de ce trăim ?”, „care este scopul vieții ?”, „care este scopul meu în viață?”, „ce se întâmplă după moarte ?”, etc.)

Ca tratament se urmărește mereu identificarea cauzelor anxietății și tratarea acestora. Astfel persoanele ce  suferă de anxietate vor putea sa își îmbunătățească calitatea vieții si vor avea  experiențe de viață  mai placute . Apelează cu incredere la un medic psihiatru cu experienta.

Pentru mai multe informații poți urmări emisiunea de mai jos în care vorbim detaliat despre cauzele anxietății și ale atacului de panică. Gasesti informatii utile pe care nu trebuie sa le ratezi!

 

Partener media: A7TV

Autor: Gabriella Bondoc

Intrebari frecvente

Ce se intampla in creier cand ai  anxietate?

Sistemul limbic al creierului, alcatuit din hipocampus, amigdala, hipotalamus si talamus, este responsabil pentru majoritatea procesarii emotiilor. Persoanele cu o tulburare de anxietate pot avea o activitate crescuta in aceste zone.

Ce efecte are anxietatea asupra organismului ?

Atunci cand creierul primeste semnale de stres, acesta declanseaza glandele suprarenale pentru a produce adrenalina si cortizol. Pe masura ce acesti hormoni sunt eliberati, inima raspunde prin accelerarea batailor inimii, ceea ce explica bataile rapide ale inimii. dificultati de respiratie.

Cand dispare anxietatea?

Anxietatea nu dispare pur si simplu de la sine, este o emotie pe care o invatam sa o gestionam si sa o controlam.  Cu ajutorul potrivit, poti invata sa gestionezi anxietatea si sa traiesti o viata implinita.

Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj , Iasi sau Timisoara.

Scapă acum de anxietate!

Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara.