Cauzele anxietății

Anxietatea nu este produsă de o singură cauză. În toate situațiile este vorba de un cumul de factori diferiți, care contează într-o proporție mai mare sau mai mică.

Însă combinația tuturor acestor factori determină starea de anxietate. Motivele pentru care se declanșează pot fi experiențele de viață dificile trăite, personalitatea și, nu în ultimul rând, sănătatea fizică în momentul respectiv.

Cauzele anxietatii sunt:

 

❶ Cauzele anxietății – Istoricul cazurilor de anxietate din familie

Sunt oameni care suferă de anxietate deoarece au o predispoziție genetică către anxietate. Aceste stări sunt intalnite la 1 sau mai multi membri ai familiei. Însă având un părinte sau o rudă apropiată care are stări de anxietate nu înseamnă automat că și tu vei avea această tulburare.

❷ Cauzele anxietății – Tipul de personalitate

Au fost realizate studii referitoare la cauzele anxietatii care au demonstrat ca oamenii cu anumite trăsături de personalitate au șanse mai mari să devină anxioși.

Cel mai edificator exemplu este al copiilor care au urmatoarele trasaturi:

perfectionism
usor iritabil
timiditate
inhibare
cu o încrederea scazuta in sine
cei obsedati de control

Sunt foarte întâlnite cazurile în care aceștia încep să aibă stări de anxietate.

Anxietățile apar încă din copilărie, adolescență și mai mult ca sigur în viața de adult.
cauze anxietate tipuri personalitate

❸ Evenimente stresante

Stresul este un lucru foarte intalnit in societatea actuala. Avem situatii in care suferim de un stres continuu. Pe langa aceasta mai pot aparea si evenimente stresante in viata de zi cu zi. Toate contribuie la determinarea starii de anxietate, mai lent sau dintr-o data.

Cauzele anxietatii cele mai des intalnite:

Stresul de la muncă sau schimbarea locului de muncă.
Schimbări în viața personală.
Apariția unui nou-născut.
Probleme de familie sau de cuplu.
Șocuri emoționale majore, survenite in urma unei experiente traumatizante.
Abuz verbal, sexual sau fizic. Inclusiv traumele.
Decesul sau pierderea contactului cu o persoana apropiata.

❹ Probleme de sănătate

Bolile fizice cronice pot contribui la declanșarea stărilor de anxietate sau pot avea impact asupra tratamentului anxietății. Cele mai des intalnite boli cornice care apar in paralel cu anxietatea sunt: Diabet, Astm, Hipertensiune sau Boli Cardiovasculare.

Unele afectiuni fizice pot imita stările de anxietate, precum hiperactivitatea tiroidei. O evaluare facuta de catre un medic specialist poate determina cu usurinta dacă există o cauză medicală pentru stările tale de anxietate.

❺ Alte probleme emotionale

Unii oameni au doar stări de anxietate. Alții au însa probleme mai complexe sub forma anxietătii însoțită și de alte probleme emoționale. Cel mai des anxietatea are ca însoțior și depresia. Întotdeauna, este foarte important să verifici exact care este sursa problemelor. Pentru a fi eficient tratamentul, este necesar ca tratarea ambelor afecțiuni să se facă în același timp. Trebuiesc identificate și cauzele anxietății și ale depresiei, în acest caz.

❻ Consumul de substanțe

O categorie de oameni recurg la consumul de substante pentru a putea face față anxietății. Consideră ei, sau sunt încurajați de anturaj să creadă că este o soluție bună. În realitate, majoritatea acestora ajung să consume necontrolat aceste substante. Adică înca o problemă psihică severă care se mai adaugă pe lângă anxietate. Anxietatea necesită un tratament pe termen lung, iar consumul de substanțe pe perioade lungi garantează o tulburare de consum. În acest caz, cauzele anxietății nu sunt tratate și problema nu se vindecă. Se urmarește doar o dispariție rapidă a simptomelor.

Și mai rău este faptul că stările de anxietate pot fi agravate de consumul de substante în perioada când efectul acestora trece. Astfel este important când tratezi anxietatea și ai această problemă, să tratezi și problema de consum în același timp.

consumul de substante

❼ Factorii psihologici

Anxietatea este considerată ca o alertă din partea organismului care ne semnalează că anumite lucruri din psihicul nostru nu sunt echilibrate. Este într-adevăr o alertă foarte neplacută, uneori imposibil de suportat, dar foarte utilă. Trebuie doar să învățăm să o interpretăm mai bine.

Alerta ne arată că undeva există o suferință, cel mai probabil veche, care a modificat:

modul în care gândim, evaluăm și modul cum reacționăm la evenimentele vieții
perceptia de sine
perceptia celor din jur sau a apropiatilor
relațiile interpersonale prin care ne raportăm la viață (răspunsurile la problemele existențiale: „de ce trăim ?”, „care este scopul vieții ?”, „care este scopul meu în viață?”, „ce se întâmplă după moarte ?”, etc.)

Ca tratament se urmărește mereu identificarea cauzelor anxietății și tratarea acestora. Astfel efectele anxietății vor dispărea definitv.

Pentru mai multe informații poți urmări emisiunea de mai jos în care vorbim detaliat despre cauzele anxietății și ale atacului de panică.

 

Partener media: A7TV

Autor: Gabriella Bondoc

Scapă acum de anxietate!

Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din BucurestiCluj sau Iasi

Scapă acum de anxietate!

Apeleaza la ajutor specializat. Stabileste o programare in clinica noastra din Bucuresti, Cluj sau Iasi